The Last of Us

Moderator: GM

Re: The Last of Us

Postprzez Solidny » Śr lip 30, 14 18:05

Krytykowanie TLOU i Uncharted za plastikową grafikę jednocześnie chwaląc tę w GTAV wydaje mi się nieco dziwne, ale to już subiektywna sprawa.

AI ma swoje lepsze momenty, niestety nie na początku. Z czasem NPC stają się bardziej przydatne (przynajmniej ja takie odniosłem wrażenie), ale niestety kiedy jest dwójka kompanów, często robi się zbyt tłoczno i zaczyna się cyrk. Na szczęście większość gry tak nie jest.
Gra jest dość długa, więc niektórych taktyk i rodzajów przeciwników nie zobaczysz jeszcze przez ładnych kilka godzin - siła gameplay'u leży właśnie w tym zróżnicowaniu. Zarówno skradanie jak i walka wymagają używania radykalnie innego podejścia zależnie od tego, czy przeciwnik jest zarażony czy nie. W ogóle wydaje mi się, że im dalej, tym gra lepsza.
Sam nie twierdzę, że to jest jakaś GOTG i w ogóle tak dobra że po ukończeniu musiałem iść na łąkę i pisać o niej wiersze, ale na pewno tytuł warty ukończenia, dużo lepszy (w mojej opinii) od takiego Uncharted.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Pt sie 01, 14 09:02

Plastikowość TLOU udzielała mi się na początku. To kwestia oświetlenia ale chyba i konwencji. Takie GTAV miało bardziej naturalne oświetlenie.

I cisnę dalej, mam 33%, 5h i nadziwić się nie mogę, skąd te dziesiątki? Skąd średnia na poziomie 95%? Gra jest fajna, jest fajnie zagrana, ale fakt, iż fabuła jest (prawdopodobnie, bo jeszcze nie zauważyłem) sporo lepsza niż (bardzo) niska gierkowa średnia, nie tłumaczy tego zachwytu. Gameplay jest po prostu fajny, nie powiem - jest napięcie, kiedy skradam się między przeciwnikami, ale też bez szału.

Podobny przypadek co Bioshock Infinite w zeszłym roku - tylko tam gameplay był zupełnie denny, ograbiony ze wszystkiego, co było fajne w Bioshockach. A fabuła leciała na postaci Elizabeth i pseudoambitnym motywie/twiście, który wcale dobrze zrobiony nie był. Ale TLOU nie jest aż takim szrocikiem jak BI. Na razie giereczka na 8/10, nic więcej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Pt sie 01, 14 13:00

Raz już kiedyś wypowiadałem się na temat TLOU mniej przychylnie, ale to nie tutaj i też mi zarzucono, że nie czuję klimatu. TLOU jest dobre, nawet bardzo dobre, ale przez całą grę miałem w głowie pytanie - kiedy to się skończy? Gra długa jak na dzisiejsze standardy, super, ale trochę nudziła. Końcówka nabrała rozpędu i dobrze, ale do pewnego momentu - monotonia. Ja lubię tę grę za świetne multi (polecam Gillian), które nie polega na jak najdzikszym napierdzielaniu rodem z CoDa. Liczy się spryt, dobre zarządzanie zasobami i współpraca. Super!
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Solidny » Pt sie 01, 14 13:31

Nie pracowałem jako recenzent, nie wiem jakie mają "rubryczki" do wypełnienia kiedy oceniają grę. Ja na przykład pamiętam burzę na gamespot po tym jak gra dostała właśnie 8/10. Była nawet 4/10 w jakimś no-name'owym serwisie. Aszyn słusznie zwrócił uwagę na multiplayer. Może dla niektórych to była gra na 9, ale zakochali się też w multi i zawyżyli ocenę. Nie wspominając o tym, że recenzenci mają codzieny kontakt z crapami, więc takie TLOU stanowi ostry, pozytywny kontrast.

Tylko co to ma do czegokolwiek? Wiadomo, że opinie się różnią, a taki stary wyjadacz pozbawiony empatii jak Gillian nie powinien się sugerować czymś takim jak gra roku, zwłaszcza jeśli jako główne zalety wymienia się scenariusz i filmowość ;). Sam jestem zmęczony robieniem z tej gry największego artystycznego osiągnięcia 21 wieku, ale staram się nie myśleć o tym kiedy w nią gram.

Ostatnio odpaliłem ją sobie na poziomie normal i coś było nie tak. Amunicję znajdywałem po prostu wszędzie, w sporych ilościach i powoli stawałem się chodzącym czołgiem (Metal Gearem ;)). Musiałem przełączyć na hard, bo często nie było sensu się skradać i robiło się z tego Uncharted. Drażni mnie tylko, że nawet na wyższym poziomie trudności przeciwnicy są ślepi.

A do multiplayera nie mam cierpliwości, zwykle jestem miażdżony :D
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » So sie 09, 14 18:23

Racja, im dalej tym lepiej. W sumie od ostatniego posta grało mi się coraz lepiej. Sporo dobrych konfrontacji, gdzie mechanika pół skradankowa zaczęła mieć sens. Przez co wciągnął mnie ten gameplay i bardzo przyjemnie mi się kombinuje i załatwia wrogów. Fajne jest to, że w miarę cyklicznie wymieniają się typy wrogów, z którymi walczy się całkiem inaczej.

Owszem - tu i ówdzie trafi się typowa dla ND sekwencja oskryptowana, gorzej kiedy jeszcze przy okazji trafi się bug. Miałem jedno takie miejsce, że scenka się "zacięła" tzn nie mogła ruszyć dalej, bo ja nie wybiłem wszystkich wrogów, a ostatni gdzieś się schował i całkiem wyłączył, więc nie wiedziałem, że w ogóle jakiś jest.

Ogólnie sporo tu małych bugów i glitchy. Ciekawe, czy to poprawią. Kilka mnie wybiło z klimatu zwłaszcza głupiejące AI. No i na PS4 mogli graficzne bzdety już dopracować...

Fabularnie się rozkręciło na dobre. Ogólnie lato zaczęło mi się dłużyć, ale już jesień była świetna. Zima za to masakruje. Teraz klimat, emocje, napięcie stoją na najwyższym poziomie. Ciężko zrobić sobie przerwę, występuje syndrom jeszcze 5 minut :). Ostatnio w gierkach im dalej byłem w grze, tym bardziej mnie nużyły, odkrywały swoje karty. A tutaj cały czas jest lepiej i lepiej, z każdą minutą, godziną...

W tej chwili mam 85% i 15h gry. Dla mnie to na razie solidne 9/10. Do końca weekendu pewnie skończę i potem wezmę się za Left Behind.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » So sie 09, 14 22:47

Dzięki za nie spoilerowanie :). Jestem bardzo ciekaw tego tytułu. Demo mnie nie porwało jakoś szczególnie - dokładniej gameplay, ale jest to jedna z tych gier, których sobie nie odpuszczę. Wszystko jak na razie przemawia na tak, ale ja się póki co wezmę za wersję na PS3. Samo Uncharted mnie nie przekonuje, wiem że to gra przygodowa więc fabuła nie powinna zachwycać - nie wiem tylko jak mechanika gry ma się na przestrzeni całej gry, ale zanim ukończyłem demo 1 i 2 zdążyłem się nią zmęczyć i to głównie jej charakter zniechęca mnie do tej produkcji. A TLoU może mnie zachwycić fabułą, dzięki czemu powiedzmy przymknę oko na nie do końca odpowiadającą mi mechanikę i jej konstrukcję. Hm, nie do końca odpowiada mi cena wersji na PS3, bo średnio to 80zł ale w sumie taniej nie zejdzie jak podejrzewam i jak na tytuł tak bardzo wychwalany chyba warto spróbować. Na Uncharted nie chciałbym wydać więcej niż 30-40zł za część, ale z tym chyba nie będzie większego problemu.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » So sie 09, 14 23:39

Skończyłem. Jakieś 5-7 lat temu dałbym 11/10, postawił ołtarzyk i stał bym się fanbojem jak kiedyś MGSa. Teraz jestem zdziadziałym zrzędą i do wielu rzeczy bym się przyczepił :). Jednak patrząc całościowo na to, co dostałem, przymykając oko na to, co chciałbym miejscami dostać, to gra zmasakrowała. Koniec emocjonalnie zmiażdżył. Wiadomo - jest filmowo, ameryki nikt tą grą nie odkrył pod względem storytellingu w grach, ale po prostu nie dało się nie siedzieć jak na szpilkach. Przez całą grę w tak mistrzowski sposób jest budowana ta relacja między bohaterami, że człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, kiedy zaczyna darzyć ich tak ogromną sympatią. Cieszy mnie też to, że często grając przykładałem sobie zestaw klisz do danej sytuacji "a bo zaraz coś się takiego a takiego stanie", a tu nie i ciąg wydarzeń w jakiś sposób mnie zaskakiwał. No i w sumie to jest najlepsza filmo-gra w jaką grałem. Nawet mi ta świadomość nie przeszkadzała. Gdyby nie nudnawy mid-game (choć wydaje mi się, że takie lekkie rozwleczenie miało pewne zadanie i robiło sens w kontekście całości), jakieś bugi tu i ówdzie, no i gdyby jednak było tu więcej jakiejś swobody, jakaś ciekawsza zagadka to pewnie byłoby 10/10. A tak to mocna dziewiątka. I jutro biorę się za Left Behind.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » N sie 10, 14 00:29

Spoiler:
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » N sie 10, 14 02:33

Teraz jak gram drugi raz, to zauważyłem, że gra podoba mi się nawet bardziej niż wcześniej. Za pierwszym razem przechodziłem ją razem z dziewczyną, a że nie była fanką częstych (ani tym bardziej długich) posiedzeń, to strasznie się całość rozwlekła. Trudno było odebrać grę jako całość. Teraz o wiele lepiej ogląda się rozwój relacji praki bohaterów. Wcześniej uważałem Joela za psychopatę z ledwie istniejącymi śladami człowieczeństwa, ale zmieniłem zdanie i dostrzegłem fascynujące odcienie szarości.
Zakończenie jednak dość mocno we mnie trafiło i wytworzyło mocno sprzeczne odczucia. Z czasem zozumiałem i doceniłem jego piękno dużo bardziej.

[spoiler z finału]
Spoiler:

Left Behind to rozdzialik na max 3h (mi zeszło koło 2,5h). Jest w nim mniej akcji, więcej interakcji. Wydaje mi się, że gdyby był częścią głownej kampanii, byłby moim ulubionym rozdziałem. Między innymi dlatego, że Ellie jest jego główną bohaterką. Chyba moja ulubiona żeńska postać tej generacji.
Solidny
Zanzibar

The Last of Us

Postprzez Gillian » N sie 10, 14 07:51

Spoiler:
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wombat » N sie 10, 14 14:49

Gillian pozytywnie odebrał TLoU ?? Chyba będzie czym prędzej sprawdzić najnowsze dzieło ND :)
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Solidny » N sie 10, 14 14:53

Gillian napisał(a):
Spoiler:

Spoiler:

Podobno ekipie ND i testerom zakończenie się początkowo nie podobało i dopiero z czasem do niego przywykli. Chwała Neilowi Druckmannowi za obstawianie przy swoim.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Simon » Pn sie 11, 14 16:01

Gillian napisał(a):Skończyłem. Jakieś 5-7 lat temu dałbym 11/10, postawił ołtarzyk i stał bym się fanbojem jak kiedyś MGSa. Teraz jestem zdziadziałym zrzędą i do wielu rzeczy bym się przyczepił :). Jednak patrząc całościowo na to, co dostałem, przymykając oko na to, co chciałbym miejscami dostać, to gra zmasakrowała. Koniec emocjonalnie zmiażdżył. Wiadomo - jest filmowo, ameryki nikt tą grą nie odkrył pod względem storytellingu w grach, ale po prostu nie dało się nie siedzieć jak na szpilkach. Przez całą grę w tak mistrzowski sposób jest budowana ta relacja między bohaterami, że człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, kiedy zaczyna darzyć ich tak ogromną sympatią. Cieszy mnie też to, że często grając przykładałem sobie zestaw klisz do danej sytuacji "a bo zaraz coś się takiego a takiego stanie", a tu nie i ciąg wydarzeń w jakiś sposób mnie zaskakiwał. No i w sumie to jest najlepsza filmo-gra w jaką grałem. Nawet mi ta świadomość nie przeszkadzała. Gdyby nie nudnawy mid-game (choć wydaje mi się, że takie lekkie rozwleczenie miało pewne zadanie i robiło sens w kontekście całości), jakieś bugi tu i ówdzie, no i gdyby jednak było tu więcej jakiejś swobody, jakaś ciekawsza zagadka to pewnie byłoby 10/10. A tak to mocna dziewiątka. I jutro biorę się za Left Behind.

A to czyli już nie Crap?:]
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Pn sie 11, 14 16:03

A tobie o co znowu chodzi?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Pn sie 11, 14 16:21

No pytam się po prostu czy już nie nazywasz TLOU crapem.
Czytaj ze zrozumieniem:)

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Pn sie 11, 14 16:49

Kiedy nazwalem tlou crapem?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Pn sie 11, 14 17:03

W szałtboksie.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Pn sie 11, 14 20:43

Zrób apdejt:

Obrazek
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Wt sie 12, 14 10:12

U ciebie crap i ironia nie idą w parze.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Wt sie 12, 14 10:46

Bo ty mnie tak dobrze znasz...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt sie 12, 14 23:39

Simon napisał(a):U ciebie crap i ironia nie idą w parze.

Dobrze gada, do obszerniejszej wypowiedzi myślałem że zjedziesz TLOU po swojemu ale po RE5 siedzie cicho i czekam na konkrety.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Wt sie 12, 14 23:51

Już się wypowiedziałem na temat TLOU. Jedna z lepszych gierek mijającej generacji.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Wt sie 12, 14 23:54

A jak poszło Left Behind? ;)
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » Śr sie 13, 14 00:15

Fajny dodateczek. Taki miks minigierek i typowego gameplayu. Pełnej ceny bym nigdy za to nie zapłacił, ale przyjmnie sie grało.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole