MGS3 problem z kartą pamięci?

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

Postprzez Socom » Pn lis 17, 08 21:32

Zwykły. Aha jeszcze czytałem gdzieś, że karty pamięci trzeba na początku sformatować. Ale ja tego nie zrobiłem bo nie miałem w ogóle takiej opcji ani w browserze ani nigdzie..... Czy to może być przyczyną problemów? Jeśli tak to czy jest jakaś możliwość sformatowania karty teraz?
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez ArecaS » Pn lis 17, 08 22:04

Wątpię. Prędzej to przyczyna samej gry lub zjechanego portu (to drugie wydaje mi się mało prawdopodobne. Pożycz jakiegoś innego MGS3 (ew. ściągnij o ile masz przerobioną konsolę, a nie masz od kogo pożyczyć) i sprawdź czy działa. A masz PAL czy NTSC?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Socom » Pn lis 17, 08 22:29

Ale ze mnie klocek :| Sformatowałem kartę MC Killerem i działa :D:D:D Da się normalnie zapisywać i wczytywać grę :P Czyli to jednak chodziło o brak formatowania. Przez własną głupotę zjechałem sobie jedną memorkę ;/. No ale problem rozwiązany. Dzięki wszystkim za pomoc.
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gillian » Pn lis 17, 08 23:11

Formatowanie karty? A powiedz mi jak taki ktoś, kto ma nie przerobioną konsolę, kupiwszy oryginalną kartę w sklepie, może sobie sformatować memorkę?
Mi jakoś oryginalna 8MB działa bez formatowania. Co innego pół-oryginalna 64MB, ale to może ona wymaga formata przez wzgląd na jej wątpliwą oryginalność?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Socom » Pn lis 17, 08 23:22

Każda nowa karta pamięci wymaga sformatowania przed używaniem. Pamiętam teraz, że nawet tak pisało w instrukcji PS2 jak kiedyś czytałem.... Wkładasz nową kartę do konsoli, wchodzisz w browsera na kartę i konsola ci mówi, że karta jest niesformatowana i czy chcesz sformatować teraz. Problem w tym że w browserze da się to zrobić tylko raz i tylko jeśli nie nagrywałeś na kartę wcześniej żadnego save. Ja niestety nagrałem i przy próbach formatowania wyskakiwał błąd (w nowej karcie bo w starej w ogóle się nie dało)... Uratował mnie program MC Killer.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." -Voltaire
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gillian » Wt lis 18, 08 00:50

Chyba mamy różne instrukcje, bo w mojej nie widze tegiego info. Poza tym ja swojej pierwszej nowej karty nie formatowałem. Dziwne rzeczy. Poza tym bez sformatowania byś nic nie zapisał przecież na karcie, bez odpowiedniego formatu plików na nośniku dane urządzenie nie jest w stanie odczytać takiego nośnika.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Socom » Wt lis 18, 08 01:19

hmmm dziwne. Byłem przekonany, że czytałem to w instrukcji.... No ale może to było gdzieś indziej (albo faktycznie mieliśmy inne instrukcje bo z tego co się orientuję była ona aktualizowana i zmieniana w poszczególnych modelach PS2). Mniejsza z tym. Ważne jest to, że karty teoretycznie trzeba formatować i konsola faktycznie pyta się czy chcesz sformatować nową kartę a bez formatowania nie mogłem zobaczyć co mam na nowej karcie mimo że miałem już tam 3 zapisane stany gry... Z tego co przeczytałem to chodzi o to że wtedy nadawany jest jej specyficzny format no i wyodrębniane są "bad sektory" które każda karta mimo że nowa raczej posiada. No i najważniejsze, że to rozwiązało mój problem więc chyba jednak tak trzeba, tym bardziej że wszędzie w internecie jest tak napisane ;)
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." -Voltaire
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gac666xx » Wt lis 18, 08 01:44

Nowa karta posiadająca bad sectory? To się nazywa nowa wadliwa karta ;].
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Socom » Wt lis 18, 08 01:58

Nie wiem. Nie znam się na tym ;) Przytaczam to co dzisiaj czytałem na necie (a dokładniej na http://konsole.cdrinfo.pl ) próbując rozwiązać swój problem ;P
Ostatnio edytowano Wt lis 18, 08 10:35 przez Socom, łącznie edytowano 1 raz
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez ArecaS » Wt lis 18, 08 21:53

Poratuję racje kolegi. ;) Być może miał kiedyś w łapach instrukcję do PSX, bądź w instrukcji do PS2 czytał o kartach pamięci do starszej wersji. Te faktycznie trzeba od nowości formatować, bo inaczej się nic na nich nie zapisze, ale nie z powodu jakichś bad sectorów, a po to by utworzyć bloki. ;)

@twiltie kid
Do odpalania programów homebrew starczy FreeMCBoot. Fajny programik, który w kombinacji z innym umożliwia nawet odpalanie kopii bezpieczeństwa (choć to wyższa szkoła jazdy trochę), a na pewno można nim bez problemu odpalać programy. Starczy tylko kumpel z przerobioną konsolą/Swap Magiciem by zainstalować u siebie na memorce. ;) Szczerze polecam, bo rzecz warta uwagi. ;) I dostępna za darmo na necie, w pełni legalnie. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Socom » Wt lis 18, 08 22:18

Sory za offtopa jakiego teraz mam zamiar wprowadzić ale nie widziałem gdzie zapytać więc: Po wczytaniu Save zrobionego po ukończeniu gry zaczynam automatycznie grę od nowa. Nie mogę wybrać poziomu trudności i nie wiem jaki jest wybrany.... Da się jakoś wybrać poziom grając ponownie (ze zdobytymi kamuflażami itp.) ? Jak dałem "New Game" i normalnie wybrałem poziom to faktycznie zaczynam od zera bo nie mam nic ze zdobytych rzeczy :/
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Bizon » Wt lis 18, 08 23:00

Sory za offtopa jakiego teraz mam zamiar wprowadzić ale nie widziałem gdzie zapytać więc: Po wczytaniu Save zrobionego po ukończeniu gry zaczynam automatycznie grę od nowa. Nie mogę wybrać poziomu trudności i nie wiem jaki jest wybrany.... Da się jakoś wybrać poziom grając ponownie (ze zdobytymi kamuflażami itp.) ? Jak dałem "New Game" i normalnie wybrałem poziom to faktycznie zaczynam od zera bo nie mam nic ze zdobytych rzeczy :

Jak wczytujesz save, to zaczynasz grę pd nowa z tymi camo które miałeś i na tym poziomie na którym ukończyłeś grę.
Jeżeli np. ukończyłeś grę na Normal i chcesz mieć wszystkie camo na Hard, musisz zacząć grę od nowa i zbierać wszystko od początku.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Socom » Wt lis 18, 08 23:02

ok dzięki. Tak właśnie myślałem ale chciałem się upewnić. Swoją drogą trochę głupio :/
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gillian » Śr lis 19, 08 00:39

ArecaS napisał(a):Do odpalania programów homebrew starczy FreeMCBoot.

I po zainstalowniu na karcie takiego programiku mogę na nieprzerobionej konsoli odpalać homebrew? Niezłe, nie słyszałem o tym : ). Może spóbuję się tym kiedyś pobawić. Ogólnie muszę się zainteresować sceną na PS2.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Socom » Wt lis 25, 08 23:30

Dobra załamałem się :( Problem powrócił. Dalej nie mogę zapisywać gry. Da się tylko jeśli przed zapisem wyjmę kartę pamięci i włożę w momencie próby zapisu jak gra mówi że nie ma karty. Aha da się jeszcze zapisać jak karta jest czysta czyli nie ma na niej ani jednego save. Ma ktoś jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić? Czy już tylko została mi wizyta w serwisie? Aha jeszcze jedno: czy save ze zwykłego MGS3 wczyta się w Subsistence? Jak tak to może pożyczę skądś subsistence i zobacze czy tam działa.
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez ArecaS » Śr lis 26, 08 13:36

Nie, nie wczyta się, bo Subsistence ma inne nazwy save'ów. Acz możesz sprawdzić, bo to tylko teoretyczne rozmyślania. Natomiast problem jest dziwny i najpierw skombinuj innego SE, bo coś mi mówi, że problem leży w grze, a nie karcie.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Śr lis 26, 08 15:10

Natomiast problem jest dziwny i najpierw skombinuj innego SE, bo coś mi mówi, że problem leży w grze, a nie karcie.

Ale jak może problem leżeć w grze, skoro to ten sam kawałek wypalonego na płycie kodu? No chyba, że Socom gra na jakimś dziwnym RIPie, w którym ktoś za bardzo pogrzebał. Bo ten MGS3 jest oryginalny, tak?
Ja bym podejrzewał już prędzej konsolę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr lis 26, 08 15:27

Sprawdzić zawsze można, a może się okazać, że jednak z jakimiś danymi jest problem, np. z powodu ryski. Teoretycznie dziwne, żeby problem był tylko z tą linijką kodu odpowiedzialną za sejwy, ale świat zna różne przypadki. Natomiast sęk w tym, że jak może to być sprzęt, skoro wszystko inne dobrze chodzi?

A cóś jeszcze wymyśliłem. Masz GoW? Którąkolwiek część. Te gry są niesamowicie cięte na punkcie memorek, więc jak to z nimi jest coś nie tak, załatw GoWa i pobaw się sejwami.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Śr lis 26, 08 16:36

ArecaS napisał(a):może się okazać, że jednak z jakimiś danymi jest problem, np. z powodu ryski. Teoretycznie dziwne, żeby problem był tylko z tą linijką kodu odpowiedzialną za sejwy, ale świat zna różne przypadki.

Oj, oj. To nie tak. Jeżeli byłaby rysa wpływająca negatywnie na odczyt, wyskoczyłby błąd podliczenia sumy kontrolnej i byłby zwis albo inne cudo. Cyfrowy zapis danych ma tę zaletę, że problem odczytem nie ma prawa tych danych zniekształcać. Tym bardziej, że ciężko by trafić na akurat "tę linię kodu", bo ta linia kodu w gotowym produkcie jest już skompilowana.
Taka teoria odpada.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Socom » Śr lis 26, 08 19:30

Ok problem rozwiązany. Mam nadzieję że definitywnie..... Przeczytałem gdzieś że MGS3, GOW i GOW2 właśnie często robią problemy z podróbami kart pamięci. Ja właśnie takie miałem. Niby pisze, że to "oryginał", wyglądają prawie identycznie łącznie z opakowaniem a jednak się okazuje że dzisiaj trudniej kupić oryginał niż podróbkę. :O Więc otworzyłem swoje (najłatwiej poznać po bebechach) i moim oczom ukazała się niemiła prawda: to podróby(porównywałem ze zdjęciami na necie). Tak to jest jak się kupuje memorki na allegro za 30 zł :( Wkurzyłem się, i kupiłem dzisiaj w "sklepie nie dla idiotów" za 70 zł i działa :D No przynajmniej na razie. Mam nadzieję że nic się nie zwali znowu.... Mam 3 teoretycznie dobre memorki w tym 2 podróby. Wniosek? Nigdy więcej okazji z allegro :|
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez ArecaS » Śr lis 26, 08 19:49

Ja też mam taką "oryginalną podróbę" (jak masz porównanie, to dużo łatwiej poznać po obudowie). I działa bez zarzutu. Tyle tylko, że ja mam Subsistence w wersji NTSC, a to może robić różnicę. A żeby nie dać się nabrać na Allegro, to kupuj faktycznie podróbki, bo tak zostałeś wydymany dwa razy - 1. kupując podróbę, 2. kupując ją 2 razy drożej. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Socom » Śr lis 26, 08 21:09

Podejrzewam, że to czy komuś działa na podróbach czy nie to również kwestia wersji konsoli. Może nawet poszczególnych modeli. Możliwe też, że subsistence nie robi problemów z kartami (a tak z ciekawości jak uruchomiłeś oryginalną grę NTSC na konsoli PAL? 8) No chyba, że masz konsolę przerobioną lub w wersji NTSC :P )
zostałeś wydymany dwa razy - 1. kupując podróbę, 2. kupując ją 2 razy drożej.
Tego nie rozumiem.... Punktu drugiego właściwie. Kupiłem podróbę za 30 zł i oryginał za 70, więc nie rozumiem czemu "kupiłem ją 2 razy drożej"?
No i też nie zostałem całkiem wydymany bo mam przynajmniej dodatkową kartę na przechowywanie save w przyzwoitej cenie, no i mogę ją też używać w pozostałych grach nie zużywając oryginału :) (trzeba się pocieszać co nie?)
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez ArecaS » Cz lis 27, 08 18:10

2 razy drożej względem zwykłej podróby. Nie porównuj tej karty z oryginałem, proszę, bo przecież nim ona nie jest. :P A za 30 zł to ja sobie 64MB kupiłem. Natomiast MGS3 odpaliłem dzięki Modbo760. Trochę to kosztuje, ale naprawdę daje więcej możliwości niż ogół społeczeństwa może sobie wyobrazić. No i zjada na śniadanie Swap Magica. ;) Ale koniec z offtopem, bo mogą się pojawić moderatorzy i źle będzie. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz lis 27, 08 18:53

Przecież wyraźnie napisał, że kupił oryginalną kartą w MM za 70zł. O co ci chodzi?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt lis 28, 08 14:24

O tą, którą kupił wcześniej na Allegro za 30zł.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez deadspace6 » N mar 28, 10 15:45

Odświeżam temat bo mam podobny problem.
Mam już dość wiekowe PS2 Fat i oryginalną kartę pamięci 8mb (kupiłem nową).
Gdy chce zapisać Yakuze (pierwsza część) wyświetla mi się komunikat "brak karty pamięci w porcie 1". Wyłączyłem konsolę, przełożyłem kartę do 1 portu i dalej ten sam komunikat.

Do tej pory karta i konsola nie sprawiły żadnych problemów. Save'y z MGS2 i MGS3 zapisują się bezproblemowo.
deadspace6
Fortune

Postprzez box » N mar 28, 10 21:28

ja też mam taki sam problem Genji to nic nie pomaga a mam oryginalną grę i kartę nawet próbowałam przerobionej karty ale nic z tego
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez ArecaS » Pn kwi 05, 10 20:47

"Oryginalna" karta z wszelkimi oznaczeniami też może być piratem, a gry reagują na takie kapryśnie. Spróbujcie z innymi kartami.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Poprzednia strona

Powrót do Problemy Techniczne