Wynik w MGS

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Postprzez kul2 » N mar 09, 08 09:19

Oczywiscie, ze jest.
Istnieje strategia gloszaca, ze musisz chwycic jednego z straznikow, przydusic i manewrowac tak, zeby jego zabili, a nie Ciebie ;)

9 zabitych mniej, w teorii ofcoz.

Tylko ze na BB nie mozesz miec wiecej niz 25, czyli:

- Trzech po ucieczce z celi
- Dwoch w czolgu
- Czterech w windzie
- Trzech w drugiej windzie
- Siedmiu podczas ucieczki jeepem

No i zostaje Ci 6 do zabicia 'bo tak'.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Drax » N mar 09, 08 13:21

Spróbuje od nowa przejść i mieć range BB bo nie mogę ;)
I'm no hero. Never was. Never will be.

http://ja.gram.pl/draxo0s
Drax
Vamp

Postprzez Gac666xx » N mar 09, 08 18:10

No Drax gratuluje wyników.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Solid Zenek » Pn mar 10, 08 10:03

Drax... dobrze wiemy że to słabe wyniki... idziemy na big bossa, musi sie nam w końcu udać!!!
Solid Zenek
Machinegun Kid

Postprzez PiotrB » Pn cze 02, 08 15:21

uci napisał(a):Aha.. jeszze jedno, jak uzywasz specjalnych przedmiotów (stealth, bandana) to zapominj o jakiejkolwiek b. dobrej ocenie.

Ja na początku myślałem, że tylko w MGS: TTS można używać specjalne przedmioty (stealth i bandana) grając na rangę Big Boss. Jednak po lekturze GameFaqs dowiedziałem się, że i w oryginalnym MGSie na PSXa i PC można używać tych przedmiotów co znacznie ułatwia zdobycie tego legendarnego tytułu: "Big Boss".

Co ciekawe tylko w MGS1 używanie specjalnych przedmiotów nie pogarsza rangi. Chociaż nie jestem pewien czy w MG i MG2, które były dołączone do MGS3: Subsistence specjalne przedmioty pogarszają rangę.

Ja kiedyś dość pechowo zakończyłem granie w MGS: TTS na rangę BB. Spełniłem wszystkie wymagania oprócz jednego. Zapomniałem włączyć opcję "koniec gry jeśli zostaniesz wykryty"
i tylko dlatego miałem rangę Fox zamiast Big Boss. Wtedy nawet skończyłem grę bez używania przedmiotów specjalnych w czasie ok. 1godz. 40min. Muszę spróbować teraz zdobyć rangę BB w oryginalnym MGSie. Nie będzie chyba łatwo bo trzeba będzie się uczyć walk z bossami praktycznie od nowa (w porównaniu do TTS).
PiotrB
The Fear

Postprzez Solid Zenek » Pn cze 02, 08 21:12

stealth i bandana... każdy głupi może przejść mgs1 na BB z tymi itemkami... mi juz sie udało to zrobic tzn. zdobyc BB bez stealth i bandana i bez kodów, możecie podziwiać mistrza :] nie długo walne screena
Solid Zenek
Machinegun Kid

Postprzez Johny Sasaki » Pn cze 02, 08 21:53

Jesli przejdziesz MGS1 z bandana i stealthem na range Big Boss, to bedziesz prawdziwym mistrzem, bo przejscie MGS1 na range BB bez stealtha i bandanyto nie jest jakies mega faken masakratorskie zadanie (chyba, ze przeszedles to ponizej godziny, wtedy to by znaczylo, ze jestes talentem na miare Michaela Jordana).

Piotrek - polecam moj poradnik do bossow:P
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Słonio » Cz wrz 11, 08 14:37

A czy ilość savów się nie liczy? Sam bym spróbował na BB ale nie wiem czy nastawiać się na save co lokację i reset po każdym alarmie.
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Infernal Warrior » Cz wrz 11, 08 15:06

Ilość savów jak najbardziej liczy się do końcowego rankingu.
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Johny Sasaki » Cz wrz 11, 08 15:14

25 saveow max mozesz miec na wielkiego szefa, co jest cholernie trudne, w MGS2 mozna miec 80 a w mgs4 nieskonczonosc. Jak chcesz sie bawic, to to sa moje propozycje saveow:

1 - przed walka w celi
2 - po walce w celi
3 - po walce z ocelotem
4 - przed walka z ninja
5 - po walce z ninja
6 - po walce z mantisem
7 - przed walka ze sniper wolf (po torturach ma sie cale zycie, a na big bossa raczej sie poddaje, chociaz ja sie nie poddalem)
8 - przed scenka kiedy liquid rozwala radar na wiezy (zycie sie po tej scence odnawia)
9 - po zejsciu lina
10 - przed walka z hindem
11 - po walce z hindem
12 - przed winda z zolnierzami
13 - przed walka na windzie przed Ravenem
14 - po walce z Ravenem
15 - po znalezieniu PAL
16 - przed walka z Rexem
17 - przed walka z liquidem (nie jestem pewny czy w PALu tu da sie zrobic save)
18 - po walce z liquidem

do tego jest + 7 saveow na trudne momenty, wiec mysle, ze nienajgorsze czekpointy wybralem

no i pamietaj, ze przed walka z Rexem, Liquidem i przed ucieczka w jeepie odnawia sie tez energia, moze Ci sie to przydac przy modyfikowaniu czekpointow na swoj big boss run. powodzenia!

ps: zanim zaczniesz robic big bossa, sugeruje przejsc raz gre na extreme i robic save przed kazdym bossem/przymusowa walka i to masterowac do wymasterowania, no i przy okazji zobaczysz czym sie rozni ustawienie straznikow.

a jakbys mial problem z lapaniem/kombosowaniem straznikow w celi, to biegaj z SOCOMEM (X+[] standardowo) i strzelaj w kazdego po 2 razy (nie liczac 3 pierwszych, ktorych musisz zabic), meryl reszte skonczy (pamietaj o ograniczeniu morderstw, ktorych sie mozesz dopuscic)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Słonio » Cz wrz 11, 08 15:32

Wielkie dzięki, dobry pomysł z tym strzelaniem po 2 razy w celi. Przydałoby się dodać tu info o ilości savów na najwyższą rangę - http://mgs.gram.pl/readarticle.php?article_id=278
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez kul2 » Cz wrz 11, 08 16:06

Przydalaby sie gdyby to byla prawda. Sejwy nie maja najmniejszego znaczenia.

Mozliwe ze w wersji w ktora gral Johny (urugwajskiej czy chilijskiej, bo on zawsze gra w jakies egzotyczne wynalazki) jest taki wymog, jednakze ani w wersji PAL, ani NTSC-J go po prostu nie ma.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Słonio » Cz wrz 11, 08 16:20

Więc savy nabierają znaczenia dopiero na niższych rangach? Przy piątej jest już wymóg na 80... :scratch:
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez kul2 » Cz wrz 11, 08 16:46

Tak, dopiero przy hipopotamie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sylvan Wielki » N wrz 14, 08 02:14

uci napisał(a):no skoro ci tak pisało, to znaczy że tak było
(moze ktos sobie odpalił twojego save'a i bawił się przez godzinę?)

Brat mu tak zapewne zrobił i bał się przyznać - opcjonalnie siostra na złość za zjedzone płatki.
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Słonio » Pn wrz 22, 08 20:33

Oto wynik mojego pierwszego podejścia...
ObrazekObrazek

Dlaczego tylko scorpion, argh! Czy do BB nie brakuje mi nic poza poprawieniem czasu?
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Johny Sasaki » Pn wrz 22, 08 23:40

Calkiem niezle, naprawde, ale popracuj nad czasem. Co Ci zajelo najwiecej czasu? Napisz to postaram sie napisac Ci jakies porady zebys te 30-40 minut zaoszczedzil i bedzie Big Boss;) Nie denerwuj sie, to pierwsze podejscie, jest NAPRAWDE bardzo dobrze!
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Słonio » Wt wrz 23, 08 15:05

Właściwie to w paru momentach po prostu się nie spieszyłem, po bossach często niepotrzebnie zbierałem amunicję, mogłem szybciej pozbierać miny na Ravena no i słuchałem całych rozmów z Mei Ling bo nigdy wcześniej nie savowałem często, więc myślę że następnym razem sobie poradzę... Nie poddawajcie się ludzie, to nie jest aż tak trudne jak się wydaje ;)
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Johny Sasaki » Wt wrz 23, 08 17:09

Jesli naprawde nie ma ograniczenia saveow to masz racje - nie jest dramatycznie, poza paroma momentami (od wyjscia na outside walkway do konca walki z hindem to chyba najbardziej przesrany moment w grze, jak dla mnie). Jakkolwiek - jak dostaniesz Big Bossa sproboj jechac z ograniczeniem do 25 saveow (tak jada wszyscy na forum speedrunnerskim), to jest dopiero jazda! Do konca walki z Mantisem nie jest zle (nie liczac walki w celi) potem zaczyna byc naprawde extreme:) A co do amnunicji - nie zbieraj jej wcale, to co podnosisz z bronia + co lezy obok starczy do zaciukania bossow (a wiecej broni nie potrzebujesz raczej, bo nie mordujesz, w SOCOMie na cala gre starczy 90 naboi, PSG-1 10, min 10, Stingerow 20, Famas 160 do tego 3 stuny).

A jak sobie radziles z zolnierzami w celi/wbieganiu po schodach/windzie w comm twr/windzie w hangarze REXa?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Słonio » Wt wrz 23, 08 19:10

Jeśli nie ma tego ograniczenia saveów to byłoby z deczka dziwne że miałem tylko Scorpion :P
Pierwszych żołnierzy w celi zestrzeliwuję, potem biegam od lewego górnego kąta celi przez lewy dolny do Meryl i z powrotem tak, żeby nie zawracać w momencie gdy któryś z nich strzela i czekam aż Meryl ich wybije. Dałem sie tu raz postrzelić.
Wbiegając po schodach rzucam stuny, a jeśli strażnik jest prosto przede mną chowam szybko granaty, przerzucam go i śmigam dalej. Też raz dałem się trafić i raz przypadkowo rzuciłem gościa za barierkę. :D
W pierwszej walce w windzie szybko famas x+kwadrat+bieg na wariata aż wszyscy się przewrócą, potem staję w rogu i jak tylko ktoś wstanie ładuję w niego serię.
W drugiej windzie 1. Podbiegam do kolegi w lewym górnym rogu, strzelam z famasa aż się przewróci i szybko to samo z żołnierzem w lewym dolnym rogu. 2. Manewrując między strzałami trzeciego podbiegam do niego i wyrzucam za barierkę. 3. Z powrotem przewracam pierwszego gościa famasem, podbiegam do tego w lewym dolnym rogu i wyrzucam za barierkę i kończę z pierwszym delikwentem karabinem.
Mam nadzieję że jasno to opisałem 8)
Jest jakiś sposób na nie przyjęcie żadnego strzału podczas ucieczki jeepem? Drugi checkpoint jest chyba niewykonalny.

Jeszcze jedno. Wbiegając na wieżę staram się zostawić sobie 3 stuny, dzięki nim nie trzeba zabijać trzech strażników czekających później na moście.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Johny Sasaki » Śr wrz 24, 08 01:28

Straznikow na moscie mozna wydymac 2 stunami, udalo mi sie to gdzies za 15 razem bez postrzelenia :lol:

Co do drugiego checkpointu: tuz przed nim musisz wysadzic beczki - po strzeleniu w beczki przyceluj w srodek kolumny obok drzwi, jak dojedziesz do nastepnego checkpointu prosto pod lufe wejdzie Ci jeden straznik, potem zabij reszte. Nie da sie tego przejsc nie bedac trafionym ale w ten sposob zaoszczedzis sobie czasu i zminimalizujesz obrazenia.

Masz jak nagrywac swoje poczynania w grze? Chetnie bym popatrzyl jak sobie radzisz z wieza oraz straznikami przed Hindem, ja z tym zawsze mam duze problemy.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Słonio » Śr wrz 24, 08 13:32

Niestety kamerka w k800i to raczej o wiele za mało.. Jeśli to ma jakieś znaczenie to gram na PS3.
Na youtubie znalazłem filmiki no damage run, na BB gość nie przechodzi ale parę technik można podłapać. Jest też jeden big boss run.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Johny Sasaki » Śr wrz 24, 08 17:15

Ten Big Boss run to pewnie Aurleiena Pileta? Czy Kausera?

Ten no damage to na extreme?

A jak Ci sie nudzi to masz tutaj link do speedrunu Adnana Kausera (jesli nie widziales polecam, jesli widziales, to sciagnij sobie na dysk i obejrzyj jeszcze raz;) przy okazji info, ze w PAL zawsze bedziesz lepszy ode mnie bo ja gram w NTSC (Snake u Ciebie biega szybciej)

Adnan napisał(a):Hey my friend... sorry for the very late reply, I have hardly been on the forum in weeks. An MGS1 Big Boss run is one of my favourites. I have a speedrun for this game but becuase I play PAL my time is very slow compared to NTSC so people don't know much about it.

http://www.archive.org/details/MetalGea ... reme_21427
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Słonio » Śr wrz 24, 08 19:42

Tak, no damage run jest na extreme, a BB run gościa o nicku foxhound3857
http://pl.youtube.com/watch?v=Peo6TOXZPuU - MGS No Save Big Boss Speed Run ^^
A jeśli wierzyć temu temu co napisał Adnan to w NTSC Snake biega szybciej, i cała gra pewnie dzieje się szybciej tak jak w większości gier NTSC.

[ Dodano: Nie Paź 26, 08 14:06 ]
Mógłby ktoś potwierdzić w jakiej wersji gra chodzi szybciej? I czy jak skombinuję sobie kopię NTSC mając palowski oryginał nie złamię prawa?

Jeszcze jedno, czy z celi da się uciec przy pomocy ketchupu lub schowania pod łóżko nie włączając alarmu?
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Spuczan_ » So mar 10, 12 02:56

Pierwszy post mnie trochę zaniepokoił. Sam jestem ciekawy mojego wyniku w MGS jak w końcu wrócę z pracy.

W sumie już podjąłem decyzję właśnie dzięki forum i opisanym tutaj rzeczom. Trzeba sobie przypomnieć tą świetną grę.
Spuczan_
Black Color

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid