Metal Gear Prequel

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Metal Gear Prequel

Postprzez Pabian01 » Pn wrz 03, 07 07:59

Kazdy z nas teraz mysli o nastepnych czesciach serii. Czy bedzie kontynuacja MGS4? Nie wiadomo, choc osobiscie bym nie chcial. Nie ma sensu przedluzac jej bezsensu ("Niektore legendy musza umrzec"). Lecz co jesli wyszlyby gry Metal Gear: Solid Story, MG: Liquid Story i MG: Solidus Story ? Moim zdaniem mogloby byc ciekawe. Kazda z gier opowiadala by historie jednego z braci (Solida i Liquida przed SM, a Solidusa przed BS lub rowniez SM). Moze chlopaki wykonywali jakies misje mniejszej rangi. Liquidem moze jakies akcje w oddziale SAS? Motyw Solidusa i jego nadzieji na kontynuacje dziela Big Bossa? Moze powiecie ze wydanie 3 "podobnych" gier to skok na kase, no ale jesli KP by sie postarali to mogliby wydac 3 gry na 2 plytkach BR (Playstation 3).
Ja bym chcial zagrac w takie prequele mogloby byc naprawde ciekawie, a wy co sadzicie o tym ?
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn wrz 03, 07 15:04

nie wiem czy takie rozwiązanie by sie sprawdziło, bo co potem MG meryl, rose, campbell ?
Jak dla mnie zrobiło by się to już nudne, po raz kolejny powtarzać coś o czym już słyszałem w poprzednich częsciach. to już wole kontynuacje serii z nowym bohaterem i fabułą, albo side-story wide Ghost babel.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 03, 07 15:45

Historia Solidusa mogłaby być całkiem ciekawa ale pytanie czy taka gra cieszyłaby się równym zainteresowaniem co gry z Solidem w roli głównej. Wszak mówimy o postaci drugoplanowej a przecież osobom które nie miały do czynienia z emgieesami fakt że mogliby zagrać jakąś The Boss wiele by nie mówiło.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » Pn wrz 03, 07 19:21

nie wiem czy takie rozwiązanie by sie sprawdziło, bo co potem MG meryl, rose, campbell ?

Mi chodzi tylko o te 3 czesci z "wezami". Mi by zwlaszcza akcja Liqiudem bardzo sie spodobala (a teraz na nextgenach by wygladal super).
Historia Solidusa mogłaby być całkiem ciekawa ale pytanie czy taka gra cieszyłaby się równym zainteresowaniem co gry z Solidem w roli głównej.

Oczywiscie, przeciez wielu ludzi teraz sie napala na 4 i wogole na klimat, a tak naprawde to bedzie ich pierwsze spotkanie z seria(wogole nie znaja timeline, a im sie podoba).
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn wrz 03, 07 19:53

no ale po co dręczyc ciagle tych samych bohaterów...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn wrz 03, 07 20:29

Nie jestem pewny czy sie wypowiadalem w tej kwesti, ale ja bym chcial by byl juz koniec serii. Ten temat jest moin rozwinieciem tematu "Definytywny koniec serii..."
Dla mnie kontynuacja bylaby bezcelowa (no chyba ze wlasnie z innymi bohaterami, ktorzy by nie byli blisko powiazani z osia fabularna). Dlatego jesli maja robic to albo z innymi albo jakies prequele bo ciagniecie tych najglowniejszych watkow przy 5 juz raczej by nie wypalilo, i w fabule mozna by niezle namieszac(tak samo jak przy prequelach ;) )
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Wt wrz 04, 07 17:03

Oczywiscie, przeciez wielu ludzi teraz sie napala na 4 i wogole na klimat, a tak naprawde to bedzie ich pierwsze spotkanie z seria(wogole nie znaja timeline, a im sie podoba).

Ktoś kto ma zamiar zagrać w MGS 4 a nie grał w poprzednie części niech do czwórki w ogóle nie podchodzi. Natomiast ja pisałem o ludziach którzy w emgieesy w ogóle nie grali i nie mają zielonego pojęcia kim jest Solidus a MGS 4 im tego nie wyjaśni.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » Wt wrz 04, 07 18:10

Ale grajac w gre z jego Story nie mialoby to najmniejszej roznicy czy go ludzie znaja czy nie. Przeciez ludzie nie znajacy serii podeszliby do tego jak do nowej gry z nowym bohaterem, a i poznawaliby jego historie od poczatku wiec nie byloby tak zle
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez drakkainen » Śr wrz 12, 07 20:46

Wszelkie dodatkowe historie typu Ghost Babel czy MG Acid nie są zaliczane do gł. nurtu. Jak wychodziło MPO na PSP to myślałem że to będzie właśnie taka historia, nie wpisujący sie w główną linie scenariusz o tym co porabiał bohater w międzyczasie a okazało sie że ta podane w iście kieszonkowej konwencji MPO zmienia nawet MGS3. Wniosek:Kojima nie potrafił by zrobić zwykłej gry gdzie mielibyśmy podany fragment, tylko fragment życiorysu danego bohatera by nienamieszac na całej linii. BB, Solid, Liquid , George Sears - każdy z nich ma bogaty życiorys i masę mission complete na koncie ale my raczej dowiemy sie/zagramy tylko w te w których ucierpi jakiś robot o nieszczęsnej nazwie Metal Gear :sad1: (przy nich te Tachikomy z GITS maja naprawde dobrze :iconbiggrin: ).
FUTURE IS HERE.
FIGHT THE FUTURE.
drakkainen
Red Blaster

Postprzez Solidny » Cz wrz 20, 07 22:49

drakkainen napisał(a):Wszelkie dodatkowe historie typu Ghost Babel czy MG Acid nie są zaliczane do gł. nurtu. Jak wychodziło MPO na PSP to myślałem że to będzie właśnie taka historia, nie wpisujący sie w główną linie scenariusz o tym co porabiał bohater w międzyczasie a okazało sie że ta podane w iście kieszonkowej konwencji MPO zmienia nawet MGS3. Wniosek:Kojima nie potrafił by zrobić zwykłej gry gdzie mielibyśmy podany fragment, tylko fragment życiorysu danego bohatera by nienamieszac na całej linii. BB, Solid, Liquid , George Sears - każdy z nich ma bogaty życiorys i masę mission complete na koncie ale my raczej dowiemy sie/zagramy tylko w te w których ucierpi jakiś robot o nieszczęsnej nazwie Metal Gear :sad1: (przy nich te Tachikomy z GITS maja naprawde dobrze :iconbiggrin: ).

Hideo Kojima nie tworzył scenariusza do Portable Ops. W MGS3 nie namieszał na całej linii, podał fragment życiorysu Big Bossa ;)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Re: Metal Gear Prequel

Postprzez Szpaner » Pn paź 22, 07 02:17

Pabian napisał(a): Lecz co jesli wyszlyby gry Metal Gear: Solid Story, MG: Liquid Story i MG: Solidus Story ? Moim zdaniem mogloby byc ciekawe. Kazda z gier opowiadala by historie jednego z braci (Solida i Liquida przed SM, a Solidusa przed BS lub rowniez SM).

Gra by była ciekawa ale jako jedna gra a nie trzy yzna mogliby zrobić jedną dużą grę z wyborem scenariuszu grafa mogłabybyć z MGS`a 3 więc 30 GB powinno by wystarczyć ciekawie by było gdy by były specjalne misje dla cooperacji tzn dla tych którzy lubią grać dla 2 playerów a nie mają netu
Szpaner
Coward Duck

Postprzez uci » Pn paź 22, 07 08:36

z grafą z MGS4 też spokojnie by wystarczyło na pokazanie tego o czym piszesz. Ale tak trzymając się bohaterów można tworzyć tone gier...
MGS - Grey Fox po ucieczce a przed SM
MGS - Meryl - Miedzy MGS a MGS4

Myśle ze juz wolałbym jakąś nową odnogę serii niż prequel z ciągle tymi samymi bohaterami.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Szpaner » Pn paź 22, 07 12:58

z grafą z MGS4 też spokojnie by wystarczyło na pokazanie tego o czym piszesz

Skoro tak twierdzisz

Fajny byłby pomysł gdyby w jednej grze mozna byłoby się wcielić w Boss`a i przejść określoną fabułe oczywiście każdy boss miał by te same umiejętności co w danej grze a do wyboru byli by Bossowie z MGS`a 1, 2, 3 :icon_smile:

fajnie było by popykać Psycho Mantisem albo Ninją

mogła by być dodatkowa opcja gry gdzie mozna było by pograc którymś z Metal Gerów wtedy trza by jak najwięcej wrogów wyeliminować ;]
Szpaner
Coward Duck

Postprzez Pabian01 » Pn paź 22, 07 13:52

Szpaner napisał(a):mogła by być dodatkowa opcja gry gdzie mozna było by pograc którymś z Metal Gerów wtedy trza by jak najwięcej wrogów wyeliminować ;]

To raczej bylaby taka minigra.
Jak sie nie myle to Ninja mozna w MGS:Integral smigac.
Szpaner napisał(a):fajnie było by popykać Psycho Mantisem
no nie wiem czy tak fajnie, przeciez tylko telekineza bys mogl cos zdzialac. No chyba ze byloby to baaardzo dobrze rozwiniete i mozna by sie pozbyc wroga na setki (tysiace?) sposobow
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Szpaner » Pn paź 22, 07 14:55

zabawa z The Sorrow też by była fajna ;d
Szpaner
Coward Duck

Postprzez Lost » Pn paź 22, 07 15:59

Pabian napisał(a):Szpaner napisał/a:
fajnie było by popykać Psycho Mantisem
no nie wiem czy tak fajnie, przeciez tylko telekineza bys mogl cos zdzialac. No chyba ze byloby to baaardzo dobrze rozwiniete i mozna by sie pozbyc wroga na setki (tysiace?) sposobow

Człowieku, wystarczy zapchać pomieszczenia mebelkami, komputerami, a na plac wystawić wózki widłowe, parę większych kamyczków i gotowe.
Co do samego prequela to lepiej byłoby gdyby do jego powstania nie doszło. Czemu? Ponieważ stworzenie historii o Liqiudzie spowodowałoby powstanie kolejnych obozów "wyznaniowych". Już teraz mamy taką sytuację z Solidem i Big Bossem. Jedni kochają tego pierwszego, inni tego drugiego. No i co najważniejsze: jak dla mnie coraz bardziej MGS=Final Fantasy.
Lost
Zanzibar

Postprzez Szpaner » Cz paź 25, 07 02:02

A może poprosu zeby odświeżyli Metal Gear 1 i 2, i zrobili te dwie części w grafice MGS 4.
Szpaner
Coward Duck

Postprzez Pabian01 » Cz paź 25, 07 07:14

Tez byloby milo, ale wydaje mi sie ze by cos z fabula zepsuli i by jako calosc nie trzymalo sie kupy
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » Cz paź 25, 07 08:35

szczeże w pewien sposób macie MGS prequel w tej nowej czesci Mobile.
CO prawda miedzy MGS1 a 2 ale zawsze coś.
uci
Uber Big Boss

Powrót do Wszystko o serii