Dlaczego Snake nie został zabity??

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Dlaczego Snake nie został zabity??

Postprzez pajda » N lip 22, 07 23:32

Ostatnio naszła mnie taka myśl, aż dziwne że wcześniej o tym nie pomyślałem. Przechodze do rzeczy:
Gdy Snake był na samym początku gry w celi razem z Decoyem Octopusem przebranym za Donalda Andersona, dlaczego wtedy nie zginął tylko dostał wszystkie potrzebne informacje i uciekł prawie bez problemu?? Wystarczy że Decoy wyciągnąlby broń albo chociaż wezwal oddział Fox-hound i po snake'u, dlaczego tak się stało a nie inaczej?
pajda
banan

Postprzez kul2 » N lip 22, 07 23:36

Paaaajda, przejdz ta czesc jeszcze raz, tym razem sluchajac dialogow. Staraj sie wszystko zrozumiec, przeczytaj dialogi na Zanzibarze:

- http://www.metalgearsolid.us/readarticl ... cle_id=326
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Mr_Zombie » Pn lip 23, 07 12:13

Bo...
Liquid potrzebował Snake'a do uruchomienia Metal Gear Rex'a >___>
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Bizon » Pn lip 23, 07 14:48

Zombie cicho, czekaliśmy aż pajda sam do tego dojdzie ;P
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez kotlet_schabowy » Pn lip 23, 07 16:04

Swoją drogą to ciekawe, bo z jednej strony praktycznie od początku aż do wprowadzenia kart PAL wszystko jest ustawione tak, by Solid Snake dał radę, a z drugiej "wystawianie" do walki FOX HOUNDu niosło ryzyko zabicia Solida i jednocześnie zaprzepaszczenia możliwości uruchomienia głowic. Chyba, że Liquid był pewien, że jego brat sobie z oddziałem poradzi, czyli wysyłał swoich ludzi na pewną śmierć. Patrząc jeszcze inaczej, to wogóle oni idąc z nim walczyć szli na śmierć, no bo w końcu nie mogli go zabić. Jeszcze Sniper Wolf idzie zrozumieć, chociaż...
Pewna poważna nielogiczność, trzeba to przyznać.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez uci » Pn lip 23, 07 16:54

chodziło o to by Snake się niedomyślił że Liquid mu ułatwia całe zadanie prowadząc go za rączkę.
Mantis chciał zdobyć Pal z jego umysłu (komiks) , ale nie powiodlo mu się. Reszta oddziału sie poświęciła by urealnic to że Snake naprawde idzie zniszczyc MG, a nie żeby go uruchomić.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Uzion » Pn lip 23, 07 17:10

Gdy ktorys z czlonkow umiera przy Snake'u daje mu przydatne informacje, daje karte (Vulcan Raven), otwiera drzwi (Psycho - Mantis), aby Snake mog kontynuowac swoja wedrowke. Zawsze mnie to dziwilo i zastanawialem sie dlaczego to robia. Mowilem sobie: Pewnie kazdy czlowiek, ktory zaglada smierci w oczy, staje sie taki. Ale przeciez mogl byc inny powod. mogli to robic to tylko dlatego, aby umozliwic naszemu bohaterowi wykonanie swojego "prawdziwego" zadania.
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Pn lip 23, 07 20:48

członkowie Fox Hound wiedzieli (tak mi się wydaje) że służą wyższemu celowi, i że umierając doprowadzają do wykonania tego planu.
Że gineli jako bohaterowie, którzy doprowadzą do powstania nowego Outer Heaven itd.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Pn lip 23, 07 20:59

Hmm... w sumie jakby nie było Liquid mógłby zdobyć kartę sam. A właściwie do śmierci Mantisa żaden z członków FH nie zginął. A jak wiemy przed walką z Mantisem Snake już był w posiadaniu karty! Generalnie każdy z bossów, pokonując Snake'a mógłby wziąć mu kartę PAL i przekazać szefowi. Nikt dla niczego sie nie poświęcał, przynajmniej nie świadomie. Bo myślę, że Liquid i tak był pewien, że Snake dotrze do końca i sam odpali MGRexa. Taka osobista sprawa, moim zdaniem.

Uci - wątpię.

edit.

Bo właściwie głównym celem planu było nie tyle uruchomienie MGR przez Snake'a, co przejęcie karty, którą miała Meryl. Ocelot nie walczył ze Snakiem do końca, bo jeszcze wtedy był on potrzebny. Podobnie z pierwszą walką z Ravenem. Dopiero gdy Snake dostał kartę od Meryl zaczęły się walki o wszystko - na śmierć i życie. Bo tak czy siak, czy członkowie FH zginęliby, czy nie, Liquid był na wygranej pozycji. Pozostawała jeszcze kwestia pozostałych 2 kart. Ale Liquid doszedłby do tricku nawet i bez Snake'a - chociażby wykorzystując Otacona. Także uważam, że żaden z bossów nie szedł na pewną śmierć. Raczej w celu odebrania karty PAL Snakeowi.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Pn lip 23, 07 22:05

Kartę to odebrać mu mogli, gdy Snake był torturowany przez Ocelota (wówczas zginąłby jedynie Octopus i Mantis, a nie cały oddział). Sęk właśnie w tym, że nikt nie wiedział o tym tricku. Każdy sądził, że powinny być trzy karty. Liquid i reszta mogli sobie spokojnie czekać, to Snake musiał jak najszybciej dojść do tego, jak unieruchomić Rex'a. Oni sobie jedynie czekali, aż Snake poda im rozwiązanie na srebrnej tacy.

I również nie do końca rozumiem, jaki był sens wówczas walki z Fox Houndem na śmierć i życie; ok, możemy przyjąć teorię, że się poświęcali dla wyższego celu (chociaż zapewne dałoby się utrudnić Snake'owi życie, nie narażając zbytnio własnego). Jednak jak w takim razie wyjaśnić atak Hind D? Rozumiem, że Mantis, Wolf czy Raven mogli się ze Snakiem jeszcze jakoś "bawić" uważając, by go za bardzo nie uszkodzić, jednak jak człowiek strzelający rakietami może "bawić" się ze swoją ofiarą mają pewność, że ta przeżyje? No i Liquid nie miał tego "przywileju", że w razie niepowodzenia mógł sobie zginąć.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez pajda » Pn lip 23, 07 23:52

pytanie rzuciłem inne zupełnie ale rozwinął się bardzo ciekawy temat. czytając te wszystkie posty z przykrością stwierdzam moje braki w zakresie MGSa... zawsze grając za bardzo się skupiałem na wątku Meryl , Ninji, Otacona , Sniper Wolf, . generalnie myślałem o wszystkim tylko nie o tym po co ja tu jestem i jakie mam zadanie...:/:/ czuję się tym źle:P
pajda
banan

Postprzez Uzion » Wt lip 24, 07 10:40

pajda napisał(a):pytanie rzuciłem inne zupełnie ale rozwinął się bardzo ciekawy temat. czytając te wszystkie posty z przykrością stwierdzam moje braki w zakresie MGSa... zawsze grając za bardzo się skupiałem na wątku Meryl , Ninji, Otacona , Sniper Wolf, . generalnie myślałem o wszystkim tylko nie o tym po co ja tu jestem i jakie mam zadanie...:/:/ czuję się tym źle:P

Nic nie stoi na przeszkodzie abys przeszedl MGSa jeszcze raz i tym razem skupil sie na glownej roli ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez kotlet_schabowy » Wt lip 24, 07 16:58

W sumie do przyjęcia zostaje chyba tylko teoria, że służyli wyższym celom, ale w sumie już znalazłem zaprzeczenie : Psycho Mantis wprost mówił, że nie zgadza się z rewolucją Liquida. To ja już nie wiem.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Uzion » Wt lip 24, 07 18:06

Hmm... Moze po prostu Liquid byl tak charyzmatyczny, ze poszliby za nim w ogien jednoczesnie czujac przed nim strach/respekt...?
Uzion
The Fury

Postprzez boggoo » Pt lip 27, 07 21:21

kotlet_schabowy napisał(a):W sumie do przyjęcia zostaje chyba tylko teoria, że służyli wyższym celom, ale w sumie już znalazłem zaprzeczenie : Psycho Mantis wprost mówił, że nie zgadza się z rewolucją Liquida. To ja już nie wiem.

Skoro Mantis nie zgadzał się z rewolucją Liquida, więc postanowił, że pomoże Snake'owi przedostać się dalej by go powstrzymać. Liquid poprzez swoją charyzmę mógł wpływać na psychikę innych, że zgadzali się na to co mówił, ale Mantis był silniejszy, mógł udawać, że się zgadza z nim.

Wracając do wątku karty PAL, uważam, że po prostu Liquid i Ocelot chcieli się dowiedzieć jaki trick kryje się za kartą. Musieli wiedzieć, że jeśli odpowiednio go pomanipulują to się dowiedzą i poza tym mogli wiedzieć że zna on Otacona, który był też hackerem, a Otacon tylko Snake'owi najbardziej ufał, więc starałby się znaleźć to co chcieli wiedzieć. I także chcieli w ten sposób też wpłynąć na psychikę Snake'a by uważał że to wszystko jego wina czy cośw tym stylu. Pewnie reszta oddziału FH się starała bawić ze Snake'iem i też się zgadzam że mogli to robić dla wyższego celu. Takie jest moje zdanie na ten temat.
boggoo
Black Color

Postprzez Gillian » Pt lip 27, 07 21:34

Otacon przecież był niewolony, zawsze Liquid mógł przyjśc i powiedzieć, że oszczędzi mu życia, jeśli znajdzie trick. Przecież Ocelot pytał Snake'a podczas tortur o ten trick, więc wiedzieli o jego istnieniu. Ja wciąż podejrzewam, że głównym celem było odebranie Snake'owi PALa. Reszta była już szczegółem. A czemu Ocelot nie zabrał karty podczas tortur? Bo nie spodziewał się, że Snake ucieknie. Karta leżała sobie grzecznie z resztą stuffu. Bo wciąż bezsensem mi się wydaje że Fox Hound miałby poświęcać życie dla czegoś, co mogli samemu dokonać. Więc jestem pewien, że chodziło głównie o odebranie karty.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez boggoo » Pt lip 27, 07 21:46

Wiedzieli o tricku, lecz nie wiedzieli na czym polega, więc użyli Snake'a by ten przekonał Otacona by poszukał informacji na ten temat. A Liquid no mógł przyjśc do Otacona, ale czy by mu coś powiedział na temat, bo przecież by się dowiedzieć o tym Otacon musiał się włamać do komputera Bakera, co nie było łatwe.
boggoo
Black Color

Postprzez Browar » Pt lip 27, 07 23:47

No to dalej pozostaje kwestia tego czemu Liquid atakowała Solida Hind-D? Skoro ten drugi jeszcze nie znał owego tricku, ani nie uruchomił Rex'a.

A napewno strzelając do Snake'a z karabinów maszynów i rakiet nie chciał się z nim tylko pobawić.
Browar
Inkarnacja VR

Postprzez Gillian » Pt lip 27, 07 23:51

No nie chciał się pobawić. Może chcał zabić, odebrać PALa i tyle. O tym już pisałem.

Poza tym kwestię walki Solid vs. Luquid rozpatrywałbym inaczej - raczej jako osobistą potyczkę, nie związaną wręcz z głównym plotem scenariuszowym.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez boggoo » So lip 28, 07 09:29

Pewnie tak, bo Liquid chciał się zemścić na Big Bossie, lecz Snake mu to uniemożliwił, więc postanowił że na nim się zemści. Jeśli chodzi o sprawę z Hind-D skoro jakby go zabił rakietą to przy okazji mógł rozwalić PALa, po prostu może chciał Snake'a przetestować czy będzie godnym przeciwnikiem.
boggoo
Black Color

Postprzez Infernal Warrior » So lip 28, 07 11:04

A może Liquid stwierdził, ze czas zabic Snake'a, skoro on poradził już sobie z tyloma ludzmi z FH a przy tym wymknal im sie z wiezienia, przez co stracili w pewnym sensie kontrole nad przebiegiem wydarzen. Moze Liquid doszedl do wniosku ze juz lepiej zabic Snake'a a rozwiazania poszukac samemu, np. torturujac Meryl czy nawet Otacona.

Poza tym (nie jestem pewien). Liquid udawał Mastera i wielokrotnie rozmawial przez Codec z Davem. Czy aby napewno Snake nie powiedzial mu o tym tricku na pewnym etapie gry? (pytam bo nie pamietam) :P
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez boggoo » So lip 28, 07 13:53

Z tego co pamiętam to nic takiego mu nie mówił. I Snake nie widział powodu by Masterowi Millerowi coś mówić o tym, bo nie było na to czasu. Meryl nic na temat tricku z kartą PAL nie wiedziała, myślała że są też 3 karty.
boggoo
Black Color

Postprzez Mr_Zombie » So lip 28, 07 21:59

Liquid najpierw chciał wyciągnąć informację o kodzie od Snake'a za pomocą Octopusa (Octopus powiedział, że do rozbrojenia potrzebne są trzy karty PAL, po czym pyta się Snake'a, czy wie może o jeszcze jakiejś alternatywnej metodzie na rozbrojenie głowic).

Potem Ocelot, podczas tortur Snake'a pyta się go:
You were holding one card key. Where are the other two? What's the trick behind that key!? That weasel of a president said there's some kind of trick to using the key.

A na końcu Liquid mówi Snake'owi:
Master : You found the key and even activated the warhead for us too. I really must express my gratitude. Sorry to have involved you in that silly shape memory alloy business. We weren't able to learn the DARPA Chief's code. Even with Mantis' psychic powers, he couldn't read his mind. Then Ocelot accidentally killed him during the interrogation. In other words, we weren't able to launch the nuclear device and we were all getting a little worried. Without the threat of a nuclear strike, our demands would never be met.
(...)
Master : Without the detonation codes, we had to find some other way. That's when we decided...you might prove useful, Snake. First I thought we might get the information from you, Snake. So I had Decoy Octopus disguise himself as the DARPA Chief. Unfortunately Octopus didn't survive the encounter. ...thanks to FoxDie.

Snake : You mean you had this planned from the beginning? Just to get me to input the detonation code!?

Widać więc, że nie zależało im tyle na samej karcie PAL (bo i tak nie wiedzieli, jak jej użyć), lecz na tym, by to Snake znalazł sposób na rozbrojenie głowic (w końcu takie było jego zadanie).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Curtis » Cz sty 24, 08 12:51

Mnie się wydaje że Liquid wiedział że żaden członek Foxa nie zabije Snake'a ze względu na Fox Die którym Snake zarażał wszystkich...No nie wzięto pod uwagę tego że Ocelot nie należał do projektu Fox Die Mantis miał Maskę przeciw gazową a Wolf nie do końca wiadomo czemu jej wirus nie zaszkodził
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez raven_raven » Cz sty 24, 08 16:25

FoxDie jest skierowany przeciwko konkretnym osobom, dlatego Sniper Wolf nie zaszkodził.
Jak Liqiud mógł nie wiedzieć o masce Mantisa :D? Przecież stoi obok niego, jest jego szefem...
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Aszyn » Cz sty 24, 08 18:21

szczerze. to nawet o tym nie pomyślałem... że FoxDie roznosi się w powietrzu... ;p
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Curtis » Cz sty 24, 08 18:54

raven_raven napisał(a):ak Liqiud mógł nie wiedzieć o masce Mantisa :D ? Przecież stoi obok niego, jest jego szefem...

Trochę źle sformuowałem...Nie wziął pod uwagę że FoxDie jest niegroźne dla Mantisa

konkretnym osobom, dlatego Sniper Wolf nie zaszkodził.

Owszem skierowany przeciwko Fox-Hound o czym mówi Liquid stając przed Rexem gdy wsadzimy wszystkie klucze o tym że FoxDie miało zabić wszystkich członków Fox-Hound.Rozmawiają o tym też Liquid i Ocelot w Control room Ocelot mówi że Mantis nie został zarażony z powodu Maski a Wolf z powodu wysokiego poziomu adrenaliny we krwi
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 20:25

Ale Naomi później tłumaczyła, że Fox Die miał atakować ludzi ze specyficznym DNA.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez raven_raven » Cz sty 24, 08 20:42

No więc właśnie. Naomi troszkę zmodyfikowała FoxDie przed wstrzyknięciem go do ciała Snake'a.
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Uzion » Cz sty 24, 08 21:14

A Sniper Wolf jak dalo sie zauwazyc lykala jakies pigulki (Adrenalina? Ale po co snajperowi adrenalina...).
Uzion
The Fury

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid