Seria X-men

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez uci » Pt maja 08, 09 07:26

ja tak lekko tylko za offtopuje - jak na razie z nowej sagi o filmowych X-menach bedzie jeszcze tylko jeden X-Men origins - magneto, do tego dojdzie Wolverine 2 i Deadpool (żeby zrobili dla tych dwóch gry tak dobre jak obecny Wolverine), reszta X-menów doczeka się swojego originsa w jednym filmie X-men First Class (na podstawie nowej serii komiksowej) czyli 3 filmy na które czekam i mam nadzieje że do tego dojdą 2 dobre gry jeszcze.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Kazuun » Pt maja 08, 09 07:37

Pociągnę odrobinkę ten offtop uciego.

Uci, mogę wiedzieć skąd masz te informacje? Tak jak Magneto jestem w stanie zrozumieć, Wolverina 2 też poniekąd, tak Deadpool? On jednocześnie rozpoczął i zakończył swój żywot w najnowszym filmie, więc jakim cudem miałby mieć swój własny film?

(chyba że coś mi się pomieszało odnośnie imion)
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Gac666xx » Pt maja 08, 09 11:46

A ja pociągnę.

Deadpool to jedna z postaci, która ma bardzo głęboką historię i wielką rzeszę fanów.

Filmu nie oglądałem, ale na pewno Wade tam nie zginął z racji tego, że sam ma niesamowity healing factor. Nie tak dobry jak Wolverine'a, ale wystarczający by przeżyć wybuch bomby czy odcięte kończyny.

Poza tym Deadpool to bardzo ciekawa postać na film. Ninja berserker, wygadany sypiący czarnym humorem pajac, który zawsze dopnie swego.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Tyka » Pt maja 08, 09 12:48

No kontunuująć o Deadpoolu to w jednym z zakończeń (tak wiem jak głupio brzmi to gdy mowa o filmie, ale są 3 zakończenia) jest pokazana 1 scena na jego temat, nie zdradzam jaka, choć to nic takiego.

A co do filmu X-Men Origins:Wolverine to muzyke robił Harry-Gregson Williams, jakby ktoś nie wiedział.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez uci » Pt maja 08, 09 13:02

to powiedzmy nie bede spoilerować, ale wspomne że te 3 zakończenia to tak naprawde scenki po napisach końcowych - ja się załapałem na tą w chińskim barze (o tym też ma być Wolverine 2) ale słyszałem to o tym że deadpool przeżywa, tylko też mnie ciekawi o czym bedzie ten film po tym co zrobili Wade'owi w Originsie, mam nadzieje że będzie o nim sprzed wydarzeń w filmie. A co do tego skąd mam info - o originsie Logana i Magneto mówili po Xmenach 3, o Wolv 2 i First class zaczęto mówić po premierze originsa własnie, skoro temat się sprzedaje to można jechać dalej, universum X-menów ma tylu bohaterów że o każdym można zrobić większy lub mniejszy film
uci
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » Pt maja 08, 09 15:58

Gacu: na fabule komiksowej się nie znam, więc wierze Wam na słowo, ale w filmie raczej zginął, gdyż Wolvek najnormalniej w świecie odciął mu głowę od tułowia. Aż takiej regeneracji to chyba oni nie mają, bo to już chyba zakrawa na nieśmiertelność :)

Dwa: czy ja dobrze rozumiem? Do kin trafiły trzy różne kopie filmu gdzie każda po napisach ma "bonusowy" ending i to losowo na jakie trafimy ?
Kazuun
The End

Postprzez Tyka » Pt maja 08, 09 16:13

Właśnie tak są 3 scenki po napisach końcowych, w stanach było tak że do różnych kin trafiły różne zakończenia w Polsce to nie wiem, czytałem że wyglądają tak (poniżej je wymienie więc jak ktoś do kina 3 razy ma zamiar się wybrać to niech pominie mojego posta):
1.Ta o której wspomniał uci czyli jak Logan jest w barze.
2. Stryker idzie ulicą, w pewnym momęcie wojsko go zatrzymuje i zabiera na przesłuchanie.
3.Ręka Deadpoola szuka, a potem znajduje jego głowę.
Na ile jest to prawdziwe to nie wiem, mam pewność co do tego że jest ze Strykerem i barem scenka, ale o tej 3 nie mam pojęcia.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Kazuun » Pt maja 08, 09 16:35

No to tak. W łódzkim Silver Screenie miałem przyjemność widzieć na końcu Strykera i wojsko :)
Kazuun
The End

Postprzez Tyka » Pt maja 08, 09 20:13

Heh, to pewnie w Polsce podzielili zakończenia na miasta, bo ja w Łódzkim Cinema-City miałem przyjemność również zobaczyć Strykera.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Gac666xx » Pt maja 08, 09 22:25

No widzisz Kazuun jak mało ty wiesz o Deadpool'u. On nie zginął, nie może, bo byłby time paradox.

A jeśli chodzi o film o nim. Raczej po wydarzeniach z origins ja myślę, z racji tego, że w komiksie poznajemy go już PO weapon X, gdzie ma zmasakrowany ryj. Ostrze z tego co wiem to sobie wymontowuje albo je mu ktoś usuwa, bo w komiksach ma dwie katany.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » N maja 10, 09 00:19

Pogadałbym z Wami, ale oznaczajcie spoilery. O ile komiksy to "pół biedy", tak film jest w kinach kilka dni.

X-men to dobra seria filmowa, na pewno dużo lepsza niż chociażby Spiderman. Ogólnie lubię postacie z tego uniwersum. Pomimo średnich ocen Origins : Wolverine, jestem zajawiony na ten film, a jeżeli na serio planują produkcję jeszcze tych kilku innych (o Magneto słyszałem), to git, byle nie spadły poziomem poniżej granicy "filmu na 7/10".
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez uci » N maja 10, 09 10:49

z gierek z deadpoolem to pamiętam tez ze teleportacja tez mu zostaje, znika mu tylko opticblast ;)

co do zakończen - ja widziałem dwa - przed napisami to ze strykerem i po napisach to z barem, niezałapałem się na to z reką i głową deadpoola, ale jak mówi Gacu - on nosi maskę właśnie z powodu blizn i całej tej zmasakrowanej buśki, więc chyba jednak bedzie o wadzie po wydarzeniach z originsa.
Ogólnie filmowi x-meni podobali mi się, na zapowiedziane tytuły czekam, boje się tylko tego first class... mogą zrobić z tego coś ciekawego (wiadomo że nastolatki jesli chodzi o dyskryminację mogą być gorsze niż dorośli) albo zrobia jakąś nastoletnią kaszkę :/
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N maja 10, 09 15:12

Uci, nie tylko gęba, całe ciało ma w bliznach.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pn maja 11, 09 09:07

znam deadpoola tylko z spinoffów, czyli z jego dialogów i stroju, jego historię znam tylko w strzępach
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt maja 12, 09 19:52

Tak więc... wczoraj byłem na seansie Origins... i muszę przyznać, że:

Zawiodłem sie na całej linii...

Film jest gorzej niż średni, jest może kilka nielicznych momentów, które w ogóle mają jakikolwiek sens, a reszta to jest typowa papka zebranych informacji. Nie wiem, może dlatego, że wcześniej grałem w grę, która opowiadała tę samą historię z kilkoma różnicami. Może dlatego, że gra była bardzo krwawa, ale ludzie to co było tu w filmie zakrawa o herezję.

W X3 mieliśmy scenę gdzie Wolverine próbował zabić Phoenix'a, bo ta wymknęła się spod kontroli. Świetna scena gdzie widzimy jak z sekundy na sekunde z Wolverine'a zostaje coraz mniej i nagle jest więcej, czyli świetnie pokazana regeneracja owego mutanta. W Origins spodziewałem sie podobnych rzeczy,a tu nic. W grze mieliśmy kilka fajnych sytuacji i niesamowicie się to komponowało z komiksami, a tu?
Ja rozumiem pg-13, bo w koncu xmeny tez byly bodajze też coś koło tego, no ale bez przesady.

Jak patrzę na komiks Weapon X to mnie ciarki momentami przechodzą, że z tak brutalnego komiksu zrobili bajkę dla dzieci... bo niestety origins wyszedł jak bajka.
Gdyby film trwał dłużej i niektóre sceny były bardziej brutalne oraz nie poucinane (ucieczka Wolverine'a minutę po zabiegu ze szkieletem? On przecież tam spędził jeszcze miesiące na treningu...) Myslalem, ze będzie tam dłuzsza scena, a tu logan przecina jedne drzwi i zeskakuje do wodospadu... O_o.

Wiele niedorzeczności, słaba gra aktorska (Blob, Zero, którego kompletnie nie znam), słaby scenariusz, którego nie wiem jak mogli spieprzyć mając tyle materiału, brak brutalnych scen (nawet jak Creed dostał w klatę ostrzami to ostrze po wyjęciu były czyste...) doprowadziło to wszystko do tego, że film zaslużył na miano WANTA (Watch and never touch again).

Nawet nie kupię wersji dvd, chyba, że będzie unrated lub mature z rozszerzonymi scenami, bo bez tego nie ma sensu.

Moja ocena:

2/10
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Kazuun » Wt maja 12, 09 22:18

Zwróć uwagę, że Twoja opinia (do której masz pełne prawo) jest oparta w, hmm 90% na tym co znasz z komixów. Mnie się ten film podobał, choć też nie zamierzam go na DVD kupować. Ale ja jako, że nie znam komiksu nie bardzo miałem na co specjalnie narzekać w filmie. Może faktycznie na brutalność, ale dzisiejsze kino przyzwyczaiło mnie że z ciekawych licencji robi się papki dla gimnazjalistów.
Kazuun
The End

Postprzez Gac666xx » Wt maja 12, 09 22:41

Moja opinia faktycznie opiera się na tym, ale też porównuję do tego co już zostało nam zaserwowane w trylogii. Nie ma porównania nawet do słabiutkiej pierwszej części.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Śr maja 13, 09 07:50

trzeba przyznać że efekty komputerowe są znacznie gorsze niż w X3, czasem wyglądają jak wzięte z jakieś gry a nie filmu, druga sprawa ja oglądając ten film wyszedłem z założenia że mam amnezje nie znam wolverina i nigdy nie czytałem komiksów o nim, gdybym oglądał ten film jako jego fan to też bym powiedział że dno, a tak warto go chociaż zobaczyć.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tyka » Śr maja 13, 09 15:10

No nawet film mi się podobał, tylko że trzeba go zaakceptować jako inną wersje wydarzeń (tak jak to bywa z dziełami Marvel, np. Ultimate Spider-man opowiada zupełnie inną historię niż Spectacular Spider-man, z wieloma bohaterami Marvel jest podobnie) jeśli zaczniemy patrzeć na film przez pryzmat komiksu to faktycznie wtedy można powiedzieć: crap.
Co do filmu o Deadpoolu to mam nadzieje że zrobią nową wersje wydarzeń, a nie kontunują Origins bo tu Deadpool to nie Deadpool, jeszcze ten niby uśmiech do fanów czyli że poczerniła się jego skóra wokół oczu żeby wyglądały jak jego maska... To miało sugerować że on nie nosi kostiumu tylko tak wygląda?
Boje się troche następnych X-menów, bo jak słusznie zauważył Gac to bajka była, a najbrutalniejsze to było to o czym mówili bohaterowie, a nie to co oglądamy... Szkoda.
Niby w Orgins przygotowali jakieśtam podwaliny pod Deadpoola (ta część o zbieraniu genów) bo jak wiemy (może nie wszyscy) Deadpool poza 2 katanami nosił jeszcze broń palną (np. jedna z figurek Deadpoola ma 2 M16 na plecach lub w MUA można było strzelać z kilku pukawek), a w filmie prawdopodobnie dostałteż geny od Zero więc umie strzelać.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Gac666xx » Śr maja 13, 09 15:31

Wiesz ja rozumiem zmienianie wydarzeń, ok, ale nie płytkość filmu jaki reprezentuje owy tytuł...
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz maja 14, 09 08:25

tak się boje że płytki to juz będzie X-men First Class, ale poczekajmy, co do Deadpoola, to w Originsie już go obrobili tak jak powinien być (healing factor, umiejętność walki mieczami, broń palna od Zero - notabene nie ta moc, teleportacja od wrighta, jeszcze musi mu się wypalić otic blast) więc może być ciekawie, choć wątpie by był głębszy niż origins.
uci
Uber Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » So maja 23, 09 21:39

Obejrzałem dziś film w kinie, nie nastawiałem się na rewelację, ale tematyka wystarczająco mnie interesuje, żeby wydać kasę.
Film uważam za dobry. Aktorzy spisali się dobrze, historia nie za bardzo skomplikowana, ale trzymała się kupy (w większości). Przyznam, że niektóre motywy trochę na siłę wprowadzone (głównie kwestia postaci, choć jakoś specjalnie na złe to filmowi nie wyszło). Deadpoola rzeczywiście trochę przekombinowali, choć praktycznie nie znam tej postaci. Bardzo fajne sceny "wojenne", pełniące rolę czołówki. Parę kiczowatych motywów (typu wybuch za plecami idącego w stronę kamery bohatera itd), ale to drobnostki. Efekty w niektórych scenach lekko niedorobione.
Nie nudziłem się, film jest ok. Nie wyobrażam sobie jednak oglądania go przy zerowej znajomości tematu Xmen.

Gac, zgodzę się, że ucieczka była całkowicie na szybko. Co do tego, że kazuun nie zna postaci Deadpoola, to powiedz mi w kontekście FILMÓW, jaki paradoks mógłby mieć miejsce ? Swoją drogą, napisałeś to z taką pogardą, jakby każdy widz filmu X-men miał obowiązek znać świat komiksu.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » So maja 23, 09 22:38

Gac, zgodzę się, że ucieczka była całkowicie na szybko. Co do tego, że kazuun nie zna postaci Deadpoola, to powiedz mi w kontekście FILMÓW, jaki paradoks mógłby mieć miejsce ? Swoją drogą, napisałeś to z taką pogardą, jakby każdy widz filmu X-men miał obowiązek znać świat komiksu.

Taki paradoks, że postacie nie giną jeśli są ważne i jeszcze muszą swoją historię dopowowiedzieć.

Nie ma obowiązku nikt znać komiksów, ale dla miłośników x-menów ten film to porażka i tyle. Ja jestem niezadowolony, ty tak, wszyscy idą w swoją stronę i są zadowoleni.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » N maja 24, 09 02:06

To jest raczej wniosek luźny, oparty na tym, że pojawi się film Deadpool, a nie paradoks.
Skąd wiesz co jest dla Hollywoodzkich twórców ważne ? SPOILER Xavier nie żyje, a raczej żyje w innym ciele po Xmen 3, ale to jest koniec, trylogia zamknięta, reszta to prequele albo spin offy. Czy jego historia została dopowiedziana ? KONIEC SPOILERA
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » N maja 24, 09 02:19

SPOILER

Xavier rozwinął swój charakter przez trzy filmy, opowiedział o sobie sporo, dowiedzieliśmy się o nim bardzo dużo stąd mógł zginąć. Podobnie jak Cyklop i Grey

/SPOILER

To jest raczej wniosek luźny, oparty na tym, że pojawi się film Deadpool, a nie paradoks.

Ok może to nie jest paradoks, ale byłoby wielkim ciosem dla fanów gdyby zabili deadpoola, to nie jest zły bohater, tylko ofiara losu.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » N maja 24, 09 13:45

raczej anty bohater - on zawsze działa sam dla siebie i staje po stronie która mu akurat odpowiada. Dlatego chętnie poczekam na film Deadpool, może być ciekawy.

Swoją drogą Gac, jako fan komiksów to polecam ci jedna z najnowszych animacji Marvela - Hulk vs. Wolverine, remake klasycznego pojedynku miedzy nimi + kilka spinoffów, co prawda jest sporo łamania timelineów itd. ale jest tak dobry ze warto zobaczyc... gdyby film kinowy był chociaż w połowie tak dobry
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N maja 24, 09 20:28

Znam ten film, świetny. Nie łamie żadnych timelineów, bo jest to spin off z serii komiksowej "co by było gdyby" ("What if... hulk killed wolverine" chociażby), tak więc jest to taka alternatywna rzeczywistość, która niestety w x-menach jest chyba największą plagą, bo cięzko nadążyć ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » N maja 24, 09 20:54

A ja tam sobie dzisiaj przeczytałem na pewnej stronie skrótową historię Deapool'a z komiksów i już wiem że nie chce znać tego uniwersum , za bardzo mi to brazylijską telenowele przypomina.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez nobodylikeyou » N maja 24, 09 22:24

Uwielbiam X-Men'ow. W dziecinstwie ponad 2 lata zbierałem ich komiksy wraz z wyd. specjalymi Mega Marvel. Oczywiscie moim "idolem" od zawsze był Logan. Film Geneza Volverine był dla mnie długo wyczekiwanym marzeniem, niestety sam jego sposób realizacji okazał się ... Katastrofą ! Po przeczytaniu dziesiątek komentów na temat wersji workprint która wyciekła z netu przed premierą, oraz po premierze zwyczajnie go olałem. Za co ? SPOILER ALERT !!
Ponizej krótka lista kwiatków jaka sie uzbierała na forum filmweb'u:
- Logan i Creed braćmi? Co za niedorzeczność!
- Wolverine nieszczęśliwy, oszukany romantyk
- Zupełny brak skutków przemocy i mordobicia (czyt. krwi)
-skad Stryker wiedzial ze kula z adamantium pozbawia pamieci?
- Logan + niepalace sie cygara. Wpływ PG-13 ?
- I wielki finał- zajebisty pomysł strzelania w głowę Wolviego 5 minut przed końcem filmu, bo nikt się nie spodziewał, że straci pamięć przez ten tajemniczy, wcześniej pokazywany pistolet… dżizys…
- Weapon XI z mieczami wysuwanymi z rąk, który się regeneruje, teleportuje, strzela promieniem z oczu w których ma kamery i którym to gościem steruje się za pomocą komputera. Debilizm dekady.

Heh niech ten kryzys sie w koncu skonczy :P
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Gac666xx » Pn maja 25, 09 00:17

Nobodylikeyou idz lepiej obejrzeć film a nie pierdzielisz jak potłuczony. Fakt, że z tymi rzeczami się zgodzę w większości ale to:

Spoiler

-skad Stryker wiedzial ze kula z adamantium pozbawia pamieci?

Wiedział stąd, że poprzez przebicie się do jego mózgu i zrobienie z niej PAPKI (jak pociski dum dum zwykle mają w zwyczaju) zniszczy to co Logan pamiętał (przynajmniej te najświeższe wspomnienia) dlatego, że tkanka Logana się regeneruje, ale nie pamięta (tak jakbyś zrobił format dysku twardego), w sumie logiczne wytłumaczenie.

- Creed i Logan są braćmi, ale mają różnych ojców, więc nie jest to do końca czyste rodzeństwo. Fakt, że inaczej to wyglądało w komiksie, ale podoba mi się ten zabieg.

- Deadpoolem steruje się nie dość ze za pomocą komputera to i za pomocą klawiatury, Stryker musiał wklepać "terminate" by deadpool zadzialał, normalnie parodia xD.

Koniec spoilera.
Gac666xx
Big Boss

Następna strona

Powrót do Pierdolnik