::Kulinaria ...

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

::Kulinaria ...

Postprzez Boras » So maja 31, 08 00:01

Jak w tytule widać zajmujemy sie tu kulinariami, ogółem gotowanie tego co lubicie lub to co umiecie i co wychodzi wam najlepiej! ;)

Temat luźny ponieważ dotyczy szeroko pojętej dziedziny, począwszy od przystawek, zup, dań głównych a kończąc na deserach i wszelkiej maści dań do którego potrzeba trochę więcej niż jednego składnika ;)


Jako, iż miałem zaszczyt otworzyć ten temat, pozwolicie chyba moi drodzy forumowicze, ze zapoznam was z moim ulubionym, iście królewskim oraz ostentacyjnie wyśmienitym posiłkiem...

Zazwyczaj jadam go dość rzadko ponieważ ludzki organizm tworzy swego rodzaju psikus jakim jest tusza, która nie pozwala sie delektować ów daniem codziennie co niezmiernie deprymuje mój rozpuszczony na wykwintne dania żołądek!

To tyle słowem wstępu... Zacznijmy więc!

MAKARON ZAPIEKANY Z SOSEM a'la BORASSO

Składniki:
- Makaron świderki, wstążki bądź inny dowolny kształt. (Pamietajcie kształt nie daje wam smaku!)
- Ketchup 300 ml (najlepiej pikantny włocławski)
- mniejsze pół szklanki mleka
- 2 kiełbaski bądź jak kto woli mięso mielone(z tym że to mięso trzeba osobno doprawic sola i pieprzem podczas podsmażania)
- ser twardy ( bądź jakikolwiek rodzaj który preferujecie)
- pół cebuli
- 2 zabki czosnku
- 3 male łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii

Sposób przyrządzania:
Na samym początku lejemy olej na patelnię, wlewamy ciepłą wodę do garnka wraz z olejem, solą do smaku i gotujemy w między czasie makaron, czekamy az olej na patelni sie zagrzeje kiedy to nastąpi wrzucamy kiełbaskę zarumieniamy ja a następnie sciagamy poczym wrzucamy na ten sam ciepły już olej posiekaną cebulke i posiekany czosnek, również je zarumieniamy z tym że po zarumienieniu dorzucamy kiełbaskę i podsmażamy razem aż wszytko będzie pięknie przysmażone.

Następnie ściągamy gorącą patelnie z ognia (niegasząc go przy tym poniewaz ta patelnia niedługo tam z powrotem wróci) dodajemy do kiełbaski, cebulki i czosnku 300 ml keczupu, podgrzewamy go na wolnym ogniu zeby zabulgotał nastepnie dolewamy mniejsze pół szklanki mleka, mieszamy całość aż sie zagotuje, dodajemy oregano, bazylie, pieprz i sól do smaku podgrzewamy to do stopnia bulgotania. Dużą stołową łyżke utartego serw wrzucamy do sosu poczym znowu podgrzewamy do stanu bulgotania.

Ściągamy patelnie z sosem i nakładamy go do sporej miski gdzie wymieszamy go razem z makaronem. Po wymieszaniu makaronu z sosem nakładamy 4 centymetrową warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym po czym posypujemy go startym serem. Kiedy powstaną nam 3 warstwy makaronu przykrytego serem wkładamy go do nagrzanego prędzej piekarnika do 200-230 stopni celcjusza na 8-12 minut, kiedy zobaczymy że wierzchnia warstwa sera sie lekko przy brązowiła wyciągamy makaron i podajemy najlepiej GORĄCY!! z kolą ;)

Życzę udanego gotowania a przede wszystkim SMACZNEGO!!


Kiedy spróbujecie podzielcie sie ze wszystkimi opinią na temat mojego dania :)
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!
 
Posty: 128
Dołączył(a): Pn lut 27, 06 22:58
Lokalizacja: wiedziales?

Powrót do Pierdolnik

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron