Atapaskowie

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Atapaskowie

Postprzez kul2 » Śr lip 30, 08 17:52

http://mgs.gram.pl/readarticle.php?article_id=667

Master: An Native Alaskan American, huh? Probably Athapaskan. They're originally from the same tribe as the Apaches and Navajos of New Mexico. Anthropologically, they're related to the Japanese. There are even linguistic similarities between Athapaskan languages and ancient Japanese. You and he probably share many of the same ancestors.
Snake: ...Master, I don't remember telling you that I was part Japanese...

Ciekawostka, prawda?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » Śr lip 30, 08 17:57

Ciekawostka to mało powiedziane. Byłem przekonany, że należy on do plemienia Inuitów (zresztą, mam wrażenie, że nie tylko ja), dopóki nie dostałem tego tematu jako artykuł. No cóż - wszystko się zgadza i wszystko pasuje do Ravena.

Ciekawi mnie jak to się stało, że mają coś wspólnego z Japończykami.
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez SALADYN » Śr lip 30, 08 23:57

Inuici to nazwa zbiorcza dla rdzennych ludów zamieszkujących subarktyczne tereny Alaski,Kanady,Grenlandi a nawet Syberii są najczęściej nazywani po prostu eskimosami , więcej informacji tutaj .
Ja zawsze myślałem że Raven jest pół Inuitem i pół Aleutem (grupa ludów zamieszkująca półwysep aleucki czyli miejsce akcji pierwszego MGS) raz nawet tak odpowiedziałem w quizie.
O Aleutach możecie poczytać tutaj.

PS. Z japończykami są spokrewnieni z prostego powodu , ludzie pierwotni podczas wędrówki przez nasz glob z Afryki rozprzestrzenili się najpierw na bliski wschód a z tamtąd na Europę ,Azje i przez zamarzniętą Syberie na obie Ameryki (kurde ale ze mnie antropolog)
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Re: Atapaskowie

Postprzez Simon » So wrz 20, 08 00:49

kul napisał(a):Ciekawostka, prawda?

Ale to:
Master: An Native Alaskan American, huh? Probably Athapaskan. They're originally from the same tribe as the Apaches and Navajos of New Mexico. Anthropologically, they're related to the Japanese. There are even linguistic similarities between Athapaskan languages and ancient Japanese. You and he probably share many of the same ancestors.

czy to:
Snake: ...Master, I don't remember telling you that I was part Japanese...

???
IMHO to ta końcowa część...mógł już wtedy mieć podejrzenia co do Liquida...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez kul2 » So wrz 20, 08 09:22

Pierwsza, bo przeciez o niej jest temat.

Po drugiej to gracz mogl miec podejrzenia ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Powrót do Metal Gear Solid