Podsumowanie 2009 i oczekiwania 2010

Moderator: GM

Podsumowanie 2009 i oczekiwania 2010

Postprzez deadspace6 » N gru 27, 09 21:03

Co pozostało wam w pamięci związanego z branżą gier? Jakie były największe zaskoczenia? Co was zawiodło? Jakie gry okazały się najciekawsze?

Na jakie wydarzenie/ premierę najbardziej czekacie? Czego się spodziewacie w roku 2010?

Ja zacznę.
Gra roku - Uncharted 2
Najciekawsza/ najbardziej rozbudowana gra - Assassin's Creed 2
Największy zawód - CoD: Modern Warfare 2 (single na 4,5h to chyba żart)
Najlepsza grafika - Uncharted 2
Najlepsza gra na konsole przenośne - GTA: Chinatown Wars

Najbardziej zauważalny trend - DLC
Trend którego się obawiam - dominacja dystrybucji cyfrowej. Gracze lubujący się w własnoręcznym odpakowywaniu nowego zakupu czy lubiący mieć kolorowo na półkach przestają się liczyć dla twórców.
Czego oczekuje - stabilizacji cen gier. Nowości kosztujące 300zł powinny zniknąć z półek.

Na co czekam w 2010? Bioshock 2, Mafia II, God of War III, Heavy Rain, Red Dead Redemption, MGS: PW, Alpha Portocol, Dead Space 2, The Agent i nowy Wiedźmin. Było by tego więcej, ale nie mam XBoxa i nie wymieniałem mało prawdopodobnych premier.
Ostatnio edytowano So sty 02, 10 16:12 przez deadspace6, łącznie edytowano 2 razy
deadspace6
Fortune

Postprzez Operator » N gru 27, 09 22:10

Ja mało gier kupowałem w tym roku. (takich "nowych") Dlatego z konsolowych gier wspomnę tylko o Shin Megami Tensei Persona 4.
Które bardzo mnie zaskoczyło (pozytywnie). Myślałem przez pewien czas, że będzie słabsze od FFek, a tu figa. Nie grałem jeszcze w grę, która była taka wciągająca, trudna. Po prostu cud miód i orzeszki. Teh best game on PS2.
Z komputerowych to ograłem (dema co prawda, ale zawszę coś) Left 4 Dead 2 i Operation Flashpoint.
L4D? Geniusz. Hordy zombie, co-op oraz moja ulubiona taktyka - pchanie się na mięso armatnie. Dobry wygrzew, zarówno w multi jak i w singlu.
Operation Flashpoint? To czego się obawiałem - ukonsolowienia. Niektóre patenty były dobre np. z wydawaniem rozkazów przy pomocy WSADu.

Wspomniałem już o ukonsolowianiu gier komputerowych. Dobrym przykładem tego zjawiska jest Team Fortress 2 i Team Fortress. Granaty dodatkowe, i inne bajki. Dawno grałem więc, dam sobie spokój z dalszym roztrząsaniem tego "problemu" (bo to temat rzeka).
Dalej mnie martwi cena przenośnych konsolek, oraz małe rozpowszechnienie gier na Dual Screen'a.

Jeżeli chodzi o rok 2010 to oprócz Peace Walker'a to wypatruję FF XIII - wiążę z tą produkcją spore nadzieje.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Sylvan Wielki » N gru 27, 09 22:56

Ja zapamiętam październik jako miesiąc dający niezwykle po kieszeni - kupiłem ponad .... dziesięć gier - miesiąc, który obrodził w wiele wspaniałych pozycji przy tym.

FPS roku? Zdecydowanie Killzone 2. Fantastyczny pod każdym względem. Od oprawy A/V, po klimat, design, grywalność, na wspaniałej opcji wieloosobowej gry kończąc.

MW2 i inFamous, bardzo dobre gry, które zrodziły olbrzymie zaskoczenie - fabuła.

NfS: Shit, jako jedne z najlepsze wyścigi ostaniach lat. Tuż za nimi nadmienię Dirt2.

Oczywiście nie sposób tutaj wymienić Uncharted 2. ACII. Piękne, niezwykle grywalne.

L4D2, też na medal się spisał. Podobnie jak Torchlight i Machinarium.

Mordobicie roku to nie wyborny Tekken 6 , a .... kapitalny SF IV jak dla mnie.

Kilka gier z PSS również należy wyróżnić, podobnie jak parę pozycji z PSP/DS.

Rok 2009 , to zdecydowanie rok PS3. Dostała najwięcej kapitalnych tytułów na wyłączność. Z pańską pogardą spogląda w bieżącym roku na x0. Tak pod względem gier, jak i oprawy graficznej.

Szkoda tylko, że nie udało mi się ukończyć Dragon Age, Demon's Soulsoraz Raczeta i Klanka. Jednak do GoW III i Dante's Inferno , jak i GT5 (nadzieje , raczej pewniaki) roku przyszłego, będzie w co grać przynajmniej, na najwyższym poziomie.

Oczekiwania pod względem gier? Te wymienione wyżej. Plus Dead Space 2 i Killzone 3 by pokazały jak poprzedniczki pazur.

Liczę na jakieś zaskoczenie rodem z Shift również.

Dalej .... te żarty (kto to poważnie traktuje), że natal, będzie przełomem.
To pienienie x boyów, że Kz2 jest liche, a Uncharted 2 wcale nie taki ładny.

Poklask również dla Wii. Niby zwycięzcy, który dla gracza nadaje się tak, jak bilet dla Woods'a na KKK party.

A.... T6 i GT na PSP. Piękna końcówka roku dla tego sprzętu.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Crusher » N gru 27, 09 23:08

Z 2009 roku zapamiętam jedynie Uncharted 2 i Killzone 2(no i ZoE2 rzecz jasna ale to już nieco inna bajka).

Oczekuje na: God of War 3, Final Fantasy XIII, Heavy Rain, Peace Walker, Bad Company 2, Red Dead Redemption i na jakiekolwiek info o Risingu ;)
Crusher
Vamp

Postprzez nobodylikeyou » N gru 27, 09 23:20

Heavy Rain, Bioshock 2, FFXIII, GOW3. A gdzieś na horyzoncie świtają jeszcze: Killzone 3, The Last Guardian oraz Dead Space 2.
"Chcę iść do piekła nie do nieba. W piekle cieszyć się będę towarzystwem papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie"
Niccolò Machiavelli
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » N gru 27, 09 23:38

Pierwsza połowa roku 2k9 praktycznie całkowicie wyleciała mi już z głowy , druga połowa to jest dołek , dołek który przytrafia mi się raz na trzy lub cztery lata kiedy to nic mi się nie chce i wypalają się moje hobby , potrzebuje wtedy porządnego kopa żeby coś ruszyć.
W wakacje sprawiłem sobie PSP i jak dotąd zakupiłem na ten sprzęt tylko pięć gier (przy okazji PS2 było ich dwadzieścia i to w ciągu niecałego miesiąca) , tu wspomnianym powyżej kopem są dema dzięki którym konsolka w moich oczach nabrała wartości , choć tak naprawdę to dopiero Peace Walker przywróci moją chęć grania na tym sprzęcie.
No i pozostaje przesiadka do wagonika z napisem next gen/HD która mam nadzieje mnie nie zawiedzie i jak to dotąd było na nowo obudzi moją pasje do gier.

W kwestii najlepszych czy najgorszych gier starego roku się nie wypowiem bo to z mojej strony będzie mało obiektywne , podobnie zresztą jak na temat nadchodzącego.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Pn gru 28, 09 00:35

Ten rok jakiś średni mi się wydawał pod względem nowych gier, żeby nie powiedzieć - kiepski. Pewnie dlatego, że nie mam PS3. Infamous, Uncharted 2, Demons Souls... Pograłoby się.
Aczkolwiek mam nadzieję nadrobić kilka tytułów, na które nie miałem tak wielkiego parcia, żeby kupić zaraz po premierze, ale myślę że trzeba mieć. Batman, Dragon Age, Forza 3 i Tropico 3 (już za 30 funtów na gamestation) kupię w przeciągu najbliższego roku - o ile znajdę czas w tym zalewie nadchodzących hitów!

Aktualnie męczę Dead Space - ta gra to ochy i achy na każdym kroku, więc Dead Space 2 wskakuje na listę oczekiwanych, choć boję się co z tego mogą zrobić. Poza tym początek roku i kopniak ze strony Mass Effect 2 - biorę w dniu premiery. Potem Bioshock 2, ale nie wiem czy się skuszę, nie wygląda to już tak szokująco jak jedynka i trochę blednie w towarzystwie innych potencjalnych hitów 2010. Splinter Cell: Conviction to dla mnie mała niewiadoma, ciężko mi wyczuć co z tego wyjdzie, choć jestem szalenie zainteresowany. Final Fantasy XIII coraz mniej mi się podoba, zwłaszcza słysząc ploty z dalekiego wschodu jakoby gra wcale taka wspaniała nie była. No i ten design :/. Poczekam na dobre recenzje. Alpha Protocol myślę, że warto będzie sprawdzić, choć też kto wie, co z tego wyjdzie. Alan Wake to potencjalny hust have i pewnie to kupię, aczkolwiek znowu jest pewne ryzyko, bo ostatnie pokazy gry ostudziły mój zapał. Mafia II już akurat zapowiada się na 100% hit, raczej tu nie może być porażki. No i pewnie sporo rzeczy mi wyrośnie przed oczami w najbliższym roku. Jeszcze nie przeglądałem porządnie list nadchodzących gier, z pewnością coś się jeszcze znajdzie. Może C&C4 na X360 jednak?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pn gru 28, 09 06:37

co by tu...

Ja rok 2009 zacząłbym od PSP - Patapon 2 i Dissidia, tak zdecydowanie.

Potem PS3 - nie chce mi się gier dzielić ale moją osobą zawładneły takie tytuły jak Prototype, Brutal Legend, U2

Oczekiwania - Bayonneta, Darksiders, FF13 i SW:TFU2 + licze na info na temat sequeli do Brutal Legend, Prototypa i Psychonautów.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Bizon » Pn gru 28, 09 12:54

Jak już wspominałem w podcastcie - Batman: Arkham Asylum rządził w tym roku.
Na przyszłość: na pewno Conviction, Batek 2 i nadchodzący Spec Ops.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Sylvan Wielki » So sty 02, 10 00:57

http://www.gametrailers.com/video/best- ... goty/60211 grą RPG roku został Demon's Souls.

W linku macie również inne kategorie.
Dodam, że numero uno graficznym został .... tak Uncharted 2.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gillian » So sty 02, 10 11:36

Podsumowanie głownych platform i gry roku na GT to jakiś żart i to nieśmieszny. Po prostu kolesie wrzucili cztery lekko zmodyfikowane filmiki. A wszędzie i tak wygrała jedna gra - tak akurat pod gusta milionów.

Dużo sensowniejsze podsumownie zrobił gamespot:
http://www.gamespot.com/best-of/?om_act ... es;title;1

Ciekawe kategorie, duża różnorodność, spory nacisk na excl w kategoriach poszczególnych konsol. Warto przejrzeć.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So sty 02, 10 14:10

GT było chyba SOWICIE wynagrodzone, że przyznawanie tych nagród. Żeby na PS3 (z konkurencją w stylu U2 i Demons Souls) dalej wygrało MW2?
To jest żart
Bizon

Postprzez uci » So sty 02, 10 14:29

Nagrody dla MW2 za coś innego niż multi to dla mnie kpina
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez deadspace6 » So sty 02, 10 16:11

Jak to kpina? Ja bym tej grze przyznał co najmniej dwie nagrody:

1. Za przykładne potraktowanie trybu singleplayer i jego długość.
2. Za wzorową kampanie reklamową promującą min. singla właśnie
deadspace6
Fortune

Postprzez Blady » So sty 02, 10 21:36

Deadspace, błagam, bez takich. Kiedy Heavenly Sword wyszło jako zgrabna paczuszka 6 godzin gry ludzie na całym świecie bojkotowali śmierć trybów singleplayer w grach, a durne IW nie jest w stanie wypełnić gry pokazówkami i gameplayem i to jest podstawa do przyznania im nagrody?

Kampania promująca, która pokazała 70% najważniejszych scen też była bardzo udana. Byłem bardzo zdziwiony, kiedy po prostu odtwarzałem wcześniej widziane pokazówki, zamiast być nimi mile zaskoczony. Oczywiście nie mówię o dwóch dużych wyjątkach (BUM i Plottwist).
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez nobodylikeyou » N sty 03, 10 01:56

Bizon napisał(a):Żeby na PS3 (z konkurencją w stylu U2 i Demons Souls) dalej wygrało MW2?

Blady napisał(a):... durne IW nie jest w stanie wypełnić gry pokazówkami i gameplayem i to jest podstawa do przyznania im nagrody?

O to chyba największy żal powinniśmy mieć do SAMYCH GRACZY. 12-16 mln. zakupionych kopii mówi chyba samo za siebie. Nawet GTA 4 które znalazło się w Encyklopedii Guinessa (08') nie osiągnęło takich wyników sprzedaży. Choć IMO powinien wygrać Uncharted 2.
"Chcę iść do piekła nie do nieba. W piekle cieszyć się będę towarzystwem papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie"
Niccolò Machiavelli
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Bizon » N sty 03, 10 02:15

O to chyba największy żal powinniśmy mieć do SAMYCH GRACZY.

Tylko, że nagród na GT nie przyznawali gracze, a jakieś tam jury (przynajmniej tak mi się wydaje) i obiektywizmem się nie wykazali.

deadspace6 napisał(a):1. Za przykładne potraktowanie trybu singleplayer i jego długość.

Czyli gra na raz, a przy drugim jak przemęczysz te same akcje to zajmuje jeszcze godzinkę krócej co daje... maksymalnie 5 godzin?

deadspace6 napisał(a):2. Za wzorową kampanie reklamową promującą min. singla właśnie

Czyli (jak wspominał Blady) napakowanie trailerów najlepszymi akcjami, które wręcz KOŃCZYŁY MISJE!

No sorki, ale te argumenty w żaden sposób mnie nie przekonują - nie mówię, że MW2, to gra zła - to świetny shooter, ale oceniając go jedynie po singlu nie zasługuje na miano gry roku w porównaniu np. z Batmanem (który oferuje wiele bardziej urozmaiconą rozrywkę przez WIELE dłuższy czas i to z nieco otwartym światem).
Bizon

Powrót do Gry i Konsole