Wii - czy warto?

Moderator: GM

Wii - czy warto?

Postprzez Koz'i » So mar 16, 13 16:23

Jak w temacie. Czy warto w dobie ps3 i xboxa 360 (i ich nadchodzących następców) zainwestować w maszynkę Nintendo? Grafika mnie aż tak nie interesuje (byleby była znośna). Po prostu chetnie bym, pograł w exclusive'y na tą maszynę (Mad World, Mariany, Zeldki etc.).
Ale no właśnie, czy wg Was warto? I pytanko do tych którzy są posiadaczami Wii albo widzieli jak to śmiga. Jak wygląda obraz na LCD? Mam tylko 32 cale ale jestem ciekaw czy nie ma pixelozy. Czy moze trzeba dokupić odpowiedni kabel albo ustawić cos w menusach konsoli?
Koz'i
Coward Duck

Re: Wii - czy warto?

Postprzez Gillian » So mar 16, 13 17:52

Oczywiście, że warto. Konsola kosztuje teraz relatywnie niewiele. Z grami gorzej, bo gry Nintendo trzymają ceny, ale to też zależy co. Mariany koło stówki sztuka dopadniesz. Trylogia Metriodów to 150 minimum. Zeldy po 80-100. Używane trochę taniej, ale też niewiele. No i gry od N braki w grafice nadrabiają stylem - takie Skyward Sword wygląda przepięknie w tej swojej stylistyce a'la akwarela, a Metroid Prime nawet dzisiaj u schyłku generacji PS360 potrafi zachwycić przywiązaniem do szczegółów.

Do HDTV trzeba sobie kupić kabel komponentowy (ten z 5 chinchami), ale taki lepszej jakości (ja wziąłem tani i muszę zmienić, bo mi obraz trochę szumi). No i w konsoli trzeba ustawić 480p - niektóre (chyba nawet większość) gry z tego korzystają.

Jeżeli nie zależy Ci na kompatybilności z GCN może warto poczekać do obniżki ceny WiiU i wziąć nowszą konsolę? Zyskasz między innymi tym, że WiiU już puszcza obraz cyfrowo przez HDMI (ale nie upscaluje chyba), więc o szumach nie ma mowy. No i jest w pełni kompatybilna wstecznie z Wii.

Aha - nie bierz Wii Mini. Nie obsługuje ona komponentów ani nie puszcza obrazu w 480p, więc na LCD będzie wyglądało słabo. No i nie ma żadnej możliwości połączenia konsoli z netem, ani możliwości podpięcia karty SD (brak np backupu sejwów). Wii Mini świetnie wygląda, ale jest modelem bardzo biednym. No i jeśli zależy Ci na kompatybilności z GCN nie kupuj Wii w wersji Family Edition (ta, która jest dostosowana do stania w poziomie), tylko wcześniejsze modele (z podstawką trzymającą konsolę w pionie).

I proszę zakładaj tematy w odpowiednich działach.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So mar 16, 13 21:53

Sam tylko czekam na jakąś wolną gotówkę żeby zainwestować w Wii, nadchodząca nowa generacja to wręcz idealna okazja to nadrobienia zaległości bo wątpię żebyś spał na forsie i nie przeszkadzały ci typowe problemy startujących konsol.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Koz'i » N mar 17, 13 21:13

Na allegro Wii można dostać już za nawet dwie i pół stowki lol. WiiU mnie nie jara póki co. No i zależy mi na graniu w gry z Gacka. A tak w ogóle to sterowanie na Wii jest bez kitu wygodne? Fajnie się gra w Metroidy albo w Residenta 4?
Koz'i
Coward Duck

Postprzez Gillian » N mar 17, 13 21:18

Koz'i napisał(a):Fajnie się gra w Metroidy albo w Residenta 4?

Lepiej niż na padzie :). Tylko musisz się upewnić, że twój TV ma niski input lag, bo opóźnienia potrafią zepsuć zabawę. Ja mam lekki lag, ale jak sprawdzałem na zwykłym kineskopowym TV to nie miałem praktycznie żadnego opóźnienia - ruch ręki, a reakcja na ekranie praktycznie jeden do jeden i to było super.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Koz'i » N mar 17, 13 21:34

Można to jakoś sprawdzić czy tylko testując konsolę na danym Tv? I czy LCD zawsze mają lagi czy niekoniecznie? I czy ten Twoj lekki lag mocno psuje zabawe? :P
Koz'i
Coward Duck

Postprzez Gillian » N mar 17, 13 21:42

Miałem spory lag przy podłączeniu przez kompozyt, ale przez komponent już lepiej. Włączyłem jakiś tryb gry, wyłączyłem polepszacze obrazu i jest ok, ale da się zauważyć kilkadziesiąt ms opóźnienia.
Trzeba to po prostu sprawdzić na tv, chyba że uda Ci się dopaść jakąś dokumentację swojego modelu TV, ale producenci nie chwalą się za bardzo takimi danymi. Możesz poszukać opinii w necie na ten temat.

LCD zawsze mają lagi, ale bywają one niezauważalne. Na moim poprzednim monitorze Samsunga z tunerem lag był minimalny, praktycznie jakby go nie było (może jedna klatka animacji opóźnienia).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Koz'i » Pn mar 25, 13 20:22

A Mario:galaxy jest na serio takie fajne? A graliście może w Mad world bo bardzo interesuje mnie ta gra? Sterowanie jest ok? Przyjemnie sie szpila?
Koz'i
Coward Duck

Postprzez Gillian » Pn mar 25, 13 20:24

Mam SMG2 ale jeszcze nie grałem za wiele. Po kilkunastu minutach wiele powiedzieć nie mogę, choć ja z Marianów to tylko w SMB grałem i chwilę SMW na SNESie
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn mar 25, 13 20:34

Koz'i napisał(a):A graliście może w Mad world bo bardzo interesuje mnie ta gra? Sterowanie jest ok? Przyjemnie sie szpila?

Mi się bardzo dobrze grało w Mad World. Jak dla mnie jest to jedna z gier, które warto poznać ze względu na jej klimat i komiksową grafikę. Fajne wykończeniówki (tylko trochę ich mało) i ta charakterystyczna brutalność od Suda51 mi osobiście kojarząca się z Quentinem Tarantino. Choć co prawda całego nie przeszedłem, to bardzo mnie zachęca do zapoznania się bardziej i tym samym kupna Wii. Przez tą godziną jaka grałem przeszkadzała mała różnorodność muzyki przygrywającej nam podczas przemierzania poziomu. Przygrywa nam jeden rapowany kawałek powtarzany w kółko. Po jakimś czasie może zacząć przeszkadzać.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Aszyn » Pn mar 25, 13 22:01

A co powinienem wiedzieć jeśli zamierzam kupić Wii? Na co zwrócić uwagę na aukcjach? Są jakieś wersje tego, albo coś co mogło się zepsuć/wyczerpać? Jakieś konkretne modele lub softy?
Wii mnie już długo kusi, a cena jest w porządeczku, by wreszcie po raz pierwszy zagrać w Zeldę :)
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Wombat » Pn mar 25, 13 22:01

Koz'i napisał(a): A graliście może w Mad world bo bardzo interesuje mnie ta gra? Sterowanie jest ok? Przyjemnie sie szpila?

MadWorld to gra od gości którzy zrobili Okami na PlayStation 2 wiec słaba być nie może :) Sam bym zagrał gdybym mial Wii.
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » Pn mar 25, 13 23:09

Wombat napisał(a):
Koz'i napisał(a): A graliście może w Mad world bo bardzo interesuje mnie ta gra? Sterowanie jest ok? Przyjemnie sie szpila?

MadWorld to gra od gości którzy zrobili Okami (...)

Oraz między innymi Metal Gear Rising :).

Aszyn, przeczytaj sobie moje posty powyżej na ten temat:
http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?p=106150#p106150
http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?p=106231#p106231
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wombat » Pn mar 25, 13 23:24

twilite kid napisał(a):
Wombat napisał(a):

He he :)
Chodzi mi o to, ze MW jest podobnie jak Okami , grą która raczej wyróżnia sie z tłumu... więc raczej na pewno jest ok :)
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » Pn mar 25, 13 23:42

No tak. Wtedy MW był w mediach trochę reklamowany jak właśnie gra od ludzi, którzy zrobili Okami. Podobieństwem może być to, że styl graficzny obu gier jest charakterystyczny, bo "rysunkowy". Później Platinum przerzuciło się już na slasheropodobne gry :(. Ja wciąż liczę na to, że zrobią coś a'la Okami. Bo kiedyś to przynajmniej każda z ich gier była inna (Vietiful Joe, Okami, Mad World, Bayonetta), a teraz znaleźli swoją niszę i coś nie zapowiada się, żeby się to zmieniło.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wombat » Pn mar 25, 13 23:51

W grę "a'la Okami" chetnie bym zagrał(na kontynuację nie liczę, mozna powiedzieć, ze nawet jej nie chcę). Jakieś takie rysunkowe tematy, innowacyjne sterowanie i podejscie do gameplayu( na Wii U mogliby co szykować) to byłoby to...
No dobra ale to temat o Wii to nie bedę go zaśmiecał :)
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » Wt mar 26, 13 00:13

Na Wii U to Bayonetta 2 będzie i Wonderful 101 od nich :). Kto wie, może polubią się bardziej z platformą (oraz przede wszystkim z N) i zrobią coś idealnie pod możliwości konsolki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Wt mar 26, 13 00:15

twilite kid napisał(a):
Wombat napisał(a):

Aszyn, przeczytaj sobie moje posty powyżej na ten temat:
http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?p=106150#p106150
http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?p=106231#p106231

Czytałem już wcześniej twilite, tylko chciałem dopytać o takie stricte techniczne rzeczy poza kompozytem. Jakieś karty pamięci, czy inne cuda. O gierki się nie martwię, bo wiem co tam pyknąć chcę :)
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Gillian » Wt mar 26, 13 00:20

DwigHt_89 napisał(a):Czytałem już wcześniej twilite, tylko chciałem dopytać o takie stricte techniczne rzeczy poza kompozytem. Jakieś karty pamięci, czy inne cuda. O gierki się nie martwię, bo wiem co tam pyknąć chcę :)

Wystarczy konsola i kabel Y/Cb/Cr do HDTV, żeby się na to patrzeć dało. Wii zapisuje gry w wewnętrznej pamięci. Można robić backup na SD. Nic więcej. Chcesz grać w gry z GCN (a parę wartych ogrania tytułów jest), to bierz starszą wersję ("krzywo stojące pudełko"), jeśli nie to obojętne. Omijaj Wii Mini, które niedługo ma trafić do Europy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt mar 26, 13 17:34

twilite kid napisał(a):No tak. Wtedy MW był w mediach trochę reklamowany jak właśnie gra od ludzi, którzy zrobili Okami. Podobieństwem może być to, że styl graficzny obu gier jest charakterystyczny, bo "rysunkowy". Później Platinum przerzuciło się już na slasheropodobne gry :(. Ja wciąż liczę na to, że zrobią coś a'la Okami. Bo kiedyś to przynajmniej każda z ich gier była inna (Vietiful Joe, Okami, Mad World, Bayonetta), a teraz znaleźli swoją niszę i coś nie zapowiada się, żeby się to zmieniło.

Pytanie co w tym złego skoro każda ich gra trzyma poziom i nie obiecuje gruszek na wierzbie, no i bardzo ładnie im poszło wpasowanie gry w ich stylu w uniwersum MGS.

Dwight poza tym co napisał Twilite to podczas polowania na Wii zwracaj jeszcze uwagę czy interesujący cie egzemplarz jest modelem z wbudowanymi w pady motion plus, konsole bez tej funkcji kosztują praktycznie tyle samo a dokupienie przystawek motion plus to dodatkowy wydatek.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Wt mar 26, 13 17:40

Najlepiej wziąć bundla z Wii Sports Resort. One juz maja WM+ i jeszcze sa wstecznie kompatybilne.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Wt mar 26, 13 21:26

O właśnie o takie motion plus mi chodziło. Pewnie nie miałbym pojęcia by zwrócić na to uwagę :)
Dzięki bardzo, wszystkie uwagi się przydadzą :)
Obrazek
Aszyn
The End

Powrót do Gry i Konsole