Problem z uruchomieniem gry

Moderator: GM

Problem z uruchomieniem gry

Postprzez Wilczyca » So sty 17, 15 03:01

Panie i Panowie, Chłopcy i Dziewczęta,

Postanowiłam zagrać sobie w Elminage Gothic, bo słyszałam, że gra jest hardkorowa, ale mam problemy z uruchomieniem jej na Steamie. Wyskakuje mi taki oto komunikat:

Obrazek

Pomożecie?
Wilczyca
Pyro Bison

Re: Problem z uruchomieniem gry

Postprzez Solidny » So sty 17, 15 03:03

Nawet nie klikłaś "view problem details" :P

A sprawdzałaś na dobry początek steamowe forum?
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Wilczyca » So sty 17, 15 03:08

Nieprawda, klikłam! Ino nic z tego nie rozumiałam. Jeśli chcesz to mogę podesłać screen.

Szperałam trochę w sieci i ponoć sporo osób ma problem z uruchomieniem gry, ale rozwiązania jako takiego nie znalazłam.
Wilczyca
Pyro Bison

Postprzez Solidny » So sty 17, 15 03:13

Miałem kiedyś dziwny problem podobnej natury, Jade Empire i Chaos Theory nie chciały mi się uruchomić (oba na steam). Metodą prób i błędów odkryłem, że trzeba je było zainstalować na dysku C.
Solidny
Zanzibar

Postprzez ArecaS » So sty 17, 15 03:15

Generalnie chodzi o to, że z samego takiego zwykłego windowsowego okienka o błędzie nie można wywnioskować czym jest sytuacja spoodowana. Bardziej przydatną informacją byłoby np. w jakim momencie grę wysypuje czy na jakim sprzęcie próbujesz to odpalić. Systemu podawać nie musisz, bo widać, że Vista (co swoją drogą samo w sobie może być źródłem problemu). Z prostszych tricków, to zawsze możesz spróbować dotrzeć do plików gry i ustawić im tryb zgodności albo opcję "Uruchom jako administrator". Sprawdzenie spójności plików gry w Steam też może pomóc.

@down
Siódemka ma inny kształt przycisków, a ósemka nie ma żadnych refleksów w UI. ;)
Ostatnio edytowano So sty 17, 15 03:17 przez ArecaS, łącznie edytowano 2 razy
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Solidny » So sty 17, 15 03:16

No właśnie, to Vista czy siódemka? A może ósemka (nie wiem jakie ma okienka)?
Solidny
Zanzibar

Postprzez Wilczyca » So sty 17, 15 03:21

Jeśli wierzyć naklejce na spodzie laptopa, to jest to Windows 7 Home Premium.

Specyfikację komputera i wymagania gry też mogę podać, to ocenicie, czy może tam coś się nie zgadza (ja jestem całkowicie zielona w tych tematach).

Edit: Błąd wyskakuje zaraz po próbie uruchomienia.
Wilczyca
Pyro Bison

Postprzez Solidny » So sty 17, 15 03:34

No to sprawdź to co Arek opisał (jeśli nie zauważyłaś po edycie), czyli weryfikowanie plików, tryb zgodności, uruchamianie jako administrator. No i przeinstalowanie w domyślnym folderze, jeśli masz w jakimś dziwnym miejscu jak ja :)
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gac666 » So sty 17, 15 11:06

Potrzebuje screena z rozwiniętym błędem to po pierwsze. Po drugie czy jest jakaś możliwość konfiguracji gry przed jej rozpoczęciem? Jeśli tak to podrzuć zrzut ekranu konfigu.

Na steamie za bardzo nie widziałem żeby ktoś to zgłaszał, jest możliwe, że twoja grafika nie spełnia wymagań, często zintegrowane karty graficzne nie są wspierane, szczególnie przez małych developerów.

Z tego co widzę gra ma plik .ini w którym można by pogrzebać i sprawdzić różne konfiguracje, najlepszym rozwiązaniem byłoby gdybym połączył się poprzez zdalny pulpit i pokombinował.

Pytanie. Czy choć raz gra się odpaliła? Tak świeżo po instalacji?
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Wilczyca » So sty 17, 15 13:51

Gra nie uruchomiła się ani razu. Nie wyświetla się również żadne okno konfiguracji. Od razu pokazuje się informacja o błędzie. Poniżej zamieszczam screeny, o które prosiłeś:

Obrazek

Obrazek
Wilczyca
Pyro Bison

Postprzez Gac666 » So sty 17, 15 14:21

Błąd c0000005 sugeruje, że może to być kilka problemów. W związku z faktem, że gra wywala się tuż przy starcie to raczej nie jest to problem RAMu ani grafiki (gdyby błąd wywalał się w trakcie gry to mogłoby mieć związek). Jednakże nie jest wykluczone, że masz coś pokopane w rejestrach windowsa. Proponowałbym takie rozwiązanie:

1) Przeinstalować sterowniki laptopa
2) Odinstalować i zainstalować ponownie grę
3) Spróbować odpalić grę w trybie zgodności (ustaw sobie skrót na pulpicie ze steama, a potem ustaw "uruchom w trybie zgodności z XP" i "uruchom jako administrator")
4) Możesz też spróbować uruchomić ten program http://error-toolkit.com/errors.php?t=C0000005

Dodatkowo:

5) W katalogu z grą jest jakiś plik .ini (np config.ini) spróbuj go znaleźć i mi go podrzuć, może ustawienie innych opcji spowoduje, że gra się chociaż odpali.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Wilczyca » So sty 17, 15 14:30

Wszystko jest dla mnie jasne poza jednym. Jak przeinstalować sterowniki laptopa? Nie wiem nawet, jakich konkretnie sterowników musiałabym szukać.
Wilczyca
Pyro Bison

Postprzez Gac666 » So sty 17, 15 14:35

Musisz zidentyfikować co masz, przykładowo karta graficzna. Zwykle na stronie producenta będzie info:

http://www.panasonic.com/business/tough ... aqs-30.asp

Masz tam zakładkę downloads, wybierz tylko konkretny model CF-30 (bo nie wiem jaki masz) i system operacyjny.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Powrót do Gry i Konsole