Wojenki PC/konsole #534

Moderator: GM

Wojenki PC/konsole #534

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 17:43

Nie mam 4 letnich zlomow (okreslenie "4 letni zlom" doskonale oddaje jak PC nadaje sie jako maszynka do grania :D ), zamiast dorzucac do pieca wolalem sobie za 1/3 ceny kupic konsole, i miec wywalone juwenalia na to czy mam grafike odpowiednia i czy nie brakuje mi 2,6mb i 0.5mhz zeby gra sie odpalila:)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Re: Aktualnie grane.

Postprzez Gac666 » N kwi 07, 13 18:01

Nie wiem mój 5 letni "złom" sobie spokojnie radzi ze wszystkimi nowymi grami na pełnych detalach. Poza tym nie zaczynajmy proszę flameów :) bo to bez sensu, dobrze wiesz Siusiaki jak to się kończy.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 18:13

No wiem jak sie konczy, ale nie wmowisz mi, ze kupujac kompa za powiedzmy 2500zl (czyli powiedzmy rownowartosc nowej konsoli w trakcie premiery), za 5 lat bedzie radzil sobie na pelnych detalach.
Jak wyjebales na kompa tyle, co ja na ktoras z moich ostatnich 2 basowek to nic dziwnego, ze Ci dziala :D
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Szada Farkas » N kwi 07, 13 19:00

Konsole również po określonym czasie nie dają sobie rady z wyciągnięciem najlepszej grafiki.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 19:05

Co masz na mysli? Tzn, co to jest najlepsza grafika? Najlepsza wzgledem czego?

Anyway - premiera X360 - 2005, premiera PS3 - 2006.
Zaden PC kupiony w tamtym okresie, nie bedzie tak wydajny, zeby pociagnac gry tak zaawansowane jak obecnie wychodza (a wychodza przewaznie i na PS3, i na XO, i na PC), a kasa za obie konsole i tak mniejsza niz za 1 mocny PC :D
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666 » N kwi 07, 13 19:17

Stać mnie to kupuje (a komputer nie tylko do grania mam nawiasem mówiąc), ale w sumie przez 5 lat w sumie na komputer wydałem 4000zł, to nie jest żadna kwota porównując do faktu, że kupiłem bardzo dużo gier co kompletnie wyrównało koszty (a nie kupuje używek jak niestety większość konsolowców). Więc nie wmówisz mi, że PC jest droższy, bo na dłuższą metę wychodzi taniej albo przynajmniej równo. Pamiętaj, że za premiery na konsoli płacisz średnio 200zł, na PC 110zł. Oszczędność przy 50 tytułach jest ogromna. Ja zaś w swojej bibliotece od 2005 roku uzbierałem jakieś 140 tytułów premierowych (nie licząc gier z CD action, bo tych to już w ogóle mam w хуй...)

Ale wracając do tematu.

Gram teraz w RE6 kampanię Jake i Sherry i muszę przyznać, że chyba jest najsłabsza z dotychczasowych kampanii. Mocno przegięta w każdym kierunku. No ale z drugiej strony ani Jake ani Sherry nie są "normalni" więc mogą przyjąć więcej na klatę :D.

Zaś jak grałem z kumplem w drugą kampanię, mieliśmy akcję z regeneratorami (takie co to ich się zarypać nie da) to akurat dołączył się jakiś trzeci gracz i zaczął nam mocno przytruwać życie (wcielając się w tych regeneratorów) to stwierdziłem, że ta gra jest more than zajebista :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Szada Farkas » N kwi 07, 13 19:58

Konsole już nie są w stanie wykrzesać całego potencjału danego silnika graficznego.
Masz rację Johny, że konsola Ci na dłużej starczy, ale jak zauważył Gac gry są dużo tańsze. Preordery naprawdę dobry gier można kupić w granicach 120zł. A jak trochę poczekasz to stanieje do 60-80zł. I dodatkowo CDA - można mówić, że gazetą są kiepską, ale 2-3 dobre gry za 15 zł to okazja.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 22:11

Gacek, lubie Cie i w ogole, ale wez nie pier...l, ze przez 5 lat wydales 4000 na pc + gry, i ten komp ciagnie Ci nowosci w full detalach:)

Zwlaszcza, ze jak 4000 podzielisz przez 140 tytulow premierowych to wychodzi jakies ... 30zl za gre, a jeszcze przeciez kompa kupiles. Dobre dojscie do premierowych tytulow masz :D

A CDA to ja kupuje za 5zl na Dworcu Zachodnim, miesiac w plecy, ale 3 numery w cenie 1 :D

Fakt, gry moze sa i tansze. Ale ile gier jestes w stanie skonczyc w ciagu tygodnia? Ja przy dobrych wiatrach jedna na miesiac przerobie w sposob zadowalajacy. Na polce mam 10 gier na PS3, z ktorych ukonczylem jedna. Gac ma na polce 140 premierowych. Jak ukonczyl chociaz polowe, to faktycznie, PC sie bardziej kalkuluje na dluzsza mete, ale w wydajnosc wiekowych kompow kupionych za bezcen nie uwierze.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gillian » N kwi 07, 13 22:17

Ta, komp z 2008 za 4k ciągnie Crysis 3 na full :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N kwi 07, 13 22:28

Wydałem 4000zł na PC przez te 5 lat, nie wliczałem w to gier, źle napisałem ale się spieszyłem, sorry.

Siusiaki J napisał(a):Fakt, gry moze sa i tansze. Ale ile gier jestes w stanie skonczyc w ciagu tygodnia? Ja przy dobrych wiatrach jedna na miesiac przerobie w sposob zadowalajacy. Na polce mam 10 gier na PS3, z ktorych ukonczylem jedna. Gac ma na polce 140 premierowych. Jak ukonczyl chociaz polowe, to faktycznie, PC sie bardziej kalkuluje na dluzsza mete, ale w wydajnosc wiekowych kompow kupionych za bezcen nie uwierze.

No cóż z tych tytułów co mam zaliczyłem z 80%? Ja kupuję tylko te tytuły, które ukończę, a mam czas na granie w weekendy i wieczorami w środku tygodnia. No przez 8 lat to spokojnie dajesz rade tyle tytułów ukończyć ;]. Kupuję sobie średnio 2 gry w miesiącu (choć przez ostatni rok nie kupowałem aż tak dużo). Mogę wrzucić listę gier, które posiadam i mogę udokumentować zdjęciami jak ktoś nie wierzy. Nie doliczam też gier, które ma moja dziewczyna, a będzie tego pewnie koło 80 tytułów.

W tym momencie mam sprzęt taki:

4 rdzeniowy AMD Phenom (2.5ghz)
4gb ram ddr 2
GF 550gtx ti
Płyta Główna Asus Crosshair I

Sprzęt kupowałem w kwietniu 2008, zmieniłem tylko procek na 4rdzeniowy (dałem 200zł za niego na te święta) i grafike zmnieniałem(550zł), bo mi się spaliła 2 lata temu (tak to jest jak się kupuje sprzęt overclocked niestety, ale wczesniej miałem gf8800gtx więc karty są podobne), więc nie dokładałem do komputera praktycznie wcale na przestrzeni lat.

Jak nie wierzysz to Ci jakieś benchmarki pierdolne, albo przyjedziesz i zobaczysz na własne oczy, że najnowsze tytuły śmigają mi bez problemu.
Przyznaje bez bicia, że Crysisa 3 nie badałem, ale TK specjalnie dla Ciebie obadam i zrobię Bencha...

Jedyne z czym mam problem to Battlefield 3. Chodzi na średnich detalach przy 720p, ale to jest bardzo wymagająca gra, więc się w sumie nie dziwię.

Sorry ale przelicz sobie obiektywnie ile musisz wydać na PC a ile na konsolę, a nie patrz przez pryzmat swojej osoby.

Kup konsolę w premierze (a nie teraz jak są tanie jak barszcz) i kup w tym samym czasie podobny komputer. Do tego dokup monitor(PC)/Telewizor(konsola) i 50 gier premierowych. Jasne komputer jest droższy bazowo ale jak podsumujesz wszystko to jesteś dużo do przodu względem konsoli.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 22:39

Nie chce mi sie produkowac na reszte tego co napisales ale...

Wymieniles w te swieta procesor, ktory jest dosc istotny dla wydajnosci zestawu, a 2 lata temu wymieniles karte, ktora tez jest dosc istotna, i mowisz, ze komputer, ktory ma 5 lat, daje rade?

Sorry, ale to w chooy nielogiczne, tow. Gackiewicz.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666 » N kwi 07, 13 22:57

Tak ale procek pasuje pod płyte 5 letnią, więc to też nie jest NAJNOWSZY sprzęt(a procki te były już dostępne w 2008, fakt że były droższe, no ale nie ważne). Zaś grafika to ekwiwalent tego co kupiłem 5 lat temu (w wydajności). Poza tym procek używka, więc nawet nie liczę tego jako nowy/upgrade.

Zresztą dywagacje można tak prowadzić w nieskończoność, jednakże nadal uważam, że PC nie jest droższy na dłuższą metę. Ale dla takiej osoby, która przez kilka lat zagra w 10 tytułów no to fakt, się nie opłaca.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 23:11

Zapomniales piszac o kupieniu TV do konsoli dopisac o kupieniu zestawu kina domowego, a do tego nowego mieszkania, zeby rodziny nie wkurwiac, wiec cena sie robi astronomiczna, szczegolnie teraz jak m2 po 7.000pln chodzi :D
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666 » N kwi 07, 13 23:14

Nie popadajmy w skrajności. Dużo częściej jednak kupuje się TV do konsoli niż do PCta prawda? Choć nie, to polska jest... jak rodzice kupią to jest TV, jak nie ma to trzeba ciułać na monitor ;].
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » N kwi 07, 13 23:31

Do usranego końca świata będzie ta dyskusja PC vs konsola.
Macie na doprawienie:
http://www.filmweb.pl/video/top_gier/Dl ... C+PC-30427
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 23:36

https://www.youtube.com/watch?v=9nm5nrt0WqM

Mi tam rodzice nic nie kupuja, sam na siebie umiem zarobic, Ty z tego co wiem to tez, wiec nie dawaj pozywki mojemu glupiemu poczuciu humoru :D
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666 » N kwi 07, 13 23:41

Heeheheh filmik dobry ;] flamey niezłe w komentarzach lecą.

Ja się już wypowiadać nie będę. Jestem PCtowcem i to się nie zmieni, konsola dla mnie jest raczej dodatkiem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 23:48

No konsol to Ty chyba nigdy zbytnio nie lubiles, pamietam jak narzekales kiedys nawet, ze na PSX sie gry zbyt dlugo zapisuja na memorkach.

Anyway - Ty grasz na PC, ja na basie, wszyscy happy :D
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gillian » N kwi 07, 13 23:55

Ta... Skoro do PC trzeba kupić monitor, do do konsoli trzeba kupić TV! Bo przecież przed kupnem konsoli nikt w domu TV nie ma! I w dodatku monitor można kupić za 500zł, a HDTV to koszt 4000!

Pasowałoby zauważyć, że mamy rok 2013 a nie 2006.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn kwi 08, 13 00:04

Nie mówię, że to jest koszt 500 vs 4000, ale wypadałoby 1500 wydać. Zaś jeśli zaczynasz od zera to TV nie masz, więc wypadałoby kupić :). Przecież na kanapie nie siądziesz przy 22" monitorze, a wszyscy konsolowcy się zachwalają że rozwalają się przy kanapie prawda?

"Bo przecież przed kupnem konsoli nikt w domu TV nie ma!"

Ja np. nie mam (mam tylko CRTka do Atari i PS2 ;P) i musiałbym kupić:)

Cały czas piszę o sytuacji gdzie nie mamy nic (gołe ściany)i trzeba postawić na wybór: Konsola czy PC. Nie liczy się TV po rodzicach czy prezent ślubny.

Koniec tematu.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Pn kwi 08, 13 00:10

Ja jakbym mial gole sciany to bym po meble dymal a nie myslal, ze kupie pc bo do komsoli jeszcze tv musze. Chociaz tv na scianie dobrze by wygladal :D
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666 » Pn kwi 08, 13 07:13

W końcu gołe, nie :)?
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn kwi 08, 13 15:18

Ja tam na początku byłem bardziej za PCtami, potem pośrodku a teraz, bardziej jestem za konsolami i bardziej chodzi tu o gry jakie są kompa a na konsole. I bardziej odpowiadają mi te konsolowe. Choć coraz więcej jest gier multiplatformowych.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gac666 » Pn kwi 08, 13 20:02

Dlatego najlepiej mieć wszystko :).

Mnie raczej rajcują strategie, taktyczne i fpsy, więc wiadomo PC dla mnie.

Po drugie jaram się takimi grami jak np. Kerbal Space Program, a to już stricte PC. Polecam jak któryś z was kiedykolwiek chciał zostać astronautą :D. Ja ostatnio wysłałem 6ciu dzielnych kerbali na orbitę, z czego jedna załoga nie ma paliwa by wrócić, a druga nie może pierwszej dogonić by ich uratować :D. Następna stacja - księżyc! Ciekawe kiedy uda mi się wylądować :).

http://www.youtube.com/watch?v=0E4TDYmyBq8

http://www.youtube.com/watch?v=BmorOO58KLM

To jest jedna z tych gier gdzie człowiek żałuje, że tak mało interesował się fizyką w szkole :D
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn kwi 08, 13 22:36

twilite kid napisał(a):Ta, komp z 2008 za 4k ciągnie Crysis 3 na full :)

Here you go.

Ja się miło zaskoczyłem i raczej nie mam na co narzekać.

Gra ogólnie na tych detalach chodzi płynnie, najmniej miałem 23fpsy, a średnio koło 34. Niestety filmiku nie zrobię, bo fraps by mi zarżnął kompa :).
Ale jak dla mnie to są to wysokie detale (nie full owszem) ale wystarczające jak na moje potrzeby. Dodam też, że nie instalowałem najnowszych sterowników, które mogłyby tę sytuację jeszcze poprawić :).
Testowałem też przy rozdziałce 1650x1080 i dawało radę, ale wolę mieć zapas.

Na screenie z V-synciem tylko jest jedno małe kłamstwo, bo musiałem go wyłączyć, bo inaczej był fps cap na 30 framesach, co jest dziwne bo zwykle framecap jest na 60 :P.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn kwi 08, 13 23:07

Fajnie, a teraz chcemy zobaczyć jak sobie Twoja karta z 2008 radzi na pełnych detalach w Crysis 3. Ups, chyba sobie nie radzi - DX11?
Bo ten Twój GF to nawet teraz kosztuje połowę ceny konsoli, nie wiem ile by kosztował 5 lat temu...

Zresztą, łotewa. Wiadomo nie od dziś, że jest pewien próg, powyżej którego granie na PC jest bardziej ekonomiczne. I wiadomo, że wbrew stereotypom - nie trzeba zmieniać kompa co pół roku, żeby w ogóle grać. Ale dzisiaj nieudana inwestycja w grę na PC to strata kasy, bo odsprzedać się nic nie da (chyba że ktoś zakłada osobne konta na Steam - powodzenia). I gry czasem się nie lubią ze sprzętem, jest Windows, który "sztucznie" winduje wymagania sprzętowe, stare gry nie zawsze chcą hulać na nowszych configach itp itd... Każde podejście ma wady i zalety. Ja tam zachłysnąłem się PC jak sobie kupiłem normalnego desktopa, ale coraz bardziej mi to nie pasuje i wróciłem do grania na konsolkach.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Wt kwi 09, 13 07:29

Oj dogryzasz strasznie, dogryzasz :). Gdyby się nie spaliła 2 lata temu to bym pokazał, fakt że nie pod DX11, ale jak już mówiłem wcześniej ta karta którą teraz mam jest jej ekwiwalentem (z tym plusem tylko ze pod DX11).

Jednakże jakby nie patrzeć ja nie narzekam, bo jak już mówiłem do komputera nie dokładałem prawie wcale.

Z tym stwierdzeniem, że stare gry nie zawsze chcą hulać. No może zdarzyło się kilka przypadków starych tytułów, których nie odpaliłem. Czy wszystkie gry z PSX/PS2 chodzą na PS3 :)? No way.

No i swoją drogą ja gier nie odsprzedaję, nigdy tego nie robiłem i nie zamierzam, jestem kolekcjonerem, a że do tych tytułów od czasu do czasu lubię wracać to już inna kwestia.

PCet jest dla ludzi z głową, którym nie przeszkadza odrobina więcej konfiguracji, lubią grzebać w kompach i są techniczni (no i nie służy im tylko do grania :) ), plusem jest też fakt że dostają najlepsze wsparcie (czy to oficjalne czy przez społeczność modderów) oraz grafikę, której konsole nie są wstanie osiągnąć. Fakt, że na chwilę sytuacja z grafiką się wraz z PS4 i X720 zmieni, ale to tylko będzie mała nieistotna chwila :).

Co nie zmienia faktu, że nawet jakbym zmieniał w pełni swojego PCta raz na 3-4 lata i wydawał na niego w tym momencie koło 3k to i tak wyszedłbym na plus przy tej ilości gier :). Zaś mój komputer w tym momencie wart jest jakieś 1200zł, więc jakbym się uparł to bym go jeszcze sprzedał przy większym wysiłku, ale zapewne jak to zwykle robie oddam potrzebującym jak przyjdzie pora by wymienić sprzęt :D.

Ale for the sake of the argument: Konsole RULEZ!
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt kwi 09, 13 08:00

No na mialem jakies problemy z Grim Fandango na Win7, ale oczywiscie scena pomogła, bo to co piszesz o wsparciu jest prawda.

Nie wiem jak to było ze starymi PS3, ale były chyba w pełni kompatybilne z PSX/PS2. Teraz został PSX. MS szybko porzucił temat emulacji starego Xa na 360, ale mnóstwo gier działa, choć różnie. Ale zmierzalem do tego, ze konsola to mała skrzyneczka, ktora mozna schować do szafy i zawsze do niej wrócić, zeby pograć w staroc. Z PC nie jest tak fajnie, bo trzeba by miec kilka konfigow z różnymi systemami w szafie :D - ok, troche przesadzam ;).

I nie ma tez co szufladkowac. Znam informatyczne mózgi, doktorów na uczelniach, którym nie chce sie bawić w granie na PC i wola proste konsole ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Wt kwi 09, 13 08:05

No tak jak miałeś kasę na pierwszego PS3 z wbudowanym emulem PS 2 to jasne, ale mało osób tutaj chyba może się tym pochwalić :). Ciekawe ile osób to ma i ile takich konsolek jest na chodzie, bo założę się, że do tej pory conajmniej połowa zmieniła już na PS3 slim czy którąś tam wersję, bo przecież starej nie upgradeujesz jak PCta, a to właśnie w PC jest zajebiste. Mnie w tamtym roku trochę brakowało powera to dokupiłem tego 4rdzeniowca, przed 2012 w ogóle mi nie był potrzebny.

twilite kid napisał(a):Z PC nie jest tak fajnie, bo trzeba by miec kilka konfigow z różnymi systemami w szafie - ok, troche przesadzam.

Trochę tak, bo mam na tym komputerze masę tytułów z lat 90tych, wszystkie śmigają na jednym konfigu, po prostu potrzebny jest do tego np. Dosbox (a gry z Gog'a np. mają go wbudowanego, nawet nic nie trzeba konfigurować), ba już nie wspominam o emulatorach Atari, Amigi, nesa, snesa, CPS1/2, Neogeo (niekończąca się lista) ;]
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt kwi 09, 13 08:20

Ok nie zagalopuj sie z tymi emulatorami, bo zaraz dojdzie do argumentów w stylu lat 90, ze PC jest lepsze bo ma Worda i Bleema.

I nie rozumiem analogii w apgrejdzie PS3 fat na slim do upgrade PC. Ludzie zmieniali PS3 bo padały a nie ze nowa PS3 miała wiecej powera niz stara.
Gillian
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole