The difference between sniper riffle and assault riffe

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

The difference between sniper riffle and assault riffe

Postprzez Johny Sasaki » Wt gru 05, 06 01:29

Nie wiem czy dobry dzial, z gory przepraszam jesli powinienem byl to wsadzic do pierdolnika.
Jakis czas temu podczas grania w MGS moj dziadek zainteresowal sie karabinem snajperskim z ktorego strzelalem podczas ktorejs partii w MGS2 (podczas oslaniania Emmy), a nastepna godzine spedzilismy na dyskusji w ktorej senior rodu twierdzil, ze kazdy karabin moze sluzyc za snajperski (jako argument podal np zamontowanie lunety na szynie w M4A1/M16), natomiast ja uparcie twierdzilem, ze to nie bedzie to samo co karabin stricte snajperski. Kazdy moj argument byl odpierany rozsadniejszymi argumentami mojego dziadka, ktory w odroznieniu do mnie mial stycznosc z bronia i naszla mnie taka mysl:
Czym wlasciwie roznia sie karabiny snajperskie od karabinow szturmowych? Jesli ktos zna jakies zrodla albo posiada stosowna wiedze, to bardzo prosze o rozwianie niedomowien, bedziemy z dziadkiem bardzo wdzieczni;]
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Re: The difference between sniper riffle and assault riffe

Postprzez odin » Wt gru 05, 06 02:05

Wiesz, nie posiadam wiedzy na miare historyka zastosowań oraz uzytkowania broni palnych w dwudziestym i dwudziestym pierwszym wieku ale postaram się odpowiedzieć. Każdy karabin snajperski konstruowany jest na zasadzie innego schematu, jaki definiuje jego maksymalny zasięg, intratną celność, oraz szereg innych czynników. Schematy są różne, jednak cel stawiany sobie na początku konstrukcji można wyszczególnić. "Snajperki" kierowane są do różnych zastosowań. Dlatego tez obserwować można ich przeróżne wariacje. Często opierające się na kilku zmianach, kończąc na gruntowych modernizacjach. M16 i wszelkie pochodne nie zostanie wartościowym jakościowo karabinem snajperskim gdyż jego konsturkcja oparta została na założeniach zastosowania do ( uogulniając ) średniego kontaktu. Uniwersalizm polegał na masie dodatków jakie owy karabin mógł posiadać, co jednoznacznie nie podnosiło jego walorów jako karabinu snajperskiego. Konstrukcja lufy choćby wyklucza ten karabin. Do wręcz każdego modelu broni można podczepić optyczny celownik, laserowy wskaźnik, co podniesie jakość jego uzytkowania, jednak NIE zmieni jego wartości technicznych. Karabiny snajperskie tworzone są w taki sposób, by prędkość wylotowa pocisku, oraz specialna konstrukcja lufy, tłumiły rozrzut boczny oraz energię rotacyjną gazów wylotowych. W teorii. By wszystko co ruchowe w tym karabinie było wysoce dokładne, oraz zgrane z każdą odpowiednią częścią w niemalże doskonały sposób. To takie wyspecializowane maszynki nie produkowane przynajmniej tak masowo, a jeśli, to z naciskiem na jakość. Choćby zapadnia oraz młoteczek są skierowane pod innym kątem, tożsamo z komorą spalania, tak by energia gazu skierowana była wydajniej. Wszystko mierzone jest bardzo starannie.
Ponadto, karabiny snajperkie, to wysoce delikatne konstrukcje, które nijak sie mają co do wytrzymałosci karabinów szturmowych. Optyka tam zainstalowana, często ustawiana jest pod konkretny model konstrukcyjny, oraz optymalnie korygowana.
Styczność miałem z karabinem myśliwskim, pośrednią z prawdziwym karabinem snajperskim. Faktem jest to iż różnią się jakością wykonania, oraz precyzją złożenia. Karabiny myśliwskie są nieżadko skonstruowane podobnie do zwykłych broni krótkich. Karabiny snajperskie szczyczą się już indywidualnością.
Spać się chce.
odin
od internetu mi urwiesz!

Postprzez Johny Sasaki » Wt gru 05, 06 02:13

Dzieki za informacje, co nieco sie dowiedzialem czego nie wiedzialem
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez odin » Wt gru 05, 06 02:16

Mógłbym tak dłużej. Chodziłem na wykłady własnie takiego historyka. I takie tam najczęściej padały pytania. Czym się różni to i to. Czy można tak jak w filmach wyrać "lufę" pistoletu? Co się stanie jak w komorze zaklinuje się nabój?
Tylko późno już jest. Poszukaj na Wikipedi jeśli chcesz jakiegoś profesionalnego wyjaśnienia. Na pewno w definicji karabinu snajperskiego wymienią jego głowne cechy, którymi to będzie się musiał wyrózniać, czytaj różnić od reszty.
odin
od internetu mi urwiesz!

Powrót do Wszystko o serii