Proza i poezja, czyli s?owo o ksi??kach

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Proza i poezja, czyli s?owo o ksi??kach

Postprzez Zombie_Snake » So kwi 01, 06 11:49

Skoro s? juz tematy o grach, muzie, anime itp to czas na krótkie "odchamianie":x. Temat prosty: Napiszcie o ksi??kach, które wam sie podobaj?, i które by?cie, np. polecili innym. Jak obyczaj nakazuje zaczne ja.

Otó? z ksi??ek najbardziej lubi?, proz? Toma Clancy'ego (ten od Red Storm Entertainmet) i trylogi? Tolkiena. ?wietne s? te? ksia?ki Terrego Pratcheta!
Z ostatnich nabytków musz? poleci? "K?amc?" Jakuba ?wieka oraz "Sztuk? Wojny" Sun Tzu.
Zombie_Snake
Zanzibar

Postprzez Gac666x » So kwi 01, 06 12:04

Ja polecam http://www.sendilkelm.pl/. Poczytajcie sobie fragmenty ^_^ jedna z najlepszych ksi??ek parody fantasy jakie czyta?em no i dodatkowo polskiego autora.

Za? jesli chodzi o inne ksi??ki to polecam wszystko co tkn?? Sapkowski :P. Wi?cej grzechów narazie nie pamietam.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Adamska » So kwi 01, 06 15:25

Ksi?g?, za któr? zabra?em si? ostatio by?o "Imperium Wilków" Jean'a Christophe Grange. Troche si? pó?niej dziwnie czu?em po przeczytaniu ksi??ki, bo po jakim? czasie powie?c ta zosta?a zekranizowana i ogl?daj?c film przewidywa?em co si? mo?e stac :P tak jak w przypadku W?adcy Pier?cieni :D
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Gram: w gre.
Czytam: w myślach.

Postprzez Sage » So kwi 01, 06 17:07

By? ju? taki temat, ale nie mo?na wróci? na poprzednie strony, wi?c nie chce mi si? szuka?. Niech zostanie.

Ostatnio czyta?em g?ównie mangi, ale par? ksi??ek te? si? przewin??o.
1. Kroniki Jakuba W?drowycza - troch? nierówna, ale ogólnie lol
2. Kubu? Puchatek - nie no, klasyka, co tu du?o mówi?
3. Jednocz?ca Moc - jestem w trakcie, z SW chyba najgrubsza, póki co nie?le, cho? 'zdrajcy' nie dorównuje.

Chyba tyle. Przez sezon ma?em ma?o czasu na cokolwiek.

A co do ogólnie jakie najbardziej lubi?:
1. Harry Potter - pi?knie z?o?ona, ci?g?a historia itp itd, no po prostu Dzie?o.
2. Zdrajca - SW, historia taka sobie, ale styl pisania po prostu pi?kny
3. Kod Leonarda Da vinci - nie ?eby by?o wybitne (historia do?? ameryka?ska, a zako?czenie do bani), ale mi?o pomy?le?, ?e s? na tym ?wiecie heretycy
4. To?samo?? Bourne'a - kolejny klasyk
5. Krótka Historia Czasu - pi?knie napisana, przyst?pna i daje w bani?.[/url]
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Dymek » So kwi 01, 06 22:42

dawno nic nie czyta?em jednak ulubione ksi??ki jakie kiedykolwiek wpad?y mi w rece to:
1.Piknik na skraju drogi- no po prostu miodzio
2. Zew Cthullhu- niez?a ksi??ka tylko nie zd??y?em jej doczytac
3.Z?y- wspania?a polska ksi??ka o Warszawie. Fajnie bo opisane s? ulice i okolice z którym sam pochodze
4. Fragmenty Boskiej Komedii- nie?le si? zapowiada
Dymek
Uber Big Boss

Postprzez DanteTDH » Pn kwi 03, 06 08:59

Colin Willson, "Paso?yty umys?u" - polecam ka?demu, kto chce poczyta? naprawd? dobr? ksi??k?, genialnie interpretuj?c zachowania masy ludzkiej na przestrzeni ostatnich lat. Oczywi?cie, nie jest to ksi??ka edukacyjna :) Opera si? na przemy?leniach autora, wkomponowanych idealnie w ?wiat XXII wieku.
Kto nie czyta? - "W?adza absolutna" Davida Baldacci - film chowa si? kompletnie do tego dzie?a. Polecam:)
No i oczywi?cie wszystko, co pisze Terry Pratchett. Ten facet jest genialny!
- Bla? - bla bla bla bla bla.
- Bla, bla bla blablabla bla.
- Bla - bla.
DanteTDH
Fire Trooper

Postprzez uci » Pn kwi 03, 06 22:06

Ja tam za? czytam na?ogowo, cóz co? trzeba robi? jad?c busem na uczelnie :D

cóz osobiscie uwielbiam horrory a moje ulubione to "Nekroskop" Lumleya, a tak?e ogólnie wi?kszo?? horrorów Mastertona, oczywiscie polecam tez jego trillery np. Geniusz.

Zgodze si? takze z przedmówc? czyli Sapkowski i wszytsko z dzia?u "Sapkowski poleca", ?wietna literatura.

Znóc co do s-f to przedewszystkim Philip K. Dick i jego wizje w ksi?zkach, albo np. Odyseja Kosmiczna.

W sumie to czytam sporo ale ogranicozny jestem tylko do korzystania z bibliotek wiec czytam co tam posiadaj?:]
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Bizon » Wt kwi 04, 06 15:17

Ja czytam ksi??ki S. Kinga. Przeczyta?em ju?: "Zielona Mila", "Desperacja", "Regulatorzy", "Bezsenno??", "Marzenia i koszmary".
Niektórzy mówi? ?e King pisze g?upoty, ale fajnie sie je czyta (w Horrorach chodz? ci ciarki po plecach, a krymina?y maj? fajny klimat). POLECAM!!!
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez liquid kaczor » Wt kwi 04, 06 17:58

Ja najbardzize lubie proze Tolkiena. Z innych ksi??ek najcz??ciej wybieram jakie? krymina?y albo political-fiction Toma Clancego
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Relict » Wt kwi 04, 06 18:39

Z ksi??ek to chyba jedynie ?wietne akcje Tom'a Clancy'ego .
Trylogia Tolkiena te? mo?e by? LOR , The Hobbit :D no i pare lat temu ,musze si? przyzna? przeczytalem Harrego P .
Relict
Red Blaster

Postprzez barth » Wt kwi 04, 06 20:23

Nie tylko ty, nawet dalej zaliczam kolejne odcinki i sie tego nie wstydze.

Czytam prawie wszystko(najcz??ciej fantasy/sci-fi lub krymina?/political-fiction),co mi wpadnie w r?ce, ale bardzo lubie Pratchett'a za jego humor i Ludlum'a za ci?g?? akcje(i trupa na ka?dej stronie :D)
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez borx » Pt kwi 07, 06 13:52

Nienawidze trylogii tolkiena:) Dla mnie to beznadziejnie nudny gniot:/ jesli chodzi o fantasy to IMO dowolna czesc Wied?mina zjada calego tolkiena na sniadanie. klimatem, warsztatem pisarskim, postaciami i fabu??. oczywiscie to tylko moja opinia, wiec prosze bez bluzgów;)

Co do innych ksiazek to goraco polecam Gre Geralda Stephena kinga! genialna ksi??ka przesiaknieta niezwyklym klimatem. No i bardzo zaskakuj?ca.
nastepnie: IT tego samego autora. Dluga i bardzo rozbudowana opowiesc o przyja?ni ( opowiesc w konwencji dobrego horroru oczywiscie )

Obecnie koncze drugi tom Narrenturma Sapkowskiego. Czyta sie dobrze ale odnosze wrazenie ze pierwszy byl ciut ciekawszy.
Obrazek
borx
Global Moderator

Postprzez barth » Pt kwi 07, 06 19:50

w?adca jest dla ciebie nudny? pewnie trafi?e? na veznadziejne t?umaczenie jakoego? palanta, jedyna poprawna wersja to t?umaczenie w wykonaniu pani skibniewskiej, za nie sie zabierz to zmienisz zdanie
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez borx » Pt kwi 07, 06 22:11

barth napisał(a):w?adca jest dla ciebie nudny? pewnie trafi?e? na veznadziejne t?umaczenie jakoego? palanta, jedyna poprawna wersja to t?umaczenie w wykonaniu pani skibniewskiej, za nie sie zabierz to zmienisz zdanie

Nie pamietam wydania bo to bylo jakies 10 lat temu;) Ale wszyscy bardzo to wydanie chwalili.

Zastanawiam czy ktos z was czytal ca?a Diune? Oczywiscie stare wydanie!!
Bo wszytskie nastepne z "wolanami" s? tragiczne:/
Dla mnie caly siedmioksiag Herberta to najlepsze co w zyciu czytalem. Szczegolnie " Bog Imperator Diuny".
Obrazek
borx
Global Moderator

Postprzez uci » Cz kwi 27, 06 23:36

cos ja za tak ambitn? literature sie ni bralem...(diuna)

ale za mam za soba 2 pierwsze ksi?zki Kroniki wampirów - wywiad z wampirem i Wampir lestat. Co jak co ale kiazka zawsze dla mnie bedzie lepsza niz film.

A osobiscie Stephena Kinga ?rednio lubie :/
Kilka ksi?zek mial ?weitnych, ale nie mam do niego cierpliwosci (worka kosci nigdy nie przeczyta?em) ale za to uwielbiam jego ksiazke fantasy (tytulu nie pamietam) o podrózy tomka sawyera do czarnego hotelu.

A co do fantasy - polecam trylogie Bajarka, polecan? w sumie przez Sapkowskiego.

A tak btw. udalo mi sie dorwac ksi?zkowe wersje ALiena 1 i 3 czesci i ciekawi mnie czy wydano druga cz?sc?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666x » Pt kwi 28, 06 14:55

"A tak btw. udalo mi sie dorwac ksi?zkowe wersje ALiena 1 i 3 czesci i ciekawi mnie czy wydano druga cz?sc?"

Nie wydano drugiej cz??ci.

Jakich autorów masz?
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez uci » So kwi 29, 06 20:28

nawet nie powiem, czyta?em bo mia?em je z biblioteki.

?a?uje ?e dwójki nie wydali...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Zombie_Snake » So kwi 29, 06 22:12

Co do w?adcy masz racje barth! Ja mam t?umaczenie "Zysk i s-ka" to chyba wystarczy... Niemniej ca?? trylogi? ?ykn??em w tydzie?.
Kolega ostatnio poleci? mi "Mroczn? Wie??" Kinga, ?e niby przebije Sapkowskiego i Tolkiena. Jednak musze powiedzie?, ?e ksi??eczka niczego sobie i wci?ga lepiej ni? odkurzacz marki Zelmer. Polecam!
Zombie_Snake
Zanzibar

Postprzez kul2 » Śr wrz 13, 06 18:54

Odnosnie ksiazek.

Cytat z pewnej takiej...

"Na siedzeniu, byla takze paczka papierosow. Halley siegnal po nie, ale cofnal reke. Czy mozliwe bylo, ze zostaly zatrute? Jego instynkty podpowiadaly mu, ze jest to smiertelna pulapka. A nawet, jezeli nie zostaly zatrute, same w sobie byly wystarczajca trucizna. Zdecydowal sie zostawic je na swoim miejscu."

Kto mi powie co to za ksiazka? :D
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pt wrz 22, 06 15:38

Nikt? Ludziska...
'Metal Gear' autorstwa F. X. Nine i Alexander Frost.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sage » Pt wrz 22, 06 16:01

zomg?

Zak?adam, ?e w polsce niedost?pna?
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez kul2 » Pt wrz 22, 06 16:23

Jeden egzemplarz na amazonie obecnie. No oczywiscie ze w Polsce tego nie kupisz. Ksiazka napisana specjalnie dla promocji Metal Gear w USA, zwiazane to to z MGSem prawie nie jest. Nie dorwalem nigdzie tresci, jedynie ten urywek.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » So wrz 23, 06 11:30

Hmm...

Ten fragment który przytoczy?e? jakos specjalnie mi do MGS nie pasuje.
Ciekawe jaka jest historia...

BTW Ja przeczyta?em na wakacjach "Skalepik z Marzeniami" S. Kinga.
?wietna ksi??ka, ale gdy ogl?da?em film na jej podstawie wy??czy?em go po 10 min.
Jak mo?na tak spiepszy? dobr? ksi??k??!
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Powrót do Pierdolnik