Psycho Mantis i Furia

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Psycho Mantis i Furia

Postprzez SaladinAI » Śr mar 11, 09 17:39

Uprzedzając Wasze pytania, nie chodzi o związek Mantisa z The Fury, nie mniej omawiamy tutaj film o powyższym tytule który tak się składa jest zbieżny z kryptonimem innej postaci z serii. Wracając do tematu to słyszałem że Kojima wpadł na pomysł stworzenia Psycho Mantisa po obejrzeniu filmu The Fury, pochodzącego z 1978 roku. Filmu nie oglądałem ale oto jego opis:

W tajnej rządowej agencji przebywa grupa dzieci z paranormalnymi uzdolnieniami. Placówką kieruje Ben Childress, który bez skrupułów poddaje je niebezpiecznym eksperymentom. Badania te nie wszystkim się jednak podobają. Peter Sandza, były agent CIA, podejmuje śledztwo w tej sprawie. Sandza ma też osobiste pobudki - jego syn Robin, uznany za zmarłego po zaaranżowanym wypadku, naprawdę znajduje się w agencji Childressa. Robin potrafi się porozumiewać za pomocą telepatii. Ojciec stara się nawiązać kontakt z synem, a ponieważ sam nie posiada nadnaturalnych umiejętności pomocą służy mu 20-letnia Gillian Bellaver

Może ktoś z Was oglądał produkcje? Już po opisie widać pewne związki z postacią z MGSa.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Ray » Wt kwi 14, 09 14:00

mi sie mantis kojarzy z x-menami xD
ale przecie w tedy tego niebyło....

ale to co napisałeś wyżej widocznie sugeruje że to prawda
Ray
Pyro Bison

Postprzez MrPayne » Śr kwi 15, 09 17:31

Mi sam opis kojarzy się z kolei z "Firestarterem" autorstwa Stephena Kinga. Kto czytał, ten skojarzy podobieństwa do "Sklepiku".

Sama rozwinięta fabuła filmu wyczytana na Wiki budzi we mnie bliższe skojarzenia do Mantisa, ale nie zamierzam spoilować nikomu seansu.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Powrót do Metal Gear Solid