Shinobido 2: Revenge of Zen

Moderator: GM

Shinobido 2: Revenge of Zen

Postprzez shalashaska » Cz sty 31, 13 20:46

Dopadłem Shinobido 2: Revenge of Zen, jest to następca Tenchu i nawet ten tytuł jest udany w stosunku do poprzednich części Shinobido. Szukam w necie jakieś info w PL ale są mizerne jakieś skrawki, książeczkę mam ale w eng a tutaj kuleję i gram po omacku. Czy ktoś tutaj z obecnych grał w ten tytuł?
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Re: Shinobido 2: Revenge of Zen

Postprzez Gillian » Cz sty 31, 13 21:01

Myślę, że czas po prostu nauczyć się tego języka.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Cz sty 31, 13 22:29

shalashaska; trochę off-topic, ale naprawdę... jest tyle świetnych gier :)
Coldman_9
Vamp

Postprzez shalashaska » Pt lut 01, 13 19:42

Uci daj już spokój.
Johan ja mam swój klimat.
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Simon » Pt lut 01, 13 20:11

Shaska, obadaj sobie starego Genji Days of the Blade na PS3.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez shalashaska » So lut 02, 13 12:14

Wiec trochę do czegoś doszedłem a że w naszym ojczystym języku jest mało info to coś tutaj naskrobię:

W Tool Shelf mamy niezbędnik ninja, tutaj kupujemy, sprzedajemy i wytwarzamy różne przedmioty.
Manage Tools: tutaj widzimy aktualnie posiadane przez nas rzeczy, ciekawą pozycją jest "other", w niej mamy możliwość uzyskania pewnych informacji jak coś wytworzyć np. Thrifty Ninja Recipe: należy wziąć jeden jakiś składnik i wsadzić do słoja tak by uzyskać ilość 555, w tym przypadku wykorzystamy " jar" do którego można wrzucić tyle składnika by np. ziółko super recowery +8 albo +5 czy +3 dało nam 555 no i wtedy wytworzymy Thrifty Ninja Recipe. Z resztą zwojów robimy podobnie, słoje są różne, na jeden komponent, na dwa komponenty itp. Ale bedziemy jeszcze potrzebować "Treasure Gecko Recipe" które rzekomo podwaja nam coś tam a zeby to wytworzyć kujemy "Nightshade Jar" do którego wrzucamy trzy różne komponenty po 13 sztuk i potem wybieramy extract specjal item :) . Normalnie czary mary :p
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Coldman_9 » So lut 02, 13 15:18

Ale O CO CHODZI? :) Jakbyśmy chcieli opis encyklopedyczny do każdej gry tutaj robić, to Pierdolnik rozpadłby się na kawałeczki.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Osvelot » So lut 02, 13 15:28

Johan napisał(a):Ale O CO CHODZI? :) Jakbyśmy chcieli opis encyklopedyczny do każdej gry tutaj robić, to Pierdolnik rozpadłby się na kawałeczki.

Obrazek

Od czasu do czasu ktoś tutaj właśnie postanowi napisać coś przydatnego - więc jak już, to... <obrazek powiązany>
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Coldman_9 » So lut 02, 13 15:35

No, no, jesteś super zabawy. Wie to całe forum.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Osvelot » So lut 02, 13 15:50

Johan napisał(a):No, no, jesteś super zabawy. Wie to całe forum.

A ty jesteś ograniczony i subiektywny do granic autyzmu. Ktoś odkopał ciekawą japońską gierę, która na dodatek w pewnym stopniu jest powiązana klimatem z MGS (skradanki, right?) i próbuje co nieco rozgryźć jej obsługę - co może się przydać komuś, kto też byłby zainteresowany tym tytułem. Ty nie jesteś, więc pierwsze co robisz, to wpadasz ze swoimi szczeniackimi docinkami. Więc mówię, albo się ogarnij, albo bierz bonbe i zdupcaj. W temacie o danej grze nikogo nie obchodzi co ma do powiedzenia człowiek, który... no właśnie, nie ma nic do powiedzenia na ten temat.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Coldman_9 » So lut 02, 13 15:57

ciekawą japońską gierę

Błagam...

bierz bonbe i zdupcaj

Przypominam, że nie jesteś u siebie w domu.

A w ogóle to sobie tylko zażartowałem, bo czytając ten opis, wygląda jak... no nie wiem właśnie. Dlatego to ty się ogarnij.
Coldman_9
Vamp

Postprzez shalashaska » N lut 03, 13 12:41

Ocwelot świetnie mnie zrozumiał. Ktoś może tutaj trafić na moje wypociny i być może mu pomogą.

Gra jest świetna, klimat podobny do Tenchu czyli mamy czasy feudalnej Japoni. Graficznie nie jest może tak dopicowana jak Wipeout 2048 czy Uncharted: Złota Otchłań ale nie jest źle. Jest co podziwiać w grze i aż miło jest na czymś zawiesić oko. Będziemy grać w miastach, wioskach, górach i w lasach. Miasta czy wioski są wykonane świetnie, samo bieganie i skakanie po dachach sprawia ogromną frajdę, nasz bohater potrafi nawet przeistoczyć się w latającą wiewiórkę (Fukurou). Prędkość naszych bohaterów ma istotne znaczenie, gdyż nie warto wdawać się w potyczki, po prostu lepiej jest spie****ć i powrócić by dokonać stealth kills. W porównaniu do Tenchu nasi bohaterowie mają nie złego kopa i naprawdę potrafią przebiec całe miasto w kilka sekund gdzie Rikimaru czy Ayame potrzebowali by na to dużooooo więcej czasu.

Obrazek

Obrazek

W grze mamy trzech pracodawców i różne rodzaju misje, począwszy o zabicia niedźwiedzia, ochrony Vip-a, uprowadzenia laski, przejęcia transportu, przetransportowania ładunku, wykonania morderstwa itp. Jest w czym wybierać, najwyżej punktowane są polowania na misie oraz ochrona, zdobyte pkt służą do levelowania naszych postaci a o tym niżej.

Obrazek

Mamy do dyspozycji dwie postacie: God Zen oraz laskę Nameles Kaede. Ja postanowiłem levelować skilla Zena.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak już wyżej wspomniałem nie warto wdawać się bezpośrednio w walkę, lepiej uciec i np skorzystać z Zankoku które też levelujemy, albo wykonać cichego killa, ale jak już to zrobimy to nie jesteśmy bezbronni. Mamy do dyspozycji różne dopalacze, eliksiry, bomby które możemy kupić albo zrobić. Są jeszcze pewne tajne chwyty Ninja jak Mikiri, trzymamy wciśnięty L i gdy przeciwnik nas zaatakuje dajemy lewy stick w dół + trójkąt i nasz bohater przerżnie gościa na pół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co jest jeszcze istotne .... nie ma autosave, moim zdaniem jest celowe i uzasadnione. Gdyż eksperymentując z alchemią będą zdarzać się nam pomyłki, również w zleceniach mocodawców też bedziemy popełniać błędy jak np. za wczesne wyeliminowanie któregoś pracodawce.

Mała ciekawostka, gra normalnie kosztuje od 150-180zł. W komputroniku jest przecena na 92zł. Jest warta swoich pieniędzy, jest jeszcze DLC które na PS Store kosztuje chyba 10zł chyba ze się mylę.
Ostatnio edytowano N lut 03, 13 13:06 przez shalashaska, łącznie edytowano 2 razy
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Szada Farkas » N lut 03, 13 12:49

Wygląda fajnie. Lubię takie klimaty. Ale z tego co widzę to na Vitę, której nie mam.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez kALWa888 » N lut 03, 13 13:05

Te screeny tak bardzo przypominają mi Tenchu Wrath of Heaven :D. Szkoda, że nie zagram, minie trochę zanim kupię choćby PS3 a co dopiero PSV. No i smaka mi na Tenchu narobiłeś, chyba zakupię sobie dwójkę i zabiorę się za serię, choć trudne są dość. A to sprawdzę w przyszłości.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez shalashaska » N lut 03, 13 13:07

Dobra, panowie bo ciągle edytowałem i przerabiałem tekst. Ale już raczej skończyłem. Gra wymiata, polecam :)

kALWa888 Shinobido jest robione przez ludzi którzy stworzyli Tenchu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Gillian » N lut 03, 13 13:34

No rzeczywiście wygląda to jak Tenchu. Widzę, że jedynka na PSP jeszcze wyszła.

Tylko średnie ocen to 50-55%, więc nie zachęcają, ale dla fanatyka pewnie nie ma to znaczenia :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez shalashaska » N lut 03, 13 13:55

twilite kid napisał(a):No rzeczywiście wygląda to jak Tenchu. Widzę, że jedynka na PSP jeszcze wyszła.

Tylko średnie ocen to 50-55%, więc nie zachęcają, ale dla fanatyka pewnie nie ma to znaczenia :)

Jak wiesz ten klimat ma swoje grono fanów. Ktoś kto lubił Tenchu polubi i Shinobido 2 RoZ. Pierwsze cześci Shinobido mi nie podeszły, podobnie było rzekomo z Shinobido: Tales of the Ninja a jak sam się przekonałem i nowe czesci Tenchu na PSP okazały się klapą.
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Simon » Pn lut 04, 13 08:50

Fajnie to wyglada ale mogliby sie wziac za Tenchu jakies nowe e HD, pedraki wrrr...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez shalashaska » Wt lut 05, 13 12:19

Lecimy dalej z alchemią, ten opis pomoże nam zdobyć Heaven Elixr który pomoże nam szybko levelować postać. Normalnie po podniesieniu levelu zdobywamy możliwość podniesienia skilla o SP 3 czyli 3pkt, natomiast Heaven Elixir doda nam dodatkowe SP 8 przy każdym up level czyli będziemy mieć możliwość przeznaczyć SP w ilości 11 (3+8) na podbudowanie haka, siły, obrony, staminy czy Zankoku.

Obrazek

Jak już chyba pisałem warto zacząć od zbierania kasy i kupna "batterfly jar" za 45000, który ma pojemność 0/100. Następnie pakujemy do niego 5 pozytywnych składników do 100, gdy słój będzie już zapełniony 100/100 a my nadal będziemy musieli pakować zioła by uzyskać ich 100 wybieramy opcje extract napoju ale nie opróżniamy całkowicie, zostawiamy min 1/100 i tym sposobem ziółka nie znikną z słoja i zdobędziemy magiczny napój który da sporego kopa Zenowi i ziółka nadal będą w takiej ilości w jakiej były i nadal będziemy mogli je uzupełniać do 100 i gdy osiągniemy ten cel pojawi się informacja ze w słoju coś się wyczarowało. Potem wchodzimy w extract i wybieramy z słoja nasz Heaven Elixir.

Obrazek

Obrazek

Teraz już tylko musimy wejść w nasz inwenatrz i wybrać nasz elixir i następnie wcisnąć kwadrat i użyć go dla interesującej nas postaci i od tej chwili nasz skill będzie rósł na potęgę.

Obrazek

Obrazek
shalashaska
Crying Wolf

Powrót do Gry i Konsole