Analogowe gałki na PC

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

Analogowe gałki na PC

Postprzez ArecaS » Śr sie 26, 09 21:57

Wydzielone z tematu o Policenauts (Bizon).

Poza tym PeCet za Chiny analoga nie będzie czytał, bo nie ma takiej opcji.
Ostatnio edytowano Cz sie 27, 09 15:31 przez ArecaS, łącznie edytowano 1 raz
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Bizon » Śr sie 26, 09 22:21

ArecaS napisał(a):Poza tym PeCet za Chiny analoga nie będzie czytał, bo nie ma takiej opcji.

Każda gra z podpiętym padem (przynajmniej moim Logitechem) czyta analogowe gałki na PC. Że podam tylko przykład "Evil Dead: Regeneration", czy "Splinter Cell: Chaos Theory".
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666 » Śr sie 26, 09 23:05

Arecas ale ty pierdolisz, to niby jak ja od 8 lat gram z analogowymi gałkami? Nawet w głupim emulatorze N64 mogę się skradać Mario.
Gac666
Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz sie 27, 09 08:36

A to nie jest tak, że analogi działają, ale w trybie cyfrowym? O to mi chodziło, bo że gałki działają to wiem. No ale nie będę się kłócił, bo przyznam szczerze, sam się już w tym gubię.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Operator » Cz sie 27, 09 14:17

Mi też zbytnio gałki w padzie nie działają w taki sam sposób jak na PS2. Pewnie czegoś nie skonfigurowałem. (Chociaż w MGS2 był jakiś "soft button" po którego wciśnięciu klawisz, który trzymasz odczytywany jest tak jakbyś go nacisnął w połowie [przykład: Celowanie z kałasza, skradanie.].)
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gac666 » Cz sie 27, 09 14:23

No to przycisk analogowy a gałka analogowa to 2 różne rzeczy. I tak przyciski analogowe nie działają w MGS 2, bo jest zrypana konwersja (i jest to tylko wina MGS 2, bo to jedyna gra, która używa analogowych przycisków na PC), ale gałki analogowe działały zawsze, a nikt na PC gier nie robi z analogowymi przyciskami, stąd brak porównania. Nie wiem w jakich jaskiniach żyjecie ale warto z nich wyjść.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » Cz sie 27, 09 15:28

Operator napisał(a):Mi też zbytnio gałki w padzie nie działają w taki sam sposób jak na PS2.

Masz jakiegoś taniego pada? W tych tanich rzadko jest czułość wychylenia (lub jest minimalna).
Bizon

Postprzez Gac666 » Cz sie 27, 09 15:48

Bizon napisał(a):
Operator napisał(a):Mi też zbytnio gałki w padzie nie działają w taki sam sposób jak na PS2.

Masz jakiegoś taniego pada? W tych tanich rzadko jest czułość wychylenia (lub jest minimalna).

Tani pad owszem ma gorsze analogi i zwykle przy wychyleniu do 1/3 juz mają "max" osiągnięty, ale działają.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że jedynym rozsądnym padem do PC jest tylko i wyłącznie Xboxowy, nawet logitechy potrafią sprawiać problemy.
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » Cz sie 27, 09 16:01

Gac666 napisał(a):nawet logitechy potrafią sprawiać problemy.

Ja od ponad trzech lat nie miałem z RumblePadem 2 ani jednego problemu. No może oprócz tego, ze w Gears of War gdy pociągnę gałkę do przodu to Marcus biegnie do tyłu i na odwrót ;).
Bizon

Postprzez Gac666 » Cz sie 27, 09 16:06

Bizon napisał(a):
Gac666 napisał(a):nawet logitechy potrafią sprawiać problemy.

Ja od ponad trzech lat nie miałem z RumblePadem 2 ani jednego problemu. No może oprócz tego, ze w Gears of War gdy pociągnę gałkę do przodu to Marcus biegnie do tyłu i na odwrót ;).

No to jak widać jest problem. Jeśli jest gra games for windows to na 70% nie xboxowy pad wywali gre albo nie bedzie któregos przycisku obsługiwać.
Gac666
Big Boss

Postprzez Operator » Cz sie 27, 09 19:45

Bizon napisał(a):Masz jakiegoś taniego pada?
W sumie... Tak
No to jak widać jest problem. Jeśli jest gra games for windows to na 70% nie xboxowy pad wywali gre albo nie bedzie któregos przycisku obsługiwać.
Próbowałem jakiś tam czas temu w Mirror's Edge pograć na nim i efekt taki sam jak u Bizona.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gac666 » Cz sie 27, 09 20:02

No ale to wiadomo dlaczego.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Powrót do Problemy Techniczne