Wybory Prezydenckie 2010

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Wybory Prezydenckie 2010

Postprzez Snake_VR5 » Cz kwi 29, 10 20:22

Niektórzy być może podzielą pogląd że od polityki lepiej trzymać się z daleka, zwłaszcza że w samej serii MGS mamy jej trochę. Więc co za dużo to nie zdrowo, niemniej w kontekście tego co się stało to ważne i przyśpieszone wydarzenie dla naszego kraju. Nie zacznę jednak tematu od pytań kto na kogo będzie głosował, raczej zacznę od kandydatów. Dziś oglądam sobie TV i mowa było o dość ekscentrycznych, egzotycznych kandydatach na to stanowisko. Z pośród wielu zainteresowała mnie postać pułkownika Ludwika Wasiaka i od razu przyszło mi takie skojarzenie... (nie mam zamiaru kpić sobie)

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/24418/pap_20050430_0g2.jpeg
http://bi.gazeta.pl/im/6/7820/z7820066X ... Wasiak.jpg

W kontekście

http://schneider.jeeran.com/Big%20Boss.gif
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb2 ... s_MGS4.jpg
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Cz kwi 29, 10 23:28

Raiden napisał(a):Ludwika Wasiaka
Koleś mi śmierdzi kolejnym zaślepionym wyznawcą Dmowskiego.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Askel » Pt kwi 30, 10 08:48

Z ust mi to wyjąłeś.

W ogóle, ostatnio w gazecie czytałem, że Lepper ma zamiar kandydować. To trzeba mieć, k&#%a, tupet, żeby z prawomocnym wyrokiem w ogóle próbować.
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 30, 10 09:27

twilite kid napisał(a):Koleś mi śmierdzi kolejnym zaślepionym wyznawcą Dmowskiego.

Niczym Big Boss zaślepiony wizją Outer Heaven :icon_smile:

A co do Lepper to wyrok jest chyba nieprawomocny, a to chyba daje mu możliwość kandydowania...
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pt kwi 30, 10 15:07

Askel napisał(a):W ogóle, ostatnio w gazecie czytałem, że Lepper ma zamiar kandydować.
I zgłosił kandydaturę, została chyba nawet przyjeta, tylko 100tys podpisów musi zebrać.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » Pt kwi 30, 10 17:16

Cała ta akcja z tymi wyborami to jawna kpina. Lepper - karany, albo np. Roman Kluska - biznesmen na prezydenta? Co to się wyrabia... Równie dobrze ja mogę iść na prezydenta, tylko potrzebuję 100k podpisów. Wpiszecie się?? :D
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pt kwi 30, 10 18:20

Tidus93x napisał(a):Równie dobrze ja mogę iść na prezydenta
Nie możesz... Trzeba 35 lat skończyć ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez deadspace6 » Pt kwi 30, 10 19:48

Ja gdybym był wysoko postawiony w rządzie to najpierw wybrał bym ok. 200 wstępnych kandydatów (odpowiednich - nie karanych, doświadczonych itd.) których podzieliłbym na kilka grup. Później z każdej grupy 2 najlepszych i ci dostali by prawo kandydowania na stanowisko prezydenta.
Ostatnio edytowano Pt kwi 30, 10 20:37 przez deadspace6, łącznie edytowano 1 raz
deadspace6
Fortune

Postprzez Gillian » Pt kwi 30, 10 20:04

deadspace6 napisał(a):Później z każdej grupy 2 najlepszych i ci dostali by prawo głosowania na stanowisko prezydenta.
Głosowania? Czy kandydowania?

Tzn mówisz, że zmieniłbyś konstytucję? : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez deadspace6 » Pt kwi 30, 10 20:39

Głosowania? Czy kandydowania?

Pomyłka, już poprawiłem:)

twilite kid napisał(a):Tzn mówisz, że zmieniłbyś konstytucję? : )

Może to by się przydało. Uważam że mój sposób byłby dość sprawiedliwy.
deadspace6
Fortune

Postprzez Tidus93x » Pt kwi 30, 10 21:22

Nie możesz... Trzeba 35 lat skończyć ; )

Aj no za 20 lat będę mógł :P. Minie rachu-ciachu.

Uważam że mój sposób byłby dość sprawiedliwy.

Zgadzam się, ten pomysł nie jest zły i przynajmniej coś byś w tej polityce robił :D
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 30, 10 21:55

deadspace6 napisał(a):ok. 200 wstępnych kandydatów

Nie za dużo ? :icon_smile:

A co do zmiany konstytucji, to nie jest takie proste jak się wydaje...

Ustawę o zmianie Konstytucji uchwala Sejm większością co najmniej 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów oraz Senat bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.

Niemniej już dawno w Polsce mówi się że zmiany w konstytucji są potrzebne, są niezbędne. Ja również jestem za zmianami, aczkolwiek uważam że każda próba zmiany powinna być bardzo dokładnie przemyślana. Tak by nie powodowała żadnych zagrożeń dla państwa...
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » So maja 01, 10 10:17

Ja gdybym był wysoko postawiony w rządzie to najpierw wybrał bym ok. 200 wstępnych kandydatów (odpowiednich - nie karanych, doświadczonych itd.) których podzieliłbym na kilka grup. Później z każdej grupy 2 najlepszych i ci dostali by prawo kandydowania na stanowisko prezydenta.

Od kiedy minister rządu ma wpływ na dobór kandydatów? Nikt nie ma tego prawa, a jeżeli ktoś by miał, byłoby to kompletnie nienormalne. Kandyduje ten, kto chce, wygrywa ten, kogo wybiorą wyborcy.
albo np. Roman Kluska - biznesmen na prezydenta? Co to się wyrabia...

DEMOKRACJA się wyrabia. Martwiłbym się, gdyby tylko politycy kandydowali.

Lepper kandyduje, bo jego wyrok nie jest prawomocny i będzie się od niego odwoływał. Nie stracił przecież praw obywatelskich.
Raiden dobrze mówi: zmiana konstytucji jest bardzo złożonym procesem, nie takie hop-siup bez konsensusu. O komisji konstytucyjnej już nie wspominam. A na koniec i tak musiałoby być ogólnonarodowe referendum. Poza tym konstytucja jest według mnie dobra; przykład: ostatnie kilkanaście dni. Uratowała nam tyłki i usprawniła państwo.
Same wybory 2010 według mnie będą poprzedzone twardą, ostrą kampanią sztabów (przy samym nieudzielaniu się kandydatów Prawa i Sprawiedliwości i PO aż do II tury). Nie zgadzam się z tymi, co uważają, że kampania będzie wyważona i spokojna - merytoryczna.
To tyle.
Nie zacznę jednak tematu od pytań kto na kogo będzie głosował

:)
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » So maja 01, 10 11:05

Snake. napisał(a):DEMOKRACJA się wyrabia.

Zaczynam być coraz bardziej sceptyczny do tego ustroju
- '' Demokracja to ustrój, w którym rządzi durnota – przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych.''
- ''Demokracja - Dwóch idiotów uchwala, że mogą karać jednego mądrego''
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Tidus93x » So maja 01, 10 13:57

"Demokracja to zły ustrój, ale nikt nie wymyślił lepszego" - ulubione powiedzonko mojej prof. od historii :P
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Askel » N maja 02, 10 13:28

Jakiś gość jeszcze kandyduje chyba, który był jakimś tam kapitanem statku, mechanikiem i ma ciekawe opowieści, ale to już pamiętam przez mgłę.

Anywayz, dostanę na urodziny prezent w postaci wybrania prezydenta.
Swoją drogą, to musiałaby być ogromna presja dla kogoś, kto ma sam wybrać prezydenta dla całego kraju (zakładając, że nie może wybrać siebie, tylko kogoś spośród istniejących już kandydatów.)
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Snake_VR5 » Wt maja 18, 10 18:03

Na razie machina wyborcza się dopiero rozkręca, czy też rozpędza. Osobiście życzył bym sobie by media w Polsce nie robiły ludziom wody z mózgu i nie sugerowały że liczy się głównie dwóch kandydatów w walce o prezydenturę. Życzył bym sobie też telewizyjnej debaty czy też debat przed pierwszą turą wyborów ze wszystkimi kandydatami, ludzie powinni poznać opinie, pomysły, programy wyborcze.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Half » Śr maja 19, 10 07:01

Jako że jest zagrożenie klęską żywiołową, wybory miały by się odbyć jesienią...
Jak to działa? Przecież trzeba wybrać prezydenta 75 dni po śmierci?
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Gac666 » Śr maja 19, 10 12:35

No tak ale Lepperowi pola zalało, Jarosław kota samego nie zostawi, a reszta na wiejskiej jest na basenie... no wiesz zajęci wszyscy są.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Pt maja 21, 10 10:27

Half napisał(a):Jako że jest zagrożenie klęską żywiołową

Jak jest jak nie ma, na razie pełniący obowiązki prezydenta marszałek sejmu tego nie ogłosił. Zapewne ma to też związek polityczny, a tak swoją drogą zaprezentuje to. Zdecydowanie powinno dać niektórym do myślenia...

http://www.youtube.com/watch?v=Rq9fbKXFRco
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pt maja 21, 10 11:11

Raiden napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=Rq9fbKXFRco
Inna sprawa, że w tym momencie trzeba głosować nie na prezydenta, a na mniejsze zło.
Pytanie - chcemy absolutnych rządów Platformy, czy może kolejnej wieloletniej kłótni i wzajemnego blokowania inicjatyw. Nie wiem co gorsze. A tak naprawdę realnej szansy na zwycięstwo poza tą dwójką nie ma nikt.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Pt maja 21, 10 15:10

Całkowicie się z tobą zdarzam w kwestii wyboru mniejszego zła i owego dylematu czy pytania co gorsze. A co do szans na zwycięstwo, może z tymi szansami było by inaczej gdyby nie pewna manipulacja ze strony TV. TV bo ludzie posiadający jeszcze w domu internet, internauci są jednak na to mniej narażeni. Najbardziej jednak głowa boli jak się ogląda dokument Solidarni 2010 lub program w TVP1 Jana Pospieszalskiego...
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » Pt maja 21, 10 18:03

Pytanie - chcemy absolutnych rządów Platformy, czy może kolejnej wieloletniej kłótni i wzajemnego blokowania inicjatyw. Nie wiem co gorsze.

PO nie będzie miała aż takich absolutnych rządów, bo wciąż nie ma bezwzględnej większości w parlamencie, a PSL - jak zauważyliśmy po ostatnim sprzeciwie ws. propozycji PO o głosowaniu poza rejonem zamieszkania - nie zamierza przez następne dwa lata ulegać koalicjantowi, ale fakt, w sumie to się zgadzam.
Najbardziej jednak głowa boli jak się ogląda dokument Solidarni 2010 lub program w TVP1 Jana Pospieszalskiego...

No to nie oglądaj.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » Pt maja 21, 10 18:55

Snake. napisał(a):No to nie oglądaj

Gdybym nie obejrzał owego dokumentu i programu w TVP1 Jana Pospieszalskiego to nie wyrobił bym sobie własnego zdania, poglądu i opinii na ten temat. Nie przekonał bym się też o tym jak silna jest w tym kraju ta owa manipulacja i jak ludziom robi się wodę z mózgu. Mógłbym nie oglądać i mieć wszystko to w wielkiej ''d'', tak też można tylko po co.

PO nie będzie miała aż takich absolutnych rządów

Jak nie jak tak , premier i prezydent z PO a w sejmie rządzi koalicja PO-PSL.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » Pt maja 21, 10 19:27

No właśnie ten mały wielki PSL informuje, że PO nie ma władzy absolutnej. A Ludowcy nie są koalicjantami "na-łeb-na-szyję".
Gdybym nie obejrzał owego dokumentu i programu w TVP1 Jana Pospieszalskiego to nie wyrobił bym sobie własnego zdania, poglądu i opinii na ten temat. Nie przekonał bym się też o tym jak silna jest w tym kraju ta owa manipulacja i jak ludziom robi się wodę z mózgu.

No to się ze sobą zgadzamy ;)
Pozdrawiam.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Askel » Pn maja 24, 10 23:20

Tak apropo wyborów.

Obrazek

Moja nowa kompozycja ; p

anywayz, pomimo tapety - będę głosował. to na pewno. na kogo? jeszcze nie wiem.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Snake_VR5 » Pn maja 24, 10 23:25

Jeśli ktoś jeszcze nie wie, proponuje nie zapomnieć o pewnym szczególe...
http://www.youtube.com/watch?v=fbcwteMBvFI
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake_VR5 » Wt maja 25, 10 09:34

Bo niektórzy mają krótką pamięć ot co..., a na joemonstera nie każdy tak jak ty wchodzi.
Poza tym teraz w tle powodzi w Polsce trwa jawna, lub nie jawna kampania na wałach powodziowych. Swoją drogą wczoraj w programie Tomasza Lisa na TVP (nie wiem może ktoś oglądała ?) zaprezentowali nam się zwykli szarzy ''obywatele'' i ''patrioci'' tego kraju którzy o mało co nie zlinczowali i nie zmieszali z błotem dziennikarza. Niemniej pokazali się z bardzo ''dobrej'' strony...
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake_VR5 » Wt maja 25, 10 15:29

twilite kid napisał(a):Kpisz sobie?

Nie po prostu stwierdzam fakt, bez obrazy u niektórych występuje jednak tak zwana niepamięć. A biorąc pod uwagę manipulacje w TV wszystko jest możliwe, na szczęście jest taki program jak np ''Młodzież kontra... czyli pod ostrzałem''. Z którego można się przynajmniej jasno dowiedzieć czegoś bliższego o poglądach i programach wyborczych kandydatów na prezydenta (tych mniej lub bardziej liczących się)
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Wt maja 25, 10 23:28

Człowieku, dajesz dwa razy ten sam link, a teraz bredzisz o jakiejś niepamięci. Chyba sam cierpisz na niepamięć i nie pamiętasz, co gdzie wklejasz.
Gillian
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Pierdolnik