Mały problem z padem...

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

Mały problem z padem...

Postprzez ArecaS » N lut 08, 09 15:15

Logitecha Cordless Action na PS2 chyba większość kojarzy, prawda? Wspaniały pad. Niestety, ostatnio miałem pecha i lekko stuknąłem nim w kant mebla gdy go odkładałem i chyba lekko mi się sypnął. Tzn. wszystko działa, ale lewy analog z bliżej nieznanych mi przyczyn zachowuje się tak jakby gałka była wychylona w prawo, podczas gdy jest w domyślnej pozycji. Jak nie trudno się domyślić, w lewo nie mogę skręcić, bo wtedy pad zachowuje się tak, jakby gałka była nieużywana. Pada prawdopodobnie oddam na gwarancji, ale by tego uniknąć, może mi ktoś powiedzieć co mogę spróbować nie ingerując w żaden sposób w bebechy kontrolera?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N lut 08, 09 15:48

Jeśli to uszkodzenie mechaniczne wynikające z Twojej winy, to raczej gwarancja tego nie obejmuje. Chyba, że nie będą na to zwracali uwagi, aczkolwiek wątpię. Gwarancja najczęściej obejmuje ukryte wady, a nie uszkodzenia wynikające z nieumiejętnej eksploaracji.
Nie ingerując w bebechy nic nie zrobisz, bo "z wierzchu" nie ocenisz, co jest rzeczywistą przyczyną uszkodzenia.

Zresztą to ciekawe, że gałka się posypała przez lekkie stuknięcie. Moje Dual Shocki wiele upadków przeżyły, a pady od Dreamcasta kilkukrotnie zaryły w kant jakichś schodów czy czegoś innego. Mam takiego fuksa, czy po prostu oryginalne to oryginalne? ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N lut 08, 09 15:56

Nie wiem co jest konkretnie, w każdym razie pad też już mocniej zarył w ziemię i nic mu nie było. Teraz też wszystko wygląda i działa w porządku za wyjątkiem tego, że musiało się coś poprzesuwać w części przy gałce. Nie wiem czy mi to uznają, ale może przynajmniej za kasę naprawią, bo uszkodzenie pewnie jest nieznaczne.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666xx » N lut 08, 09 17:09

Jesli stuknąłeś analogiem to mogłeś wgnieść lub zerwać "sprężynki" wychylające analogi, nie jest to rzecz łatwa do naprawienia, zreszta pewnie bez nowych części się nie obejdzie.

Jeśli nie widzisz żadnych uszkodzeń zewnętrznych ani nie rozbierałeś to zanieś na gwarancji, mówiąc, że nagle w czasie gry przestało działać gdy jechałeś sobie samochodem. Mogą uznać, że to zmęczenie materiału albo wadliwa "sprężynka" jeśli to jest to o czym myślę, że się "urwało".
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ArecaS » N lut 08, 09 20:38

Tak też mam zamiar zrobić. W zasadzie to już wypatrzyłem na ile mogłem (a mimo półprzeźroczystych gałek niewiele można dojrzeć), że ta wewnętrzna metalowa część gałki się jakby nieco obróciła i przyznam szczerze, że nie zdziwiłbym się gdyby to kwestia jakiejś sprężynki była. Niestety, w życiu nie widziałem bebechów pada. :/ Tak czy inaczej już widzę, że niewiele mogę z tym sam zrobić. Dzięki za pomoc.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez mkmario » So lut 21, 09 23:57

Tak się doczepie do tematu.
Czy ktoś wie jak można naprawić gałki w padzie ?
Problem polega na tym, że analogi nie chca wracać do neutralnej pozycji.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ktos zna jakiś domowy sposób aby to naprawić ?
mkmario
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » N lut 22, 09 00:20

Zerwane "sprężynki", naprawa polega na tym, że kupujesz całego analoga. Tzn nie opłaca się. Jakim cudem ty żeś to zerwał O_o.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez mkmario » N lut 22, 09 00:31

Gac666 napisał(a):Zerwane "sprężynki", naprawa polega na tym, że kupujesz całego analoga. Tzn nie opłaca się. Jakim cudem ty żeś to zerwał O_o.

Tysiące godzin online robią swoje niestety :/
mkmario
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » N lut 22, 09 00:49

Tak więc tak jak z samochodem. Po przebiegu 500.000k najlepiej kupic nowy.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ivanesca » N lut 22, 09 02:43

Na takie gałki to już tylko sklep nie dla idiotów pomoże. Ja miałam tak samo tylko z jedną.

[ Dodano: Nie Lut 22, 09 01:44 ]
A swoją drogą- ładnie je wymęczyłeś!
Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by.
ivanesca
Red Blaster

Powrót do Problemy Techniczne