Byłbym jak najbardziej za zmianą tematu, by mozna tu było swobodnie rozmawiac o anime ogólnie, nie tylko tych najlepszych.
Niedawno skończyłem w końcu oglądać anime Gungrave
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/405 ... ve/rec/398. Po skończeniu mam mieszane odczucia co do tego dzieła. Momentami nie chciało mi się do niego wracać, ogólnie przez większość serii (26 odc) nie pociągało mnie na tyle by na jeden raz obejrzeć więcej niż dwa odcinki (gdzie jeden trwa 25 minut). Nie przypadł mi do gustu początek, w którym widac to co dzieje sie w połowie serii. Strasznie raziły mnie dość kiepskie sceny walki, a jestem w tej kwestii dość wymagający odkąd zobaczyłem Guardian of the Sacred Spirit, gdzie tam walki pojawiały się niezbyt często ale jednak stały na bardzo wysokim poziomie. Walki w Gungrave polegały jedynie na wyciąganiu przez głównego bohatera dwóch pistoletów (o całkiem niezłym wyglądzie) i napieprzanie przez jakiś czas w nadchodzących wrogów. Potem zmiana kierunku, odskok itd. Mogłyby przypominać to co dzieje się w Devil May Cry (gra, nie anime), ale tam jest to o wiele bardziej dynamiczne. W Gungrave jest to bardzo statyczne, co mi osobiście przeszkadzało. Historia jest niezła, aczkolwiek nie nazwałbym jej połączenie Quake'a i Chłopców z ferajny, jak określał autor zlinkowanej wcześniej recenzji. Czasem wzrusza, zaciekawia, ale wątek gangsterski/mafijny jest raczej słabo przedstawiony, tym bardziej dla kogoś kto jest przynajmniej średnio obeznany w filmach gangsterskich. Ale anime dobrze pokazuje, jak łatwo zatracić samego siebie i przyjaciół w dążeniu do bogactwa i władzy. Na szczęście im bliżej końca, tym anime robiło się coraz ciekawsze. Ostatnie dwa odcinki były naprawdę bardzo dobre. Polecam, ale raczej nie każdemu. N i trzeba jeszcze kiedyś obczaić dwie gry o tym samym tytule na PS2. Choć rewelacji się nie spodziewam, raczej będą to nafaszerowane ołowiem gry akcji, nic poza tym.
Poza tym wciąż oglądam Bleach i jestem na 247 odcinku. Gdzie seria liczy sobie jakoś ponad 350. Zastanawia mnie na ilu odc się zatrzyma jesli w ogóle. Na szczęście obecnie jest dość ciekawie, ale zaczyna mnie powoli drażnić ciągłe dochodzenie postaci i wątków wraz z nimi. Ale jak już zacząłem to skończę, nawet jeśli zrobię to z sentymentu, bo to pierwsze odcinkowe anime jakie oglądałem.
Poza tym ostatnio trafiłem (nie pamiętam gdzie - może na tym frm) na podobno genialne anime
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/169 ... s/rec/1952 i jak na razie dorwałem pierwszą część. Tak czy siak chyba niedługo się za nie zabiore, bo wygląda naprawdę ciekawie.