Liquid Ocelot/Ocelot Liquid

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Liquid Ocelot/Ocelot Liquid

Postprzez Gac666xx » So wrz 01, 07 12:25

Wydzielone z http://www.metalgearsolid.us/forum/viewtopic.php?t=1242

"amputacja na żywca przeklętego Possesed Arm i goodbye Liquid)."

To nic nie da, to nanomaszyny Liquida to spowodowały, a te są teraz w całym ciele Ocelota, amputacja byłaby zbędna.
Ostatnio edytowano So wrz 01, 07 16:29 przez Gac666xx, łącznie edytowano 1 raz
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 01, 07 12:28

Skąd wiesz że to nano Liquida odpowiada za pojawienie się jego osobowości w ciele Ocelota?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » So wrz 01, 07 12:31

No bo twoje mięśnie raczej nie mają mózgu prawda? Zaś Nano Liquida skopiowały jego pamięć (lub przynajmniej część od czasu ich wstrzyknięcia), a potem gdy doszło do przyszycia ponownie się obudziły (bo wiadomo, że krew była odpompowana, ale Nano mogły się zagnieździć i hibernować) i po połączeniu z Nano Ocelota po prostu wymieszały informację. Czy to przypadkowo, czy to świadomie nie ma znaczenia, ich umysły się połączyły.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 01, 07 12:32

Chodzi o to że nawet na Big Shell Ocelot wstrzykiwał coś jeszcze w swoją rękę więc...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » So wrz 01, 07 12:38

No to Big Shell jest póżniej niż Tanker nie ;) ?

Wstrzykiwał sobie serum do represji/walki z Nano Liquida, wirus jakiś może. W każdym bądź razie on non stop walczył by Liquid nie przejął go w całości, ale to nic nie dawało.

Możliwe też, że wstrzykiwał sobie więcej świeżych Nano by te wyparły stare, ale Liquidowskie je adaptowały lub deaktywowały.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » So wrz 01, 07 12:42

cóż, a może dlatego powiedzieli w MGS3 że Sorrow jest ojcem Ocelota, i mamy tutaj opętanie (like Evil dead 2) niż przejęcie władzy z powodu nano.
Inaczej że Ocelot ma moce Medium jak Sorrow i wykorzystuje to Liquid.

Z drugiej strony czy Nano mogą kopiwać umysły?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » So wrz 01, 07 13:18

Dlaczego nie mogłyby? Poprzez analizę przepływających sygnałów elektrycznych były w stanie z analizować i zapamiętać informacje przekazywane.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 01, 07 16:27

Proszę jakiegoś moda o wydzielenie dyskusji.

Co do Sorrow to jeśli Ocelot ma jego moce to on mógłby opętać Liquida a nie Liquid Ocelota który tych mocy nie ma.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez drakkainen » So wrz 01, 07 18:18

Gac666 napisał(a):"amputacja na żywca przeklętego Possesed Arm i goodbye Liquid)."

Odbiegając troche od głónego wątku - dla mnie to najgorszy motyw fabularny (P.Arm) jaki występuje w MGS2 i szkoda że stanowi główny motor napędowy 4 (Liquid Ocelot) chociaż... ciekawostka: gdzieś między 2 i 3 (premiery) oglądałem na zdaje sie TVP2 dokument gdzie mówili że jeśli stracisz dłoń i przeszczepią ci dłoń np. policjanta to będziesz umiał posługiwac sie bronią palną za pomocą tej dłoni mimo że nigdy sie tego nie uczyłeś. Nie wiem na ile to prawda ale jeśli taki Kojima też to oglądał i doznał olśnienia to niechce już wiedziec co go inspiruje:)
Ostatnio edytowano Pn wrz 03, 07 00:33 przez drakkainen, łącznie edytowano 1 raz
FUTURE IS HERE.
FIGHT THE FUTURE.
drakkainen
Red Blaster

Postprzez kul2 » So wrz 01, 07 18:32

'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » So wrz 01, 07 19:02

Drakkainen według mnie to nie jest do końca tak, że pamięta jak się obsługuje broń, tylko odpowiednio rozwinięte mięśnie (po długim używaniu takiej broni przez dawcę) pozwoliło na lepsze przystosowanie do niej przez co użytkownik (odbiorca) sięgając po taką samą broń łatwiej się nauczy jej obsługi i lepiej strzelać będzie niż gdyby miał swoją rękę i tak samo zaczynał.

Już to kiedyś tłumaczyłem gdzieś na forum. Chodzi o to, że Ocelot przeszczepił sobie tę a nie inną rękę dlatego iż Liquid dobrze posługiwał się bronią palną i po przeszczepie Ocelot nie musiał od początku ręki trenować, ponieważ ta już była do tego przystosowana.

P.S. Mówiąc o rozwiniętych mięśniach nie mam na myśli "przypakowana łapa" tylko odpowiednio zwinna i stabilna.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » So wrz 01, 07 19:53

znów z drugiej strony, to zawsze myślałem czemu u licha Ocelot nie przyszył sobie swojej dawnej ręki? w końcu uciekł z nią po tym ataku ninji.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sashh » So wrz 01, 07 20:03

Generalnie z przyszywaniem utraconych kończyn jest tak, że im dłużej po od odcięcia, tym mniejsza szansa powodzenia ewentualnej operacji. Coś mi się wydaje, że Kojimie nie chodziło o tak prozaiczny powód, Liquid Ocelot to po prostu dobry motyw do przedłużenia serii ($$$).

Podobnie jak drakkainen uważam, że ta ręka to fatalna pomyłka Kojimy i IMO zepsucie najlepszej postaci serii.
Sashh
Coward Duck

Postprzez Gac666xx » So wrz 01, 07 20:50

uci napisał(a):znów z drugiej strony, to zawsze myślałem czemu u licha Ocelot nie przyszył sobie swojej dawnej ręki? w końcu uciekł z nią po tym ataku ninji.

Może nie znalazł lodówki ? xD

Z drugiej strony na zewnątrz było bardzo zimno.

Zaś stawiając na kańcie możliwe, że pomyślał iż tak naprawdę wolałby mieć młodszą rękę, sprawniejszą.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » So wrz 01, 07 21:11

No tak, ale jakie Liquid musiał mieć nanomaszyny, że po jego śmierci zachowały cały jego umysł? Inaczej, że musiały by być wcześniej zaprogramowane żeby na bierząco kopiowac procesy myślowe?

Z drugiej strony (sorrow) Liquid budził się tylko przy Solidzie, a to z tego powodu że nienawidził brata, może wtedy wyrywał się spod kontroli umyslowej ocelota i przejmował kontrole?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 01, 07 22:00

Już to kiedyś tłumaczyłem gdzieś na forum. Chodzi o to, że Ocelot przeszczepił sobie tę a nie inną rękę dlatego iż Liquid dobrze posługiwał się bronią palną

No ale w grze jest powiedziane że to Liquid wybrał Ocelota na swojego nosiciela.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So wrz 01, 07 22:54

O_o

ale jak Liquid mógł go wybrać będąc martwym?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sage » So wrz 01, 07 23:02

Liquid:
Why do you think I chose Ocelot as my host?

wybrał przed śmiercią, co by znaczyło, że był świadom kim jest ocelot.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » So wrz 01, 07 23:45

A może to był tylko żart ze strony Liquida lub przenośnia.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sashh » N wrz 02, 07 00:22

Wątpię, mówił pewnie i bardzo serio, dokładnie tak jakby to zaplanował.
Sashh
Coward Duck

Postprzez Nevar » N wrz 02, 07 07:54

Ale dlaczego Ocelot nie przyszył sobie swojej ręki?
Nevar
banan

Postprzez uci » N wrz 02, 07 08:20

co więcej, o ile pamietam to ocelot stracił dłoń, gdzieś trche za nadgarstkiem, a po transplantacji przyszyto m uramie Liquida gdzies w łokciu.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N wrz 02, 07 09:48

Tak tak, to dopiero zagadka jest.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » N wrz 02, 07 10:56

Sage napisał(a):wybrał przed śmiercią, co by znaczyło, że był świadom kim jest ocelot.

Może jego ręka żyła własnym życiem, jak ta z Addamsów? ;)
Prawdę mówiąc to w tym momencie Kojima trochę przedobrzył, a ten tekst o wybraniu sobie nosiciela był nie potrzebny.
Ze niby co? Powiedział przed śmiercią, gdzieś w bazie na SH do Ocelota: "Ocelot jeżeli umrę, to przyszyj sobie moją dłoń, bo mi ciebie szkoda" (w szyderczym uśmiechu, znaczącym, że Liquid dokładnie wie kim jest Ocelot). Tak to wyglądało? Raczej niezbyt...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666xx » N wrz 02, 07 11:44

Mógł w testamencie napisać xD, o wiem jeszcze lepiej.

Liquid wiedział, że Ocelot stracił rękę i wiedział też, że zapewne przegra. Powiedział Ocelotowi, że w razie czego może sobie wziąść jego ciało.

Chyba jedyne rozsądne rozwiązanie...
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Nevar » N wrz 02, 07 12:05

Kul mi kiedyś napisał, że Liquid umierając napisał na śniegu, żeby Ocelot wziął jego rękę. Ale nie wiem, czy kul wtedy nie żartował...
Nevar
banan

Powrót do Wszystko o serii