"I need scissors! 61!"

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

"I need scissors! 61!"

Postprzez Uzion » Cz sie 30, 07 16:03

Yyy... Wiadomo o co chodzilo GW z tym textem czy to po prostu byla czysta schiza? Bo w ogole tego nie rozumiem.
Uzion
The Fury

Postprzez kul2 » Cz sie 30, 07 16:11

Czy schiza mozna nazwac atak wirusa na SI?

Jezeli tak to byla to schiza.

Jezeli nie to coz. Ta konkretna wypowied SI nie miala jakiegokolwiek sensu. Aczkolwiek mozemy sie go doszukiwac, tylko po co?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Uzion » Cz sie 30, 07 16:16

Po prostu czesto sie potykam o ten text i myslalem, ze jest w nim cos wyjatkowego/cos znaczy. Nie lap mnie za jezyk Kul ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez kul2 » Cz sie 30, 07 16:34

myslalem, ze jest w nim cos wyjatkowego

Alez w nim jest cos wyjatkowego i niepowtarzalnego.

Nie lap mnie za jezyk Kul

Nie lapie. To pytanie o schize to tylko z pozoru jest proste.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sashh » Cz sie 30, 07 16:36

kul napisał(a):
myslalem, ze jest w nim cos wyjatkowego

Alez w nim jest cos wyjatkowego i niepowtarzalnego.

Oczywiście, że jest, tarzanie się po podłodze ze śmiechu nie bierze się samo z siebie.
Sashh
Coward Duck

Postprzez Gac666xx » Cz sie 30, 07 17:08

Oczywiście, że jest bo to jak świecenie wodą kostkami do mydeł.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz sie 30, 07 17:46

Po prostu błąd AI spowodowany wirusem. Dla mnie schiza AI w MGS2 jest jednym z najlepszych motywów w grach wideo.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Radykalny » N wrz 09, 07 20:20

Świetny tekst, fajnie jakby to jakoś rozwinęli w mgs4 - chociaż pewnie potraktują tylko jako błąd programu.
"Wszystko jest gotowe podany każdy schemat wystarczy siąść na dupie i po prostu patrzeć w ekran"
Radykalny
Machinegun Kid

Postprzez Blady » Pn wrz 10, 07 11:41

Myślę, że ten tekst zasługuje na spin off jako gra platformowa na PSP.

A przy okazji średnio lotnego tematu- zawsze mam problem ze zrozumieniem, w którym momencie Rose to nie Rose- spotykamy ją na koniec, kiedy daje do zrozumienia, że jest w ciąży, jednak wcześniej jedynie słyszeliśmy jej głos. Kiedy przechodziłem MGS2 pierwsze 10 razy zawsze myślałem, że Rose jest prawdziwa do momentu wejścia do Arsenala, kiedy to nasz codec zaczyna świrować. Teraz jestem jednak skłonny myśleć, że cały czas mieliśmy do czynienia z AI. Wiem, że takie było założenie Kojimy, żebyśmy nie wiedzieli, czy cała misja nie była snem, tak jak Super Mario Brothers 2 (Doki Doki Panik)- dla niekumatych, gra kończy się sceną, w której Mario budzi się i zdaje sobie sprawę, że wszystkie levele, które na żywca ściągnął z innej gry były jedynie snem. It's over nine thousand!!
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Radykalny » Pn wrz 10, 07 12:00

Blady napisał(a):Myślę, że ten tekst zasługuje na spin off jako gra platformowa na PSP.

Tak świetny pomysł a w ostatnim poziome znajdziemy pół żywego bladego snaka który będzie siedział na wózku i bezmyślnie powtarzał ten zwrot bo mu program błąd zrobił :]

Chodzi mi o to że Kojima skoro planuje nawiązania do poprzedniej części mógłby wykorzystać taki motyw dla smaczku, którego nikt się nie spodziewa fanie by było.
"Wszystko jest gotowe podany każdy schemat wystarczy siąść na dupie i po prostu patrzeć w ekran"
Radykalny
Machinegun Kid

Postprzez Gac666xx » Pn wrz 10, 07 12:20

http://www.youtube.com/watch?v=1pZWiDKho-w

Czytając na innym filmiku komentarze, ktoś napisał, że w grze Samurai Western istnieje koleś, który ma broń o nazwie Scissor61.

Ma ktoś okazje to sprawdzić ?

Cytat:

Anyone ever play that ps2 game Samurai Western? I could swear Colonel Campbell's voice is the main bad guy in that game...And his weapon is called "Scissor61"...
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Radykalny » Pn wrz 10, 07 12:45

Jeśli to prawda to tekst w takim razie zostaje wyjaśniony i idealnie pasuje do pozostałych, które nawiązywały do innych gier.

P.S.:

http://www.gamefaqs.com/console/ps2/file/924939/40987 - w tym faq dotyczącym Samurai Western jest opis broni Scissor 61 więc chyba już sprawa została wyjaśniona.
Radykalny
Machinegun Kid

Postprzez Gac666xx » Pn wrz 10, 07 12:55

Ayup, to już wiemy iż Scissor61 nie jest dziełem przypadku :).

No to macie materiał na zanzibar. Kudosy mogą pójść do mnie :P.

http://www.youtube.com/watch?v=DHD6LmO366s

Tu macie filmik z campbellem... eerr głównym bossem:)
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn wrz 10, 07 14:39

Tylko że problem polega na tym iż Samurai Western jest z 2005 : ). Chyba że to remake jakiegoś 8 czy 16 bitowca...

tu jest sporo o nożycach:
http://www.freepatentsonline.com/4638647.html

lol :p
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pn wrz 10, 07 15:22

Faktycznie ta gra jest z 2005 roku.

http://ps2.ign.com/objects/707/707831.html

Bardziej możliwe jest, że scissors 61 wykorzystali w Samurai Western. Być może dlatego, że bossowi podkłada głos Paul Eiding czyli nasz Colonel.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Blady » Pn wrz 10, 07 15:31

Tak, bo osoba podkładająca głos i jej "growa" przeszłość ma jakiekolwiek znaczenie dla japońskich twórców arcadowych gier. Jasne.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pn wrz 10, 07 15:33

Easter egg. Znasz coś takiego?
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Blady » Pn wrz 10, 07 15:53

Pobuszowałem nieco po internecie, oto linki, które mogą okazać się przydatne przy odnalezieniu na nurtujące nas pytanie- WTF? I need scisors 61? OMG

Słynna wypowiedź link 1

Jedne z scissorsów, o które mógł prosić Colonel link 2

Jedno z wyjaśnień użycia liczby 61 link 4

Oto nożowniczki kosztujące...61 dolarów!! link źą
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pn wrz 10, 07 16:36

Blady napisał(a):Bardziej możliwe jest, że scissors 61 wykorzystali w Samurai Western. Być może dlatego, że bossowi podkłada głos Paul Eiding czyli nasz Colonel.

Tyle że jeśli nawet byłoby to prawdą, to dokonać by musieli tego tłumacze.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pn wrz 10, 07 17:20

Może z tej AI to jakiś chirurg jest :P.

Chyba, że to jest faktycznie remake. Choć wątpię.

Ciekawy jestem jak ten tekst brzmiał po japońsku.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Radykalny » Pn wrz 10, 07 17:32

Blady> Błogosławieni ci którzy nie mają nic do powiedzenia a mimo to milczą
ColonelAI> faktycznie trzeba by sprawdzić jak jest w japońskim oryginale
A co do tego czy to jakiś remake to bym się wcale nie zdziwił w końcu nie wiele gier wychodzi poza Japonią tak naprawdę.
Easter Egg który jest dziełem tłumaczy też jest możliwy, ale i tak uważam że Kojima nie wplatał by od tak bezsensownego dialogu, przynajmniej sądząc po charakterze reszty wypowiedzi.
Radykalny
Machinegun Kid

Postprzez Bizon » Pn wrz 10, 07 18:27

Radykalny napisał(a):Easter Egg który jest dziełem tłumaczy też jest możliwy, ale i tak uważam że Kojima nie wplatał by od tak bezsensownego dialogu, przynajmniej sądząc po charakterze reszty wypowiedzi.

Jasne, że jest możliwy!
Kto grał w "Fallouta 2" po Polsku ten wie.
Nigdy nie zapomnę, jak strażnik mostu pyta się o moje imię, a ja wybrałem "Boguś Linda" xD
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez ColonelAI » Pn wrz 10, 07 19:12

To tylko zależy od ludzi lokalizujących grę.

Słyszałem, że w MGS4 mają być wykorzystane cytaty z całej serii. Ten się nada.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Old Snake » Śr wrz 12, 07 02:48

Ja to nigdy nie zapomnę jak mi ciary po plecach przeszły gdy colonel nakazał mi wyłączyć konsolę z powodu zbyt długiego grania, a faktycznie byłem po ok. 4-5 godzinnym maratonie.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez raven_raven » So sty 05, 08 23:53

Oj tak, ciary mi towarzyszą zawsze. Poważna misja, wokół Arsenal Gear i Metal Gear-y. A tu nagle wyskakuje Colonel (na jego wizerunku pojawia sie na zmianę jego normalna twarz z różnych ujęć, jakby jego czaszka i... przebłyskuje Campbell z MGS1! - tu mnie dopiero ciary przeszły) i mówi o bzdurach, jego poprzednim życiu, że podobało mu się jakieś Hara-Kiri, mam uratować Meryl... świetny moment. No i to gadanie, że za długo gram ;).
A jak Rose straciła źrenice i było jej widać tylko puste gałki oczne, to jest masakra!

Ale to akurat ściema. Nawet jak włączysz kosnolę i załadujesz stan gry z pokoju tortur, to on Ci to po 3 minutach grania na schodach powie.
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez SaladinAI » N paź 26, 08 23:41

Podobno tekst ten przewija się w jednej z gadek przechodniów w Saint's Row 2.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Tyka » So lis 22, 08 12:20

Saladin01, ja chciałem właśnie o tym napisać, nie podobno tylko na pewno, dzisiaj sobie zloadowałem gre, ide sobie ulicą, a tu nagle słysze "I need scissors! 61!", lekko się zdziwiłem
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Crusher » Śr mar 11, 09 22:30

grałem kiedyś w Samurai Western nawet fajne gierka, leveluje się, siecze bad guy'ów, odbija się pociski... ogólnie dosyć ciekawe, jest to następna gra w którą nie powinienem grać jako dziecko no ale cóż... nie miałem za dużo wtedy fajnych gier do wyboru ;)

tutaj macie filmik z ostatnim bossem, pod którego głos podkłada Paul Eiding:
http://www.youtube.com/watch?v=DHD6LmO366s

a co do scissor61, to może to być jakiś zwyczajny easter egg, całkiem możliwe że broń ostatniego bossa z Samurai Western mogła się tak nazywać ;)
Crusher
Vamp

Postprzez box » Śr mar 11, 09 22:39

a to już było :)
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez Gac666xx » Śr mar 11, 09 22:48

Poszukaj na forum był o tym temat.
Gac666xx