Metal...Gear?

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Metal...Gear?

Postprzez SaladinAI » Śr kwi 18, 12 12:50

A właśnie, w związku z tłumaczeniami zastanawialiście się co właściwie oznacza ta nazwa/funkcja dla nuklearnego mecha? Jest dość pospolita i w sumie nie kieruje na zastosowanie maszyny. Nazwa Shagohod jest równie oryginalna bo oznacza po prostu chodzik, kroczący pojazd czyli wskazuje na funkcję ale nie właściwy cel a więc mobilny system przenoszenia głowic jądrowych oraz ich użycia z każdego zakątka ziemi. Kroczący czołg też jest mało pomysłowy.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr kwi 18, 12 16:29

Tu trzeba chyba patrzeć na tą nazwę dosłownie bez szukania jakiejś głębi, Metal bo metalowy a Gear bo oprzyrządowanie lub ekwipunek w sensie pilota maszyny.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Śr kwi 18, 12 17:34

Dalej brzmi głupio bo można przypisać do wszystkiego. Kojima starał się chyba to złagodzić dodając przydomki z okresu II WŚ.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Tidus93x » Śr kwi 18, 12 18:30

A ja już tak się przyzwyczaiłem do tej nazwy, że Metal Gear to Metal Gear, a nie kurna metalowa zębatka. I jak ktoś nie wie, czym jest Metal Gear, to patrzę jak na debila (a sam nim w takim wypadku jestem XD)
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Śr kwi 18, 12 20:31

Myślę, że nie ma się co domyślać znaczenia tej nazwy.
Weźcie pod uwagę fakt, iż w momencie kiedy pierwsza gra z serii powstała to takie "bezsensowne" nazwy gier czy filmów były na topie :).

"Heavy Gear" jest takim samym przykładem i można by tu wymieniać bez końca.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz kwi 19, 12 09:58

A to możliwe że Hideo w 87 tak intensywnie nad tym nie myślał. Za to w Peace Walkerze fajnie z tej nazwy leją :)
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do Wszystko o serii