Thief

Moderator: GM

Thief

Postprzez Snake_VR5 » Pt lis 04, 11 11:40

To ja, złodziej! To, ja złodziej! śpiewał zespół Dżem, warto więc przybliżyć nieco przygody tego najsłynniejszego w świecie gier. Garrett bo o nim mowa to dość nietypowy bohater, żyje sobie w czasach nazwijmy to alternatywnego średniowiecza. Ma łuk, lecz w przeciwieństwie do Roobin Hooda zabiera bogatym i daje sobie. Przysparza mu to oczywiście wielu kłopotów, ciężko funkcjonować w mieście podzielonym na frakcje i być ściganym przez prawo. Garrett ma jednak po swojej stronie dwóch arcyważnych sojuszników, cień i cisza nie pozwolą by stało mu się coś złego.

Thief: The Dark Project
http://www.youtube.com/watch?v=ppV2EMfbk0w

Co by nie mówić klasyka PC, choć ciężko sobie wyobrazić FPP jako typową skradanke. Graficznie gra wręcz dziś archaiczna, bardzo dobrze jednak oddaje klimat fantasty i jak wspomniałem alternatywnego średniowiecza. Świetne intro, plus cutscenki mają również na to duży wpływ. A fabularnie ? Garrett opuszcza szeregi Strażników (The Keepers), tajnego bractwa pilnującego by na świecie panowała równowaga pomiędzy magią Pogan (The Pagans), a technologią Młotodzierżców (The Order of the Hammer) i rozpoczyna karierę złodzieja. Wkrótce jednak owa równowaga zostanie zachwiana i tylko Garrett będzie mógł przywrócić stary porządek. Na jego drodze staną strażnicy, zombie, pająki i inne przerażające stwory.

Thief II: The Metal Age
http://www.youtube.com/watch?v=56wwc1xP ... re=related

Looking Glass Studios poszło za ciosem, tworząc sequel. Poprawiono grafikę, a poziom trudności skoczył wyraźnie do góry. Utrzymano poziom klimatu na dobrym poziomie ponownie stawiając na (tym razem) dobre intro, plus cutscenki. W mieście pojawił się nowy szeryf który za wszelką cenę chce szybko zakończyć karierę złodziejską Garretta, w dodatku z ulic miasta znikają bezdomni i pojawia się nowa frakcja Mechanistów (The Mechanists), odłam Młotodzierżców pod przywództwem tajemniczego Karrasa. Garrett wplątany w niemałą intrygę, tym razem będzie musiał oczyścić swoje imię.

Thief: Deadly Shadows
http://www.youtube.com/watch?v=MtNZ3J8n ... re=related

Tym razem od Ion Storm, gra przypominała niekiedy Splinter Cell. Z FPP/FPS przeszła szybko do TPP, oferowała fajną grę zabójczych cieni i klimat. Jest miasto tętniące życiem, gdzie do niemal każdego budynku można się włamać. Do odwiedzenia m.in port, nawiedzony statek, katedra czy więzienie. Ciary przechodziły mi po plecach gdy grałem, a sama gra była łatwiejsza od poprzednich co pozytywnie wpłynęło na mój odbiór. Zastosowano silnik fizyczny Havok i wprowadzono rękawice do wspinaczki po murze. Fabuła to również jedna wielka intryga w którą wplątany został Garrett.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Re: Thief

Postprzez Gillian » So lut 15, 14 18:36

O prosze, mamy taki temat!

Nowy gameplay: http://youtu.be/o5-zAYKWWKk

Wyglada to dla mnie swietnie. Kusi zeby kupic, a mialem czekac z gra na PS4. Na currenty to nie ma sensu brac, bo pewnie bedzie szaro buro i polowa klimatu odejdzie przez ciecia w grafice. Mysle nad PC, ale z kolei czy na mojej karcie z DX10 oswietlenie tez bedzie robilo takie wrazenie? Jeszcze tylko 2 tygodnie...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pn lut 24, 14 21:01

Ojojoj... czyżby niewypał? Po Deus Ex liczyłem na to, że nowy Thief też pozamiata, a okazuje się, że niekoniecznie. Zbiera na razie szóstki i siódemki. Recenzenci narzekają na bugi, słabe AI, kiepską fabułę, liniowe poziomy, monotonię itd... I tak zagram, ale liczyłem na to, że będzie to killer, który ogram w pierwszej kolejności na next-genie. Ale teraz w obecnej sytuacji nie wiem, czy nie lepiej wziąć na starą konsolę, sprawdzić o co tyle szumu i puścić dalej. Ewentualnie PC...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zancudo » Pn lut 24, 14 21:29

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:00 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez DejaVu » Śr cze 18, 14 16:11

Przyznam że wiązałem spore nadzieje z nowym Thiefem, ale gra jest po prostu słaba. Brakuje jej ''kopa'', fabularnie nie rzuca na kolana. Zdecydowanie liczyłem na lepszy wątek podopiecznej Garretta i się rozczarowałem. Kompletnie nie rozumiem jak twórcy gry mogli zrezygnować z tak ważnego wątku Młotodzierżców i Pogan. Zabrakło też elementów groteski, strachu. Moira Asylum ni jak ma się pod tym względem do sierocińca z Thief 3. Brakuje mi zombich, moich ulubionych Hauntów. W ogóle to mam takie wrażenie na podstawie eksploracji miasta że nowy Thief to tak naprawdę Thief 3 tyle że z TPP przeniesiony do FPP. Te same checkpoint, z tym że więcej tu skakania po dachach. Miał być restart serii, a zwyczajnie zabrakło pomysłów jak to dobrze pociągnąć fabularnie.
Obrazek
DejaVu
Running Man

Gram: Carmageddon: Reincarnation
Czytam: Uncanny X-Men: Second Genesis

Postprzez Gillian » N paź 26, 14 20:24

Gral ktos jeszcze? Warto mimo wszystko? Szukam na sile jakiejs gierki zeby rozkrecic naped w PS4 coby nie zardzewial...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » N paź 26, 14 22:27

pograłem to dzisiaj trochę i nawet jak dla mnie to ta gierka jest taka se

a przechodzę AC3 !
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » N paź 26, 14 22:32

No jak Uci mowi ze gra jest taka se to pewnie uber crap! Blee ;)
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Gry i Konsole