Sprzęcior

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Re: Sprz?cior

Postprzez Gillian » Śr lip 25, 12 22:16

Faja napisał(a):
Gac666 napisał(a):Faja ale Gf 430 jest gorszy od 9800 pod względem wydajności =='.

Eee przecież jak ja kupowałem kompa to na topie był wtedy Gf260, to jakim cudem 430 jest gorszy? Czego nie kumam?

Tego co Gacu napisał. To druga cyferka mówi o tym, czy karta jest lepsza czy gorsza.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz lip 26, 12 06:10

Faktycznie, nie doczytałem do końca. Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje GTX 690 i złapałem się za głowę.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz lip 26, 12 07:07

Lazuli Lapis napisał(a):a z nowszymi grami nie będzie miał zgrzytów? Bo jak będę musiała jeszcze ciułać na intela i5 to się już trochę wkurzę... choć wydaje mi się, że i3 powinien spokojnie sprostać moim wymaganiom :s

Spokojnie Ci i3 wystarczy.

Faja 9800GTX+ to najmocniejszy GF z serii 9xxx, zaś 430 to jeden z najsłabszych, fakt że dzieli ich 3 generacje, ale od dłuższego czasu grafiki aż tak drastycznie od siebie się nie różnią. W tym wypadku różnica jest w DX (9800 ma dx10, 430 ma dx11) w obliczaniu AA oraz filtrowaniu Anizotropowym, nowsze karty sobie z tym lepiej radzą, ale jesli mają słabsze taktowania to wiadomo, że w renderingu będą gorsze. Różnice są też w poborze mocy.

Jednakże jeśli porównać już 9800gtx+ do 490gtx to (a nawet do 460gt) to odczujemy już sporą różnicę. Te już są taktowane wyżej, mają więcej pamięci itp itd.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Lazuli Lapis » Cz lip 26, 12 12:12

Dobra, dostałam ofertę na tego 450 a konkretnie ASUS ENGTS450 GeForce GTS 450, 1G DDR3 (128 Bit), HDMI, DVI-I, D-SUB, BOX i jeszcze że tak spytam - skąd się wziął ten Asus na początku? Wcześniej widziałam tylko zapis GeForce 450GTS, coś przeoczyłam?
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Gram: BioShock, Mirror's Edge
Czytam: Fahrenheit 451

Postprzez ArecaS » Cz lip 26, 12 12:26

Od Nvidii pochodzi chipset tylko, który nazywa się GeForce. Całą kartę ktoś musiał zmontować. W tym wypadku Asus. :)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Cz lip 26, 12 19:38

Wszystkie Nvidie i Radki mają producentów, zaś producentem samych chipsetów graficznych jest asus, evga, gigabyte itp itd :) (tak jak ramy i płyty główne).

Super, że udało Ci się dorwać grafikę, na pewno będziesz zadowolona.

Powiem tak z tym sprzętem co masz złożony dzisiejsze gry będą chodzić Ci na wysokich detalach spokojnie :)

Ja mam dużo gorszy sprzęt (4 letni już) i większość gier odpalam na wysokich detalach (np Max payne 3 ostatnio) więc będziesz miała sprzęt na lata :)

Tylko na litość boską dbaj o niego i odkurzaj czasem ;)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Lazuli Lapis » Cz sie 02, 12 21:57

Akurat jeśli o dbanie chodzi to spokojna głowa, jestem pedantką aż do przesady a zwłaszcza jeśli chodzi o taki sprzęt :D nawet moje PSP, które dostałam w stanie, delikatnie mówiąc, zdezelowanym wygląda teraz prawie jak nówka :)

A tak z innej mańki, zastanawiam się nad wrzuceniem na tego kompa Win7 64bit, i tu pytanie jak to w końcu jest, na 64bitowym systemie będą jakieś poważne problemy z odpaleniem 32-bitowych gier i programów?
Bo to, że nie każdy starszy tytuł się na 7 odpali wiem...
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Gram: BioShock, Mirror's Edge
Czytam: Fahrenheit 451

Postprzez Gillian » Cz sie 02, 12 22:40

Są patche do starszych gier, ale z reguły nie ma większych problemów.

I się nie zastanawiaj nawet.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz sie 02, 12 23:58

Zasadniczo nie ma problemów z programami 32bit na 64bitowym systemie. No a chodzi to lepiej.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Pt sie 03, 12 08:22

Lazuli Lapis napisał(a):Akurat jeśli o dbanie chodzi to spokojna głowa, jestem pedantką aż do przesady a zwłaszcza jeśli chodzi o taki sprzęt :D nawet moje PSP, które dostałam w stanie, delikatnie mówiąc, zdezelowanym wygląda teraz prawie jak nówka :)

A tak z innej mańki, zastanawiam się nad wrzuceniem na tego kompa Win7 64bit, i tu pytanie jak to w końcu jest, na 64bitowym systemie będą jakieś poważne problemy z odpaleniem 32-bitowych gier i programów?
Bo to, że nie każdy starszy tytuł się na 7 odpali wiem...

Windows 64bit to mus. Po pierwsze primo:
- Obsługa 4gb ram i więcej
- Obsługa najnowszych gier (teraz już to będzie standard, że gry będą wymagały 64bit)

i wiele wiele innych dobrych rzeczy.

Ja mam 64bit i odpalam wszystkie swoje gry. Wiadomo, że z częścią trzeba kombinować i odpalać np. przez DOSbox'a, no ale to i przy 32bitowym systemie ;)
Nie ma gry, której bym nie odpalił :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt sie 03, 12 14:51

Prędzej są problemy z odpaleniem starszaków na jakiejkolwiek siódemce. Do gier LucasArts szukałem patchy i były, więc mozna powiedzieć że to i tak nie problem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt sie 03, 12 14:58

Jeśli będziesz miała jakikolwiek problem to pisz maila czy priv, na pewno pomogę rozwiązać :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Cz mar 07, 13 20:29

Znacie sposób na przekonwertowanie pliku VOB na AVI ?
Sytuacja wygląda następująco. Płyta DVD z filmem nie chce wyświetlić się na odtwarzaczu DVD. Na lapku śmiga, na początku trzeba wybrać polskiego lektora. Tutaj pojawia się problem jak przekonwertować to tak by i tego polskiego lektora złapać ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Pt mar 08, 13 01:11

Freemake Video Converter sprawdź. Jeśli on nie pomoże, to większość programów do konwersji oferuje bez problemu możliwość ścieżki audio jeśli kilka ich jest.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez kul » So maja 18, 13 01:59

Chcę sobie kupić notebooka. Gram tyle co kot napłakał, ale fajnie byłoby móc chociaż Machinarium albo To the moon odpalić bo teraz to mogę o tym zaledwie pomarzyć.
Czy taki się nada - http://detail.tmall.com/venus/spu_detai ... g&active=1 chodzi mi tylko o specyfikacje bo dorwać można taniej.
Ramy do niego i tak dokupię żeby było 8.
I bought a ceiling fan the other day. Complete waste of money. He just stands there applauding and saying "Ooh, I love how smooth it is."
kul
Niewidzialna Armia

Gram: O kurde...
Czytam: ...

Postprzez Gac666 » So maja 18, 13 09:48

jawnogrzesznica ale darowałbys se krzaczki xD.

Kup asusa z jakąkolwiek niezintegrowaną grafiką (nvidii) a bedzie ci smigac bardzo dużo tytułów. Możesz też olać Core i5, i3 Ci wystarczy :)

http://www.komputronik.pl/category/1045 ... B%5D=55660

Ten model asusa co wkleiłeś niestety nie znam ani nie widze go na polskim rynku (za nowy? :D). Ale widze ze ma NVIDIA GeForce GT 635M, więc chyba możesz brać w ciemno :). Ale pomyśl ewentualnie o modelu z mocną baterią, żeby ci chociaz na 2h grania starczało.

Ja mam w tym momencie HP Elitebook 8570p z core i5 i wlasnie intel hd graphics i to gówno do хуй sie nadaje :) (dostałem w firmie jako narzędzie do pracy), a kosztowało 5 patyków =='. Odpalam gry z gog'a (Carmageddon) w trybie software only, Brutal Doom ledwie chodzi, a w Minecrafta moge zapomnieć grać, w ogóle nie rusza :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez kul » So maja 18, 13 10:50

Dzięki.

Tego modelu nigdzie nie ma, tylko w Chinach, co jakieś dziwne nie jest w przypadku Asusów i Acerów (tak wnioskuję po przeglądnięciu innych aukcji). Te Tajwańskie firmy robią mnóstwo rzeczy tylko pod Chiny.

To teraz jeszcze pora znaleźć jakiegoś dobrego sprzedawcę.
I bought a ceiling fan the other day. Complete waste of money. He just stands there applauding and saying "Ooh, I love how smooth it is."
kul
Niewidzialna Armia

Gram: O kurde...
Czytam: ...

Postprzez Gillian » So maja 18, 13 11:32

Warto pamiętać, że niemalże każdy laptop z niezintegrowaną grafą kończy po roku/dwóch w serwisie. Chłodzenie nie wyrabia. Jeśli padnie na gwarancji to spoko, jeśli nie to 5 stówek w plecy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So maja 18, 13 17:21

No chyba, że często czyścisz i stosujesz podstawki chłodzące. Warto by się w coś takiego zaopatrzyć.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » So maja 18, 13 23:13

Polecam 4 "zakrętki" od dezodorantów ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » N maja 19, 13 23:07

Bez przesady. Z Optimusem też? Mój roczek ma i nawet częściej się nie włącza wiatraczek niż za nowości.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N maja 19, 13 23:22

To insider info od kolesia, który pracuje w serwisie. Mówi że 90% laptopów z nie-integrą wraca po 1-3 latach od zakupu. Ostatnio zresztą miałem ze 3 przypadki pod rząd wśród znajomych, gdzie była konieczna naprawa (400-500zł w plecy).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn maja 20, 13 07:36

Złe dbanie o sprzęt zawsze spowoduje awarie. Ile razy wyciągałem kurz garściami z wylotów to nawet ciężko policzyć.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 20, 13 08:41

No gdyby producenci pozostawiali dostęp do radiatorow pod paroma srubeczkami (jak do pamięci czy dysku) to by mozna było sobie czyścić. Ja tak mialem w swoim niby beznadziejnym Fujitsu Siemens (ktory smiga 7 rok) ale juz nie widzialem w nowszych laptopach.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn maja 20, 13 10:29

Asus ma łatwy i szybki dostęp. Zaś HP tragiczny...Cały laptop niemalże na części pierwsze. Nawet matryce musiałem odpinać. Na szczęście działa, a mi pozostały tylko śrubki ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pn maja 20, 13 10:39

Zależy od laptopów. Ja rozkręcałem kilka Asusów, Acerów i ostatnio Toshibe. No ale łatwiej czy trudniej da się wszystko rozkręcić i zmontować ponownie :).

Teraz mam HPka Elitebook (firmowego, swoją drogą expensive piece of crap) więc będę się trochę męczył ale Challenge accepted :D :salute:
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » Pt cze 28, 13 10:33

Gacu jako, żeś ekspertem sprzętowym jest to mam pytanie. Muszę w końcu zmienić Piecka i mam do wydania 4000 PLN (bez monitora ofkors). W co inwestować? Grafa pojedyncza czy sli/cross, procek amd czy intel? i takie tam. Możesz mi cokolwiek doradzić?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt cze 28, 13 11:34

Ja Ci doradzę. Za 4k dostaniesz PS4 + Xbone.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt cze 28, 13 13:22

Faja napisał(a):Gacu jako, żeś ekspertem sprzętowym jest to mam pytanie. Muszę w końcu zmienić Piecka i mam do wydania 4000 PLN (bez monitora ofkors). W co inwestować? Grafa pojedyncza czy sli/cross, procek amd czy intel? i takie tam. Możesz mi cokolwiek doradzić?

Hmm ja bym Ci radził wziąć Intela I5 albo nawet I7mke + do tego jakaś grafa z pokroju gf 680 gtx, a do tego ram 8gb DDR 3.
Do tego jakąś fajną płytę główną asusa i dysk SSD by się bardzo szybko system ładował, powinieneś się spokojnie zmieścić :).

SLI nie wydaje mi się żeby było w ty momencie sens brać, bo grafiki są na tyle mocne, że to tylko strata prądu ;).

Mogę dziś wieczorem zarzucić jakimiś bebechami, w pracy teraz czasu nie mam.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt cze 28, 13 13:39

Ech a zresztą:

Procek:

http://www.komputronik.pl/product/19005 ... z_BOX.html

Pytka:

http://www.komputronik.pl/product/19107 ... X_D3H.html

Grafa:

http://www.komputronik.pl/product/16631 ... ence_.html

Ramki: (olaboga 16gb za 570złotych xD)

http://www.komputronik.pl/product/17624 ... Beast.html

Dyski:

Na system:

http://www.komputronik.pl/product/18234 ... 0MB-s.html (choć poszukałbym mniejszego bo 60gb wystarczy, ale na komputroniku nie maja, ale przeżyjesz i bez tego, wiec nie podsumowuję)
Na gry i tym podobny syf:
http://www.komputronik.pl/product/15496 ... A_III.html

Obudowa:
http://www.komputronik.pl/product/12187 ... lacza.html

Zasilacz:
http://www.komputronik.pl/product/19208 ... _Door.html

Mniej wiecej 3800zl

W komputroniku drogo jest, więc można szukać taniej, więc pewnie jeszcze ze 200zl przyoszczędzisz i zamienisz gf 660ti na 680ti

Można by przyoszczędzic na procku, bo zawsze jak stanieją już I7mki bedziesz mógł sobie podmienić, więc tu też możesz jeszcze 200zl okroić.

Ale składając taki bestyj to pamiętaj o codziennej ofierze z dziewicy, boje się o los Twój i bliskich w innym wypadku ;)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik