Edycje kolekcjonerskie.

Moderator: GM

Edycje kolekcjonerskie.

Postprzez SALADYN » So paź 23, 10 23:33

Bardzo często rozmawiamy o tego typu wydaniach gier więc przyda sie osobny temat.

Na początek co myślicie o Edycji limitowanej nowego Call of Duty gdzie w zestawie ma znajdować się samochodzik RC z kamerą i ekranikiem w nadajniku radiowym ???
Cena tym razem nie zwala aż tak bardzo z nóg , 599zł.

Bardzo chętnie zaopatrzyłbym się w to wydanie Dead Space 2 , szkoda że replika Plasma Cutter będzie tylko w edycjach na X360 i PC.

Obrazek
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666 » So paź 23, 10 23:46

WOAH! Świetna ta kolekcjonerka O_O.

Ale pewnie cena miażdży. Aczkolwiek moim zdaniem taka kolekcjonerka dużo lepsza niż te z MW2 czy BO.

Anyway dla mnie kolekcjonerka jest opłacalna gdy maksymalnie kosztuje 300zł. Aczkolwiek kilka kolekcjonerek, które mam to raczej do 200zł. Powyżej 200-300zł to jest zdzierstwo i jest to płacenie za szmelc, który mi się i tak nie przyda.

Z kolekcjonerek posiadam:

Aliens vs Predator 2010 (wersja z figurką)
Assassins Creed II (wersja z figurką białą)
Stalker: Shadow of Chernobyl (puszka + bajery)
Fallout 3
World of Warcraft: Wotlk
Quake: The offering (najbiedniejsza kolekcjonerka, bo tylko pudło fajne, nic więcej nie było)

Ceny takich kolekcjonerek przeważnie były o 40-50zł droższe niz podstawowe, więc nie tak strasznie. Zawartość bywa różna, ale w granicach rozsądku.
Chciałem kupić sobie kolekcjonerke F:NV ale niestety się nie załapałem, a szkoda, bo też była cena przyzwoita, a zawartość bardzo ciekawa.

Jednakże jak patrzę na kolekcjonerki MW2, BO czy Halo to się za głowę łapię. Na co to komu, w ciul miejsca, a o kasie już nie wspomnę. Szczególnie, że w tej cenie można kupić grę, a noktowizor dużo taniej osobno.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » N paź 24, 10 00:02

Gacu jeśli tak sie zachwycasz Limitką DS2 to możesz śmiało atakować wersja PC niczym nie różni się od tej na X360 a kosztuje 175zł.

Gac666 napisał(a):Szczególnie, że w tej cenie można kupić grę, a noktowizor dużo taniej osobno.

Ty wiesz ile takie ustrojstwo kosztuje ???
Przy polskich najniższych cenach to wychodzi że grę dostawałeś gratis.
SALADYN

Postprzez Gac666 » N paź 24, 10 10:41

Co ty gadasz 175zł? Uderzam od razu O_o.

Noktowizor? Ten co masz w MW2? Nie myśl, że to cudo jakieś jest. To jest noktowizor na baterie, który w sklepie z ASG kupisz za maksymalnie 200zł.

Żeby nie było, że jestem gołosłowny. Ten noktowizor jest przeróbką noktowizora Eyeclops:

That's right, those night vision goggles are made by Jakks Pacific, the same company that produces the EyeClops Night Vision goggles sold at toy stores.

Originally released for $90, you can now pick up a set of the EyeClops Night Vision Infrared Stealth Goggles for $50 at Toys R Us.

http://kotaku.com/5401708/bright-eyes-m ... mpressions

http://www.eyeclops.com/

http://www.youtube.com/watch?v=QuVgCvCCWtY

*cough* No to masz 300zł wart noktowizor zabawke sprzedawaną w Toys-R-us. Bez sensu.

Zaś technologia jest tak zaawansowana jak w kamerach VHS z NV. Nic szczególnego, odpowiednie diody generujące odpowiednie światło IR. Czyli nie tak jak prawdziwy noktowizor działa (po pierwsze prawdziwy noktowizor NIE ŚWIECI).

Anyway jedyne noktowizory jakie warto kupić to używane noktowizory wojskowe Class 1 (class 2 - 3 bodajże nie są dostępne dla cywili), jutro podpytam znajomego za ile można dostać :).

Wiem, że kiedyś na bazarze widziałem ruski NV i babka chciała mi go opchnąć za 200zł, że też się nie skusiłem :(.

Dla zainteresowanych jak zbudować własne urządzenie NV

http://www.youtube.com/watch?v=L9mwGeDA ... re=related

I tani IR :D

http://www.youtube.com/watch?v=H2-nP2xl ... re=related

PS.

Tak wygląda prawdziwy obraz z NV:

http://www.youtube.com/watch?v=6t6w2DlZur8
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Operator » N paź 24, 10 11:30

Jeżeli chodzi o wersje kolekcjonerskie, to mam trzy - dwie używane:
Shadow of the Colossus, z pocztówkami i wszystkim w dobrym stanie (lekko zdarta naklejka na zewnętrznej części pudełka)
Silent Hill 2 - już to trochę objeżdżałem, bo oprócz DVD z "mejkin' of" nic więcej nie było
PoP Trilogy - niby "limited edition" ale poza grami nic nie ma.

Teoretycznie można jeszcze doliczyć "ultra rare" Boktaia 2 i Vagrant Story (Black label).

Jaką kolekcjonerkę bym kupił? Jak się dowiedziałem, że Dead Space 2 kosztuje tylko 175złych, to może bym kupił. Na 100% kupiłbym też Deus Ex: Human Revolution, gdyby tylko była jakaś kolekcjonerka w dobrej cenie...
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » N paź 24, 10 11:56

Z której strony Vagrant Story jest ultra rare? W dodatku black label, skoro inne wydanie się nie ukazało?
Ten Silent Hill 2 zaś jest zwyczajnym wydaniem, w Europie na PS2 chyba nie było normalnego w plastikowym pudełku aż do czasu wydania Directors Cut w platynie.

Z kolekcjonerek ja mam:

Bioshock 2
Obrazek

Fallout 3
Obrazek

Mass Effect
Obrazek

Mass Effect 2
Obrazek

Oblivion
Obrazek
(niestety bez mapy i monety)

i bonusowo, bo to nie gra - Blade Runner ;D
Obrazek
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N paź 24, 10 12:00

I to są moim zdaniem fajne kolekcjonerki. Inne, ciekawe pudełko, ciekawy mały bonusik ze świata gry, instrukcja, artbook, soundtrack ewentualnie poradnik.

Nie jakieś zabawki pierdoły, które zawalają tylko miejsce.

Do dzis uważam kolekcjonerkę Stalker'a za najlepszą na świecie. Metalowa pucha, która z wiekiem rdzewieje (od macania głównie no ale wiecie, efekt świetny), w srodku wszystko zapakowane w ukrainska gazete. No po prostu awesome.

Ah! Zapomniałem, mam przeciez kolekcjonerke z Stalker: Clear Sky ;), jak moglem zapomnieć o plecaczku, zapalniczce i tym podobnych duperelach.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » N paź 24, 10 22:10

Gac666 napisał(a):Co ty gadasz 175zł? Uderzam od razu O_o.

http://www.gram.pl/sk5_8QzfH,25_Dead_Space_2_Edycja_Kolekcjonerska.html

Co do noktowizorów to zwracam honor choć teraz można tą limitkę z MW2 dostać za cztery stówki więc już po staremu liczyć nie wypada , właściwie to mniej więcej tyle powinna kosztować od początku.

U mnie zadomowiła sie przede wszystkim kolekcjonerka pierwszego Wiedźmina i Brothers in Arms na PS2 , poza tym mam jeszcze Shadow of Colossus i Silent Hill 2 (dość już podniszczone pudełko) ale jak napisał Twilitie to właściwie regularne wydania choć i tak wypaśne , na upartego można by jeszcze zaliczyć wszystkie gry w metalowych pudełkach one też były limitowane a kilka ich mam , min. MGS3 , Resident Evil 4 , King Kong , Area 51 , miałem też Hitman Blood Money jednak on padł ofiarą kryzysu , zapomniałbym o amerykańskiej limitce MGS4 w tym charakterystycznym pudełku otwieranym po skosie.

W przyszłości na pewno planuje kolekcjonerskie wydanie Halo Reach i Dead Space 2 tylko mam dylemat które z PS3 czy to drugie z Plasma Cutter a jeśli cena jeszcze bardziej spadnie to może skusze się na God of War III bo kwota jaką trzeba obecnie wyłożyć wciąż jest za wysoka jak na plastikowe pudełko pandory i soundtracki w kopertach.
SALADYN

Postprzez Gac666 » N paź 24, 10 22:57

Ja zapomniałem... w sumie to mam figurke Geralta z tej edycji Wiedzmina box z grą + figurka ;P. Niestety na kolekcjonerke premierowa sie nie zdecydowalem, a żałuje, bo ten medalion był awesome.

Co do DS2. Już zamówiony :), tak samo Crysis 2 i Assassins Creed.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » N paź 24, 10 22:59

Medalion to pikuś (choć ludzie sie o niego na aukcjach wręcz zabijali) , artbook i bestiariusz to prawdziwe powody dla których warto było kupić tą edycję.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn paź 25, 10 00:08

A ja kupiłem Wiedźmina edycję rozszerzoną i zapłakałem kiedy to rozpakowałem. Pudełka dvd jak z tanich wydań filmów z gazetą, książeczki też tandetnie wykonane. Szkoda. Zawartość merytorycznie może i mocarna, ale jakościowo kiszka.... No ale czego się spodziewać za 50zł (choć i tak po przecenie, bo gram.pl kiedyś taka promocje rzucił).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pn paź 25, 10 08:36

Raz się skusiłem na kolekcjonerkę Batman:AA i była to kasa wywalona w błoto. Całe szczęście, że to potem sprzedałem.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Operator » Pn paź 25, 10 17:59

twilite kid napisał(a):Z której strony Vagrant Story jest ultra rare?

Teraz jak wyszło w dystrybucji elektronicznej to cena wydań pudełkowych skoczyła w górę
twilite kid napisał(a):Europie na PS2 chyba nie było normalnego w plastikowym pudełku
Boo, a co dodawali do zwykłych? Było dodatkowe DVD? (W tej mojej miały być 2 pocztówki i naklejka, ale żadnego z wymienionych nie było. Nawet instrukcji =_=)
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » Pn paź 25, 10 20:32

Teraz jak wyszło w dystrybucji elektronicznej to cena wydań pudełkowych skoczyła w górę
W sumie z tego co obserwuje to kosztują tyle samo, czyli średnio 100zł i poniżej. Ja swoje za 50 kupiłem nawet.

Boo, a co dodawali do zwykłych?
Mówię że nie było. Normalne wydanie to to w digipacku z dodatkowym DVD. Nie wiem jak z wydaniami NTSC.
No ale na upartego można to zaliczyć jako wydanie ponadprzeciętne. Więc też sobie bym dorzucił do listy ;D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N lis 07, 10 10:31

Gac666 napisał(a): tak samo Crysis 2

Zamówiłeś edycję Nano czy zwykłą kolekcjonerkę ???
SALADYN

Postprzez Gac666 » N lis 07, 10 12:18

zwykłą kolekcjonerkę, bo jest dla mnie wystarczająco ciekawa. Nano jest za drogie. Darowaliby sobie plecak i by było ok...
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » N lis 07, 10 23:48

No jak na tak wypasioną kolekcjonerkę to wcale nie jest taka droga , moim zdaniem ofkoz , Activision by zaśpiewał te parę stówek więcej , za to ta zwykła reprezentuje tak ostatnio nielubiany przeze mnie trend gdzie do zwykłego wydania gry dodaje sie jakieś byle jakie DLC i nazywa to limitowana edycją , taki Medal of Honor miał przynajmniej nieśmiertelnik.
SALADYN

Postprzez SALADYN » Cz lis 18, 10 11:35

Obrazek

- płaszcz członków oddziału Vernona Roche'a do wykorzystania w grze (po jego założeniu wzrasta umiejętność walki mieczem)
- DVD z filmem "Zza kulis";
- ścieżkę dźwiękową gry;
- mapę świata gry;
- artbook;
- popiersie Geralta;
- temerskie monety;
- zestaw do gry w kości;
- trzy naklejki;
- karciankę opartą na Wiedźminie (karty i zasady gry);
- przeklętą monetę i broszurę;
- papierową figurkę "głównego złego" i dwóch postaci z gry do własnoręcznego złożenia.

Taką zawartość kolekcjonerki Wiedźmina podał amerykański Gamestop , cena za wydanie PC-towe 130$ czyli jakieś 370zł.

http://wiedzmin2.gram.pl/?utm_source=sklep_gram&utm_medium=link&utm_content=w2ek_pre&utm_campaign=na_skroty
SALADYN

Postprzez Albi_Saint » Cz lis 18, 10 18:15

No i takie kolekcjonerki to ja rozumiem, płacimy 370 zł ale przynajmniej wiemy za co! Dawno nie widziałem tak bogatej edycji w tak atrakcyjnej cenie. Brawo CDP.

edit: SALADYN gdzie dorwałeś tę edycję MGS4? Tę otwieraną na skos.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez Gillian » Cz lis 18, 10 22:12

Błąd. Nie 370, a 230zł.
http://www.gram.pl/sk2_8Q3hHO,1_Wiedzmi ... erska.html

A podstawowa edycja tylko stówkę i też ma sporo bajerów.

Na razie zamówiłem kolekcjonerkę i zwykłą edycją w ramach rezerwacji. Bo nie wiem, czy chcę płacić 130zł więcej za karty, kości, artbook i głowę, która sama w sobie jest warta pewnie ze 80zł ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez deadspace6 » Cz lis 18, 10 23:16

Ja zamówiłem kolekcjonerkę Wiedźmina i uważam że to bardzo dobra inwestycja:) 230zł jak za taki zestaw to bardzo dobra cena.
deadspace6
Fortune

Postprzez Albi_Saint » Pt lis 19, 10 00:37

twilite, to sobie porównaj za ile masz kolekcjonerkę takiego BO w prestige edition i wtedy narzekaj ; P
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez SALADYN » Pt lis 19, 10 10:28

370 zł to były plotki przy przecieku także wypada sie cieszyć że ta edycja ma cenę podobną do kolekcjonerki pierwszej części. , choć wciąż mam wrażenie że za dużo jakiś niepotrzebnych bajerów w tym wydaniu.
Tak sie zastanawiam czy zamawiać nie mam póki co na czym drugiego Wiedźmina odpalić i raczej nie zapowiada się żebym do premiery zmieniał sprzęt specjalnie dla tej gry ale w pamięci mam aukcje kolekcjonerki poprzedniego Wieśka (którą cudem dorwałem po normalnej cenie) i sie waham , no i nie wiadomo nic póki co o konsolowej wersji gry czy ona również będzie miała kolekcjonerkę ???

Albi_Saint napisał(a):edit: SALADYN gdzie dorwałeś tę edycję MGS4? Tę otwieraną na skos.

Ebay ofkoz.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pt lis 19, 10 11:04

Albi_Saint napisał(a):twilite, to sobie porównaj za ile masz kolekcjonerkę takiego BO w prestige edition i wtedy narzekaj ; P
RC z kamerą i duperelami kontra kawałek sztucznego kamienia to jest różnica.

Ja mówię o tym, że 130zł płacimy za duperelki. Sama cena zła nie jest. W porównaniu do podstawowej juz może budzic watpliwosci
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Albi_Saint » Pt lis 19, 10 21:22

Ale tak szczerze, z czego byś się bardziej cieszył? Z jakiegoś samochodziku z kamerą którego i tak nie będziesz używał czy popiersie Wieśka?
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez Gillian » Pt lis 19, 10 21:29

A z popiersia bym korzystał? No bez przesady. To inna skala.

Kawałek sztucznego kamienia mnie nie cieszy. Wolałbym żeby go nie było i ta kolekcjonerka była paredziesiąt złotych tańsza. Nie wiem skąd tu sie to nieszczesne Black Ops wzielo ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Albi_Saint » Pt lis 19, 10 23:55

Bo to kolekcjonerka więc się wzięło ; P Ale kosztuje połowę mniej i też sobie stawiasz i stoi. Chyba, że lubisz podglądać panie pod prysznicem xD
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez SALADYN » So lis 20, 10 13:12

Kolekcjonerki po to są żeby gracz dostał jakieś duperelki i jednym sie to podoba innym już nie a jeżeli już trzeba przepłacać to wolę zapłacić za coś fizycznego jak to popiersie niż za dwa Shotguny i pistolet maszynowy (nowy MoH) , Wiedźmiaka drugiego również zamówiłem jednak zapłacę dopiero przy odbiorze bo w międzyczasie może się okazać że wyjdzie identyczna wersja tej edycji na PS3.

Swoją drogą edycja ta schodzi jak świeże bułeczki w dwa dni poszło prawie 4000 egzemplarzy.
SALADYN

Postprzez Gac666 » So lis 20, 10 13:15

Mnie sie zaś popiersie Geralta bardzo podoba, chętnie postawię ją sobie na komodzie :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » So lis 20, 10 15:26

ja osobiście bardziej wole kolekcjonerki z duperelami jak OSTy, poradniki czy jak np. DS2 półtorej gry dodatkowo gratis, niż jakieś popiersia czy elektryczne samochodziki. Ale co kto lubi
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole