Najpiękniejsze widoki w grach

Moderator: GM

Najpiękniejsze widoki w grach

Postprzez Pabian01 » Cz sie 15, 13 08:15

Saladin01 napisał w temacie GTA: "Parę ładnych godzin spędzę na powolnym sączeniu kawy i kontemplowaniu widoków. " To zainspirowało mnie do założenia owego tematu :)

Czyli gry, w których zatrzymywaliśmy się na kilka chwil by popodziwiać piękną zieloną florę bądź brudne pustkowia. Co kto woli :)

Pierwsze co przychodzi mi o poranku do głowy to oczywiście Uncharted (jeśli możecie to macie kilka tematów do dyskusji o tej grze - tutaj tylko krajobrazy omawiamy ;) ), a konkretnie widok na z murów na ocean. Kto grał ten będzie wiedział o co chodzi.

Drugi tytuł to Shadow of the Colossus - tutaj tak naprawdę całą krainę można podziwiać.

W serii Assassin's Creed też mieliśmy kilka fajnych widoków, tak do Brotherhood. W 3 pierwszych częściach spędziło się trochę czasu na dachach gapiąc się w dal :)

Heavenly Sword - również piękna kraina. Można by porównać do SotC, ponieważ cały świat był piękny.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Re: Najpiękniejsze widoki w grach

Postprzez SALADYN » Pt sie 16, 13 10:43

MGS3 i Rokovoj Bereg, gdyby nie cięgi zbierane od The Boss to bym sobie może postał w zadumie.
Dead Space 3 i niesamowity plener urwiska na skutej lodem planecie z kilkoma widocznymi jak na dłoni księżycami i planetami.

Znalazło by się jeszcze trochę a taki twilite to już turysta w grach wiec jak zaraz machnie posta to klękajcie narody.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Pt sie 16, 13 10:57

Później przypomnę sobie więcej a na chwilę obecną:

- doki w Killzone; wielka maszyneria oświetlana promieniami zgaszonego słońca, sztorm i wzburzone fale.

- Red Light District w GTA III; jaskrawe neony wydobywające się z mgły.

- Świątynia Amala w Nocturne; gigantyczny kompleks religijny składający się z trzech piramid i jednej odwróconej, zwisającej nad głową protagonisty. Mistyczny widok.

- preria w Red Dead Redemption; widok na Blackwater od strony wzgórza, za kościołem. Lubię patrzeć na miasto z tej perspektywy i to jak surowe zabudowania przecinają się z brukowanymi uliczkami metropolii.

- widok na truchło Tengu w MGS 2 :D
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » Pt sie 16, 13 11:06

Oczywiście SotC jak dla mnie, ale również ICO, w momenice kiedy biegamy po murach zamku, by tam na tych ringach zapalić jakby pochodnię. W oddali widać wodę, drzewa itp. Mimo nie tak zajebistej grafiki widok robi wrażenie.
Często zatrzymywałem się w Dragon Quest VIII by na chwilę popatrzeć na wodospad, albo stanąc na skraju urwiska i z dużej wysokości oglądać rozpościerające się horyzonty o zachodzie słońca. Naprawdę cudnie to wygląda jak na standardy PS2. Że tego jeszcze w HD nie obiecali.
Kolejna to remake Resident Evil, w którego ostatnio grałem. Lasy otaczające posiadłość to coś niesamowitego. To samo tyczy się niektórych pomieszczeń w posiadłości.
Na pewno Final Fantasy XII gdzie sporo było pięknych widoczków, a ogólnie design świata gry stoi na wysokim poziomie.
Później dopiszę kolejne jak mi się przypomni.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Solidny » Pt sie 16, 13 13:40

Nie będę oryginalny, również ICO i Shadow of the Colossus. Zwłaszcza w tym pierwszym lubiłem zatrzymywać się na zewnątrz i bawić kamerą żeby podziwiać zamek i okolice.

W Red Dead Redemption zatrzymywałem się na pustyni i nie tylko obserwowałem, ale i słuchałem otoczenia. Robale piszczące w trawie podczas skwaru na pustyni... Rewelacja.

W serii God of War korzystałem namiętnie z ustawionych punktów widokowych, nieraz kontemplując aktualny stan psychiki Kratosa i tego skutki dla świata.

W GTAIV na początku gry często przechadzałem się po ulicy (nie biegnąc) oglądając okolicę i waląc ludzi z bara. Najlepsze wirtualne miasto w historii.

Pierwszy Mass Effect to dla mnie niezapomniana podróż po kosmosie. Uwielbiałem lądować na niezbadanych i niezamieszkanych planetach, jeździć Mako, oglądać potrójne słońca i takie tam. Wiem, że można równie dobrze nastawić edytor Unreal na losową generację pustyni i efekt byłby podobny, ale w połączeniu ze szczegółowymi, encyklopedycznymi opisami zwiedzanej planety dawało to najbardziej wiarygodną podróż kosmiczną w historii gier. To był powód, dla którego kupiłem pierwszą część ;)

Big Shell o zachodzie Słońca w połączeniu z szumem oceanu to również niezapomniana lokacja.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Wombat » Pt sie 16, 13 14:52

Mój faworyt to na pewno Okami. Tutaj nie przysiąść na chwilę i nie podziwiać widoków to grzech.Takie Kusa Village, Kamiki czy Agata Forest to poezja. Cała gra to majstersztyk jeśli chodzi o styl i widoczki.

Red Dead Redemption. Nie ma co się rozpisywać, bo każdy kto grał ten wie o co chodzi.

Uncharted 2. Tutaj mamy masę miejscówek do podziwiania- cały Nepal(plus świątynia), lodowa jaskinia czy wioska Tenzina.

Tak jak reszta-ICO i Shadow of the Colossus, szczególnie ta druga gra, bo zamek to jednak nie to co otwarta wielka kraina.

God of Wary. Bog of Forgotten, Temple of Lakhesis, Ateny czy pałace Hadesu- więcej nie trzeba dodawać.

Oddworldy na PSXa. Świat w którym porusza się Abe jest dwuwymiarowy, ale klimat miejscówek czy widoki to małe mistrzostwo świata(Scrabania czy Paramonia).

Takich gier które zrobiły na mnie wrażenie widokami na pewno było więcej, ale wymienione tytuły jako pierwsze przyszły mi do głowy po zobaczeniu tytułu tematu.

.
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez SALADYN » N sie 18, 13 10:38

W RDR najlepszą dla mnie miejscówką był Meksyk, ten biały pasek sprawiał wrażenie jakby mnie to słońce paliło.
SALADYN

Postprzez Wombat » N sie 18, 13 10:47

Meksyk faktycznie jedna z lepszych miejscówek,szczególnie tam gdzie występują "czerwone skały". Ale dla mnie najlepsza jest "dolina kaktusowa"(od Cholla Springs aż po samiuśki zachód)..
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » N sie 18, 13 22:19

Hmmm... napisałem parę dni temu posta i mi zjadło. Pewnie przez tę awarię serwera czy coś.

W dużym skrócie: w tej generacji widoczkami zmiażdżyły RDR i Skyrim. Mógłbym długo wymieniać miejscówki (o ile pamiętałbym ich nazwy) - sporo tego, na każdym kroku te gry mnie zachwycają.
Poza tym niezłe wrażenie zawsze robi na mnie widok na Algonquin z płaży przy Hove Beach w GTA IV. Pamiętam jeszcze wyjście z krypty w Fallout 3 i widok aż po horyzont. Albo takie przeszklone pomieszczenie w Dead Space, gdzie naparzało światło z zewnątrz. Alan Wake też robił wrażenie widokami, bo tam akurat były miejsca, z których było widać konkretne elementy, do których mieliśmy dotrzeć nawet i za parę godzin gry. Poza tym to co inni wymieniali - Uncharted jako cała seria ze wskazaniem na Himalaje, planety w Mass Effect, całe SOTC... Ze starszych gier zawsze magiczny był dla mnie widok z wież w MGS na te majaczące świetle punkciki gdzieś w dole - zawsze zastanawiałem się, co to jest...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn sie 19, 13 08:44

Z serii MGS to Sokrovenno oraz początek 3. Tam gdzie lądujemy, odwracamy się, patrzymy i myślimy "Ah, zbuduję tutaj Zanzibar Land".

W pamięci mam też ładne widoczki z FFX - chodzi o Calm Lands.

Ze starszych gier zawsze magiczny był dla mnie widok z wież w MGS na te majaczące świetle punkciki gdzieś w dole - zawsze zastanawiałem się, co to jest...

Możesz rozwinąć ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez windomearl » Pn sie 19, 13 08:47

The Last of Us - Całą gra jest piękna. Zniszczone porośnięte drzewami miasta, lasy. Najbardziej jednak robi
Spoiler:
.

Castlevania: LoS - Widok na zamek w oddali i masa masa innych.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gillian » Pn sie 19, 13 08:51

Pabian napisał(a):Z serii MGS to Sokrovenno oraz początek 3. Tam gdzie lądujemy, odwracamy się, patrzymy i myślimy "Ah, zbuduję tutaj Zanzibar Land".

W pamięci mam też ładne widoczki z FFX - chodzi o Calm Lands.

Ze starszych gier zawsze magiczny był dla mnie widok z wież w MGS na te majaczące świetle punkciki gdzieś w dole - zawsze zastanawiałem się, co to jest...

Możesz rozwinąć ?

Na przejściu z jednej wieży na drugą w momencie kiedy żołnierze czekają na Snake'a z drugiej strony i trzeba ich zdjąć snajperką. Poniżej, gdzieś w ciemności, widać pojedyncze światełka.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn sie 19, 13 10:14

Rage i piękne kaniony:

http://www.wallpaper4me.com/images/wallpapers/ragemutants-93005.jpeg

Crysis i jakakolwiek Dżungla czy plaża :).

Pustynia, pustkowie w drugim i cały trzeci akt w Diablo 3.

Oj dużo by wymieniać, bo nawet takie coś może być uznane za piękny widok :D

http://1.bp.blogspot.com/_1T4ZbkqoUMA/THPvbFrPNxI/AAAAAAAACt0/rr0rQ7dH_2I/s1600/Borderlands+(PC)_20090603_screen005.jpg
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn sie 19, 13 11:15

W drugim Uncharted Chloe też daje się poznać od tej strony :D

A właśnie wyżej pisaliście o Himalajach w U2, tymczasem pierwsza część i fort z widokiem na zatokę i pobliską kolonię to też widok nie w kij dmuchał.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn sie 19, 13 11:54

Ja w U1 grałem dopiero w 2011, więc robił na mnie wrażenie raczej plastikową i po prostu brzydką grafiką (zwłaszcza po tym, co się o niej nasłuchałem).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wombat » Pn sie 19, 13 12:18

Ja tam pierwsze Uncharted przeszedłem niedawno i mimo plastikowej grafiki taki na przykład u-boot+ pomarańczowe niebo+ nieskończony ocean to jest jednak miły widok ;)
Wombat
The Sorrow

Postprzez windomearl » Pn sie 19, 13 12:23

Naprawdę U1 tak się zestarzało? Ja nie pamiętam już kiedy grałem, ale grafika mi się bardzo podobała.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gillian » Pn sie 19, 13 12:50

Między U1 a U2 skok jest ogromny. Grałem w te gry praktycznie po sobie i widziałem różnicę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zancudo » Pn sie 19, 13 14:59

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:37 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Simon » Pn sie 19, 13 19:22

Uncharted - U-boot w dżungli i zachód słońca
U2 - Shambala i Himalaje wraz z niesamowitą jaskinią
U3 - Oczywiście przechuj pustynia
Gran Turismo 5 - tor Eiger - przepiękne te Alpy
Dead Island - wybrzeże Banoi (idylla)
Castlevania LoS, Heavenly Sword, Prince of Persia i GoWy - tutaj to tych widoków jest od groma...
MGS3 - Rokovoj Bereg
MGS4 - Shadow Moses
Assassin's Creed - przejażdżka konno z Jerozolimą w tle
Tenchu Stealth Assassins - Las jesienią ze spadającymi liściami
W Tenchu Z, Wrath of Heaven i Fatal Shadows tez by sie cos znalazlo ale nie potrafie przywolac
TC's Splinter Cell Pandora Tomorrow - przedzieranie się przez plantację marihuany...
TC's Splinter Cell Chaos Theory - Latarnia nad morzem i Hokkaido
TC's Splinter Cell Double Agent - przepiękna Islandia
TC's Ghost Reckon Future Soldier - Zambia oraz arktyczna Rosja
Batman Arkham City - widok na Gotham
Spec Ops The Line - kapitalny, zasypany piachem i skąpany w słońcu Dubaj

I wiele innych o ktorych aktualnie nie pamietam...Byc moze pozniej dopisze i wzbogace w/w o screeny.
Ogolnie to fajny temat:)
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SaladinAI » Pn sie 19, 13 19:54

No to na drugą nogę:

- GTA IV; sypiące się, nierówne i nadgryzione czasem uliczki Alderney - organiczna część miasta. Dla kontrastu, błyszczące wieżowce Algonquin od południowej strony wyspy. Monumentalny widok. Właściwie: Liberty City o każdej porze dnia, zwłaszcza o świcie, kiedy cała ta maszyneria budzi się ze snu.

- GTA San Andreas; pola naftowe skąpane w krwistym świetle zachodzącego słońca.

- Dragon Quest VIII; ciężko wybrać jeden szczególnie inspirujący krajobraz z tego bajkowego klimatu ale lubię rozległą pustynię z rozpadającym się szkieletem smoka w środku.

- Final Fantasy X; martwy Zanarkand przed zmierzchem, chwila zadumy przed świątynią i nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o pustyni.

- Final Fantasy XII; tak, pustynia XD. Dosłownie wszystko: wpływy z architektury hinduskiej w miejskich zabudowaniach, średniowieczne lochy, slumsy Archadii i jej stechnicyzowane wyższe sfery, Mt. Bur-Omisace przed zniszczeniem.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » Pn sie 19, 13 20:18

W Uncharted 2 piękny był też wodospad. Ci co grali będą kojarzyć. Tą mapkę można też było ukończyć w co-opie.

Ładny był też widok z Bloody Palace w Devil May Cry 4.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Tidus93x » Pn sie 19, 13 21:50

No dobra:
- oczywiście seria Uncharted, szczególnie dwójka i himalaje, a także trójeczka całokształt
- Final Fantasy X - oj tak, zgadzam się z Salem, ruiny Zanarkand i wszędobylskie pyreflies robiły swoje
- Assassin's Creed II - powrót do Wenecji, miodzio!
- GTA Vice City - przejażdżka po mieście, albo przelot helikopterkiem czyli podziwianie widoków przy dobrej nutce to jest to
- Mass Effect - wszystko, naprawdę, było co podziwiać i zwiedzać na każdym kroku
- MGS4 - Shadow Moses, TBIYTC w tle i śmigamy, MGS2 i Twilight Sniping
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę :).
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Recoil » Pn sie 19, 13 22:21

Te, które najbardziej zapadły mi w pamięci to:
-Uncharted - wodospad z ubootem
-Fallout 3 - pierwsze wyjście z krypty i widok na pustkowia
-Dead Space - pierwsze wyjście w przestrzeń.
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez Pabian01 » Wt sie 20, 13 08:13

Ja to jestem jakiś zacofany z grami MGS...
Na przejściu z jednej wieży na drugą w momencie kiedy żołnierze czekają na Snake'a z drugiej strony i trzeba ich zdjąć snajperką. Poniżej, gdzieś w ciemności, widać pojedyncze światełka.

Jedynka po walce ze Sniper Wolf ?

- MGS4 - Shadow Moses, TBIYTC w tle i śmigamy, MGS2 i Twilight Sniping

Jakie zaś Twilight Sniping ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Wt sie 20, 13 08:21

Twilite ma na myśli pomost na którym wężu ląduje po ataku Hinda, tuż przed jego zestrzeleniem i pojedynku z Sniper Wolf.
Twilight Sniping czyli snajperska osłona Emmy.
Tak jesteś zacofany, za karę dwa razy każdego MGS'a masz przejść na wczoraj.
Ostatnio edytowano Wt sie 20, 13 08:48 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN

Postprzez kul » Wt sie 20, 13 08:56

http://www.youtube.com/watch?v=iWmJ44lJKWU - dlatego twilight sniping.
Pozostając w temacie wspomnę o Bioshocku bo jeszcze nikt nie pisał a zarówno Rapture jak i Columbia są przepiękne. Może nawet ze wskazaniem na tę drugą bo widoki na skyhookach momentami zapierają dech w piersi.
I bought a ceiling fan the other day. Complete waste of money. He just stands there applauding and saying "Ooh, I love how smooth it is."
kul
Niewidzialna Armia

Gram: O kurde...
Czytam: ...

Postprzez Gillian » Wt sie 20, 13 09:46

O tak, Bioshocki też bym wymienił. W sumie każdy z nich zachwyca widoczkami.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Wt sie 20, 13 09:57

W sumie tak trochę bardzo w temacie :D

http://www.joemonster.org/art/24454/Pie ... puterowych
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » Wt sie 20, 13 11:13

Gac666 napisał(a):W sumie tak trochę bardzo w temacie :D

http://www.joemonster.org/art/24454/Pie ... puterowych

Te z Minecrafta są nie do wiary po prostu :O

A Morrowind to to jakaś wersja HD? Bo u mnie tak nie wyglądał :D. Chociaż niebo było ładne...
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole