Sprzęcior

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Gac666 » Cz lut 11, 10 15:11

"Idealny dla gracza" :D:D:D.

http://www.notebookcheck.net/AMD-ATI-Mo ... 973.0.html

Masz benchmark. Jeśli cie zadowoli to, że grafa jest ciut silniejsza od 7600GT (który takiego Gears of war pociągnie na średnich detalach, Crysis na minimalnych) to się opłaca ;P.

Zaś jeśli chcesz popykać na conajmniej średnich detalach w Crysisa (lub odpowiednik, whatever... to taki mój przelicznik) to musisz wydać conajmniej 3000zł. W GTA 4 to zapomnij na tym sprzęcie.

Zaś za 3000zł... To kupisz tak wypas stacjonarnego kompa, że odpalisz 2 crysisy naraz =='. No ale twój wybór.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Cz lut 11, 10 15:38

Czyli jak Crysis by śmigał i GoW, a one są takimi wyznacznikami to mi wystarcza. On mi nie będzie służył do jakiś super nowych wypaśnych gier. Od tego mam PS3 [Właśnie skończyłem GTA4 ;) ]
Będe na nim grał, ale raczej w jakieś klasyki, Fahrenheit, Deus Ex, jakieś gry do 2005 roku, więc powinien być OK.

3K to zdecydowanie za dużo, a właśnie potrzebuje lapa, przecież nie będe targał ze sobą całego deskopa :D

Tak więc postanowione wezmę go ;) [Na 95%]

Fajnie bo ma HDMI, szkoda, że nie ma BT, ale ogólnie git.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Cz lut 11, 10 19:47

Powiedziałem PÓJDZIE, nie że będzie śmigał.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 24, 10 13:48

Dobra, nastał ten moment.

Wymieniam laptopa i już miałem na oku pięknego Della Vostro 3300.
Obrazek

Ale myślę sobie - po cholerę dawać dobrze ponad 3k za to? Lepiej kupić za tą kasę lepszą stacjonarkę i netbooka za 1000zł.

Stąd pojawia sie pytanie - co kupić? Zupełnie w sprzęcie nie siedzę, więc nie wiem... Zależy mi na pewno na stosunkowo mocnym procesorze, grafika to mniejszy priorytet (choć jak już kupuję, to niech mi pociągnie gry sprzed roku, dwóch a i niech jakaś CUDA tam będzie, bo się zawsze przyda).

Jaki sprzęcik złożę za lekko ponad 2 tysiaki? Co i czy teraz się opłaca kupować? Jakieś poważniejsze obniżki cen na horyzoncie?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn maja 24, 10 14:39

Hmm sprzęt za 2 tysiące, no za 2.5 to juz całkiem niezły sprzęcik byś złożył.

To zestaw, który jakiś czas temu składałem u kumpla w sklepie dla kogoś tam.

obudowa - Cooler Master obudowa komputerowa Elite 331 czarna ( bez zasilacza )
procesor - Intel Pentium E6500, 2.93GHz, 1066FSB, 2MB Cache, LGA775, 45nm, BOX
płyta główna - Gigabyte GA-EP43T-USB3, P43+ICH10, DualDDR3-1333, SATA2, LAN, ATX
pamięć RAM - Kingston 2X2GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (Kit of 2)
karta graficzna - GeForce with CUDA GTX 260 Palit 896MB (PCI-E) (Core216) Sonic (55nm)
dysk twardy - Samsung SpinPoint F3, 3.5'', 1TB, SATA/300, 7200RPM, 32MB cache
nagrywarka - LG SuperMulti SATAGH22NS30/NS40
napęd FDD - Czytnik pamięci Flash wewnętrzny
karta dźwiękowa - Zintegrowana
LAN - zintegrowana RJ45
zasilacz - Tagan U33 - II SuperRock Series 600W

Cena zestawu:

2 695,81

Ceny coś koło tego za taki sprzęt. Więc zapewne jakbyś wymienił na GF 250, może ciut wolniejszy procek i oszczędził na dysku, nagrywarce i obudowie (bo moze masz, nie wiem) to sie zmiescisz w 2000zl.
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 24, 10 14:57

Myślałem nad jakimś iCore nawet kosztem grafiki czy tam dysku (maniakiem ściągania nie jestem). Jak te procki sie spisują?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn maja 24, 10 15:14

W zestawie za 2k? Zapomnij. Lepiej zainwestuj w lepszą grafike, procesor ci wystarczy.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 24, 10 15:27

No nie wiem jakim wyznacznikiem jest allegro, ale takie z i5: http://allegro.pl/item1035445441_super_ ... _550w.html , albo z i7: http://allegro.pl/item1045020024_potwor ... _ddr5.html

A jakie jeszcze są ciekawe i w miare przystępne cenowo czterordzeniowce? AMDki jak się mają do Inteli teraz?
Ostatnio edytowano Cz sty 01, 70 02:00 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn maja 24, 10 15:39

Powiedz mi na co ci czterordzeniowce O_o? Ceny są jeszcze kosmiczne, do 2000zl się nie zmieścisz. Co do AMD i Intel. Porównywalne, problem polega na tym, że jak chcesz Nvidię to Intel, a jak chcesz Radeona to AMD. Niestety już nie bardzo się da AMD i Nvidię wsadzic pod jedno skrzydło (tak jak ja zrobiłem dokładnie 2 lata temu).

Ten pierwszy zestaw jest ok, ten drugi bym nie ruszał. Pytanie tylko czy warto ryzykować kasę za sprzęt, który specyfikacyjnie jest ok, ale nie wiadomo jakich firm są komponenty. Znając życie są to najtańsze gówna, bo tak sie na allegro sprzedaje.

Tutaj akurat płyta MSI czyli jeden z najgorszych badziewi. Markowe Ramy, pewnie Goodram znając życie :iconbiggrin: . Bezsens.
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 24, 10 15:59

No to wiesz, orientacyjnie rzucam linkiem do allegro ; ).

Mówię, że do 2k, ale do 2,5k myślę, że bym dał rady wyciągnąć. Myślałem, żeby też rozglądac się za czyms, co ma jakieś perspektywy, stąd propozycja quada, ale też prawda, że to można zawsze wymienić ; ).

Pytanko jeszcze szybkie, jak się w tych numeracjach Nvidii poruszać? GTX jest wyższym modelem niż analogiczny GTS?
W jakie karty rzeczywiście jest sens inwestować? GTA nie musi hulać, bo od takich rzeczy mam konsolę ; ). Chciałbym tylko w Wiedźmina zagrać, Dragon Age i jakieś tam inne rzeczy, które lepiej się na PC sprawdzą, ale też interesuje mnie kompatybilność wstecz.

I jak się mają te i5 do np tego E6500, który proponujesz?

Poza tym związkiem AMD&Radeon i Intel&Nvidia, trzeba mieć coś na uwadze? Za "moich czasów", kiedy orientowałem się jako tako, chodziło tu bardziej o osobiste preferencje, aczkolwiek ostatnio słyszałem, że niektóre firmy Radeków po prostu nie lubią. Co np z CUDA i PhysiX? Są jakieś odpowiedniki? Czy patrząc z tej perspektywy olać Radeony?

Sorry, że tak dupe zawracam, ale wydaje mi się, że po prostu się coś na tym znasz ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn maja 24, 10 16:50

Jak na razie wszystko w miare się ustabilizowało i spokojnie można kupić dwurdzeniowca, a potem tylko wymienić procek na cztery rdzenie. Wiadomo procek jest szybszy, ale musisz miec dużo szybszą grafikę by to w ogóle wykorzystywało moc procesora i na odwrót.

GTX jest najszybszy GTS najwolniejszy. Różnica w ilości pamięci, taktowania rdzenia, potoków renderujących itp itd.

Na tym sprzęcie, który wrzuciłem Ci wyżej GTA będzie hulać na wysokich detalach średnio 25-45 fpsów (outdoor), mnie na niedużo gorszym sprzęcie tak chodzi (zresztą benchmark w temacie o GTA).

i5, a e6500 różnice. No seria "i" jest nowszą technologią, mniej się grzeją, są wydajniejsze itp itd, ale co za tym idzie drogie. Oczywiście pewnie dałoby radę kupić jakiegoś najtańszego "i" i się zmieścic w 2500zl, więc wiesz to nie ma strachu.

AMD wykupiło ATI i teraz ich sprzęty się łączą technologicznie. Nvidia ma współpracę z Intelem. Powstają co prawda hybrydowe płyty główne obsługujące jedno lub drugie (lub np. technologia Hydra obsługująca Radeony i Nvidie na raz).

Osobiście jestem zwolennikiem ATI, ale przeciwnikiem Radeonów, więc niestety następny komputer (chyba, ze cos sie zmieni do tego czasu) będzie na 95% Intel i Nvidia, co tobie polecam.

CUDA i Physx jak najbardziej tylko i wyłącznie w Nvidia. Radeony coś tam gmerają, ale nie żebym widział jakieś genialne rezultaty. Więc jak grafike to Nvidię.

Mam jednego radka (4650 na agp) na drugim kompie i może wydajnościowo jest dobry (niestety nie mogłem kupić niz nvidii juz, bo sie wszystkie 7xxx sprzedały) ale problemy ze sterownikami i różne jaja z odświeżaniem po prostu mnie dobijają.

Jak chcesz złożyć porządny sprzęcik to się zgłoś do mnie, w sklepie kumpla Ci złożę, a przynajmniej będziesz miał coś custom i pasującego do siebie bardzo dobrze. Co prawda w twoim wypadku to byłoby wysyłkowo ale w dobie allegro to nie ma praktycznie znaczenia. Komputronika już nie polecam, bo firma od 1.5 roku leci sobie ostro w kulki niestety.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 24, 10 17:22

No te procki z serii i3/i5 mnie kuszą (czy może i3 w ogóle olewać?), już chyba wole dopłacić. Grafika rozumiem, że jeśli Nvidia (CUDA może mi sie kiedyś przydać) to raczej z serii GTxxx aniżeli te 9xxx? I gradacja rozumiem jest taka, że GTX > GT > GTS ?

Wielkie dzięki za pomoc. Jak już się zorientuję i będę wiedział czego mniej więcej i za ile chce, to dam znać.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn maja 24, 10 19:02

GTS < GT < GTX jeszcze są jakieś warianty pomiędzy czasem ale rzadko.

Za grafikę łap się za serię 3 cyfrową, 9xxx to już starocie i się nie opłaca. Teraz warto łykać 2xx lub poczekać az 4xx stanieją.

CUDA przyda Ci się zawsze, choćby zagrać ponownie w Mirrors Edge czy Batman Arkham Asylum, wrażenia nie do porównania. CUDA przydają się jeśli pracujesz w Photoshopie CS4+ (ja się już bawiłem, fajowo :D), dodatkowo jest wiele fajnych programów do zabawy. Oczywiście gier z CUDA jest dużo więcej i będzie ich jeszcze więcej, więc warto zainwestować.

Ja osobiście 2 lata temu dokładnie kupiłem sprzęt wart 3200zł (bez monitora) i do dzisiaj służy idealnie, nie narzekam na to, że mi coś skacze czy coś w tym stylu. Zmieniać sprzętu na razie nie zamierzam, więc zakup był jak najbardziej opłacalny.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn maja 24, 10 19:57

Nie wiem jak cenowo (pewnie dużo byś nie zaoszczędził), ale myśle, że zasilacz 600W to sporo Gacu.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pn maja 24, 10 21:04

Pabian napisał(a):Nie wiem jak cenowo (pewnie dużo byś nie zaoszczędził), ale myśle, że zasilacz 600W to sporo Gacu.

Sporo, ale takie są baaaardzo dobre (sam mam taki), mają mnóstwo zabezpieczeń i przeważnie cena się zwraca. Na zasilaczach nauczyłem się, że nie ma co oszczędzać (znajomy ma 2 kompy, jeden z bardzo dobrym zasilaczem, drugi z gorszym. Piorun strzelił, w gorszym poszedł cały komp, w drugim nic).

Można co prawda kupić 500W ale w sumie jakby ktoś chciał drugą grafike dorzucić to warto mieć już zapasik :).
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn paź 18, 10 14:06

Potrzebowałbym dysk zewnętrzny , pojemność i cena oczywiście mają znaczenie ale to już sam zdecyduje co mi odpowiada , chciałbym natomiast usłyszeć wasze opinie co do jakości produktów danych firm ???
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Pn paź 18, 10 15:47

Dobry Western Digital i tyle. Nie wiem jak tam Seagate stoi teraz?

I nie daj się naciąć na to, żeby szukać "dysków zewnętrznych", bo często byle co pakują do środka. Kup sobie zwykły 2,5" (czy tam 3,5" ale te potrzebują dodatkowego zasilania) i jakąś kieszeń do tego.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn paź 18, 10 16:42

Tak jak TK napisał. Dysk wewnętrzny z kieszenią wyjdzie Ci dużo taniej. Taki Samsung Spinpoint F3 1TB 7200rpm 32mb cache to zaledwie 211zł w tym momencie :). Kieszień koło 100zł.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn paź 18, 10 16:51

Nie celuje w takie pojemności , dysk mi ma służyć do przenoszenia i czasowego przechowywania plików , potrzebuje po prostu pojemnego pendrive'a tak między 120 a 160GB a ceny takich urządzeń zaczynają się od 120 zł , to co mam na kompie w zupełności mi wystarczy.

http://allegro.pl/160gb-2-5-dysk-zewnetrzny-usb-wd-5400-vaio-i1276814346.html

To jest ciekawa oferta.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn paź 18, 10 18:36

No i spoko.

Gacu, nie strasz kieszenią za 100zł, do 20 kupi jakąś.

http://allegro.pl/super-wd-caviar-160gb ... 68898.html
http://allegro.pl/ak93-aluminowa-obudow ... 05648.html

Wychodzi taniej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Cz lis 11, 10 16:03

Nie chciałem zakładać nowego tematu.

Od blisko roku mam pewien uciążliwy problem z moim starym kompem. Otóż oglądając za jego pomocą, czy to filmiki na YouTube lub innym serwisie, czy to mecze na tych przeglądarkowych odtwarzaczach, obraz stale klatkuje. Dosłownie mam do czynienia z istnym pokazem slajdów, w którym obrazki zmieniają się, co 5-6 sekund:) Co ciekawe, z dźwiękiem nie ma żadnych problemów, kłopotem jest tylko obraz. Dotyczy to absolutnie wszystkich mediów, jakie odtwarzam przy pomocy tych flashowych (tak to się nazywa?) odtwarzaczy i występuje na każdej przeglądarce. Nawet, kiedy poziom buforowania osiągnie maksymalny poziom, problem nie znika.

Co ciekawe, problem ten nie występuje na konsoli (PS3), więc to nie jest raczej kwestia łącza internetowego (2mb).

Czy powodem jest zbyt słaby komputer, czy może źródło leży gdzieś indziej?

Wstyd się przyznać, ale co tam...

Dane komputera:
Procesor AMD Duron 801 mhz
Pamięć RAM 768mb
Karta graficzna Radeon 64mb

Tak więc niezły złom:) Ale, tak jak mówię, wcześniej nie miałem tego typu kłopotów. Szukając na necie sposobów na rozwiązanie problemu, natknąłem się na wypowiedzi dużej ilości osób, które podobnych rzeczy doświadczają na znacznie nowszych i mocniejszych komputerach jak mój.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Gillian » Cz lis 11, 10 16:10

No złom ; ). Flash jest dość zasobożerny, także to może być odpowiedź na Twoje pytanie (dlatego np są problemy z flashem na obecnych telefonach z podobną specyfikacją jak Twój PC :p). Może po jakiejś aktualizacji Flasha coś się porobiło. A może system już niedomaga i trzeba go odświezyć?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz lis 11, 10 17:27

Powiem Ci tak. Flash się rozwija i kładzie lachę na jakąkolwiek optymalizacje. Zauważ ile flasha masz na youtube, a ile miałeś np 2 lata temu. Tak więc może być tylko gorzej ;].

No a komputer to nie powiem całkiem złomiaszczy już jest, więc bym się nie dziwił, że najnowsze flashe sprawiają mu problem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Hal » Cz lis 11, 10 19:46

No nic to, zainwestowanie w lepszy sprzęt staje się w takim wypadku koniecznością. Trochę szkoda, darzę sentymentem tego starego ramola, wiernie mi służył:D

Dziękuję za odpowiedzi.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez SALADYN » Wt sty 04, 11 23:43

Jak dotąd wasze rady były bardzo pomocne więc pozwólcie że zapytam po raz kolejny.

Tym razem potrzebuje odtwarzacza MP3 , na starcie odpadają wszelakie Srajfony i Ipody , poszukiwany sprzęt powinien przede wszystkim długo grać na pełnej baterii , wbudowanej oczywiście , być w miarę bez awaryjny i posiadać wbudowaną pamięć od 32GB wzwyż , o dobrej jakości dźwięku chyba nie trzeba wspominać bo to w końcu podstawa.

Coś w tym stylu byłoby OK

http://allegro.pl/philips-sa1ops32k-super-stan-okazja-32-gb-i1397877589.html

Co byście polecili ???
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr sty 05, 11 00:26

iRiver, jak masz więcej kasy to Cowon/iAudio. Creative odradzam, bo to rozpadający się syf.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr sty 05, 11 01:19

Wow aż 32GB ;)
Ten co podałeś w linku to chyba ma możliwość dokupienia karty do 32GB
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Śr sty 05, 11 12:50

Nie , w opisie wyraźnie pisze "wbudowana pamięć 32GB , ale zaczynam sie zastanawiać czy nie będzie bardziej ekonomicznie jak kupie player'a z pamięcią 8GB (w sam raz na początek) i możliwością rozbudowy pamięci za pomocą karty SD.
SALADYN

Postprzez Operator » Śr sty 05, 11 16:25

twilite kid napisał(a):Creative odradzam, bo to rozpadający się syf.

Zależy, mam od prawie trzech lat Zen Stone Plus i działa bez zarzutów. Akurat ma taką bryłę, że nie ma co odpadać.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » Śr sty 05, 11 17:49

Ja mam Zen Nano Plus już w sumie ze 4 lata, z czego od dwóch nie korzystam (bo to jakieś 512MB). Dalej działa, ale obudowa sklejona, zaślepki od baterii nie ma, bo sie połamała. No i był z konieczności reanimowany ze 3 razy (flashowanie firmware itp). Przy trzecim wydawało się, że nie powstanie z martwych, ale przeżył. Znajomi mieli Muvo i się też porozpadały, zaś flashowania nie przeżyły. O słuchawkach też wiele dobrego powiedzieć nie mogę, bo podobnie się porozpadały. Mówię głównie o stockowych jak i tych sławnych dousznych Ep-630. To było parę lat temu, ale od tamtego czasu produkty Creative omijam szerokim łukiem.

Sam sobie parę lat temu kupiłem dwie pary słuchawek Philipsa (douszne i większe do kompa) i wciąż grają, nic im się nie dzieje. Dziewczyna ma player iRiver T60 też od kilku lat - działa bez zarzutu.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik