Koniec ekskluziwów

Moderator: GM

Koniec ekskluziwów

Postprzez SaladinAI » Pn lip 14, 08 21:26

Dziś zostało potwierdzone że Final Fantasy XIII ukażę się na Xboxa 360. Z jednej strony zła wiadomość dla posiadaczy Sony i tych którzy uważają że konsole powinny mieć swoje czołowe, ekskluzywne marki. Z drugiej strony to kolejny argument za kupnem X'a zwłaszcza biorąc pod uwagę że na ta konsolę ukarzę się już niedługo zatrzęsienie, mniej lub bardziej ekskluzywnych erpegów. Myślicie że takie gry jak MGS 4 już niedługo przestaną być świętymi krowami? Wszak jeśli czołowa dla Sony seria zmierza na konkurencję to imo są co raz mniejsze szanse na to że konwersja nie powstanie.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez wojnar » Pn lip 14, 08 21:37

Co będzie miał x360:
FF XIII na x360 - dziękujemy Sony :)
DLC do Fallout 3 tylko na x360 i PC - dziękujemy Sony :)
Portal jako exclusive na XBLA - dziękujemy Sony :)
Kopia Singstara z możliwością podpięcia iPoda i śpiewaniem własnych piosenek(?) - dziękujemy Sony :)
Nowy dash wyglądający troche jak Aero z Visty, z własnym avatarem, konferencją z 8 ludźmi na raz, itp - dziękujemy Sony :)
I wiele więcej...
(kit z tym że większość nie zależy od Sony)

Gdyby nie to, że jeszcze nie spłaciłem rat za PS3 to nie zastanawiałbym się nad kupnem x360...

Cóż, stare, żółte pryki z Sony nie mają zamiaru tracić pieniędzy na exclusive'y (co przyciągło by masę nowych graczy) tylko polegają na sławie marki PlayStation. Zamiast walczyć o klienta...
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » Pn lip 14, 08 21:59

Ja dziękuje mikromiękkim za konsole która psuje się w skrajnych przypadkach nawet kilka tygodni po zakupie i zazwyczaj odwiedza serwis jeszcze kilka razy w ciągu swojego żywota.
Nie zrozumcie mnie źle X360 ma wspaniałe gry jednak na kupno konsoli pozwole sobie dopiero gdy zaradzą RROD a na razie zbieram na PS3.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez kul2 » Pn lip 14, 08 22:02

To co napisales nie ma zadnego zwiazku z tematem w ktorym to napisales.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez solidus grabczas » Pn lip 14, 08 22:09

Super niech jeszcze wydadzą GT5 na Xa to już w ogóle będzie porażka ze strony sony -.-
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez SALADYN » Pn lip 14, 08 22:11

Podziękowałem tak jak Wojnar przepraszam za tego offtopa , tak po prawdzie to wiszą mi te wszystkie ekskluzywne marki bo prędzej czy później w moim domu i tak zagoszczą wszystkie konsole (przynajmniej taki mam plan).
SALADYN

Postprzez Uzion » Pn lip 14, 08 22:37

Pomineliscie jeszcze Mass Effect only for PC and Xbox Three Sixty ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez kotlet_schabowy » Wt lip 15, 08 00:24

Sequele Mass Effect mają już być tylko czasowymi exqlusive'ami.

Prawdą jest, że za obecnej generacji widać chyba najbardziej zanik gier "na wyłączność", co mnie w sumie też trochę denerwuje, ale logicznie patrząc, posiadacze PS3 na tym nie tracą (pomijając jakieś tam osobiste złości). Problemem by mogło być, gdyby FF XIII zostało zapowiedziane TYLKO na Xa.
Jak dla mnie PS3 ma wystarczająco dużo exqlusive'ów i gier multiplatformowych oraz innych plusów, które najprawdopodobniej zadecydują o jej zakupie w przyszłości. Zresztą będę szczery : chodzi o MGS4.

Wojnar : o co ci chodzi z tym Portalem ?
Zabawy dashboardem to już kwestia gustu, ja tam wolałbym na konsoli grać. A co do usługi sieciowej, to po pierwsze, Sony nie jest tak w tyle, jakby stereotyp chciał, a po drugie, ważniejsze : PS Network jest DARMOWE. W tym momencie dyskusja o wyższości XB Live DLA MNIE się końćzy.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Wt lip 15, 08 00:59

"Portal jako exclusive na XBLA - dziękujemy Sony "

Ke?

Portal był robiony z myślą tylko o PC, ale tak się spodobał, że zrobili na konsole. Nie wiem o co chodzi tu, że miałby to kiedykolwiek być jakiś exclusive.

Zresztą powininniście się cieszyć, że coraz mniej exclusivewów na wszystkie platformy. Dlaczego? Ponieważ jeśli znikną exclusive's to wszyscy będą robić konwersje na wszystko i każdy na swoim sprzęcie sobie pogra, mając jedną konsolę.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez wojnar » Wt lip 15, 08 06:58

chodzi o Portal: Still Alive czy jakos tak.
Na konferencji mowili ze to bedzie ekskluzywna gra do sciagniecia tylko na xO

A co do ostatniego posta Gaca... coz... jesli nie byloby exclusive'ow to nie byloby konkurencji.
Kazdy kupowalby tansza konsole, bo po co tracic wiecej kasy na to samo.
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Gac666xx » Wt lip 15, 08 11:54

"chodzi o Portal: Still Alive czy jakos tak.
Na konferencji mowili ze to bedzie ekskluzywna gra do sciagniecia tylko na xO "

Jasne ;) wierzysz w tytuł, który powstał na PC, że będzie tylko i wyłącznie na Xo?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez solidus grabczas » Wt lip 15, 08 12:52

Nie do końca Wojnar bo zostaje kwestia ot choćby sposobu dystrybucji gier, dodatków rzeczowych, cen sprzętu, ergonomii pada (tak dla mnie to ma duże znaczenie mam tak wielkie łapy że na PSP długo nie dam rady grać analogiem a na padach Xowych to mogę naparzać cały dzień jest dla mnie idealny), sprawa korzystania z neta czy grania na multi. Człowieku nie wszystko sprowadza się tylko do gier i dlatego nawet gdybym miał kasę nie wiedziałbym dalej jaką konsolę lepiej kupić żeby nie żałować ;).
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez MrPayne » Wt lip 15, 08 20:07

Najlepiej, żeby exclusive'ów nie było wcale lub choć jak najmniej - dla mnie to główny powód znienawidzonych "console wars". Wolałbym, by firmy zajmowały się wyłącznie sprzętem, a nie załatwianiem produkcji "nie-dla-konkurencji"... FFXIII? Jeszcze MGS4 i kupuję X360. :)
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Śr lip 16, 08 23:13

GOD OF WAR III Póki co brak informacji o wersji na Xboxa która moim zdaniem się nie ukaże.
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr lip 16, 08 23:15

Jak gra od Sony może się ukazać na Xboxie?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 16, 08 23:27

Uci wspominał w shoutboxie że jeśli ta gra wyjdzie na X'a to odpada (pewnie to tylko sarkazm był) , poza tym to świetny przykład że wojna na eksluziwy trwa i trwać będzie jeszcze długo.
SALADYN

Postprzez Bizon » Śr lip 16, 08 23:31

SALADYN napisał(a):poza tym to świetny przykład że wojna na eksluziwy trwa i trwać będzie jeszcze długo.

Póki Microsoft robi dobre gry na swoją konsolę, a SONY na swoją, to wojna będzie trwać.
Pamiętajmy, że Sony ma jeszcze zespół odpowiedzialny za ICO i SotC, który na pewno wypuści na tą generację Playstation NIESAMOWITĄ grę...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Uzion » Śr lip 16, 08 23:37

Wyjales mi to z ust Bizon. Na poprzedniczke PS 3 wyszly niesamowite, moze nawet jedne najlepszych dotychczas gier i dziel sztuki. ICO, SotC, God of War, MGS i wiele innych. Kontynuowanie ich lub zabranie sie tych samych zespolow za kolejne, podobne dziela byloby sporym pojsciem w gore dla Sony.
Uzion
The Fury

Postprzez SALADYN » Śr lip 16, 08 23:39

Pamiętajmy, że Sony ma jeszcze zespół odpowiedzialny za ICO i SotC, który na pewno wypuści na tą generację Playstation NIESAMOWITĄ grę...

A później zostanie rozwiązany z powodu słabej sprzedaży gry jak to miało miejsce w przypadku cudnego i świeżego OKAMI (boje się że tak samo będzie z Mirror's Edge).
SALADYN

Postprzez Uzion » Śr lip 16, 08 23:43

No tak na to nie zwrocilem uwagi. Zachwyt krytykow, slaba grywalnosc, jak to bylo w przypadku gier z zespolu od ICO.
Uzion
The Fury

Postprzez SALADYN » Śr lip 16, 08 23:51

Słaba grywalnośc gdzie tam po prostu niektórzy nie lubią zmian i wolą kupić kolejnego Medal of Honor czy inną grę która ma setki klonów a nic nowego nie wnosi do gatunku.
Poza tym nie wiem co się stało z zespołem odpowiedzialnym za ICO ale Clover Studio czyli twórca OKAMI zostało rozwiązane.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz lip 17, 08 22:45

Ludzie z Clover cośtam gdzieś zaczęli robić. Ale teraz nie przypominam sobie, gdzie to czytałem, także linka nie wrzucę...

A co do exclusive'ów - popatrzcie na to:

http://www.gametrailers.com/player/36151.html

Coś pięknego... Trzeba przyznać, że na peestrójkę zmierza kilka dość "innych", ciekawych tytułów - Fl0wer, cośtam od Team ICO, Little Big Planet, Heavy Rain, o którym nikt nic nie wie...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz lip 17, 08 23:05

Hmm ładnie to wygląda, ale przyciągnęłoby to moją uwagę na góra 10 minut.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz lip 17, 08 23:08

Ludzie z Clover cośtam gdzieś zaczęli robić. Ale teraz nie przypominam sobie, gdzie to czytałem, także linka nie wrzucę...

Ja gdzieś czytałem że zespół zebrał się ponownie pod batutą Shinji Mikami (twórca serii RE) i już produkują równie innowacyjny tytuł co Okami.
Tylko że teraz jako developer niezależny będą mieli problemy z wydaniem jakiejkolwiek gry , bo w końcu wydawca zawsze wie lepiej w co ludzie wolą grać (sarkazm gdyby ktoś nie zajarzył).

Fajne te kwiatki ale tak jak napisał Gac666 na 10 minut i do kąta , może się jakiejś dziewczynie spodoba na dłużej.
SALADYN

Postprzez uci » Pt lip 18, 08 06:03

no tytuł ładny, ale sam bym wolał takie patapom na PS3.

To że Ps3 traci exclusivy na koszt X boxa jakoś przezywam, jako posiadacz PS3, ale żałuje ze prawie zaden eclusive z Xa nie idzie na PS3 (cała masa dobrych jRPG) i to mnie boli
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Wt lip 22, 08 18:14

Sequele Mass Effect mają już być tylko czasowymi exqlusive'ami.

Ray Muzyka w wywiadzie dla Australijskiej strony powiedział że trylogia ME ma pozostać ekskluzywna dla Xboxa 360. Z kolei członek ekipy tworzącej Tekkena 6 powiedział że nie zostało jeszcze zadecydowane czy gra będzie na wyłączność konsoli Sony.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Wt lip 22, 08 18:26

Exclusive? Ale chyba tylko konsolowy, bo na PC przecież jest =='.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 23, 08 15:14

http://gry.interia.pl/news/tekken-6-w-grudniu,1150676
Kolejne spekulacje o utracie ekskluziwa , jeśli sony to zawali i da sobie wyrwać ten tytuł to będzie kolejny potężny argument za kupnem X360 .
SALADYN

Postprzez MrPayne » So lip 26, 08 21:06

Czy Tekken jest aż takim hitem, by móc choć trochę przeważyć szalę? Wątpię, świadczy o tym chociażby pomijanie go w wielu listach najlepszych bijatyk przez magazyny konsolowe (pomijam Polskę, gdzie jest to chyba najpopularniejsze mordobicie). Już raczej nowy Soul Calibur lub otoczony już legendą poprzednich części Street Fighter IV... Zresztą wielu fanów bijatyk narzeka na pada od X360, więc wybiorą wersję na PS3. Prawdą jednak jest, że Sony cały czas wysuwa buńczuczne zapowiedzi, a pokazuje niewiele rzeczy, którymi mogłoby je poprzeć. Na E3 zdawali się nie widzieć własnej sytuacji - PSP wciąż cierpi na brak zapowiedzi, a PS3 nadal nie ma jakiegoś killera dla mas typu Halo (MGS4, niestety, nie jest tak "trendi" jak zielony ludek tłukący złych fioletowych ludków). Co prawda jest Killzone i LBP - ale pierwszemu już raz nie powiodło się podejście zrzucenia gry Bungie z tronu, a drugie - to jednak za mało. Home wciąż się opóźnia. M$ wygrał E3 zapowiedzią obniżek cen i wyrwaniem konkurencji Trzynastej Ostatniej Fantazji... A rzeczona jakoś nie pokazuje, że może jeszcze czymś zaszokować.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » So lip 26, 08 21:39

Nie zgodze się z tobą , seria Tekken bezwątpienia jest hitem i nie tylko w polsce a pomijanie jej w rankigach to raczej słaby argument bo one nie są zazwyczaj nie są obiektywne.
Praktycznie wszystkie części poza czwartą okazały się sporym atutem konsol sony , masz racje co do pada ale to kwestia przyzwyczajenia , w takiego Soul Calibura lepiej mi się grało na DC swoją drogą ta gra zdobyła popularność głównie dzięki klimatowi i brakiem takiego technicznego podejścia do rozgrywki jaki miał Tekken. SC to ostatecznie alternatywa od Namco dla jej najlepszej serii gier.
Temat bijatyk w dyskusjach jest zresztą dosyć kontrowensyjny ponieważ każdy lubi co innego i wcale się zdziwie jak następny post będzie dotyczył takich serii jak Mortal Kombat, Virtua Fighter czy Dead or Alive i ich ekskluzywności.
SALADYN

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole