Resident Evil: ORC + RE6

Moderator: GM

Resident Evil: ORC + RE6

Postprzez SALADYN » Cz kwi 21, 11 23:58

Troszkę już było o tej grze powiedziane na forum, dla przypomnienia mamy tu do czynienia z strzelanką w której główne skrzypce będzie grał jeden z wielu bojowych oddziałów Umbrelli rekrutujących się głównie z najemników, najczęściej kryminalistów których wysyła się na samobójcze misje jak np większość członków UBCS spotykanych w trzeciej części serii.
Tło fabularne to zaraza wirusa G która akurat osiąga moment kulminacyjny wywołując totalny chaos skazujący miasto na zagładę, w tym wszystkim znajduje się jedna z postaci kierowana przez gracza mająca za zadanie likwidacje wszystkich napotkanych świadków zaistniałych wydarzeń ze szczególnym naciskiem na oficerów policji a więc przy okazji Leona.

Pogrążone w chaosie miasto, hordy zombi, co-op na czterech graczy, gameplay tak odbiegający od dotychczasowych dokonań serii plus ciekawa alternatywa w kanonie z polowaniem na Leona kupiły mnie od razu, biorę przy premierze.

Resident Evil 15th Anniversary trailer
Resident Evil Operation Raccon City teaser
Resident Evil: Operation Raccon City trailer

Tak jeszcze na koniec, Leon nie będzie jedynym łącznikiem (nie licząc miasta i Umbrelli) z fabułą klasycznych Residentów, obrazek na dole powie wam więcej.

Obrazek
Ostatnio edytowano So sty 21, 12 10:50 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 22, 11 12:50

Resident Evil: Operation Raccon City, czyli co by było gdyby. Twórcy postanowili się oto bowiem cofnąć nieco w przeszłość do czasu , do wydarzeń uważam najlepszych dla całej serii. Powróci zatem klimat miasta z Resident Evil 2 i Resident Evil 3: Nemesis, nie będę ukrywał że kolejne następne części nie przypadły mi już tak bardzo jak te dwie. W grze będzie można wcielić się w członka Umbrella Security Services, lub United States Special Operation. Jestem ciekaw jak spisywać się będzie system co-op i wreszcie czy prócz polowania na Leona twórcy przygotowali coś jeszcze ciekawego... Po cichu liczę że przed Resident Evil 6 dadzą grę w której głównym bohaterem będzie tajemniczy HUNK.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pt kwi 22, 11 13:09

A ja tak sobie myślę że po RE5 - operacja Raccon City może stanowić o wyglądzie 6tki, bo jak gra się sprzeda lepiej niż 5, to możemy być pewni że 6tka skończy jako Shooter, jeżeli zaś okaże się klapą to może jednak coś w klimatach 4 i 5tki, albo coś jeszcze nowego.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pt kwi 22, 11 16:31

Nie łudźmy się seria idzie w mainstream co w pewnych aspektach wyjdzie jej na dobrze a w pewnych już nie koniecznie.
W sumie to mnie zawsze bardziej denerwował niż straszył ten udawany horror gdzie twórcy próbowali napędzić mi stracha gromadą zombi i pustym magazynkiem, z drugiej strony RE5 dzięki miejscu akcji nabrał specyficznego klimatu tak odmiennego od reszty serii.
Co do Operation Raccon City to przede wszystkim oczekuje porządnego co-op'a zamiast tych dziwnych eksperymentów w dwóch częściach RE: Outbreak gdzie stary model zabawy w kooperacji zwyczajnie się nie sprawdził.
SALADYN

Postprzez uci » Pt kwi 22, 11 17:54

cóż średnia twórców wynosi około 7/10 i jak na razie tak zapowiada się ta gra, dobrze ale nic ponadto
uci
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Śr cze 08, 11 10:37

Resident Evil: Operation Raccoon City E3 2011 Trailer !!!
http://www.youtube.com/watch?v=J6jlmI1F1Ho
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Śr cze 08, 11 12:01

Teraz wyraźnie widać jakie klimaty mają dominować w nowym RE, chaos wśród mieszkańców a pośrodku tego nasz oddział polujący na funkcjonariuszy RPD, coraz ciekawiej sie zapowiada ta gra.

http://www.youtube.com/watch?v=77eDcNKsWwg&feature=player_embedded#at=62

Gameplay
SALADYN

Postprzez SALADYN » N gru 18, 11 19:55

To że w grze będzie multiplayer to było pewne ale nie spodziewałem się ciekawej wariacji zespołowej wyrzynki typu dobrzy kontra źli.

http://www.youtube.com/watch?v=cdqdBcKgpcI
SALADYN

Postprzez kALWa888 » N gru 18, 11 21:49

To się bardzo ładnie zapowiada. Mam nadzieję, że będę miło zaskoczony. W przypadku RE5 byłem zaskoczony ale raczej w przeciwnym kierunku. Aczkolwiek grało się bardzo przyjemnie.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Wt sty 10, 12 08:27

http://www.youtube.com/watch?v=xv1qAeLI88w&hd=1

Najświeższy zwiastun, jak widać poza drużyna Umbrelli mamy równie charyzmatycznych rządowych żołdaków, ciekawe jaka będzie ich rola w tej historii.
SALADYN

Postprzez Faja » Wt sty 10, 12 10:57

Pobawie się trochę w jasnowidza - wg mnie to będzie największa wtopa w historii serii.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Wt sty 10, 12 15:38

Pozostawię to bez komentarza, skoro dla Ciebie HL to wtopa.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Faja » Wt sty 10, 12 20:02

kALWa888 napisał(a):Pozostawię to bez komentarza, skoro dla Ciebie HL to wtopa.

Pierwsze: nigdzie nie napisałem, że HL to wtopa.
Drugie: Źle zrozumiesz słowo wtopa.
Trzecie: I'm too old for that stuff.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Pt sty 20, 12 10:38

myślę że dobrze by zrobić temat łączony bo starego tematu o RE nie umiem znaleść:

Zwiastun RE6 sie pojawił i zjada całego tego raccon city na śniadanie wprowadzając nowości, grywalny Chris i Leon (+ jeszcze jeden koleś) i podobno także Ada wong, ulepszony system biegania, strzelania (można strzelać w czasie wslizgu) - Nemesis 2.0 i powrót Zombie (pomieszanych z potworami a'la las plagas). No i dla marud duża część akcji tocząca się w nocy. Choć sama gra przypomina jednak bardziej akcyjną 5tkę niż mroczną 4ke.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt sty 20, 12 12:20

Czy zjada to nie powiem to jednak dwie różne gry z tym samym tytułem.

Temat ogólny o serii RE nazywa sie Residenty.
SALADYN

Postprzez uci » Pt sty 20, 12 15:26

dla mnie klimatem zjada, a czy różne?
obie to strzelaninki znad ramienia, z co-opem i przeciwko zombie/plagasom, dla mnie są bardzo podobne. Raccon to jednak powrót na stare śmieci a RE6 start z czymś nowym.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pt sty 20, 12 18:43

Ciekawie zapowiada sie ten Res. Po demie piatki sobie odpuscilem mimo ze bylem napalony. Ale w szosteczke pewnie zagram bo gameplay wydaje sie byc uwspolczesniony. Nawet slizganie jest:).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pt sty 20, 12 19:43

Będzie ciekawie. Jak dla mnie piątka to niemały szit, nie tylko ze względu na małą ilość horrorowatego klimatu jakim od zawsze charakteryzowała się seria. Tutaj widocznie się to zmieni.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez deadspace6 » Pt sty 20, 12 21:37

Jeśli kampania Leona będzie przypominać czwórkę, a Chrisa piątkę to jestem zafascynowany.
deadspace6
Fortune

Postprzez geenoff » Pt sty 20, 12 21:50

Na nowym trailerze zapowiada sie ciekawie (horrorowaty horror) może znowu będziemy mieli normalnego Residenta a nie szita jak 5
Obrazek
geenoff
Vulcan Raven

Postprzez uci » Pt sty 20, 12 21:57

nie wiem co wam przeszkadzało w piatce, ale ok
dla mnie zwiastun wygląda akcyjnie a mało horrorowo - bliżej mu do Re5 niz 4 (biegamy, strzelamy zewsząd potwory, nie wspomnę o akcjach tego łysego kolesia i nemesisie 2.0

Swoja droga leon ma głos starkillera albo mi się zdaje.
uci
Uber Big Boss

Postprzez geenoff » Pt sty 20, 12 22:05

W trakcie pokazu przedstawiciele japońskiego wydawcy oświadczyli, że Resident Evil 6 będzie skupione przede wszystkim na horrorze, choć nie zabraknie także intensywnej akcji, co widać po zwiastunie...to słowa z wczorajszej prezentacji
Miejmy nadzieje ze tak będzie
Pożyjemy zobaczymy
Obrazek
geenoff
Vulcan Raven

Postprzez uci » Pt sty 20, 12 22:08

to dobrze rokuje, choć RE5 na horror też zapowiadano (nawet pierwsze zwiastuny były mroczne)
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pt sty 20, 12 22:12

No oby tak było. W 5 zbyt duży nacisk został położony na akcję właśnie. Nie ma w grze momentu w którym można się choć trochę przestraszyć, nawet pod wpływem starego jak świat tricka jakim jest cisza... i BUM! Nie powiem, że przyjemnie się grało w 5 tym bardziej w co-opie z kimś kto ogarnia, ale to nie taki RE jakiego chciałbym ciągle doświadczać. Lepiej bym ten zabieg (słoneczny horror albo Helikopter w ogniu z zombie) potraktował gdyby został wykorzystany w jakimś spin-offie.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Pt sty 20, 12 22:50

RE5 z zapowiedzi mi się podobało, bo miało mieć mechanikę z RE4, a klimat zapowiadał się bardzo specyficznie. Jednak zagrałem w demo i stwierdziłem, że nie chce mi się męczyć, bo całkiem odrzuciło mnie sterowanie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pt sty 20, 12 23:39

No sterowanie wymaga sporych poprawek choćby względem gier z tego samego okresu. Wciąż pod tym względem gra jest do tyłu. Najgorsze że zbytnio nie różni się od tego z RE4. Wprowadzono jedynie kilka małych, kosmetycznych zmian/poprawek. Ale da się do niego przyzwyczaić. Ja grałem w wersję Xboxową i jedyne do czego trudno było mi się przyzwyczaić to naciskanie odpowiedniego Xa podczas QTE :D
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » So sty 21, 12 04:05

sterowanie movem ratowało tytuł moim zdaniem i tylko dla niego go kupiłem, mam nadzieje że w 6tce też to wróci
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So sty 21, 12 10:49

Ja myślałem, żeby kupić RE5 na PC i grać myszą. Ale po przemeblowaniu to już nie ma sensu... Chyba odpuszczę jednak i dopiero szóstką się zainteresuję.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » So sty 21, 12 11:21

uci napisał(a):A ja tak sobie myślę że po RE5 - operacja Raccon City może stanowić o wyglądzie 6tki, bo jak gra się sprzeda lepiej niż 5, to możemy być pewni że 6tka skończy jako Shooter, jeżeli zaś okaże się klapą to może jednak coś w klimatach 4 i 5tki, albo coś jeszcze nowego.

Jeszcze przed pierwszym teaserem powiedzieli, że 6 wprowadzi rewolucyjne zmiany, coś jak 4 względem 3.

SALADYN napisał(a):oddział polujący na funkcjonariuszy RPD

Niech ktoś przypomni mi dlaczego tak było ?

Osobiście wątpię by wyszło coś dobrego z tego ORC, zobaczymy. Mówili, że chcieliby, aby gra została pokochana tak jak seria Modern Warfare, można się domyślić, że chodzi im o sprzedaż ;)

RE6
Będzie Leon ^_o, super. Widać, że kilka mechanizmów będzie podobnych/identycznych co w ORC, oby tylko nie poszli za bardzo w akcję kosztem klimatu, strachu.

twilite kid napisał(a):RE5 z zapowiedzi mi się podobało, bo miało mieć mechanikę z RE4, a klimat zapowiadał się bardzo specyficznie

Tak jest 5 to taka 4 na sterydach pod względem gameplayu.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So sty 21, 12 12:50

Chyba zassam sobie jeszcze raz to demo piąteczki i dam kolejną szansę :).
Gillian
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole