Zapytanie o PSS

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Zapytanie o PSS

Postprzez Kazuun » Pt mar 06, 09 02:33

Takie pytanie z ciekawości.
Jeżeli kupię coś na PSS, to jeżeli w jakiś sposób to strace (format dysku itp) to zawsze mogę to ściągnąć, prawda ?

A co jeśli zrobił bym tak:
Kupuję (przykładowo) Ratchet & Clank: Quest for Booty. Ściągam, działa, gram - miodzio. Następnego dnia idę do kolegi do domu. Na jego PS3 loguję się na swoje konto PSN, potem wchodzę w PSS i ściągam znów Ratcheta. Wtedy mamy grę obaj, a płaciłem tylko ja. Takie coś się da robić ?
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Gac666xx » Pt mar 06, 09 02:57

W iStore Apple, jest tak, że jak mp3 skasujesz to musisz kupić ponownie. Tak więc pewnie tak samo jest tu.

Tak więc jeśli tak jest, to ponownie ściągnąć się nie da. Takie zabezpieczenie właśnie przed pożyczaniem kolegom.

Poza tym to piractwo.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Kazuun » Pt mar 06, 09 03:26

No to nie jest za specjalnie uczciwe, fakt. Ale co ma zrobić ktoś komu padł dysk itp ? Albo chcę kupić nowy i zrobić Backup ? Nie kupię aż tak dużych pendrivów. Nie wiem kto byłby na tyle głupi (poza bogaczami) żeby co jakiś czas kupować 20 razy to samo, bo akurat zmienił sobie dysk. Może istnieje ilość ograniczeń ściągnięć na dane konto PSN. Gdzieś mi się tez coś takiego obiło o uszy...
Kazuun
The End

Postprzez Gac666xx » Pt mar 06, 09 08:45

Podłączasz do PCta dysk i kopiujesz, powinno zadziałać.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt mar 06, 09 11:03

Jesli sie nie myle i dobrze kojarze to na XBL jest tak, że kupiona gra/dodatek jest kojarzony z konsolą, na którą pierwszy raz był ściągnięty (mogą korzystać wszyscy użytkownicy tej konsoli). Można takie coś przenieść na inną konsolę, ale odpalić niby można tylko z konta osoby, która to kupiła.

Gac666 napisał(a):Podłączasz do PCta dysk i kopiujesz, powinno zadziałać.
To nie ma sensu, bo chodzi o sytuacje, kiedy nie masz czegoś na dysku a chcesz ponownie ściągnąć.

Ogólnie bezsensem zupełnym byłoby kupowanie za każdym razem tego samego. Ty to posiadasz jako użytkownik systemu, nie jest to powiązane z koniecznością posiadania fizycznego pliku.
To by im się też nie opłacało, bo ilośc gier jakie byś mógł kupić była by ściśle zależna od wielkości dysku. A tak to zawse możesz nakupić gier na 500GB : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt mar 06, 09 19:18

No tak jest np. jeśli chodzi o Steam, kupiłeś to możesz ściągać dowoli. Tak więc jeśli jest tak na XBL to chwała microsoftowi.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt mar 06, 09 19:57

Bądź co bądź - na tej samej konsoli i tym samym profilu raz kupioną rzecz można ściągać do woli. Nawet raz ściągnięte i usunięte darmowe dema itp są "odfajkowane", tak jakby do nas należały.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt mar 06, 09 20:11

No to gites.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Kazuun » Pt mar 06, 09 20:12

Zgubiłem się. Mowa o X'ie czy p PS3 ? Bo fakt, w PSS przy każdej rzeczy jaką ściągaliśmy jest ikonka małej czerwonej torby zakupów. Co jednak nie odpowiada na moje pierwotne pytanie :)
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Pt mar 06, 09 21:24

Mówimy jak jest na XBL, na PSS pewnie jest podobnie, bo bezsensem by było, gdybyś po usunięciu gry z dysku musiał ją kupić drugi raz. A totalnym bezsensem by było, gdybyś mógł rozdawać kolegom to, co ściągniesz. Chyba, że ze swojego konta (tak jak na XBL).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » Pt mar 06, 09 21:28

twilite kid napisał(a):Chyba, że ze swojego konta (tak jak na XBL).

Tzn ? BO nie załapałem ?
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Pt mar 06, 09 22:31

Idziesz do kumpla ze swoim profilem na karcie czy czymś, logujesz się, ściągasz u niego, grasz ale potem bez logowania się na twój profil kolega nie pogra. Tak to chyba działa, ale nie jestem pewien. Czytałem o tym, nigdy tak nie robiłem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » Pt mar 06, 09 22:36

No to przeciez o to pytałem od początku i to jest niby piractwo.
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Pt mar 06, 09 22:54

Nie jest. A jeśli pożyczasz koledze gre to piracisz?

Cytując warunki korzystania z XBL:
Korzystanie z elementu, który chcesz pobrać, podlega pewnym ograniczeniom. Można z niego korzystać tylko na pierwszej konsoli Xbox 360, która została użyta do jego pobrania. Po przeniesieniu elementu do jednostki pamięci lub na inne urządzenie pamięci masowej będzie można z niego korzystać na innej konsoli Xbox 360, ale konieczne będzie wcześniejsze zalogowanie do usługi Xbox LIVE przy użyciu konta Xbox LIVE.

Tak jest u MS. Zrozum, że Ty nie kupujsz oprogramowania jako fizycznego pliku, ale kupujesz dostęp do niego ze swojego konta.
Czyli - przynajmniej na Xboxie mógłbyś zrobić format dysku, potem zalogować się na swoje konto i pobrać wszystko jeszcze raz. Na PSS jest podobnie. Co innego kiedy stracisz w jakiś sposób konto.

Zresztą to i tak można wyguglować w 3 sekundy. Za wikipedią:
Due to DRM restrictions, most items can only be downloaded and installed on up to five different consoles using a guest user account's Download List. Previously, the games Warhawk and Gran Turismo 5 Prologue could only be downloaded to one console, but since firmware 2.40, they are similar to other games, but require the account which downloaded the game, along with the password to be stored on the HDD.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » So mar 07, 09 09:39

Na 100% nie jest tak, że jak coś kupisz, wymienisz dysk to musisz jeszcze raz to kupić. Tylko nie pamiętam teraz czy to było dożywotnie, czy tylko kilka razy, to musisz wygoglować ;) Tak samo jak z tym przypisaniem do konsoli. Z tym pograniem u kumpla to chyba tak jak mówi twililte, kolega musisz grać na Twoim profilu.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ivanesca » N mar 08, 09 02:32

Wiesz co Kazuun. Nie kupuj tego Ratcheta bo słaby jest. Naprawdę nie warto.
Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by.
ivanesca
Red Blaster

Powrót do Pierdolnik