Rok 1999- przeżyjmy to jeszcze raz. Pierwsze wrażenia z gry

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Rok 1999- przeżyjmy to jeszcze raz. Pierwsze wrażenia z gry

Postprzez solidussnake111 » Śr sty 12, 11 22:44

Pamiętam październikowy wieczór i moment odpalenia pierwszego MGS'a. Do kupna zachęcił mnie artykuł bodajże w NEO, gdzie o ile mnie pamięć nie myli autor użył stwierdzenia w stylu: "możecie się czepiać kilku pozornych wad, których nie powinno być w grze na tym poziomie, ale dla mnie Metal Gear Solid to na dzień dzisiejszy najlepsza gra jaka wyszła na PSX'a". Pamiętam, że oprócz tej recenzji nie słyszałem o grze praktycznie niczego. Nie miałem wówczas dostępu do internetu, jedynie kilka osób na mieście chwaliło się, że grało w coś tak niesamowitego, że cięzko to opisać. Szczerze mówiąc dzisiaj cieszę się, że nie zdążyłem dowiedzieć się wcześniej zbyt wiele- wydaje mi się, że dzięki temu wrażenia z grania w MGS'a były jak grom z jasnego nieba. Nie chodziłem do szkoły tydzień, rozkoszowałem się każdym aspektem, każdą scenką, każdą chwilą ciszy, przerwanej szelestem czołgającego się przewodami wentylacyjnymi Snake'a. Uczucie samotności przeszywało i powodowało dreszcze. Muzyka sprawiała, że się bałem, cieszyłem i coś pomiędzy.Metal Gear Solid - jedyna gra, dzięki której czułem się, że jestem w każdych z tych miejsc. I byłem
solidussnake111
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Śr sty 12, 11 22:52

Gillian
Uber Big Boss

Postprzez solidussnake111 » Śr sty 12, 11 22:59

Temat może podobny, ale szczerze mówiąc mało ciekawych spójnych wypowiedzi w przytoczonych przez Ciebie tematach... Temat to powrót do przeszłości, sentymentalna podróż dla tych, którym dane było grać wtedy w tą grę. Przyda się odświeżenie tamtego klimatu:)
solidussnake111
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Śr sty 12, 11 23:29

No niech będzie. To jazda
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez KloneQ » Wt sty 25, 11 14:34

Kurczę. Pierwszy kontakt z MGS w roku jego wydania nie okazał się dla mnie objawieniem. Może to przez młody wiek plus fakt, że nigdy w taki rodzaj gry nie grałem.
Jednak coś tam we mnie ciągnęło mnie, żeby zobaczyć co będzie dalej. Jakoś od wątku kiedy pojawia się Meryl (po śmierci DARPA Chief'a, Octopusa) gra zaczęła mnie wciągać. I tak szło dzień za dniem. Wtedy gra wydawała mi się bardzo długa i skomplikowana (wersja anglojęzyczna - wiadomo). Przyznam, trochę posiłkowałem się poradnikiem do gry, który użyczył mi kolega - zafascynowany już tą grą.
Szkoły jakoś nie opuszczałem. Maniakiem gier też nie byłem. Może dlatego tyle zajęło mi przejście.
Z czasem, kiedy zapas gier, których nie przeszedłem na PSx kończył się, z radością ponownie przechodziłem MGS.
Tyle. :P

@edit
Prawdziwą wartość i świetność gry doceniłem z wiekiem, kiedy podrosłem i do tego nauczyłem się języka angielskiego. :P
Na kilka lat nawet zapomniałem o MGS - pamiętałem, że to zajebista gra, ale nie wracałem do niej, bo sprzedałem PSX, a na PC to nie było to samo jakoś. :P
Rok temu wszystko wróciło (fascynacja ogólnie MGS), kiedy to zakupiłem PS3. Zaplanowałem kupno MGS4 jak tylko kasę uciułam. W międzyczasie na PC przeszedłem MGS2:SOL, a w następnym tygodniu stałem się posiadaczem MGS4:GOtP.
Obecnie płytka MGS4 zrąbała mi się :/ :/ i to jest dziwne, bo płyta nie jest ani trochę porysowana.
Trzeba będzie kupić nową.
KloneQ
Arnold

Postprzez Sheva » Pn mar 21, 11 23:48

Jak to dawno było :) A jaki ja piękny i młody byłem - zostało tylko "i" :)
A mówiąc konkretniej to nigdy nie miałem Psx i grałem pierwszy raz w takiej "gralni" zupełnie bez filmików wszystkie wyłączałem :D sam czysty gameplay! Bossowie, główny bohater i ta grafika! przeszedłem ją chyba z 5 razy bo w miedzy czasie kolega kupił sobie kopie :) Ale naprawdę w grze rozsmakowałem się dużo później mając swoją kopie na PC, wtedy doceniłem to co w tej grze najpiękniejsze fabułę :) Nawet całkiem niedawno odświeżyłem sobie ten tytuł i poza trochę przestarzałym gameplayem nic mu nie brakuje :)
Sheva
Arnold

Postprzez Snake_VR5 » Wt lip 19, 11 11:49

http://www.youtube.com/watch?v=YiTkXAu3 ... A131F12A0D

W moim przypadku należało by raczej zacząć nie od samej gry, a od właśnie tego trailer. Nie powiem że nie zrobił na mnie wrażenie, zwłaszcza moment w sali komputerowej i walka z Cyborgiem Ninja. FAMAS, pękające szyby i on wyposażony w stealth camouflage. Takie połączenie z filmem Predator i Die Hard. A całość kończy zaminowanie bazy i wybuch, co mylnie jak wiemy potem sugerowało właściwie zakończenie gry.

Co do wrażeń z samej gry i tego co mi się podobało, to właściwie przedstawiłem to już w którymś z tematów które dał tu wcześniej twilite kid
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Curtis » Wt lip 19, 11 22:34

Ja MGS'a odkryłem przez przypadek. Kolega chciał się ze mną na pady zamienić. Ja oddałem mu dual shocka a on dał mi zwykłego plus 15 gier do psx'a i w tym wspaniałego Metal Gear Solid. Gdy w niego grałem oczarowało mnie na początku czołganie się w wentylacji i muzyka w hangarze. I tak to się zaczeło.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez kotlet_schabowy » Śr lip 27, 11 04:19

Trailer, do którego link wrzucił Raiden, był pierwszym materiałem z MGSa, na jaki się natknałem. Był wrzucony na płytkę z demami, która była w komplecie z PSXem (1999 rok). Ogólnie to był dla mnie kosmiczny przeskok, bo do tamtego czasu styczność miałem tylko z grami na Pegasusa, kompa 386, GameBoy'a, no kilka razy w życiu widziałem w akcji N64. W każdym razie : trailer zmiażdżył, byłem całkowicie zaskoczony, że takie rzeczy można robić w grze (lornetka na przykład). Parę miechów później zagrałem w demo z OPSM i to była masakra. Kończyłem je wiele razy, od tamtego momentu moim celem było zdobyć pełną wersję. W końcu, sam nie wiem kiedy dokładnie, dorwałem pełnego MGSa. Niestety, skończyłem tylko pierwszą płytę, a dalsza historia to już dalsze lata (gierkę przeszedłem do końca jakoś w 2001 na PC).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Pabian01 » N lip 31, 11 10:52

Z tym trailerem wszystko się zaczęło.

Zwróciliście uwagę na:
Miecz Ninjy w 0:11 sekundzie ? - Chyba tylko tutaj wygląda jak miecz świetlny,
1:05 - zawsze zastanawiałem się jak on to zrobił :)
Combo z 1:16 - ile ja czasu poświęciłem by Snake tak kopnął z wyskoku...
Ile razy też bawiłem się tak z C4 jak w tym trailerze, jednak nigdy mi tak fajnie nie wyszło :P
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez kotlet_schabowy » N sie 07, 11 03:00

Tak, miecz się mocno zmienił. Inne co mnie ciekawiło, to przedstawianie Ninjy (na artach, ale też chyba w przypadku figurki) z mieczem połączonym jakimś okablowaniem z egzoszkieletem (czy jakimś urządzeniem przy pasie).

Ogólnie trailer pokazuje dużo akcji ustawionych na jego potrzeby i niemożliwych w grze (co swego czasu było dla mnie dużym zdziwieniem). Pamiętam też, że lekkie zamieszanie zrobił dla mnie screen, na którym Snake jest w dokach bez maski nurka. Później się okazało, że nie da się tego zrobić, a screen zapewne również był ustawiony.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez SALADYN » N sie 07, 11 09:59

kotlet_schabowy napisał(a):Tak, miecz się mocno zmienił. Inne co mnie ciekawiło, to przedstawianie Ninjy (na artach, ale też chyba w przypadku figurki) z mieczem połączonym jakimś okablowaniem z egzoszkieletem (czy jakimś urządzeniem przy pasie).

To urządzenie zdaje się wprowadzało miecz w wibracje dzięki czemu Ninja mógł ciąć nawet beton, ewentualnie był to stealth który sprawiał że miecz również stawał sie niewidzialny, w każdym na bank wycięto to z gry bo ciężko byłoby animować takie kabel przy pasie a jak wiemy trza było miejsce na płytach oszczędzać.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez facecamo » N sie 14, 11 11:27

Pomimo że minęło już 13 lat od premiery i ze mam już 34 lata to ta gra jest dla mnie najlepszą grą i wciąż w nią gram na PS3 i PSP. Nie wiem ile razy ją ukończyłem ale nadal mnie fascynuje.
facecamo
Revolver Ocelot

Postprzez RafalKa » So wrz 17, 11 19:12

U mnie identycznie jak u Facecamo (po za wiekiem - muszę troszkę jeszcze dodać)
No i pierwsze wrażenie :hello1: kiedy zobaczyłem co zrobił Kojima: para z ust, walka z Ninja gdzie można zdemolować biuro (potrzaskane szyby, fruwające dokumenty), ślady na śniegu no i cała reszta.
Ogólnie kiedy ją odpaliłem to szczęka z godziny na godzinę opadała coraz niżej.
RafalKa
Pyro Bison

Gram: MGS4, Syphon Filter1

Postprzez Coldman_3 » So lis 05, 11 02:46

Pamiętam tę chwilę za gołowąsa. Miałem może 14 lat, a kuzyn przytargał jakieś demo pomiędzy Verbatimami. Już miałem je wyautować, ale odpaliłem. Wszedłem w MGS i szok - co za filmowy feeling, dojrzały klimat i te kombinacje skradankowe! Potem przyszedł czas PESa, i nic poza futbolem i dziołchami na świecie nie widziałem... Jakoś na początku studiów brałem coś bratu na potęgę i przeleciały mi przez oczy MGS 2 i 3. Pomyślałem, że zanim ogram, to trzeba by zacząć od początku. I tak zagrałem w MGS1 - moje wrażenia po ukończeniu już w innym miejscu ;)
"Revenge with a Vengeance"
Coldman_3
banan

Powrót do Metal Gear Solid