Twór tzw. PSP

Moderator: GM

Twór tzw. PSP

Postprzez Infernal Warrior » Śr kwi 18, 07 21:37

Otóż... Miałem dziś okazję pobawić się PSP. Widziałem, że gry do tej konsolki są umieszczone na takich małych dyskach. Czy ktos mi moze powiedziec w jaki sposob taki NFS:Carbon, który na zwyklej plycie DVD zajmuje około 4GB przed instalacja tam mieści sie na taka plytke. Ile ten dysk ma pojemnosci i w jakim systemie czy formacie są zapisane te gry?

Poza tym...
W internecie - torrenty itp. - znajduje sie wiele "kopii zapasowych" gier do PSP. Chcialem zapytac czy mozna kupic gdzies plytke formatu tej z PSP i zwyczajnie nagrac pirata w zwyklej nagrywarce na ta plyte.

Wyjasniam z miejsca ze PSP nie mam i nie bede mial zapewne a pytam zwyczajnie z ciekawosci ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez kul2 » Śr kwi 18, 07 21:48

NFS:Carbon, który na zwyklej plycie DVD zajmuje około 4GB przed instalacja tam mieści sie na taka plytke

Zmniejszony rozmiar tekstur, inna jakosc muzyki i pewnie kilkanascie innych zabiegow by PSP moglo to odpalic.

Ile ten dysk ma pojemnosci i w jakim systemie czy formacie są zapisane te gry?

1,8 gb dwuwarstwowy i 900mb jednowarstwowy.
Dyski nosza nazwe universal media disc
Byl pomyslem sony na wprowadzenie nowej jakosci w ogladniu filmow na przenosnej konsoli [co jakos wybitnie im nie wyszlo, mimo naprawde sporego wsparcia ze strony wytworni filmwoych]

Chcialem zapytac czy mozna kupic gdzies plytke formatu tej z PSP i zwyczajnie nagrac pirata w zwyklej nagrywarce na ta plyte.

Nie, nie mozna. Z dwoch prozaicznych powodow, nie mozna kupic plytek i nie ma nagrywarek.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » Śr kwi 18, 07 21:51

Aha... Wiec jaki sens jest tych pirackich torrentow w internecie?? Dzieki za odpowiedz kul ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez kul2 » Śr kwi 18, 07 21:52

Wiec jaki sens jest tych pirackich torrentow w internecie??

Odpalaja gry z karty pamieci.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » Śr kwi 18, 07 21:55

Aaaa... To do PSP mozna karte pamieci wpakowac? Nie wiedziołem ;) Dobra... Myśle, że już wszystko wiem... a więc, tak więc... temat do chyba zamknięcia ;(

No chyba ze ktos ma jeszcze jakies pytania o PSP
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Johny Sasaki » Śr kwi 18, 07 21:57

Mozesz wlozyc sobie memory stick do PSP. Podlaczasz konsole przez USB do PCta i zgrywasz gre na karte pamieci, potem odpalasz z poziomu konsolki. Musisz miec odpowiedni soft, zeby Ci to ruszylo (czyt jesli kupisz nowe PSP musisz dokonac DOWNgrade'u oprogramowania)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez kul2 » Śr kwi 18, 07 21:57

Standardowy memory stick pro duo.
Moze bys sie o cos z DSem zwiazanego zapytal, bo to jest nie do pomyslenia zebym ja o Sony mowil :lol:
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666x » Śr kwi 18, 07 22:14

Ech. Kul wytłumaczył ale dopowiem.

Przecież nie masz takiej samej grafiki na PC jak na PSP czy nawet na PS2 prawda? Zauważysz napewno, że grafika jest tam bardziej kańciasta i rozmyta oraz modele 3d mają o wiele mniej detalu? Do tego dźwięk jest 2 głośnikowy i gorszej jakości. To wszystko składa się na to, że gra się mieści.

Przecież kiedyś gry na PC mieściły się na 1cd, który miał 700mb to samo jest teraz ;).

(ech gry to kiedyś mieściły się na 1/10 dyskietki, która miała 1.44mb... ach te czasy)
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez piemaker » N lip 20, 08 13:04

Gac666x napisał(a):(ech gry to kiedyś mieściły się na 1/10 dyskietki, która miała 1.44mb... ach te czasy)

Zapomniałeś o grach na kalkulatory TI które mają po ileśtam bajtów.

[spoiler]Co do PSP. do jakiej wersji oprogramowania trzeba zrobić downgrade, żeby piraty poszły i skąd dorwać ten downgrade?[/spoiler]
Ostatnio edytowano N lip 20, 08 13:15 przez piemaker, łącznie edytowano 1 raz
piemaker

Postprzez kul2 » N lip 20, 08 13:14

Panu juz podziekujemy.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Operator » N paź 19, 08 12:18

Wstęp:
Chcę znowu spróbować namówić kuzyna na MGSy
W związku z tym postanowiłem ściągnąć demo MGPO i update'a żeby dało się to całe PSP przyczepić, zupdateować i zgrać demo.
Jeszcze nie przeprowadziłem tej akcji bo PLAYSTATION STORE jest nie czynny.
A teraz pytanie: ile miejsca na dysku przygotować, czy pobierać PSnetwork downloader (możliwe że pomyliłem nazwę), ile miejsca na karcie powinno być oraz czy PSP powinno być wtedy podłączone do zasilania?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez uci » Pn lis 24, 08 21:42

Ano od dziś jestem (przynajmniej we własnej świadomości) szczęsliwym posiadaczem PSP :)

Ale jednak okazuje się że przydała by się karta pamieci :P no tak, skad moglem wiedzieć :D
No i tutaj pytanie, czy tam wymagana jest tylko karta sony? wiem ze chodzi o memory stick, - to ma jakąś inną nazwe czy powiem w sklepie - najtańszą memory stick i bedzie mi do PSP pasować?
poprsze jakąs radę:)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Słonio » Pn lis 24, 08 23:04

Memory Stick PRO DUO :)

Karta Sony nie tylko nie jest wymagana ale i nie wskazana - Sandiski są lepsze, sam korzystam z 4gb sandisk Ultra II, do kupienia całkiem tanio na Agito.pl

Jeśli nie zależy ci na szybkim działaniu karty to możesz kupić inny model, np. M2 z przejściówką na pro duo, wychodzi taniej ale nie polecam.

Jeszcze jedno - nie kupuj na Allegro, bardzo łatwo trafić na podróbkę.
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez uci » Wt lis 25, 08 06:03

no wczoraj mi uswoiadomiono problem podrobek na allegro:]
Dobrze wiedziec przynajmniej czego szukac.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Cz lis 27, 08 23:56

uci, gdzie , za ile i w jakiej konfiguracji kupiłeś?
Przyjaciel ma imieniny niedługo i chciałem mu sprawić. Lubi Daxtera/Raczeta , stąd taki zestaw chciałem zakupić, ale wszędzie tylko te z Lego Batmanem. Od biedy ujdzie oczywiście.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez uci » Pt lis 28, 08 06:10

a więc, moj PSP to Slim & Lite kupiony w zestawie z T5:DR za 589 zł w świątecznej promocji w carrefourze - wydaje mi się więc że jeżeli chodzi o gre w zestawie to nie mogłem lepiej trafić;)

A co do gierki na dzień dobry - lego batman jest ok, ale secret agent clank wydaje mi sie lepszą pozycja w zgatunku platformówek.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SincoderFX » Pt lis 28, 08 14:05

Ja jestem posiadaczem grubasa i mam kartę 2 GB, ponoć jakąś szybką + 4 GB, rzekomo ultra wolną i... korzystam z czwórki, bo różnicy nie widzę żadnej;) Ale podejrzewam, że jakbym chciał zapełnić danymi te 4 GB to przenosiłyby się do jutra.

Kupuj FF7 Crisis Core, to dla tej gry kupiłem PSP, które swoją drogą kurzyło się ponad 2 lata czekając na premierę tej gry heh.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 01, 08 00:29

No wiesz. PSP, to nie Wii/DS> Nie powinno się kurzyć. Tyle kapitalnych pozycji.

uci, czy ja wiem.... Bundle pack z GoW też słaby nie jest.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez uci » Pn gru 01, 08 06:07

no tak, ale z calym szacunkiem dla genialnego GoWa, ale na PSP ta gra nie bije jakis rekordów dlugosci.
Druga sprawa, moze niezbyt wazna dla wszystkich, ale bundle pack z gowem jest najdrozszy ze wszystkich packow jakie widzialem
uci
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn gru 01, 08 09:33

No wiesz. PSP, to nie Wii/DS> Nie powinno się kurzyć.

Na DSa nie ma gier i sie kurzy?

To sobie pozartowalismy.

Zreszta, moze dla Ciebie faktycznie nie ma...

A moze ja zle zrozumialem co napisales...
Ostatnio edytowano Pn gru 01, 08 19:53 przez kul2, łącznie edytowano 1 raz
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Operator » Pn gru 01, 08 09:38

Co do gier na DSa, jak ktoś ma czas niech sobie odkopie "wapno" zwane Metroid Prime Hunters.
Operator
Laughing Octopus

Postprzez uci » Pn gru 01, 08 13:33

ja tam nie uwazam ze PSP ma powód by si e kurzyć, nie mówie już o tytułach jak Patapon czy GoW, ale mnie np. ostatnio na długo wciągneły demka warhammera 40K i Gurumina.

BTW. nie wie ktoś czy Gurumin wyszedł w europie??
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn gru 01, 08 13:57

Ja właśnie ostatnio znowu sie nad PSP zastanawiam z racji W40K, GoW i Tekkena.

Z drugiej strony kusi mnie DS i Metroid, Contra 4 i Mario.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » Pn gru 01, 08 18:52

Z tym kurzeniem się PSP to wyszło ode mnie, więc sprostuję. Ja nie twierdzę, że na PSP nie ma ciekawych tytułów, bo są! Podobnie zresztą na DS i Wii. Chodzi mi jedynie o to, że kompletnie nie interesowało mnie nic poza Crisis Core. Jak się dowiedziałem, że wyjdzie tylko na PSP, od razu pobiegłem i kupiłem konsolkę, która kurzyła się tylko i wyłącznie dlatego, że poza CC nic innego mnie nie obchodziło;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez uci » Pn gru 01, 08 19:25

no na DSa też jest squad commander ;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn gru 01, 08 19:39

Ale z tego co wiem gorszy, no i brzydszy.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 01, 08 22:05

uci napisał(a):no tak, ale z calym szacunkiem dla genialnego GoWa, ale na PSP ta gra nie bije jakis rekordów dlugosci.

Co nie przeszkadza jej być najlepiej ocenianą grą na tej platformie.
Poza tym niektórzy mają więcej obowiązków niż nauczenie się na klasówkę w podstawówce, stąd ja osobiście nie płakałem nad długością tej gry.

uci napisał(a):Druga sprawa, moze niezbyt wazna dla wszystkich, ale bundle pack z gowem jest najdrozszy ze wszystkich packow jakie widzialem

Ja ostatnio jak widzę BP , to tylko z Lego Batman, albo piano black.

kul napisał(a):Na DSa nie ma gier i sie kurzy?

Są gry (ale większość nie przemawia do mnie) , a kurzy się u mnie . Ty kul możesz zagrywać się jak dla mnie 24/d ;)
Nie ukrywam, że głównie kupiłem ją dla Castlevani (podobnie jak GBA) i w takiej roli sprawdza się świetnie (oczywiście jest kilka innych gier znakomitych, przykładowo wprost kapitalnie przy FFTA2 się bawiłem nie tak dawno).

Kupię Castlevania: Order of Ecclesia to każdy inny sprzęt przestanie mnie przyciągać , jednak nie kryję, iż PSP > DS . Ładniej, więcej, et cetera.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez uci » Wt gru 02, 08 06:14

Sylvan Wielki napisał(a):
Poza tym niektórzy mają więcej obowiązków niż nauczenie się na klasówkę w podstawówce, stąd ja osobiście nie płakałem nad długością tej gry.

Mam to jako zniewage odebrać?

Ja osobiście uważam że i tak mam sporo obowiązków na głowie (praca, dojazdy, uczelnia, znajomi i inne projekty) ale i tak dalej irytują mnie tytuły do zaliczenia w 3 dni.
Dlatego znacznie lepiej bawię się przy tytułach takich jak T5 czy patapon
uci
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Wt gru 02, 08 09:29

uci napisał(a):Dlatego znacznie lepiej bawię się przy tytułach takich jak T5 czy patapon

A jak ten Patapon cały wygląda? Gameplaye z YT to nie to samo co opinia ;)
Operator
Laughing Octopus

Postprzez uci » Wt gru 02, 08 18:36

w myśl zasady że coś jest tak głupie że aż wciąga ;)

grafika prosta, czytelna, ogolnie ok, ale sam gameplay - poruszanie armią ponów za pomoca wybijania rytmu na guzikach potwornie wciąga, a potem tak irytuje gdy źle wbijemy rytm lub coś i wszystkie laduja pod gradem strzał:)
Natomiast cała oprawa z zapleczem jest iście startegiczna, mamy mase broni, hełmów, tarcz i innych ostrych przedmiotów, materialy do budowania coraz lepszych ponów, cuda wspomagające nas w walce itd. no i bossowie z którymi walki to takie miniaturowe Shadow of collosus.

no tę grę trudno opisać, strategia muzyczna, ale ostrzega uzależnia
uci
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole