Co najbardziej przypadlo Ci do gustu w MGS1?

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Postprzez SALADYN » Cz maja 29, 08 19:07

Najbardziej przypadła mi do gustu ścieżka dźwiękowa , rex , skradanie się , sprzęt Snake'a i zabawa z strażnikami fabułe odkryłem na nowo gdy dorwałem się do angielskiej wersji (po raz pierwszy zaliczałem MGS-a po niemiecku) do tego doszła cała ta otoczka political fiction i zabawne rozmowy przez codec (przy każdej nowej części poluje na te gadki)
Ostatnio edytowano Śr wrz 17, 08 15:35 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez bolger » Śr cze 25, 08 00:37

Może to zabrzmi dziwnie, ale to, co mi najbardziej zaimponowało w MGS to...forsa i serce włożone w tą produkcję. Filmy, kupa czytanych dialogów, co chwila nowe mechanizmy gry (strzelanie z jeepa, stingery, złażenie po linie, snajperka), ilość smaczków, muzyka, bonusy po przejściu, perfekcyjne cut scenki, czy idealnie przemyślana fabuła - na stworzenie tak dopracowanej gry trzeba było poświęcić dużo czasu i pieniędzy :iconbiggrin:

I to widać.
bolger
Inkarnacja VR

Postprzez Half » Śr cze 25, 08 12:04

Co mi najbardziej przypadło do gustu?...<zastanawia się>...Doskonałośc.
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Snake 0001 » Śr cze 25, 08 15:12

Najbardziej do gustu przypadała mi mistrzowsko opowiedziana historia, bardzo ciekawe postacie ze świetnie nakreślonym charakterem, masa świetnych ujęć kamery, niezwykły voice-acting oraz rozgrywka opierająca się na unikaniu przeciwników. Wszystkie te elementy składają się na grę doskonałą, która do dziś nie ma sobie równych.
"Name means nothing on the battlefield."
Snake 0001
Ultra Box

Postprzez frajer90 » Śr cze 25, 08 22:37

Heh, ja ostatni raz w to grałem 10 lat temu...ehh dawne czasy jednakże udało mi się załatwic przez allegro strarego MGS'a oraz 2 pozostałe części;p
Za pierwszym razem do gustu przypdał mi element skradanki - agnielskiego jako 8 latek za bardzo nie umiałem więc całe sekwencje komentowałem przyciskiem ESCxD
Teraz jak na to patrze (a i za 1 razem grałem na V easy i zajęło mi to miesiąc lol) grając na extreme - co to za frajda z radarem? lepiej na ślepo;p - zauważam iż fabuła oraz charaktery (ninja, liquid etc.)
frajer90
Inkarnacja VR

Postprzez the_boss » Cz sie 21, 08 04:25

ładunek emocjonalny jaki ze sobą niesie..głosy,historia,muzyka.Pamietam ZE Każdemu bossowi ktoremu musiałem odebrać życie nie chciałem odbierać(Raven,Wolf,Nawet Mantis o Grayu foxie nie wspominając)

[ Dodano: Czw Sie 21, 08 04:28 ]
SALADYN napisał(a):fabułe odkryłem na nowo gdy dorwałem się do angielskiej wersji (po raz pierwszy zaliczałem MGS-a po niemiecku) do tego doszła cała ta otoczka pilitical fiction i zabawne rozmowy przez codec (przy każdej nowej części poluje na te gadki)

heh ja pamietam gdy kumpel mi zgobil mgsa poprosilem sasiada by mi sprowadzil z bazarku....za 5 zł dostałęm MGS1 z ROSYJSKIM DUBBINGIEM..chyba nie musze mowić jak to to coś brzmiało;]
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Bizon » Cz sie 21, 08 09:33

the_boss napisał(a):MGS1 z ROSYJSKIM DUBBINGIEM..chyba nie musze mowić jak to to coś brzmiało;]

Masz to gdzieś jeszcze?! :D
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Crusher » Cz sie 21, 08 09:37

Mi najbardziej przypadło do gustu.... eee wszystko? Snake, Bossowie, Klimat, Liquid, Hind-D, Meryl, chyba ogólnie postacie mi przypadły do gustu i ten proces w którym Snake dowiadywał się coraz to więcej informacji od Bakera, Otacona, Meryl itd. No rzeż... nie mogę konkretnie napisać co mi przypadło do gustu xD ehh...
Crusher
Vamp

Postprzez the_boss » Cz sie 21, 08 09:43

Bizon napisał(a):
the_boss napisał(a):MGS1 z ROSYJSKIM DUBBINGIEM..chyba nie musze mowić jak to to coś brzmiało;]

Masz to gdzieś jeszcze?! :D

chyba sprzedałem razem z PSX Kiedys,zresztą nie chciałbyś tego słyszeć uwież :icon_smile:
''Nikodem prosto z piekła rodem''
the_boss
Fire Trooper

Postprzez SALADYN » Cz sie 21, 08 10:12

Mi swego czasu przypadł "zaszczyt" zagrać w "LEGACY OF KAIN : SOUL REAVER" przetłumaczony na język polski przez naszych wschodnich sąsiadów.
Z angielskiego orginała zrozumiałem więcej niż z tego badziewia.
Dużo się traci z fabuły przez takie eksperymenty , no ale koniec oftopa.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Re: Co najbardziej przypadlo Ci do gustu w MGS1?

Postprzez Sylvan Wielki » N wrz 14, 08 02:22

kul napisał(a):Taki sobie zestaw trzech tematow o tym co najbardziej kochamy w danych czesciach.

Mnie urzekly rozbudowane portrety postaci, zarowno dobrych jak i zlych, klimatyczna muzyka i przede wszystkim niesamowita fabula i przekaz jaki Kojima w tejze czesci zamiescil.

W sumie nic dodać nic ująć.
Dodam, że Snake jako główna postać sprawuje się wybornie jak mało kto - że niby Sam Fisher lepiej O_o
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez ziomsnake » Wt wrz 16, 08 21:01

Moim Zdaniem w MGS 1 najlepszym elementem jest klimat i ta winda w Docku :D chciałbym się taka w realu przejechać xD Pozdro :)
MGS 1 Rulezzzz xD
ziomsnake
Inkarnacja VR

Postprzez Sylvan Wielki » Wt wrz 16, 08 21:04

A z MGR na żywo byś nie chciał powalczyć....bez kodów.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez ArecaS » Wt wrz 16, 08 21:14

Genialne postacie (i to bez wyjątku), klimat i naprawdę fajne podejście do sprawy skradanki (bo kto chce, ten może pokusić się o inspiracje z Rambo ;)) i realizmu. To jednak ma być gra, a nie symulator, który przygotowuje żołnierzy do walk w Afganistanie. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Sylvan Wielki » Wt wrz 16, 08 22:12

I absolutnie fenomenalny theme . Nawet jakiś czas miałem go jako dzwonek i odbierałem po jakimś czasie tel. A co, niech się rozkręci utwór.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Hasiu » Wt wrz 16, 08 22:29

Hmm.. Co by tutaj powiedzieć.. Jak dostałem grę od kuzyna to za chiny ludowe nie wiedziałem co trzeba zrobić.. Co prawda miałem wtedy 7 czy 8 lat, ale 3 dni zastanawiałem się o co się rozchodzi i jak wyjść z tych kanałów.. Jak obcykałem że tym panom w białych strojach raczej nie wypada się pokazywać na oczy to okazało się że słyszą kroki na wodzie.. I ciągle coś.. Grę przechodziłem bez żadnego opisu, zajęło mi to masę czasu, szukałem odpowiedzi na pytania "co teraz?", filmy oglądałem całe mimo że mój angielski nie stał nawet na średnim poziomie, to coś jednak rozumiałem i miałem z tego satysfakcję. I to właśnie mi się podobało w tej grze! Fabuła, postacie i wieczne zagadki i skradanie!
Hasiu
Fire Trooper

Postprzez plazi » Wt wrz 16, 08 23:02

Ja dostałem grę od Wujka :) miałem wtedy również 7-8 lat. Zaczołem na Normal'u. Z grą miałem kilka problemów.
mój angielski nie stał nawet na średnim poziomie, to coś jednak rozumiałem i miałem z tego satysfakcję. I to właśnie mi się podobało w tej grze! Fabuła, postacie i wieczne zagadki i skradanie!
SPOILER
Mi również, tak mi się spodobała, że aż stała się moją ulubioną grą :) Pamiętam jak Psycho Mantis'a przeszedłem bez zmiany port'u :? Total Hardcore. Dopiero jak skończyłem grę wujek mi powiedział co trzeba było zrobić. :lol: Grę skończyłem 4 razy na Normalu, 3 razy na Hardzie i 3 razy na Extreme :lol: (Serio) Nigdy nie udało mi się odkryć Bandanny na Extreme :( Tortury były za trudne.Do dziś pamiętam ten moment jak mama, tata i wujek mi kibicowali jak rozwalałem REX'a na Extreme. (Również Hardcore)Ehhh...Piękne chwile :)
plazi
rofl

Postprzez Sylvan Wielki » Śr wrz 17, 08 14:52

plazi napisał(a):Grę skończyłem 4 razy na Normalu, 3 razy na Hardzie i 3 razy na Extreme :lol: (Serio)

Pamiętaj , że są też inne gry ;)

plazi napisał(a):Do dziś pamiętam ten moment jak mama, tata i wujek mi kibicowali jak rozwalałem REX'a na Extreme. (Również Hardcore)Ehhh...Piękne chwile :)

To impreza niemal jak urodziny.

Dostałeś coś w nagrodę?
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez plazi » Śr wrz 17, 08 18:32

Pamiętaj , że są też inne gry ;)

Kiedyś były takie czasy, że miało się pięć gier na skrzyż za czego 3-4 to były crapy. ;) A MGS to była wtedy gra #1. (Nie, już nie jest ;) )

To impreza niemal jak urodziny.
:lol: Prawie...
Dostałeś coś w nagrodę?

Satysfakcje 8-)

EDIT: Oki, koniec Offtop'a ;)
plazi
rofl

Postprzez Sylvan Wielki » Śr wrz 17, 08 21:21

plazi napisał(a):EDIT: Oki, koniec Offtop'a ;)

Piszesz na temat .

plazi napisał(a):A MGS to była wtedy gra #1.

Kwestia gustu.

Wracając do głównego wątku , niezwykle przypadł mi do gustu klimat , który notabene towarzyszy graczowi już na ekranie głównym , ale i niesłychanie istotne są tu pierwsze minuty a te dostarczają wspaniałych wrażeń.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 24, 11 23:07

Co najbardziej przypadło mi do gustu w MGS ?

- przede wszystkim fabuła, jest przemyślana. Jednak nabiera większego sensu, rzuca nieco inne spojrzenie gdy patrzy się na nią z perspektywy wszystkich późniejszych części. Jest sporo nieoczekiwanych zwrotów akcji w MGS, jednak grając w MG2:SS stwierdzam żenie są jednak one już aż tak nieoczekiwane. Jednak fabuła MGS w przeciwieństwie do tej z MGS2 była przy pierwszym kontakcie prosta i chyba na tym polega głównie jej fenomen. Spokojnie nadawała się też na film, było w niej w zasadzie wszystko. Od dramatu, akcji, po wątki uczuciowe.

- muzyka, gra nadal posiada najlepszy soundtrack z całej serii MGS. Takie utwory jak ''Metal Gear Solid Main Theme'', "Cavern", "Warhead Storage", "Duel" i "End Title / The Best Is Yet to Come" naprawdę do dziś wiele dla mnie znaczą. Nie wyobrażam sobie nadal tej gry bez nich.

- klimat, mroczny i zimny jak całe Shadow Moses

- postacie, ich biosy byłby już po MGS a przed MGS2 mocno rozbudowane. Każda z nich odgrywa inną role w grze i każda ma co innego do przekazania. Postacie są ogólne wyraziste, świetnie oddają emocje i dramaty które niekiedy im towarzyszą. Cyborg Ninja to postać która chyba przyćmiła wszystkie inne, do dziś jest kojarzona nie tylko z samą serią ale właśnie konkretnie z MGS. Echo tej postaci, duch czy może raczej cząstkę zapewne uświadczymy w Rising.

- walki, emocjonujące, różnorodne i widowiskowe.

- VR Missions, miły dodatek a skoro i on to również Metal Gear Solid: Virtual Existence [Fan Soundtrack]
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pt cze 24, 11 23:23

Ogólnie w MGS1 każda postać wydaje się być istotna. Co później już nie było takie oczywiste. Poczawszy od Vampa, który w MGS2 można powiedzieć, że był żeby był, przez prawie całą Cobrę w MGS3 a na niepotrzebnych powrotach w MGS4 kończąc.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Curtis » Pt cze 24, 11 23:27

Tak naprawdę najlepsze w postaci Graya Foxa jest moim zdaniem fakt że pozostaje bardzo tajemniczy. Jest to jedna z tych słodkich tajemnic, które powinny takimi pozostać. Pamiętam jako dziecko nurtowała mnie bardzo rozmowa Ocelota z prezydentem USA. Zanim powstał MGS 2 długo zastanawiałem się jak mógł wyglądać trzeci syn Big Bossa.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 24, 11 23:31

Jednak czy Gray Fox jest nadal taki tajemniczy, był w trakcie i po MGS a teraz ? Z perspektywy całej serii uważam że nie, w MGS2 ta tajemniczość się jeszcze jako tako przewija. W MGS3 z wiadomych powodów nie ma nic, a w MGS4 jest Raiden który jest w jakimś sensie odbiciem Cyborga Ninja. Tu też nie chodzi o MG czy MG2:SS, a bardziej właśnie o MGS:PO które uważam w jakimś stopniu odarło tą postać z tej właśnie tajemniczości.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Curtis » Pt cze 24, 11 23:40

Raiden napisał(a):Jednak czy Gray Fox jest nadal taki tajemniczy, był w trakcie i po MGS a teraz ? Z perspektywy całej serii uważam że nie, w MGS2 ta tajemniczość się jeszcze jako tako przewija. W MGS3 z wiadomych powodów nie ma nic, a w MGS4 jest Raiden który jest w jakimś sensie odbiciem Cyborga Ninja. Tu też nie chodzi o MG czy MG2:SS, a bardziej właśnie o MGS:PO które uważam w jakimś stopniu odarło tą postać z tej właśnie tajemniczości.

Ale nadal pozostaje pewien aspekt którego nie do końca dane było nam poznać i zrozumieć. Jest to siła przyjaźni między Foxem a Snake'iem potężniejsza od śmierci.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 24, 11 23:48

Tak naprawdę to nie wiem czy przyjaźnią można nazwać moment w którym ktoś chce cię zabić i nie chodzi mi tu o ich walkę z MGS. Tu Gray Fox chciał się właściwie sprawdzić i poczuć dawne uczucie. Mi chodzi oto co wydarzyło się w MG2:SS, dlatego ja tego co łączy obie postacie nie nazwał bym przyjaźnią. Raczej pewną więzią która narodziła się w wyniku dramatycznych przeżyć które spotkały ostatecznie ich obu.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Curtis » Pt cze 24, 11 23:53

Raiden napisał(a):Tak naprawdę to nie wiem czy przyjaźnią można nazwać moment w którym ktoś chce cię zabić i nie chodzi mi tu o ich walkę z MGS. Tu Gray Fox chciał się właściwie sprawdzić i poczuć dawne uczucie. Mi chodzi oto co wydarzyło się w MG2:SS, dlatego ja tego co łączy obie postacie nie nazwał bym przyjaźnią. Raczej pewną więzią która narodziła się w wyniku dramatycznych przeżyć które spotkały ostatecznie ich obu.

Ale ja biorę pod uwagę tez fakt że Metal Gear Solid dzieje się po wydarzeniach z MG2:SS i tam w celi po drugich torturach Snake podkreśla że ma tylko 2 przyjaciół Campbella i Foxa właśnie.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez kALWa888 » So cze 25, 11 00:58

Tak, i zanzacza jedocześnie, że wojna to nie powód do zakończenia przyjaźni. Byli jedynie zawodowcami po drugiej stronie barykady. Naomi trudno było w to uwierzyć.

Odnośnie tematu, mi tym co przypadło do gustu jest rewolucja jaką MGS zrobił w świecie gier na tamte czasy. Miał grafikę na wybitnie wysokim poziomie, niektóre gry z lat późniejszych miały gorszą. Co najważniejsze cały ten klimat i filmowość MGSa. No i postacie. Uwielbiałem za to MGSa. Każdy miał coś ciekawego do powiedzenia. Przed śmiercią i po śmierci. Bardzo podobały mi się monologi antagonistów. Psycho Mantis, Sniper Wolf, Vulcan Raven, OCelot. Same barwne postaci. W MGS2 jeszcze jest to w miarę dobrze zachowane, ale w MGS3 totalnie tego brakuje. Jedynie The Boss i Volgin mają coś do powiedzenia.

Przypadło mi też do gustu to jak pokazany jest Snake. Jako totalny odludek, nienawidzący ludzi, nie lubiący wdawać się w jakieś bliższe stosunki. Całkiem samotny, jedyne miejsce gdzie czuje się dobrze to pole bitwy. Jego zmiana na koniec gry to uważam też dobry pomysł. Przypomina sobie jak brzmi jego prawdziwe imię, oraz postanawia żyć dla innych. Dalsze skutki tej przemiany obserwujemy już w MGS2.

Nie omieszkam oczywiście wspomnieć o Franku. Jednej z najlepszych postaci jaką dane mi było poznać ogólnie. Bardzo dobrze ukazali jego przyjaźń ze Snakiem, szczególnie było to widoczne podczas walki z Rexem. Coś pięknego. No i oczywiście soundtrack, choć tego nie uważam za najlepszy w serii. Najlepszy jest utwór z całej serii, który brzmi podczas napisów końcowych. Uwielbiam go słuchać.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Snake_VR5 » N lip 10, 11 21:09

kALWa888 napisał(a):Tak, i zanzacza jedocześnie, że wojna to nie powód do zakończenia przyjaźni. Byli jedynie zawodowcami po drugiej stronie barykady. Naomi trudno było w to uwierzyć.

I nie ma się co dziwić, w końcu przepełniała ją chęć zemsty za utratę brata. Ta zemsta się w końcu zmieniła się w obsesje, on był dla niej jedyną rodziną a Solid Snake go zabił. Dialogi to również rzecz która przypadła mi do gustu jeśli chodzi o MGS, a skoro już przy nich jesteśmy. Jest jeden genialny według mnie, bez niego MGS sporo by stracił i nie był by już tym samym. Chodzi o dialog miedzy nim a Naomi (ten fragment muzyczny), w perspektywie dalszych wydarzeń w grze pokazuje również jej tragizm.

Całkiem samotny, jedyne miejsce gdzie czuje się dobrze to pole bitwy.

Sądziłem że raczej jest to również Alaska, a co do samotności to od czego były jego husky
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez RafalKa » So wrz 17, 11 19:22

Mi co przypadło do gustu to: fabuła, muzyka, dbałość o szczegóły, klimat - ogólnie cała gra jest super z naciskiem na jest
RafalKa
Pyro Bison

Gram: MGS4, Syphon Filter1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid