Kupic, nie kupic?

Moderator: GM

Re: Kupic, nie kupic?

Postprzez Gillian » Wt mar 05, 13 18:32

To chyba logiczne. Chciałeś kupic plusa na miesiąc, naściągać kilkadziesiąt gier i mieć je za darmo forever? To jest abonament.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Recoil » Wt mar 05, 13 18:56

Nie do końca logiczne. Ja rozumowałem w ten sposób: Gry za free dla Plusa to gry dość stare. Gry, które jak ktoś już miał kupić to kupił i generalnie nie przynoszą już wydawcy większych zysków (dlatego też dziwiłem się, że znalazło się tam MK). Udostępnienie ich za free (tak, na zawsze) na koncie Plus jest szansą wyciągnięcia za nie forsy w postaci abonamentu na Plus. Na podobnej zasadzie jak sieci komórkowe - wolą udostępnić wirtualną walutę w postaci smsów czy darmowych minut (w naszym przypadku kodów gier) za realną kasę.

No, ale jak widać myliłem się. Trudno, wybulę dwie dychy więcej na pudełkowego MK ;)
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez Gillian » Wt mar 05, 13 19:07

Kilkanaście czy kilkadziesiąt gier za pare dyszek - bardzo logiczne. Kiedy większość z nich ma cenę wyższą niż wynosi koszt abonamentu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Wt mar 05, 13 19:17

Z tego co wiem to na PSN+ nie dają starych gier. Niedawno było Sleeping Dogs.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Wt mar 05, 13 20:23

Faja napisał(a):darmocha, pełna wersja, tylko nie wiem do kiedy

No właśnie to jest tak, że niby zwalają link, ale jeśli kiedykolwiek się to ściągało i ma się PS+, to można ponownie, wybierając z historii ściągania. Nawet jeśli wywalą to z oferty. Tak przynajmniej miałem z Burnout Paradise. Czy pomieszałem?
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Simon » Wt mar 05, 13 21:23

Niestety nie, Solid, oni decyduja kiedy i co wylatuje z plusa... Np Deus Ex nadal chyba jest w plusie (juz chyba ponad pol roku) a BAC juz tylko for sale.
Recoil napisał(a):Czy to znaczy, że jak nie będę miał więcej ochoty na konto Plus to MK wyparuje mi z dysku...? :scratch:

Nie wyparuje ale nie bedziesz w stanie go uruchomic...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Wt mar 05, 13 21:47

Simon, przecież miało być tak, że jeśli ściągniesz raz (tzn kupisz za darmo) grę, która później zniknie z oferty PS+ to i tak już możesz ją pobierać ile razy chcesz w trakcie trwania abonamentu?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Wt mar 05, 13 22:27

Chyba chodzi o to, że jak Ps+ się skończy, a nie miesięczna oferta na daną grę. :)
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Simon » Śr mar 06, 13 00:36

twilite kid napisał(a):Simon, przecież miało być tak, że jeśli ściągniesz raz (tzn kupisz za darmo) grę, która później zniknie z oferty PS+ to i tak już możesz ją pobierać ile razy chcesz w trakcie trwania abonamentu?

Jesli kupujesz 'foreva' to tak, pobierasz pierdyliard razy ale jesli to tylko abonament to ktoregos pieknego dnia mozesz sie zdziwic, ze dana gra juz wyleciala z plusa. A przynajmniej tak jest gdy nie odnowisz subskrypcji.
Choc reki nie dam sobie uciac bo plusa to ja uzywalem na 3 roznych kontach ale raczej mam racje bo jeszcze 3 tygodnie temu bodajze odpalilem poprzez inne (niz zakupilem pierwotnie) konto Deusa i Vanquish a Crysis 2, BAC oraz Bulletstorm juz ni chu...Tak samo Machinarium wylecialo z oferty i jest juz tylko do kupienia.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr mar 06, 13 08:22

No ale nie masz tego w liście pobranych plików dostępnej z menu zarządzania kontem (nie ze sklepu)?

Tak samo było z tym nieszczesnym Infamous, gdzie przez sklep pobierała mi sie zbugowana wersja, ktora chciała sie na PSP instalowac. Sciagnalem za to z listy pobierania bez logowania sie do sklepu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Śr mar 06, 13 08:29

Mam ale to chyba nic nie daje, teraz nie sprawdze bo mi sie plus skoczyl.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr mar 06, 13 08:42

Przeciez to byłoby głupie. Gram sobie w cos, gra wylatuje z plusa i nie moge jej skończyć. Wszędzie gdzie czytałem, było mówione, ze jak cos ściągniesz raz, to mozesz to potem ściągać ile razy chcesz, o ile wciąż masz PS+. Tylko pytanie, jak jest naprawde i gdzie mozna przeczytac oficjalna informacje na ten temat.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Śr mar 06, 13 09:48

Z tego co zrozumiałem w związku z ostatnimi zmianami w plusie to:

Kupujesz sobie np plusa w styczniu na rok.
W takim marcu ukazuje się teraz mass effect 3. Ściagasz sobie massa 15 marca. Mass znika z oferty ps+ z dniam 1 kwietnia. Zainstalowałeś go i grasz sobie, ale w czerwcu go usunąłeś, bo np. nie miałeś miejsca na dysku. W listopadzie chciałeś sobie zagrać w Massa i...

kiedyś - nie było opcji. Nie dało się tego ściągnąć powtórnie ze sklepu.
teraz - jeśli masz to w pobranych, to możesz ściągać dowoli. :)

Jest jeszcze sprawa skończenia abonamentu. Jakbyś w ogóle chciał zagrać w ME3 np w styczniu następnego roku, to w ogóle się nie uruchomi. Jeśli przy użyciu PS+ kupiłeś coś po zniżce i zapłaciłeś chocby 1 gr, to ta gra zostaje mimo, że PS+ już Ci się skończył - możesz dalej grać :)
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Simon » Śr mar 06, 13 16:05

To powiedzcie mi, czy komukolwiek dziala Dead Space 2 i Red Dead Redemption (jesli zakupil w plusie).
Szczerze watpie.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr mar 06, 13 17:16

Ale wtedy ten plus nie miałby sensu. Musiałbym grac w te gry wg kalendarza Sony a nie wg własnych preferencji. Innymi słowy po co mi to, skoro mam gre tylko np na 2 miesiące, kiedy nie mam na nia czasu/ochoty...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Śr mar 06, 13 17:20

Simon napisał(a):To powiedzcie mi, czy komukolwiek dziala Dead Space 2 i Red Dead Redemption (jesli zakupil w plusie).
Szczerze watpie.

Ja mam RDR na konsoli i gram sobie od czasu do czasu. Plusa mam od września na rok więc jeszcze trochę czasu, a tej gry nie ma już dawno w ofercie.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Simon » Śr mar 06, 13 18:15

twilite kid napisał(a):Ale wtedy ten plus nie miałby sensu. Musiałbym grac w te gry wg kalendarza Sony a nie wg własnych preferencji. Innymi słowy po co mi to, skoro mam gre tylko np na 2 miesiące, kiedy nie mam na nia czasu/ochoty...

No nie miałby, ale to oni o tym decydują.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Simon » Śr mar 13, 13 00:17

Wyglada na to, ze mialem racje - gry w plusie sa tylko na okreslony czas.
Bowiem z plusowych gier mam m.in. Deusa, Motorstorm Apocalypse, Mortala, inFamous 2 i Vanquish. Redeemnalem teraz kod na 30 dni plusa przy czym nie za pomoca mojego konta lecz konta wspolnego z SALem. Co sie okazało? Ano to, ze dzialaja mi wszystkie powyzsze gry procz Vanquish, ktory aktualnie jest tylko i wylacznie do kupienia za 59 zlych. Wniosek - wywalili go z plusa tak jak i gro innych gier.
Nie ma innej opcji bo inaczej nie dzialalby Motorstorm i Deus, ktore w plusie pojawily sie juz daaawno temu.
P.S. Gry te byly caly czas na dysku i nie byly usuwane/pobierane na nowo.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Solidny » Śr mar 13, 13 00:34

Ja nie widziałem Deus Ex w plusie, a jestem od kilku miesięcy.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Śr mar 13, 13 00:44

Bo może Vanquish wyleciał, a że nie został wcześniej pobrany na wspólnym koncie to już go nie ma?

Musiałbyś swoje konto odnowić i wtedy wszystko sprawdzić.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr mar 13, 13 08:15

Licencje obejmują całą konsolę i nie ograniczają się do kont z których zrobiono zakupy.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Śr mar 13, 13 08:20

A czy któraś z gier, ktore działają, wyleciała z plusa przed tym, jak przedluzyliscie wspólne konto?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr mar 13, 13 08:30

Na tym koncie nigdy nie było plusa a Simonowi działają gry które pobrał z innego konta na którym subskrypcja się skończyła.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Śr mar 13, 13 08:45

Ale czy tamte gry wyleciały z plusa?

W kazdym razie w tej sytuacji nie mozna wyciągnąć żadnych wniosków, bo to dwa rożne konta, cóż z tego ze na tej samej konsoli, jak klucze licencyjne powinny należeć do konta.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr mar 13, 13 08:56

Sam się zdziwiłem ostatnio, że gry które już od dawna nie są w plusie, a które kiedyś dodałem do listy pobierania nadal mogę pobierać za darmochę
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr mar 13, 13 09:01

No wlasnie, bo tak miało byc.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr mar 13, 13 09:15

dlatego dla pewności lepiej wszystko dodawać do pobierajki, bo nie znasz dnia ani godziny kiedy Cię przyjdzie ochota na Dead or Alive 5 :D
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Simon » Śr mar 13, 13 09:19

Ale, tak jak powiedzialem, to Sony decyduje co i kiedy wylatuje z plusa. Nie ma to zadnego znaczenia czy plusa przedluzyles na pierwotnym koncie czy na siakims innym. Bo z chwila gdy dana gre aktywujesz na 'siakims innym' to automatycznie uruchomi to kazdy profil na twojej konsoli.
No chyba, ze komukolwiek z was dziala Bulletstorm, Arkham City, Machinarium, Vanquish czy Crysis 2 to zwracam honor. Aczkolwiek szczerze watpie:]
@Solidny: Deus Exa dali wraz Motorstormem Apocalypse, u mnie widnieje data 14 sierpnia 2012.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr mar 13, 13 10:09

Ale Simon, na podstawie tego co napisałeś (ściągasz grę na jednym koncie, plus wygasa i odnowiony na innym koncie już nie odpala jakichś gier aktywowanych przy pomocy pierwszego konta) nie pozwala na wyciągnięcie takich wniosków, jakie wyciągasz.

Zapytałem na innym forum i dostałem taką odpowiedź:

Jak miałeś dodane do listy pobierania i masz je na liście kiedyś pobranych rzeczy, a masz wykupioną nową subskrypcję, to bez problemu możesz pobrać i grać dalej, nawet jeśli tej gry nie ma już w ofercie Plusa.

Czyli coś Simon robisz źle albo czegoś nie rozumiesz w działaniu tej usługi.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Śr mar 13, 13 16:25

Jak mi ktos powie, ze dziala mu Bulletstorm, Machinarium, Vanquish czy Crysis 2 to wam uwierze.
Ja co prawda, ku mojemu zdziwieniu, tych dzialajacych gier w pobieraniach nie posiadam ale mam je caly czas na dysku i dzialaja. A jesli dzialaja a Vanquish nie dziala to znaczy, ze go nie ma w ofercie. Udowodnijcie ze jest inaczej.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole