Kącik SALADYNA

A właściwie to bardziej blogi ;) Jeden temat na użytkownika.

Moderatorzy: Operator, Wilczyca, GM

Postprzez SALADYN » Pt sty 13, 12 17:00

Simon napisał(a):I tyle to by było w temacie. Nigdy, SAL, nie kupuj bez rzeczywistych fotek.

Zazwyczaj tak nie robię ale tym razem nie wiem co mi strzeliło do głowy że zaufałem na słowo.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SALADYN » So lut 25, 12 01:24

Dawno już tu nie pisałem a więc żeby nie było że olewam temat to wrzucę coś w stylu Kojimy czyli dzisiejszą szamę.

Obrazek

Typowa jajcówa, tak przy okazji to imageshack się stoczył.
SALADYN

Postprzez Tidus93x » So lut 25, 12 02:13

Ikadakimasu!

A czemu się stoczył?
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » So lut 25, 12 11:27

Tidus93x napisał(a):Ikadakimasu!

A czemu się stoczył?

Bo się trza rejestrować, bo się naszukałem gdzie pobrać kod do miniatury a połowy fotek nawet nie chce wgrać na serwer i te wszechobecne reklamy jak na fotosiku chamsko wyskakujące.

A to nie powinno się pisać Itadakimasu ?
SALADYN

Postprzez Gillian » So lut 25, 12 11:48

Nie się stoczył, tylko utrzymanie serwerów kosztuje, a jakąś korzyść z tego też muszą mieć. Dziwię się, że tak długo wytrzymali.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So lut 25, 12 13:02

Tak ale teraz zniechęcają ludzi do korzystania z serwisu, wcześniej też sobie reklamy tam z boku migały i można się było zarejestrować żeby nie wywalali wrzuconych zdjęć po jakimś czasie ale ja nie lubię być do niczego zmuszany i dlatego tak chętnie wcześniej korzystałem z serwisu, teraz będę szukał alternatywy.
SALADYN

Postprzez Tidus93x » So lut 25, 12 15:53

SALADYN napisał(a):A to nie powinno się pisać Itadakimasu ?

Tak, tak, literówka, wybacz.

Szkoda, bo zawsze na imageshack'a wrzucałem... A nie chce mi się rejestrować. Czapa.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Operator » N lut 26, 12 13:02

A Picasa od Google'a? Też obsługuje internetowe albumy.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez SALADYN » Wt kwi 03, 12 20:31

Wiecie czego mi brakuje w konsolach obecnej i najprawdopodobniej kolejnej generacji ?
Zmieniarki płyt, pamiętacie pewnie czasy kiedy muzyki słuchało się jeszcze na płytach CD, niektórzy pamiętają czasy kaseciaków i winyli ale nie o to mi chodzi, obecnie włączając konsolę odpalam MGS2 i gram sobie spokojnie, po chwili na PSN wchodzi jakiś znajomy i pyta czy nie machniemy razem meczu w multi w czy walki w dowolnej bijatyce.
No to człowiek wstaje z kanapy i przerzuca płyty z pudełka do pudełka po czym wraca do poprzedniej gry a tu znowu ktoś proponuje wspólną grę i tak nie raz przerzuca grami jakby to był węgiel w piwnicy a przy zmieniarce wystarczyła by szybka wizyta w menu i po sprawie.
Zdaje sobie sprawę że przemawia prze mnie zwykłe lenistwo ale czemu nie można ułatwić graczom życia w tak błahym aspekcie zwłaszcza że producenci konsol jak ognia unikają mozliwości instalacji całej gry na dysku z wiadomych powodów.
SALADYN

Postprzez Gac666 » Wt kwi 03, 12 21:42

Albo zmieniarka płyt albo duże dyski. Dlatego lubię moje PC, ponieważ w 90% nie jest teraz wymagana płyta do grania (przez co nie niszcze płyt) a nawet jak jest to są na to obejścia. Na moim prawie 1tera bajtowym dysku mam zainstalowane gry, w które gram od lat lub które zamierzam przejść i się nie przejmuję jakimiś płytami :) Do tego dochodzi Steam, który w ogóle nie wymaga nośnika, a wystarczy, że wklepię kod z instrukcji albo zakupię bezpośrednio ze Steama, bosko!
Ostatnio edytowano Wt kwi 03, 12 21:44 przez Gac666, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Tidus93x » Wt kwi 03, 12 21:43

Faktem jest, że instalacja całej gry na dysku ułatwiłaby nam życie, ale mniejsza o to. Taka zmieniarka znowu powodowałaby dodatkowe koszty produkcji, kombinacje itp, i już cena konsoli idzie w górę. A przecież chodzi o to, żeby zarobić jak najwięcej przy jak najmniejszym nakładzie. Kasa kasa kasa.
Niemniej popieram, że coś takiego byłoby po prostu jak znalazł.

EDIT
Gac ma rację, tu króluje PeCet, też mam gry na dysku i kicham na cd-ki.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Wt kwi 03, 12 22:28

pamiętacie pewnie czasy kiedy muzyki słuchało się jeszcze na płytach CD
Phi! Ja tam dalej cedeki kupuje i z płyt słucham oczywiście jak mi się chce, bo często zrzucam płyty do flaca.

Zresztą z plotek dotyczących nadchodzącej generacji wynika że być może zmieniarki już nie będą nam potrzebne. Sporo się mówi o eliminacji rynku wtórnego właśnie na zasadzie dorzucania do pudełek z grami kodów jednorazowego użytku (na podobnej zasadzie co gry dystrybuowane pudełkowo na PC ale korzystające z DRM Steamworks). Wtedy nie będzie problemu z zainstalowaniem całej gry i odpalaniem bez konieczności wrzucania płyty. Zresztą już teraz mamy Games on Demand na konsolach, dystrybucję cyfrową tytułów wydawanych też w pudełkach i tu nie ma mowy o żonglerce płytami...

A zmieniarki to już relikt czasów minionych. Lepsze odtwarzacze CD nigdy czegoś takiego nie miały. A wraz z pojawieniem się odtwarzaczy DVD coś takiego zostało wyparte. Nie pamiętam odtwarzacza DVD ze zmieniarką. Tym bardziej BD. A że zmieniarki nie pojawiły się w bardziej odpowiednich czasach, kiedy na konsolach królowały CD i gry na kilku płytkach...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt kwi 03, 12 23:51

twilite kid napisał(a):Zresztą z plotek dotyczących nadchodzącej generacji wynika że być może zmieniarki już nie będą nam potrzebne. Sporo się mówi o eliminacji rynku wtórnego właśnie na zasadzie dorzucania do pudełek z grami kodów jednorazowego użytku (na podobnej zasadzie co gry dystrybuowane pudełkowo na PC ale korzystające z DRM Steamworks). Wtedy nie będzie problemu z zainstalowaniem całej gry i odpalaniem bez konieczności wrzucania płyty.

Skoro taka opcja ma za zadanie głównie wyeliminowanie rynku wtórnego to raczej to nie przejdzie, producenci konsol na to nie pozwolą bo zdają sobie sprawę że ich biznes to zaklęte koło sprzedażowe, liczba sprzedanych sztuk sprzętu zależy od ilości, dostępności i cen gier, z wysokimi cenami gier bez możliwości odsprzedaży ludzie po prostu przestana się w to bawić albo będą minimalizować swoje wydatki w tej kwestii, mniej kupionych gier to mniej wydawanych gier (wiadomo że niszowych gier nikt w takiej sytuacji nie będzie kupować) a to z kolei mniej nowych użytkowników i tak w kółko.Online Pass'y przeszły bo koegzystują z używkami i dają ludziom prosty wybór czy chcą się bawić w sieci.

twilite kid napisał(a): Nie pamiętam odtwarzacza DVD ze zmieniarką.

Jaki byłby sens odtwarzacza DVD/BD ze zmieniarką płyt na pokładzie skoro na nich ogląda się film w ciągu jednego wieczora ?
W tym wypadku to zawsze było nieodpowiednie a raczej niepotrzebne rozwiązanie.
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr kwi 04, 12 00:28

SALADYN napisał(a):Jaki byłby sens odtwarzacza DVD/BD ze zmieniarką płyt na pokładzie skoro na nich ogląda się film w ciągu jednego wieczora ?
Jaki sens ma zmieniarka płyt w konsoli skoro na niej gra się w jedną grę w ciągu wieczora?
Posiedzenie przed grą to takie same posiedzenie jak przy okazji filmu.

SALADYN napisał(a):Skoro taka opcja ma za zadanie głównie wyeliminowanie rynku wtórnego to raczej to nie przejdzie
Na PC jakoś przeszło...

Żeby nie było, ja lubię używki i nie chcę się ich pozbywać.

Nie rozumiem tylko jaki interes w używkach mieliby producenci konsol, którzy zarabiają na sprzedaży nowych gier - bo od tego mają procent. Gracz kupujący konsolę po to, żeby grać na używkach to stracone pieniądze dla producenta, biorąc pod uwagę fakt, iż na sprzęcie nie zarabia się nic, a wręcz się do niego dokłada (vide PS3).

No i nie wiem jak to jest, ale matematyka raczej mówi, że czy ludzie mieliby możliwość odsprzedaży gier czy nie to i tak te same pieniądze krążą na tym rynku. Gracz nie może odsprzedać gry? No to kupuje ich połowę mniej. Inny gracz nie może kupić używki? No to kupuje odpowiednio mniej nówek. Sumarycznie mniej więcej przekłada się to na taki sam wynik sprzedaży nowych egzemplarzy. Powiedziałbym, że nawet i sprzedawałoby się ich więcej. Bo co za różnica dla przeciętnego gracza z cywilizowanego kraju dorzucić te pare dolców do nowej gry zamiast brać używkę? Z czasem gracze przywykliby do tego. A większa sprzedaż mogłaby pociągnąć obniżenie cen. W sumie mniejsza sprzedaż zaś mogłaby spowodować szybsze obniżki cen.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr kwi 04, 12 00:53

twilite kid napisał(a):Jaki sens ma zmieniarka płyt w konsoli skoro na niej gra się w jedną grę w ciągu wieczora?
Posiedzenie przed grą to takie same posiedzenie jak przy okazji filmu..

Tu sie mylisz, wcześniej opisałem dlaczego.

twilite kid napisał(a): biorąc pod uwagę fakt, iż na sprzęcie nie zarabia się nic, a wręcz się do niego dokłada (vide PS3).

Jeszcze niecały rok temu ten argument by przeszedł ale teraz to niestety inwalida, co prawda PS3 na razie dopiero odrabia straty ale sam fakt że koszt produkcji przestał sie rozmijać z cena sprzedaży jest każdemu graczowi i sony na rękę.

twilite kid napisał(a): ale matematyka raczej mówi, że czy ludzie mieliby możliwość odsprzedaży gier czy nie to i tak te same pieniądze krążą na tym rynku.

Tutaj trudno się nie zgodzić ale pamiętaj że ludzie to dziwne bestie które gromiły sony za usuniecie możliwości instalacji linuxa mimo tego że z tej funkcji skorzystał ledwo odsetek użytkowników, gdyby nagle ogłoszono że na PS4 będą działać tylko nowe gry ze sklepu to na bank znajdzie sie cała masa malkontentów którym taki ruch by się delikatnie mówiąc nie spodobał mimo faktu że sami kupują w przeważającym stopniu nowe gry podczas premier, zresztą przykładu nie trzeba szukać daleko a wystarczy wspomnieć o plotkach które dotyczyły nowego Xboxa i jego rzekomego braku możliwości odtwarzania używek a konsekwencje takiej sytuacji najprościej przewidzieć właśnie w sposób przeze mnie opisany.
Problem tkwi w tym że wydawcy gier nie potrafią zdzierżyć że ktoś kupuje grę używana zamiast nową a takiej firmie jak sony to wisi bo jednak te używane gry muszą być grane na ich sprzęcie dla nich to po prostu dwa różnie źródła dochodu i całe szczęście to oni będą decydować.
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr kwi 04, 12 01:06

SALADYN napisał(a):Jeszcze niecały rok temu ten argument by przeszedł ale teraz to niestety inwalida
Ale PS3 tu nie ma nic do rzeczy. Mówimy o kolejnej generacji, do której producenci pewnie i tak będą dokładali i wtedy będziemy mogli ich rozliczać.

SALADYN napisał(a):kupuje grę używana zamiast nową a takiej firmie jak sony to wisi bo jednak te używane gry muszą być grane na ich sprzęcie dla nich to po prostu dwa różnie źródła dochodu i całe szczęście to oni będą decydować.
Nie znam marż Sony, ale to oczywiste, że bardziej opłaca im się sprzedać jedną konsole i parę gier niż dwie konsole, na których będą grane używki. Bo taka konsola, która nie generuje zysku to stracone pieniądze.

SALADYN napisał(a):na bank znajdzie sie cała masa malkontentów którym taki ruch by się delikatnie mówiąc nie spodobał
Na miejsce masy malkontentów znajdą się dwie masy nowych graczy, którzy zobaczą zapowiedź Call of Duty 15 i pobiegną po konsolę i gry do sklepu. Rynek się zmienia, malkontenci to głównie stara gwardia, nowi klienci szybko przywykną do nowych zasad.

SALADYN napisał(a):Tu sie mylisz, wcześniej opisałem dlaczego.
No a ja Ci powiedziałem dlaczego w konsoli to ma mniejszy sens niż jeszcze parę lat wcześniej. Jeśli nie pojawiło się to wtedy to pewnie nie miało to sensu. Może nie wiemy z jakich przyczyn, można jedynie się domyślać (zmieniarki lubiły się psuć, a poza tym to tylko dodatkowy koszt w produkcji), a na pewno ktoś o tym wtedy pomyślał.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr kwi 04, 12 08:42

Klient który poleci po Call of Duty 15 nie jest pewnym klientem bo istnieje duże prawdopodobieństwo że po prostu uległ modzie na granie i za pół roku opchnie konsole na allegro (jak to miało miejsce z Wii), w takim wypadku liczy się zysk z konsoli bo gier taki gość kupi niewiele a i tak pewno większość będzie używanych.

Dobra znowu zaczęliśmy rozpisywać się o używkach a już przerzucaliśmy sie argumentami na ten temat, poczekajmy na to co przyniesie przyszłość która jest raczej niepewna patrząc na obecne poczynania, logikę developerów i ekonomiczne trendy rynku.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr kwi 04, 12 10:54

SALADYN napisał(a):No to człowiek wstaje z kanapy

I widzisz, po to właśnie to wymyślono żebyś w sadło nie obrósł. A robiłeś już z kanapy na fotel? Ciężki temat.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Re: Kącik SALADYNA

Postprzez SALADYN » Śr cze 06, 12 10:33

Słyszeliście o tej aferze z Xboxem co to niby znowu naruszył jakieś patenty tym razem należące do motoroli przez co jego sprzedaż w Niemczech jest już zakazana ?
SALADYN

Postprzez Pabian01 » Śr cze 06, 12 15:01

A to nie były patenty Google albo Apple ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Śr cze 06, 12 21:46

Apple jak już. Apple wszędzie dopatrzy się swoich patentów. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Śr cze 06, 12 22:30

że niby pod odpowiednim kątem X z loga wygląda jak jabłko?:P
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Operator » Cz cze 07, 12 11:45

Huh, teraz chcą zablokować premierę SGS III, bo "SGS III MA CZĘŚCI Z NEXUSA! A W NEXUSIE NAGIĘLI NASZ PATENT!"
Jak im się uda, to 9 milionów osób, które złożyło pre-order chyba pójdzie zrobić masowy protest/atak na Apple.
Operator
Laughing Octopus

Postprzez ArecaS » Cz cze 07, 12 12:49

Apple już większość zorientowanych w temacie by zjadła najchętniej, bo to co robią z patentami to czyste chamstwo. Z resztą, nie tylko z patentami.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Pabian01 » Cz cze 07, 12 13:15

SGS ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Soul » Cz cze 07, 12 13:38

Samsung Galaxy SIII
O tej aferze z nim to nie słyszałem.
Soul
Predator

Postprzez SALADYN » Cz cze 07, 12 14:33

To jest dość znany proceder że małe firmy wymyślają pokrętne nazwy i opisy patentów które można podpiąć pod spora grupę wynalazków a potem skarżą wielkie firmy o naruszenie tych patentów po czym sprawę się wycisza przez ugodę i kilka milionów baksów jak to było w przypadku wibracji w padach ale pierwsze słyszę żeby coś takiego robiła firma typu apple, ja tu widzę jawną próbę wysiudania konkurencji zamiast chęci zarobienia.
SALADYN

Postprzez Operator » Cz cze 07, 12 15:05

http://assets.sbnation.com/assets/11681 ... -S-III.pdf
Poczytajcie sobie, nie wiem czy się śmiać, czy płakać...
pierwsze słyszę żeby coś takiego robiła firma typu apple,

Nie słyszałeś, jak chcieli zablokować sprzedaż tabletu XOOM w Niemczech? Udało im się. Powód? Tak samo- "ŁOJDIRIRI-NAGIĘCIE-PATENTU!"
Operator
Laughing Octopus

Postprzez ArecaS » Cz cze 07, 12 19:25

Tak samo już kilkukrotnie próbują zablokować sprzęt Samsunga. Od tego się właściwie zaczęło. Potrafili nawet przyczepić się do tego, że Galaxy Tab 10,1 wygląda identycznie jak iPad 2. Tyle tylko, że zarzut oparli na zdjęciu, gdzie zmienili proporcje Samsunga. No i afera trwa od ponad roku jakoś. Pozywa Apple wszystkich.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz cze 07, 12 19:57

Prawda tez jest taka, ze styl graficzny i interfejsy Appla kopiuja wszyscy wokol. W glupim automacie do sprzedazy biletow juz nawet sa ikonki z zaograglonymi rogami.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przemyślenia użytkowników