Niewypały

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Postprzez dr_zgon » Wt paź 17, 06 00:35

Witam
Jest to mój pierwszy post na forum, od MGS1 jestem fanem serii (jak chyba wi?kszo?? z nas :) )
Czytam sobie powy?sze posty i co? mnie zaintrygowa?o. Otó? wielu z Was zarzuca MGS3 brak realizmu (z?amane ko?czyny które wcale nie s? z?amane itp.) Ma?o si? jednak pojawi?o opini krytykujacych samych bossów. Ale od pocz?tku:

MGS1 By?a gr? dla mnie niesamowicie wywa?on?. Niebanalna fabu?a, fenomenalny g?ówny bohater, niepowtarzalny klimat i niesamowici bossowie. Nie mog? powiedzie? ?e Psycho Mantis jest szczytem racjonalno?ci, jednak nie zepsu? on klimatu gry i zdo?a? si? tam ?adnie wpasowa? (tym bardziej, ?e starali si? cho? troch? uzasadni? czemu umie rzuca? pos?gami za pomoc? mózgu :) ). Walka ze Sniper Wolf to poezja! Dwójka natomiast, mnie rozczarowa?a. Niektóre moytywy fajne (the patriots, arsenal gear), ale do @%@$%, jak mo?na by?o zepsu? klimat:
1.Grubasem na rolkach w zbroi który podk?ada bomby gdzie popadnie
2.Wampirem biseksualist?, któremu nie straszna dziura w g?owie i zapie**ala po wodzie
3.Murzynk? z wielkim pistoletem na pr?d
4.Liquidem który niczym alien zasiedli? si? w r?ce Ocelota :shock:
5.W ko?cu g?ównym bohaterem, który jest bardziej kobiecy ni? Meryl i Eva razem wzi?te.

Oczekiwa?em wi?c na trójk? w nadziei ?e uratauj?, moim zdaniem, zszargane imi? metal geara. I ok, przyznaj?, jest lepiej. Odrobin?. Gra zachwyca mnie przes?aniem, na powrót g?onym bohaterem, fabu?? pe?n? zwrotów akcji, niesamowit? grywalno?ci?. Dlaczego odrobin?? Bo do prawdy, nie potrzebowa?em do szcz??cia w?adcy szerszeni, kolesia który biega plecami po drzewach z nieproporcjonalnie d?ugim j?zykiem, czy samego Zeusa, który zdecydowa? si? zej?? z Olimpu pod kryptonimem Volgin, aby zadawa? ?mier? piorunami. Na obron? dodam, ?e posta? The Boss jest jedn? z najbardziej klimatycznych jakie mia?em okazj? pozna?. The fury- akceptowalny, jetpack jeszcze zdzier?? a kole? ma co? w sobie. Co do The Enda, to równie?, posta? z pomys?em (gdyby tylko mu ga?y nie wychodzi?y jak ?abie...). Fakt, ?e ka?dy z bossów wybucha z hukiem pomin? lito?ciwym milczeniem.
Nie chc? ?eby?cie mnie ?le zrozumieli: nie mam MGS3s za gr? "niefajn?". Ogromnie mi si? pdoba i przejd? j? zapewne kilka razy, jednak uwa?am ?e Hideo móg?by sobie da? sopoój ze stwarzaniem x-manów czy innych pokemonów i wzi?? si? za stworzenie postaci szczególnych, które mog?yby istnie? naprawd?. Amen
ps. Co do Strzelania zwisaj?c na drzewie-moim zdaniem bajer dodany na si??. Wyobra?anie sobie prawdziwego komandosa który to robi? Je?eli nawet to ku**a po co? :)
dr_zgon
Inkarnacja VR

Postprzez penval » Wt paź 17, 06 16:50

Psioczysz na to, ?e bossowie wybuchaj?, a wiesz w ogóle czemu wybuchaj?...?
we're all stars now, in the dope show
penval
Coward Duck

Postprzez Adamska » Wt paź 17, 06 17:23

dr_zgon napisał(a):Witam
2.Wampirem biseksualist?, któremu nie straszna dziura w g?owie i zapie**ala po wodzie
5.W ko?cu g?ównym bohaterem, który jest bardziej kobiecy ni? Meryl i Eva razem wzi?te.

Ad.2-Co do biegania po wodzie Vampa to ju? w najstarszych opowiesciach o wampirach powiedziane jest ?e maj? zdolno?ci do biegania po wodze :x

Ad.5- Czy bohater musi wygladac ultra-m?sko, miec ci?zki g?os i byc ca?y w bliznach i ?ladach po kulach aby by? bohaterem ?? Nie s?dze by to mia?o jakiekolwiek znaczenie :?
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Gram: w gre.
Czytam: w myślach.

Postprzez Bizon » Wt paź 17, 06 17:32

Bo?e znowu czepiaj? si? raidena! NUDA... :idea:
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666x » Wt paź 17, 06 17:38

Stereotypy, ech.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Adamska » Wt paź 17, 06 17:52

Adamska napisał(a):Ad.5- Czy bohater musi wygladac ultra-m?sko, miec ci?zki g?os i byc ca?y w bliznach i ?ladach po kulach aby by? bohaterem ?? Nie s?dze by to mia?o jakiekolwiek znaczenie :?

Dok?adnie o tym powiedzia?em, ale ch?opak sam przyznaje, ?e jest nowy wi?c mo?na mu wybaczyc heh :D
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Postprzez Teddy » Wt paź 17, 06 17:53

Adamska napisał(a):
dr_zgon napisał(a):Witam

Ad.2-Co do biegania po wodzie Vampa to ju? w najstarszych opowiesciach o wampirach powiedziane jest ?e maj? zdolno?ci do biegania po wodze :x

Ad.5- Czy bohater musi wygladac ultra-m?sko, miec ci?zki g?os i byc ca?y w bliznach i ?ladach po kulach aby by? bohaterem ?? Nie s?dze by to mia?o jakiekolwiek znaczenie :?

W?a?ciwie chodzi oto, ?e ca?a posta? Vampa jako wampira jest chybionym pomys?em. Bo nie do??, ?e to wampir (sic!) to na dodatek peda?, który mia? romans z ojcem swojej najlepszej przyjació?ki a jednocze?nie partnerki z oddzia?u. No, ale cóz jak to powiedzia? SS "Lepiej z ojcem niz z matk?." Na dodatek Adamska, jaki to z niego wampir? ?e poza pa?ami ssie krew i biega po wodzie? A co ze ?wiat?em s?onecznym? Co z krzy?em, czosnkiem i ?wi?cona wod?? Kojima nawet stare mity o wampirach i niewinnych dziewicach ( w tej roli Raiden ) próbuje 'unowocze?ni?'..

Bizon Snake napisał(a):Bo?e znowu czepiaj? si? raidena! NUDA... :idea:

Ludzie Raidena si? czepiali i b?d? czepia? zawsze (przynajmniej do premiery MGS4); z tym si? ju? nic nie da zrobi?. Owszem tak jak pisa? Adamska styl macho sie juz wszystkim przejad?, ale na Boga nie jaka? wykastrowana blond pipa!

Penval - przypuszczam, ?e Twojemu poprzednikowi raczej chodzi?o oto, ?e bossowie wybuchaj? zaraz po walce nie pozostawiaj?c po sobie ?adnych wspomnie?. Brak tu jakich? traumatycznych monologów, przejmuj?cych prze?y?, ani nic w tym stylu. Zamiast tego mamy wypadaj?c? szcz?k? i ognist? g?ow?.. no ale mgoe si? myli?.
Obrazek
Wiem jak pasować do siebie mają części..
Teddy
Half Empty

Postprzez Adamska » Wt paź 17, 06 17:59

Teddy napisał(a):Na dodatek Adamska, jaki to z niego wampir? ?e poza pa?ami ssie krew i biega po wodzie? A co ze ?wiat?em s?onecznym? Co z krzy?em, czosnkiem i ?wi?cona wod?? Kojima nawet stare mity o wampirach i niewinnych dziewicach ( w tej roli Raiden ) próbuje 'unowocze?ni?'..

No wiesz, znajd? mi w MGS 2 krzy?, czosnek i ?wi?cona wod? to co do tego bedziemy mogli dyskutowac, ?wiat?o s?oneczne rzczywi?cie nie dzia?a na niego sam nie wiem czemu, ale nie mo?emy sprawdzic czy te pozosta?e na niego nie oddzia?uj? :x
Po za tym nie jest w pe?ni homoseksualny wi?c nie tylko pa?y mu w gowie :D
Ostatnio edytowano Wt paź 17, 06 18:01 przez Adamska, łącznie edytowano 1 raz
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Postprzez Bizon » Wt paź 17, 06 17:59

Ale po co roztrz?sa? tyle razy ju? poruszane tematy?!

Wiadomo ?e par? postaci w MGS2 by?o chybionych, ale nadal "kocham" t? gr?.

BTW Ja np. Vampa lubi?. :D
No i pami?tajmy ?e on nie zosta? wampirem w typowy dla legend sposób (tzn. nikt go przedtem nie uk?si?)
Bizon

Postprzez Gac666x » Wt paź 17, 06 18:02

Vamp jest rumu?skim szamanem, uprawiaj?cym wampiryzm, nie koniecznie musi na niego to dzia?a?. Jak wida? pozna? jakie? tajniki nie?miertelno?ci, biegania po wodzie i szybko?ci. Mnie sie ta posta? podoba. W ko?cu Psychomantis te? by? nie z tej ziemii, a wzsyscy go lubili ;).
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez dr_zgon » Wt paź 17, 06 18:51

Vamp jest rumu?skim szamanem, uprawiaj?cym wampiryzm

No tak, to wiele wyja?nia :roll: Tak, jak powiedzia? Teddy, posta? wampira po prostu nie pasuje mi w tej grze. Przyznaj?, ?e to s? tylko moje osobiste odczucia które jednocze?nie akceptuj? Psycho Mantisa z pierwszej cz??ci. By? mo?e w?a?nie dlatego, ?e by? odrobin? bardziej tajemniczy. Gdyby strzela? fireballami stworzonymi moc? umys?u te? bym si? go czepia? :lol:. Mówi si? czasami o ludziach ze zdolno?ciami parapsychicznymi (chocia?, nigdy takowych naukowo nie udowodniono).
Psioczysz na to, ?e bossowie wybuchaj?, a wiesz w ogóle czemu wybuchaj?...?

Nie wiem. Nie wiem te? czemu, Trup The Fear zmienia si? momentalnie w milion truj?cych strza? które lec? w losowym kierunku, ani czemu tak jak powiedzia? wcze?niej Teddy goni nas p?on?ca g?owa po walce z The Fury. Rozumiem, ?e gra zosta?a stworzona przez Japo?czyków, którzy maj? "troch?" inne spojrzenie na ?wiat, lecz rzeczywi?cie przyda?oby si? wi?cej scen znanych z pierwszej cz??ci (?mier? Sniper Wolf, itp)
Ad.5- Czy bohater musi wygladac ultra-m?sko, miec ci?zki g?os i byc ca?y w bliznach i ?ladach po kulach aby by? bohaterem ?? Nie s?dze by to mia?o jakiekolwiek znaczenie

Oczywi?cie, ?e nie musi. Mo?na jednak stworzy? posta? z charakterem, która wcale tak nie wygl?da. Raiden, posta? zakochanego "nastolatka", niedo?wiadczonego w boju po prostu (moim zdaniem) nie pasuje. Zaro?ni?ty i pokryty licznymi bliznami brutal wydaje mi si? bardziej prawdopodny w roli komandosa, ni? metroseksualista o kszta?tnych po?ladkach :) .
dr_zgon
Inkarnacja VR

Postprzez Bizon » Wt paź 17, 06 19:12

18. Ka?dy post wy?miewaj?cy Raiden'a z powodu jego wygl?du b?dzie karany ostrze?eniem.

To jeden z punktów regulaminu: http://www.mgs.imro.pl/forum/ftopic7.html
Ja bym na twoim miejscu uwaza?...
Bizon

Postprzez dr_zgon » Wt paź 17, 06 19:30

:twisted: :twisted: :twisted: . No tak, przyznaj?, ?e nie czyta?em regulaminu co szybko zaraz nadrobi?. Takiego punktu si? szczerze nie spodziewa?em..
dr_zgon
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666x » Wt paź 17, 06 19:31

" Mówi si? czasami o ludziach ze zdolno?ciami parapsychicznymi (chocia?, nigdy takowych naukowo nie udowodniono). "

Mówi si? te?, o wampirach, cho? ?adnego nigdy nie znaleziono. Tak samo mówi si? o magii, lecz nikt tego nigdy nie udowodni?.

Je?li chodzi o Raidena... nie wiem jak ty sobie wyobra?asz komandosów (chyba za du?o rambo) ale jakby? popatrzy? na taki Grom i taki SEAL to zobaczy?by? wiele m?odych twarzy, przystojnych i ogolnie wygl?daj?cych na jakie? ciapy. No ale do SEAL si? dostali. Jedyna ró?nica jest taka, ?e tym pierwszym nie wolno zapuszcza? w?osów z wiadomych powodów (niewygoda), a Raidenowi dali d?ugie. Mo?e lepiej wygl?da?by, w krótkich (Moim zdaniem wygl?da?by dobrze w fryzie ala m?ody Ocelot).
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez dr_zgon » Wt paź 17, 06 20:00

Nie próbuj? Ci? przekona? do tego, ?e "Mantis jest fajny a Vamp gupi", tylko stwerdzi?em kto mi bardziej pasuje na bossa. Je?eli masz inne odczucia to nie pozostaje mi nic innego jak je uszanowa?. Co do obrazu Rambo, nawet je?eli to tylko stereotyp, (tak, zdaj? sobie spraw? ?e cz?onkowie Rangers, Delta, Seal, Sas,GSG-9 czy czego tam jeszcze wcale nie musz? tak wygl?da?) to jak powiedzia?em wcze?niej, po prostu wygl?da w grze lepiej ni?..."przystojny" Raiden. Niestety, regulamin zabrania mi go okre?li? w inny sposób :lol:
dr_zgon
Inkarnacja VR

Postprzez Bizon » Wt paź 17, 06 20:12

No, to regulamin uratowa? Raidena od ci?g?ych poni?e? :D

Jak dla mnie, to jedynym prawdziwym niewypa?em jest Fat Man, walka z nim by?a ca?kowicie pozbawiona klimatu, no i oczywi?cie to ?e taki grubas pomyka na rolkach jak szalony... :D
Bizon

Postprzez Gac666x » Wt paź 17, 06 20:56

Ja te? nie próbuj? ci? przekona?, ale po prostu pokazuj?, ?e argumenty masz s?abe ;).

Za? tu ju? si? zgodz?... Fatman by? ?rednio udany :/.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Adamska » Śr paź 18, 06 16:16

Bizon Snake napisał(a):No, to regulamin uratowa? Raidena od ci?g?ych poni?e? :D

Jak dla mnie, to jedynym prawdziwym niewypa?em jest Fat Man, walka z nim by?a ca?kowicie pozbawiona klimatu, no i oczywi?cie to ?e taki grubas pomyka na rolkach jak szalony... :D

A wyobrazasz sobie walke z takim t?u?cieochem, gdy ten porusza?by si? pieszo?? Szczerze w?tpie :D
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Postprzez Bizon » Śr paź 18, 06 16:30

A ja wiem, wogóle to jakies bez sensu :D
Bizon

Postprzez kul2 » Śr paź 18, 06 17:41

dr_zgon i Teddy - tym razem sie skonczy na upomnieniu. Nie rozumiem co prawda jak dr_zgon moze mowic ze nie czytal regulaminu, skoro musial go zaakceptowac przed rejestracja, ale ja wielu rzeczy na tym swiecie nie rozumiem, wiec wnikac nie bede.
O tym dlaczego Raiden wyglada tak jak wyglada zrobilem temat - http://mgs.imro.pl/forum/ftopic592.html
Z tego co widze to dzial o MGS3, a Wy tu o bohaterach z dwojki i gdybym chcial byc niemily juz bym Was zrugal i wrzucil ostrzezenia. Ludziska pilnujcie tematu i nie robcie syfu, wszystkim nam bedzie sie lepiej na tym forum pisalo.
Dla ludzi, ktorzy sa na tym forum rok/dwa ten punkt w regulaminie naprawde moze wydawac sie smieszny, ale jezeli ktos jest tu dluzej to doskonale wie skad sie to wzielo. Ogolnie tak przyblize, byl temat o Raidenie i o jego wygladzie i wybuchla, ludzie zaczeli sie bluzgac, wylecialo z forum chyba z 5 osob i to praktycznie bez powodu.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Zychu(snipershit) » Pt paź 20, 06 00:27

Moje minus mgs3. Przeszdlem t? gre przed wczoraj genialna to ona jest, minusy swoje ma jak wszystko, ale nie bede wypominal nawet drobnostek po to sie mija z celem. Minus ktory naprawde mnie poruszyl, jest poprostu splaczenie Bossow, gdzie ta gadaki prze i po walce. Zadnego wczucia w bossa, zadnego zalu ze ich zabijam. O jest boss zabilismy i po sprawie. Nie to co przezywanie Psyuch mantisa tu nic nie ma takiego. Zastanawia mnie czemu Hide tak splaszczyl te postacie...
Zychu(snipershit)
Dostanie bana!

Postprzez penval » So paź 21, 06 13:19

Splaczenie?? Co to znaczy?? :D
we're all stars now, in the dope show
penval
Coward Duck

Postprzez Teddy » So paź 21, 06 13:51

Sp?aszczy? inaczej sp?yci? inaczej po?wi?ci? mniej miejsca. Sko?czcie ju? z OT.
Obrazek
Wiem jak pasować do siebie mają części..
Teddy
Half Empty

Postprzez Mr_Zombie » Śr gru 13, 06 18:18

Wczoraj obejrzałem sobie film "MGS3" (nie wszystkie cut-scenki, a mimo to trwało to ponad 4 godziny i oglądało się lepiej niż niejedna wysokobudżetowa produkcja z hollywood :D) i tak kilka rzeczy chciałbym napisać od siebie:
Na początek drobnostka - czy mi się tylko zdawało, czy lornetka Snake'a cały czas była... zasłonięta (tzn. na szkłach wciąż były zasłony) ;).

Najmniej podobała mi się końcówka (tzn. po walce z Volginem).
Motyw z wypadkiem motocyklowym i jego konsekwencjami był mocno naciągany i chyba tylko wciśnięty na siłę (chyba, że pomiędzy wyleczeniem EVY a dotarciem do WIGa coś się jeszcze działo) i było to bardzo sztuczne. Nie mówię już o sposobie, w jaki doszło do wypadku, ale po prostu: w jednej chwili EVA, przebita gałęzią niemalże umiera, nie chce iść itp - w ogóle przypomina to scenę z Matrix Revolution (kto widział, pewnie będize wiedział o co chodzi, nie chcę spoilować). Chwilę później EVA już ma siłę i odwagę, by się podnieść i wyciągnąć gałąź z brzucha. Dalej EVA mdleje, Snake ją leczy itp. Później - wlecze się kuśtykając i trzymając non stop za brzuch tylko po to, by po zobaczeniu WIGa rzucić się doń biegiem z uśmiechem na twarzy oO. A jeszcze przed chwilą była ledwo żywa.

No i ostatnia "walka" z Ocelotem - zbędne wydłużenie zakończenia, które i tak niczego nie wnosi, a jest tylko -- idiotyczne (Ocelot niemalże rozwala silniki WIGa, leje się z Big Bossem [swoją drogą, jeszcze nie tak dawno Snake miotał Ocelotem jak szmatą, a tutaj bił się z nim jak równy z równym o_O], a później się tylko poklepują niczym przyjaciele i Ocelot wyskakuje z samolotu... szkoda, że przy okazji nie skręcił sobie karku).

Ale mimo wszystko - rozmach, z jakim w MGS3 zrobione są scenki poraża. O ile MGS2 miał tylko filmowy klimat, tak tutaj - co już wspomniałem - oglądało się to niczym film (matka, która co rusz patrzyła, co ja oglądam przez te kilka godzin ["To jeszcze trwa?"] myślała, że to film fabularny na miarę Final Fantasy: Spirit Within czy Shreka :P).

To na razie tyle ^^.
Mam nadzieję, że nikt mnie nie zabije i nie posądzi o nekrofilię tematową, ale po prostu chciałem się podzielić choć częścią swoich wrażeń, a nie chciałem zakładać nowego tematu.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Bizon » Śr gru 13, 06 21:20

Tylko szkoda że napisałeś to w temacie "niewypały" :D
Bizon

Postprzez Mr_Zombie » Śr gru 13, 06 21:38

Ponieważ, pomijając oczywiście ogólnie ocenę cut-scenek, te dwa przykłady (trzy, jeśli doliczyć lornetkę) zaliczam do niewypałów ;).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez PiotrB » Cz gru 14, 06 11:11

Według mnie takie nieścisłości można znaleźć w większości gier. Nawet w hollywoodzkich produkcjach filmowych mamy sporo błędów m.in w Matrixach.

Dla mnie największym błędem jest częste przyciąganie strażników przez Snake'a. gdy chcemy ich złapać od tyłu. Jest tak gdy bardzo wcześnie naciśniemy kółko.
PiotrB
The Fear

Postprzez Johny Sasaki » Cz gru 14, 06 14:30

Ja to tak chcialbym tylko sprostowac sytuacje: lornetka (przynajmniej w SE, w S nie gralem jeszcze ale planuje kupic na gwiazdke;]) nie jest zaslonieta tylko jest tak zbudowana, ze wydaje sie zaslonieta... Jak sie przyjzycie to zauwazycie prostokatne paseczki na tych "zaslonkach" ze szklem powiekszajacym.

A co do wampira, czosnkow, wody swieconej itd - we wszystkich opowiesciach o wampirach nie bedacych balkanskim folklorem nie dzialaja na wampiry czosnki, krucyfiksy itd (nawet w "Wywiadzie z wampirem" olano ten motyw... )
Ostatnio edytowano Cz gru 14, 06 19:22 przez Johny Sasaki, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Gac666x » Cz gru 14, 06 14:47

Nom Sasaki ma racje, to są specjalne zasłony by nie można było tak łatwo odbić refleksów i nie zdradzić swojej pozycji.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez odin » Cz gru 14, 06 16:18

Ogolnie to te nakladki sluza do ochrony przed mechanicznymi uszkodzeniami, oraz w zaleznosci od modelu wyostrzaja obraz lecz zmniejszaja jego przekatna. To iz mniej szkla moze odbic swiatlo, to juz efekt drugorzedny :) Wedlug specyfikacji technologicznej Swarovskiego oraz Zeiss:

Lens coatings

Most binoculars have antireflection coatings on their air to glass surfaces. These coatings assist light transmission. They are what produce the blue, red, or green reflections you see when you look into the front (objective) lens of a pair of binoculars.

But note how the manufacturer describes his coatings. "Coated" means a single layer antireflection coating on some lens elements, usually the first and last elements--the only ones you can see. "Fully Coated" means that all air to glass surfaces are coated. This is good. "Multi-Coated" means that at least some surfaces (again, usually the first and the last) have multiple layers of antireflection coatings. (The others presumably have single layer coatings.) Multiple layers are about an order of magnitude more effective than a single layer. "Fully Multi-Coated" means that all air to glass surfaces have received multiple layers of antireflection coatings, and this is what you want in your binoculars.

The latest fad in coatings is ruby or red multi-coatings. These are intended to reduce glare in bright light.

odin
od internetu mi urwiesz!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wszystko o serii