...you are lonely...

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Postprzez Johny Sasaki » Pt maja 11, 07 23:57

"Skoro był szkolony na maszynę do zabijania to życie ludzi których nie znał było mu obojętne, ale teraz wyobraź sobie, że zabijasz kogoś kto wygląda dokładnie tak jak ty i do tego kogoś kto mimo wszystko był dla ciebie ojcem(szkoleniowcy wychowują żołnierzy, a ci w zamian za to darzą ich szacunkiem).
Do tego wyobraź sobie, że jesteś stworzony w jakimś chorym eksperymencie, roznosisz wirusa, który zabija tych, którzy mają tę samą pulę genów co ty i do tego jeszcze spotykasz swojego przyjaciela, którego zabiłeś kilka lat wcześniej, co więcej on chce żebyś to powtórzył. Podejrzewam, że większość ludzi po połowie tych wydarzeń potrzebowałaby kaftanika i kilku leków na uspokojenie."

Po 1 Snaku nie roznosil zadnego wirusa
Po 2 wlasnie sobie to wyobrazilem, i nie wydaje mi sie to jakas bardzo straszna na dziendobry kwestia. BB nie byl podobny do Snaka gdy umieral, a Liquid... albo Snaku albo on, jakie mialbym miec wyrzuty sumienia za to, ze zabilem kogos kto wyglada jak ja w obronie wlasnej? Jedyne cos by mi nie dawalo spokoju to jak ktos taki mogl istniec i dlaczego mnie nie lubil, ale Liquid wszystko wytlumaczyl. Jedyne co by mnie zszokowalo, to przyjaciel ktory wrocil z zaswiatow...
Po 3 no wlasnie Kul:)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Infernal Warrior » So maja 12, 07 08:33

Wiesz Barth... Kojima nie bez powodu stworzył drugie zakonczenie... i nie chodzi mi tu wcale o mozliwosc zdobycia Stealth'a. W tym zakonczeniu ukazuje inne zachowanie Snake'a, tak samo jak w tym drugim. Widac ze nie jest to zachowanie czlowieka obojetnego na smierc waznych dla niego osob. Mozliwe rowniez ze takie, smutne zakonczenie mialobyc tym prawdziwym. Wkoncu w glownym scenariuszu nie ma Meryl, dopiero MGS4 wskazuje na prawdziwosc zakonczenia z Meryl, a i tego pewni byc nie mozemy bo Hideo lubi namotac ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Solid Snake 1989 » So maja 12, 07 16:05

Ale już w MGS2 pojawia sie wzmianka o Meryl. Gdzie? W książce Nastashy!!! In the darkness of Shadow Mosess (jak zrobiłem błąd to sorry). Na końcu jest napisane że Snake i Meryl odjeżdżają na skuterze śnieżnym. Może nie jest to jakiś super argument ale zawsze.
You got to live your life.
You got to find your own way.
Find your own flavour
Solid Snake 1989
Pyro Bison

Postprzez kul2 » So maja 12, 07 16:39

To nie jest temat o tym kto przezyl, IW -> do artykulu z poprzedniej soboty.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez barth » So maja 12, 07 19:40

a FoxDie to co?
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Solid Snake 1989 » So maja 12, 07 20:01

barth napisał(a):

a FoxDie to co?

Według Wikipedii roznosił, a z mojej własnej wiedzy to wydaje mi sie że Sanke działał jako czynnik przez który FoxDie sie uruchamiał. To tak jakby Snake był iskrą dla gazu w zapalniczce (ale porównanie).

A co do samego Snake'a to szkoda mi go a zarazem go podziwiam, ta nie wiedza (chodzi mi o MGS) kiedy i gdzie może go dopaść FoxDie. Strasznie podobała mi sie jego rozmowa z Naomi gdy mówi że nie ma za złe Naomi że chciała go zabić, chce wiedzieć ile ma czasu bo ma misje do wykonania. Taki tragizm postaci.
Solid Snake 1989
Pyro Bison

Postprzez kul2 » So maja 12, 07 20:53

Snake roznosil a iskra zapalna byl specyficzny zapis genow.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Johny Sasaki » So maja 12, 07 20:55

a FoxDie to co?

Przeciez FoxDie to byl programowalny wirus uaktywniajacy sie na specyficzny lancuch dna, co on roznosil i niby kogo zarazil?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez barth » So maja 12, 07 21:30

Tak, łańcuch dna taki jaki mieli członkowie FoxHound'a, Sneju miał go wstrzykniętego i miał go roznieść po Shadow Moses, taki był oficjalny plan Pentagonu, wysłali go tam tylko jako nosiciela śmierci, aby móc odzyskać Metal Gear'a bez żadnych kompikacji, po prostu wpada Solid i wszyscy umierają. Na nieszczęście tuż przed wstrzyknięciem tego wirusa wężowi osoba, która ko wynalazła/skonstruowała(wirusa) czyli Naomi, lekko zmieniła jego właściwości, nikt nie wie na jakie.
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gillian » Pn maja 14, 07 01:02

Johny, raczej na pewno zaraził Octopusa, Bakera i Liquida.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » Śr maja 16, 07 20:13

Przeżycie innych postaci mogło być czysto przypadkowe (maska Mantisa i leki Sniper Wolf), lub po prostu było kwestią czasu (czyli Snake zdążył pozabijać członków Fox Hound zanim umarli by od wirusa, chociaż tu jest pewna nieścisłość, bo Baker i Octopus umierali od razu). Ocelot, jako osoba "z góry" mógł mieć zapewnione bycie nieuwzględnionym w wirusie. Czyli :
-pierwotna wersja wirusa zabijająca każdego (przyjmijmy, że poza Ocelotem)
-zmiany wprowadzone przez Naomi, które jedynie usunęły z listy ofiar pewne osoby i zaprogramowały losową aktywację w przypadku Solid Snake'a. Można gdybać, czy Naomi uratowała Otacona, bo patrząc z perspektywy Pentagonu nie byłoby zbyt korzystne, by przeżył te wydarzenia.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez barth » Śr maja 16, 07 20:46

Po pierwsze: Ocelot nie tylko mógł mieć zapewnione przeżycie, ale miał(jest gdzieś o tym mowa w MGS1),
Po drugie: Jak to przeżycie Ocelota jest niekorzystne dla Pentagonu? Przecie on dla nich(i dla prezydenta - trzeciego bliźniaka ;) ) pracował do diabła mać
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Old Snake » Cz maja 17, 07 01:27

Jak to przeżycie Ocelota jest niekorzystne dla Pentagonu? Przecie on dla nich(i dla prezydenta - trzeciego bliźniaka ;) ) pracował do diabła mać

Otacona Barth, Otacona. Czytaj poprawnie.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez barth » Cz maja 17, 07 10:21

Aha, Otacona :D
Otacon nie miał zmienianego DNA i nie był brany pod uwagę w projekcie, dla mnie jest już zastanawiające, że chcieli w ten sposób zabić Bakera i Andersona, widać mieli już gotową przykrywkę, coś w stylu: to terroryści nie my.
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez kotlet_schabowy » Pt maja 18, 07 17:56

Według mnie każdy był brany pod uwagę, myślisz, że Pentagon chciałby mieć świadków jakichkolwiek ? Po co mieliby robić wyjątek dla naukowca ?
Chyba, że jako projekt, masz na myśli coś innego.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez barth » Pt maja 18, 07 22:29

W sumie Otacon projektował Metal Geara, więc dla rządu był więcej żywy niż martwy, w razie awarii, albo potrzeby wprowadzenia modyfikacji tylko Hal znał Rex'a na tyle dobrze aby wprowadzić wszystko bezproblemowo.
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez kotlet_schabowy » Pn maja 21, 07 20:44

W sumie jest to jakiś koncept, ale sądzę, że znaleźliby innego inżyniera, tajemnica to podstawa.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez barth » Pn maja 21, 07 21:03

Inżynierowi, który nie projektował maszyny tak skomplikowanej jak Gear trudno byłoby nauczyć się co i jak, a nawet jakby się nauczył to zajęłoby mu to kupe czasu. Human resources są bardzo ważne w takich projektach.
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Nevar » Wt maja 22, 07 12:50

Gdy Snake rozmawia z Otaconem w MGS1, chyba gdy Otacon daje mu kartę, słychać takie bulgotanie - może to jest FOXDIE? Ale czemu nie zadziałał?
Nevar
banan

Postprzez kul2 » Wt maja 22, 07 16:47

Wlasnie dlatego ze Otacon nie mial umrzec.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Johny Sasaki » Wt maja 22, 07 20:52

FoxDie = Fox-Hound Die = Liquid, Wolf, Raven, Ocelot, Mantis, Octopus + Solid vel "Doreczyciel" Die
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gillian » Wt maja 22, 07 23:04

Myślę że to "bulgotanie" miało tylko dac wrażenie tego że Snake miał lekką schizę. Dwóch gości przed nim umarło niewiele wcześniej zupełnie "z zaskoczenia", więc naturalnie mogło mu się wydawać, że zaraz i trzeci padnie ;].
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solid Snake 1989 » Pt maja 25, 07 20:09

Dlaczego Twoim zdaniem nie umarl?
Z powodu przyczyny ;). Ocelot nie umarł bo może Patrioci wpłynęli na FoxDie. Albo na Naomi.
You got to live your life.
You got to find your own way.
Find your own flavour
Solid Snake 1989
Pyro Bison

Postprzez Snake_VR5 » N lip 11, 10 14:54

Uzion napisał(a):Otoz myslalem o Snake'u. Jaki to bohater, posagowa postac, idol...

Solid Snake idolem ? hmm czy idolem dla dzieci i młodzieży może być postać z gry która jawnie pali papierosy, a więc propaguje to jakimś stopniu niezdrowy tryb życia i uzależnienie od nikotyny. Dobra żartowałem http://bi.gazeta.pl/im/5/5309/z5309075X.jpg , wydaje mi się że Solid Snake to bohater tragiczny. Nie miał właściwie możliwości wyboru swej drogi życia, a to głównie wydaje mi się za sprawą tego że był ''synem'' Bigo Bossa. Zabijanie miał więc we krwi, dodatkowa samotność, alienacja społeczna i wydarzenia z MGS4 dobitne pokazują tragizm tej postaci. Zabił ''ojca'', ''brata'' i ''najlepszego przyjaciela. I jakby nie patrzyć musiał nauczyć się z tym żyć, co pewnie łatwe nie było...
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Tidus93x » N lip 11, 10 19:21

Zabił ''ojca'', ''brata'' i ''najlepszego przyjaciela.

To fakt, jest to przykra karta z jego dziejów, jednak w MGS4 mógł poczuć się potrzebny, przede wszystkim przez przyjaciół, którzy go wspierali, głównie Otacon i Campbell, a także małą Sunny. Koniec końców, ojciec powiedział mu, żeby nie marnował ostatków życia. Popieram, skoro ma dla kogo żyć.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Snake_VR5 » Pn lip 12, 10 17:05

Ok biorąc jednak nawet to że miał oparcie wśród przyjaciół którzy go wspierali, była to jednak postać czy też bohater tragiczny. Zwłaszcza jeśli poza eliminacją ''ojca'', ''brata'' i ''najlepszego przyjaciela'' sam w MGS4 próbował i myślał by odebrać sobie życie. Na tą chwile (bo nie wiadomo jak jeszcze zamieszają kolejne części) trzeba jednak powiedzieć że dopiął swego i rozwiązał chociażby sprawę Liquida raz na zawsze.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » Pn lip 12, 10 17:25

Big Boss i The Boss to postacie tragiczne, a Solid Snake to już postać niebotycznie tragiczna. W sumie to został stworzony przez system w celu całkowitej eksploatacji. Gorzej niż w modelu greckim.
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez Snake_VR5 » Pn lip 12, 10 20:07

Jak się jest produktem końcowym projektu Les Enfants Terribles to nie ma się co dziwić
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » Pt lip 30, 10 16:02

Jest jedna rzecz, przez którą nie żałuję ani Big Bossa, ani Solida. Sukinsyny mają na tyle niskie czoło, że mogą nosić bandanę od brwi do linii włosów, nie wyglądając przy tym jak skończony półdebil, A JA NIE.

Więc tragizm Wężów sobie, ale nadal inni ludzie potrafią mieć o wiele gorsze tragedie.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Snake_VR5 » Pn sie 09, 10 11:03

Albo ta bandana jest taka szeroka po prostu... :P
Snake_VR5
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wszystko o serii