Resident Evil: ORC + RE6

Moderator: GM

Postprzez kALWa888 » So lut 04, 12 23:58

Ale w takim RE4 czy 5 rzadko kiedy brakowało mi amunicji. No chyba że faktycznie mało się kręciłem albo waliłem po nogach. A jeśli jeszcze używać noża gdy zombiaki są jakby ogłuszone chwilowo to tym więcej można zaoszczędzić. W starch RE nigdy nie umiałem odpowiednio używac noża. Zombie mimo uderzeń i tak mnie dopadało i całowało po szyi. Dlatego w ogóle nie brałem pod uwagę istnienia noży. I waliłem jedynie z broni palnej. Z początku każdego napotkanego a potem tylko wybrane, ale i tak zawsze brakowało. A jesli dobrze pamiętam to na trudniejszych poziomach było jej jeszcze mniej, chyba że to miało po prostu związek z większą wytrzymałością zombie. Tak czy siak nie zapowiada się na to, byśmy w ORC doświadczali czegoś podobnego. Już w 4 było duzo amunicji.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » N lut 05, 12 00:23

Ja jestem panikerem i pruję podwójnie jak mnie coś w tego typu grach zaskoczy :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N lut 05, 12 00:57

Stare Residenty wynagradzały oszczędność i lizanie ścian, pamiętam pierwsze przejścia które były wręcz arcytrudne a późniejsze gdzie do bossów podchodziłem z takim arsenałem że głowa mała, wymijania zombiaków doświadczyłem tylko w pierwszej części.
W takim Code Veronica np z jednym bossem nie da się wygrać tylko trzeba przed nim uciec więc ciężko to nazwać walką ale taki Nosferatu to już dwa odmienne podejścia, albo trzeba sie uzbroić po zęby albo spróbować szczęścia z snajperką, raz nawet trafiłem na glitch gdzie gość mnie nie atakował tylko popychał więc udało mi się go zabić samym nożem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez ArecaS » N lut 05, 12 01:06

kALWa888 napisał(a):W starch RE nigdy nie umiałem odpowiednio używac noża.

Bo nóż w starych RE to tylko jeden z twoich przeciwników. :)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » N lut 05, 12 11:01

Ja tam w każdego residenta zawsze oszczędnie z amunicją, takie gry mnie straszą, więc raczej nie pruję na lewo i prawo.

Jak grałem z kumplem w RE5 w coopie na PC to mieliśmy tak dużo amunicji, że co chapter ją sprzedawaliśmy :).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » N lut 05, 12 12:16

RE5 w tej kwestii poszedł po bandzie bo zebrana amunicja sie kumulowała z przejścia na przejście a i tak w końcu odkrywało sie nieskończoną jej ilość.
SALADYN

Postprzez uci » N lut 05, 12 12:35

przydawało się to na kasę na upgrejdy do broni bo te kosztowały krocie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666 » N lut 05, 12 12:44

Yup, a wykupienie każdego upgradeu do kazdej broni trochę mnie kosztowało :D
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » So lut 25, 12 13:48

http://www.youtube.com/watch?v=bBfdBIke9-g&hd=1

Jak kogoś ten zwiastun nie nakręci na grę to już chyba nie da się go przekonać w ogóle.
SALADYN

Postprzez uci » N lut 26, 12 00:20

zaczyna mi to wyglądać jak Dead nation na 4rech - ale upewniłem się że poczekam na jesień na 6tkę.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N lut 26, 12 00:51

uci napisał(a):zaczyna mi to wyglądać jak Dead nation na 4rech - ale upewniłem się że poczekam na jesień na 6tkę.

Obrazek
SALADYN

Postprzez kALWa888 » N lut 26, 12 02:33

Mnie trailer cholernie nakręca (jeszcze do tego to metalistyczne muzykowanie), ale to już niemal w ogóle nie przypomina RE. A szkoda. Ale do ostatecznego osądu wstrzymajmy się do momentu odpalenia przynajmniej dema.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » N lut 26, 12 16:44

kALWa888 napisał(a): ale to już niemal w ogóle nie przypomina RE.

Kolejne MGS'y też nie przypominają tych pierwszych części ale nadal są MGS'ami, więc jak gra z takim samym tytułem, wspólnymi wydarzeniami, bohaterami ale innym podejściem do gameplayu i mocno uwspółcześniona nie jest już częścią serii ?
Wyjaśnij mi to stwierdzenie bo nie czaje, chyba że znowu masz na myśli opcje klasyczne części vs reszta ?
SALADYN

Postprzez kALWa888 » N lut 26, 12 17:00

Tu nie chodzi tylko o nowy gameplay, ale to już prawie w ogóle żaden horror a gra akcji. I tym różni się od każdego znanego mi RE. Tej akcji zdaje się być wiecej niż w 5, ale jak wiadomo to tylko trailer. Nie powiedziałem też nigdzie, że to nowe podejście mnie denerwuje, ale nie chciałbym, aby seria poszła głównie w tym kierunku. Szkoda by było, gdyby seria całkiem utraciła ten element strachu jaki czuliśmy grając w starsze odsłony. Gra może być współczesna, może mieć przyjemny gameplay i dużo akcji, ale po co pozbywać ją elementu strachu? Ale fakt, to czy gra ma odpowiedni klimat i reprezentuje sobą coś wiecej niż jedynie nawalankę będzie można ocenić dopiero podczas jakiegoś bardziej rozbudowanego filmiku gameplayowego lub dema. I jakoś nie sądzę, by gra ORC posiadała te cechy.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez LKAvallon » N lut 26, 12 17:25

@kALWa888
Co ty nie grałeś w czwórkę? Przecież tam chyba od momentu zamkowego levelu widać że Horror został całkowicie wyparty przez akcję. Capcom nie będzie sobie strzelał z granatnika w nogi wydając nowego, klasycznego RE.
Lew Tołstoj kiedyś tam napisał(a):Prawdziwa dobroć jest nie tylko cnotą i radością, ale i orężem, znacznie potężniejszym niż przemoc
LKAvallon
Machinegun Kid

Postprzez kALWa888 » N lut 26, 12 17:36

Mimo wszystko wciąż jest to horror, jest mroczny klimat i momenty w których można się wystraszyć. Grałem w czwórkę, przeszedłem kilka razy. Tam element horroru jeszcze jakoś się zachował. Ale nie rozumiem dlaczego powrót do serwowania strachu przez serię RE miałby być strzałem z granatnika w nogę. Czy dzisiaj nie ma gier, których zadaniem jest straszyć i niepokoić gracza? Dlaczego RE nie może taki być? Moim zdaniem może i fajnie by było jakby twórcy powrócili do tego co kiedyś, do straszenia. Nie tak mocno jak w SH ale wciąż to był horror. Sam Dino Crisis (pierwszy) był dość straszny. I myślę, że podobne elementy nie zaszkodziłyby serii pojawiając się w niej. A gameplay niech wciąż ewoluuje, tylko po co robić jedynie mroczne gry akcji? Bo to się najlepiej dziś sprzedaje? No właśnie.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » N lut 26, 12 23:15

Tylko co było takiego strasznego w klasycznych częściach RE ?
Zombiak wyskakujący z szafy po przeczytaniu pamiętnika, dwa naboje w shotgunie na trzy zombiaki, psy latające wokół ciebie jakby cieczkę miały czy kolejny wielki i brzydki boss który kiedyś był człowiekiem ?
Takie elementy straszą małe dzieci a nie faceta co to filmy o zombiakach wciąga nosem i wytrzepuje z ucha, fakt stare Residenty miały swój unikalny klimat ale nowe części po prostu musiały pojść w inną stronę i klimaty bo by się najzwyczajniej nie sprzedały poza hermetyczną grupą fanboyów.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » N lut 26, 12 23:44

To fakt, że to właśnie te elementy decydowały o tym, że grę nazywano horrorem. Ale są inne sposoby. To wciąż może być horror, nie tak jak SH, ale jednak. A filmy o zombie to zazwyczaj smieszne kino, poza kilkoma ambitniejszymi tytułami. No i zawsze ten sam powtarzający się schemat. Ale jednak skoro seria miała być w założeniu horrorem to powinno tak pozostać. Może zmienić się klimat itd ale to wciąż może być horror. Stare elementy i patenty zamienić na nowe i efekt mamy gotowy. A nie jedynie wykorzystać znaną markę i zrobić z niej gre akcji. Mi się to nie podoba, ale sama gra w sobie jako taka jest całkiem spoko. Przynajmniej tak się zapowiada. Szkoda że tak podchodzą do kontynuowania serii, bo straci ona na unikalności. Wszyscy niestety uderzają w mainstream. Jak kiedyś liczył sie oryginalny pomysł, tak teraz tylko obieranie sprawdzonych ścieżek i schematów które NA PEWNO się sprzedadzą. Szkoda

(666 post, heh) ;)
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Śr lut 29, 12 00:07

A tak schodząc z tematu RE:ORC czy RE 6.

http://www.youtube.com/watch?v=mgdaOM1esz0&feature=related

Nowy zwiastun piątego już residenta czyli telenoweli i kopiowania ciąg dalszy, jest nawet Ada Wong z RE4.
Poza tym Damnation ma być wyświetlany w kinach jeszcze w tym roku a jakoś jak dotąd nie pokazano żadnego materiału poza znanym wszystkim teaserem.
SALADYN

Postprzez SALADYN » Wt mar 13, 12 23:31

http://www.youtube.com/watch?v=54QhZi12nDA&feature=related

Szkoda że ulubiony "misio" większości fanów serii ma ekskluzywny dla XO tryb multi, ciekawe na jak długo i czy na PS3 nas czymś równie ciekawym uraczą.
SALADYN

Postprzez Faja » Śr mar 14, 12 08:04

Celowniczki z Wii wyjdą w wakacje na PSN i to mnie bardziej cieszy :)
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr mar 14, 12 16:26

Przepadnij marudo jedna.
SALADYN

Postprzez uci » Śr mar 14, 12 21:17

racja, celowniczków z zombiakami nigdy dość
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz mar 15, 12 01:08

A tak przy okazji to jakiś czas temu na europejskim PSN wylądowały dwa kolejne klasyczne residenty.
SALADYN

Postprzez Pabian01 » Śr mar 21, 12 15:08

Resident Evil: ORC Launch trailer

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Fk-JUjY0m8

PS. Gra wychodzi w pełnej polskiej wersji językowej.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Faja » Śr mar 21, 12 16:51

Operacja Miasta Racoon wg zachodnich serwisów

GamesRadar – 3/10
OXM – 7/10
OPM – 7/10
Destructoid – 7.5/10
IGN – 4/10
Game Informer – 6/10
Eurogamer – 4/10
Videogamer – 4/10

Do widzenie lesie zielony, czekam na celowniczki z Wii jak pisałem wcześniej lalala
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Śr mar 21, 12 17:29

szkoda że nie wyjdą w wersji płytowej u nas
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr mar 21, 12 20:58

Uuuuu słabe recki :/ ale w sumie swego czasu 2 częściowa seria Resident Evil na PS2 (ta co miała multiplayer) też była mega słaba.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz mar 22, 12 01:49

Hmm a ja jednak zaryzykuje, w każdym razie nie będę się kierował opiniami zagranicznych serwisów.
SALADYN

Postprzez Faja » Cz mar 22, 12 09:06

SALADYN napisał(a):Hmm a ja jednak zaryzykuje, w każdym razie nie będę się kierował opiniami zagranicznych serwisów.

ja z chęcią poczekam na opinie polskich serwisów i na recki internetowo-jutubowe
Faja
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole