Batman Arkham Asylum

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Pn wrz 20, 10 19:46

Hell yeah, dotarł mi Batek pare dni temu, ale dotarł i Alan Wake, więc biorę się najpierw z ateoretycznie słabszą grę, więc AA jeszcze trochę poczeka ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Cz wrz 23, 10 15:31

[Offtop]
Gac666 napisał(a):bo nie jestem aż tak wielkim miłośnikiem batmana (zawsze byłem fanem Lobo i mam całą polską i 1/4 amerykańśkiej kolekcji komiksów:D)

A wiesz, że film o Lobo kręcą?:D
[/Offtop]
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gac666 » Cz wrz 23, 10 15:34

O Lobo są spekulacje, ale nikt jakoś nie jest przekonany. I dobrze, niech tak zostanie.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 23, 10 19:23

jedynym plusem złego filmu o lobo (jeżeli powstanie, a z tych plotek które wyszły było mówione to ma byc PG13) jest szansa na dobrą grę (jak Wolverine Origins, czy w moim przypadku The Punisher)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666 » Cz wrz 23, 10 22:21

Żeby chociaż reżyser przeczytał choć jeden komiks z lobo to bym się ucieszył.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » So paź 23, 10 18:23

Skończyłem i jestem naprawdę pod wrażeniem. O ile początkowo niezbyt mi się to widziało, ale jak wsiąknąłem to do samego końca ; ). Nawet wszystkie zagadki Riddlera rozwiązałem, a nie jestem fanem znajdziek.

Za największy atut chyba uznaję mieszanie w głowie Batmana przez Scarecrow. Motywy są mocne, niczym z gier Kojimy.
Gameplayowo jest wspaniale - typowo konsolowa produkcja dostosowana do dzisiejszych standardów, grając czułem się 10 lat młodszy. Niby też łazimy często po tych samych miejscach, ale backtracking zawsze jest jakoś urozmaicony. System walki może i po pewnym czasie staje się schematyczny, ale motywy skradankowe do mnie trafiły. Tak jak stopniowe ulepszanie ekwipunku Batmana, dzięki czemu mamy dostęp do nowych miejscówek. Walk z bossami się trochę bałem, bo ogólnie za bossami w grach nie przepadam, ale tutaj były bardzo fajne. Walka z Ivy przypomniała mi BG&E i Zeldę czy też Okami, więc to na plus.

Graficznie zaś miałem wrażenie że gram w Bioshocka. Akurat szczególnie widać, że jest to rodzeństwo, inne gry na UE, w które grałem nie wydawały się aż tak podobne. No ale tak czy inaczej to plus, choć jak zwykle wyłażą cechy charakterystyczne dla tego silnika - choćby sztuczne cienie czy doczytujące się tekstury. Szkoda tylko, że całe to piękno można przegapić korzystając z trybu detektywistycznego. Ja przez moment zapomniałem, że mam go włączonego i doznałem szoku widząc pewne coś w pełnej full-colour okazałości ; ).
Muzyka zaś, mimo że jest jej niewiele, okazała się jednym z podstawowych czynników budujących klimat. Czekałem tylko na fragmenty głównego motywu pojawiające się tu i ówdzie podczas gry. O voice actingu wszyscy już mówili - Mark Hamill wymiótł.

Jak jest fabularnie to ja się wypowiadał nie będę. Uniwersum Batmana jest mi obce - czytałem może ze 3 zeszyty komiksu, widziałem pare odcinków serialu animowanego, filmy zawsze olewałem. I powiem, że aż mi się zachciało sięgnąć po jakiś komiks ; ). Bo historyjka mimo to jest wciągająca z kilkoma lepszymi momentami. Spodobało mi się to, że można było poczytać o bohaterach z uniwersum. Dla takiego laika jak ja jest to wielki plus.

Może jeszcze wrócę do challengów, bo zupełnie za nie się nie brałem. Ale na razie robię sobie przerwę. Tak czy inaczej - jest to jeden z lepszych tytułów, w jakie ostatnio grałem. Jak sobie tak przypomnę, co przechodziłem w tym roku to chyba tylko Mass Effect 2 mi się bardziej podobał. Alan Wake, w którego wcześniej grałem, i - jak wspominałem - też mi się bardzo podobał, Batmanowi ustąpić musi.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N paź 24, 10 11:19

Grałeś na konsoli czy na PC?

Od siebie dodam, że na PC jest jeszcze klimatyczniej, bo mamy dodatkowe efekty typu mgła, para, wszędzie walające się gazety itp itd, lepsza destrukcja otoczenia. Co sprawia, że gra nabiera wspaniałych rumieńców.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » N paź 24, 10 11:58

Na konsoli grałem. W takie gry to tylko na konsoli. Chyba że kupie sobie pada do pc...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N paź 24, 10 12:02

No daj spokój, przełożenie klawiszy jest genialne! Grałem i tak i tak i na obu grało mi się super, jedynie na myszce tylko czuć było różnicę przy celowaniu (duzo lepiej i szybciej).

Załatw sobie Batmana na PC, zobaczysz o czym mówię. Zaś pad to tylko x360 ;] na pewno ktoś ma.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Śr sty 05, 11 12:53

Postanowiłem skusić się na 100% w tej grze. Pechowo ubicie tytana bez batrangu zostawiłem sobie na "hard", ale może się uda/da się obejść w wyzwaniach.
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 02, 11 21:28

twilite kid napisał(a):Nawet wszystkie zagadki Riddlera rozwiązałem

By je rozwiązać nie trzeba nawet dobrze orientować się w całym universum Batmana i właśnie dlatego dla mnie osobiście były zbyt łatwe. Usprawiedliwiam to sobie jednak tym że gra musiała trafić przecież do osób wcześniej nie zainteresowanych Batmanem i jego światem.

Niby też łazimy często po tych samych miejscach, ale backtracking zawsze jest jakoś urozmaicony.

To prawda, zmienia się zarówno otocznie jak i przeciwnicy...

O voice actingu wszyscy już mówili - Mark Hamill wymiótł.

Wiadomo głos Jokera w jego wykonaniu jest niesamowity, moją uwagę przykuł tez Kevin Conroy (Batman) i Arleen Sorkin (Harley Quinn). Dzięki nim od razu wróciły mi wspomnienia związane z Batman TAS

Uniwersum Batmana jest mi obce - czytałem może ze 3 zeszyty komiksu, widziałem pare odcinków serialu animowanego, filmy zawsze olewałem. I powiem, że aż mi się zachciało sięgnąć po jakiś komiks

Jeśli chcesz mogę ci coś polecić ;)
Ostatnio edytowano Cz lis 10, 11 16:55 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So lip 02, 11 14:42

Raiden napisał(a):Jeśli chcesz mogę ci coś polecić
Chętnie coś przeczytam :). Możesz polecić coś z tych mroczniejszych rzeczy, coś co tworzy jakąś zamknietą historię i co można jakoś w miarę łatwo zdobyć :).

Btw sprawdziłem demo na PC. Sterowanie rzeczywiście jest dobrze obłożone. Graficznie jest świetnie. Tylko gra chyba woli Nvidię. Parę opcji miałem wyciemnionych i poza nimi grając na full wszystko śmigało ultra płynnie. Dopiero po włączeniu Physix (a raczej emulacji, bo mam kartę ATI) zaczęło zamulać niestety. Ale nie bawiłem się już więcej ustawieniami. Jakkolwiek Mirrors Edge z włączonym Physix chodził dobrze.

Przy okazji Arkham City zastanowię się, czy brać na konsole, czy na PC, sprawdziwszy dema, o ile będą.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So lip 02, 11 16:56

jest jeden tytan na hardzie którego da się właśnie spokojnie ubić bez baterangu, więc to żaden problem, jak dla mnie gorzej z challenge'ami które są nieźle wyśrubowane
uci
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Cz lis 10, 11 17:05

zzzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 23:03 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez uci » Cz lis 10, 11 21:04

nie zawsze da się wcisnąć i wycisnąć z każdej postaci te 100% klimatu jaki w komiksach budowany jest przez lata, stąd spłycenie postaci takich jak Zsasz czy bane, choć ten pierwszy jeszcze nadrabia tymi 5 nagraniami z badań.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz lis 10, 11 21:26

Raiden napisał(a):
Gac666 napisał(a):Mnie osobiście Bane i Scarecrow się bardzo podobał, Zsasz był faktycznie nijaki.

Z Bane zrobiono napakowanego giganta, porównywalnego wielkością Tytanem lub z Killer Croc. No i ta maska i cały sprzęt z Venomen jakoś mi się nie spodobał. Scarecrow wygląda jakby urwał się z gry S.T.A.L.K.E.R, to co ma na ręku (igły) jakoś jeszcze ujdzie. A Zsasz to komedia i całkowita porażka twórców. W komiksie to był wręcz przerażająco inteligenty i skuteczny seryjny morderca, tu jest tylko tego namiastka w postaci taśm.

twilite kid napisał(a):Za największy atut chyba uznaję mieszanie w głowie Batmana przez Scarecrow.

Zwłaszcza moment w kostnicy i śmierci rodziców

Może jeszcze wrócę do challengów, bo zupełnie za nie się nie brałem.

Ja właśnie wróciłem, jest chęć i czas ale są trudne.

Widzisz, a mnie się Bane podoba bo:

Obrazek

Wiadomo wszystko zależy od wizji. Jeden ma taką, inny ma śmaką, ale akurat Bane jest bardzo dobrze zrobiony, szkoda tylko, że w AA tak na prawdę o nim nic się nie dowiadujemy (nie wiem jak AC)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Cz lis 10, 11 22:00

zzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 23:08 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez uci » Cz lis 10, 11 22:20

wiadomo jaki autor taki komiks - w niektórych komiksach croc tez jest przestępca z poziomem i intelektem, a w niektórych robi się z niego tylko potwora kanibala. Takie ich prawo.

Kiedyś nadgonię komiksy z batmanem na razie inne priorytety
uci
Uber Big Boss

Re: Batman Arkham Asylum

Postprzez Simon » Pn lis 05, 12 08:39

Potrzebuje pomocy odnośnie sejwów. Mianowicie, czy zwykla kopia gry odczyta mi sejwy GOTY? I dalej, czy hamerykanska GOTY odczyta sejwy europejskiej GOTY?
O ile w tym drugim przypadku chyba nie powinno byc problemu z uwagi na brak blokady regionalnej, o tyle w tym pierwszym przypadku to mam powazne watpliwosci...
Mowa oczywiście o PS3.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez uci » Pn lis 05, 12 09:20

chyba nie powinno być problemu między GOTY a normalną - dodatki z GOTY to misje dodatkowe/wyzwania, DLC nic nie ingerują w samą grę
uci
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Pn lis 05, 12 09:23

Tez mi sie tak wydaje i byloby to logiczne. Natomiast mam obawy bo sam sejw jest podpisany BAA GOTY a to jakos tak sugeruje, ze nie mozna mieszac...
BTW, to samo mnie interesuje w przypadku GT5 i GT5 Academy Edition.

EDYTA:

http://www.gamefaqs.com/boards/952338-b ... 471?page=1
Dupa zbita. Tak jak przeczuwałem, traktowane to jest jak dwa odrębne kody:/ A skoro GOTY nie załaduje normalnego sejwa to tym bardziej normalna wersja nie załaduje GOTY.

No ale nadal, jak to jest z tą USA GOTY? Niczym się nie będzie różnić od EU?

A co do GT5 to wyczytałem na polskim forum PlayStation, że postęp normalnie jest przenoszony do AE.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole