MGS5 - sequel, prequel czy remake?

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Sequel
13
25%
Prequel
16
31%
Remake
23
44%

Liczba głosów : 52

Postprzez Nevar » Pn lip 07, 08 11:00

Pierwsza możliwość raczej odpada, chociaż z Kojimą nie wiadomo... A prequel może zbytnio namieszać znowu w fabule.
Ja jestem za remake'iem MG i MG2.

"There's going to be a 5, right?"
Nevar
banan

Postprzez SALADYN » Pn lip 07, 08 11:18

Jestem za remake'iem pierwszych części serii (MG i MG:2 SS) podciągniętych do dzisiejszych norm , chociaż założe się że najpierw ukaże się jakiś spinoff.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Relict » Pn lip 07, 08 13:30

"There's going to be a 5, right?"

Ja myślę, że dla własnego dobra i dobra sagi powinni zakończyć MGS'a na 4 części xD :D
buhehe dobre nie ?
A tak na poważnie to myślę, że teraz każdy z nas chciałby zobaczyć MG oraz MG2 w nowej jakości i w tym wypadku pozostaje nam tylko czekać...
Relict
Red Blaster

Postprzez Bushiken » Pn lip 07, 08 14:56

Ciekawa opcją byłyby wydarzenia z MG i MG 2 lub tuż przed nimi widziane oczami Big Bossa.
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 15:02

czy ja wiem, MG i MG2 są dobre takie jakie są, osobiście tez uważam że sage MG Solid powinni zamknąć na 4ce i albo zacząć jakąś nową sagę, albo spinoffy.

Sequel z Solidem jest niemozliwy, prequel tez uwazam że albo znów namiesza fakty albo coś.

Nowa seria albo spinoff
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Hamstakillah » Pn lip 07, 08 22:48

Moim zdaniem warto zrobić prequel nt. Philantropy (pokazać jak niszczyli Metal Geary na całym świecie itd.) ponieważ jest to jeden z wątków, o którym z fabuly wiemy naprawdę mało.
Hamstakillah
Arnold

Postprzez SALADYN » Pn lip 07, 08 22:53

Hamstakillah napisał(a):Moim zdaniem warto zrobić prequel nt. Philantropy (pokazać jak niszczyli Metal Geary na całym świecie itd.) ponieważ jest to jeden z wątków, o którym z fabuly wiemy naprawdę mało.
To jest myśl ! Jest szansa na jeszcze w miare młodego Snake'a.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez sonofbigboss » Pn lip 07, 08 23:19

Jestem za remake'iem MG i MG2.
Moja kolekcja Metal Gear Solid...
http://img247.imageshack.us/img247/5281 ... 841qp3.jpg

aka SeveSnake ];->

http://pl.youtube.com/watch?v=sJ3Xh0yHmok
sonofbigboss
Okres próbny

Postprzez Nevar » Śr lip 09, 08 12:12

Moim zdaniem MGS bez Snake'a (rodu Snake'ów) lub bez Metal Gearów to po prostu nie MGS...
Zauważyliście, że we wszystkich kanonicznych MG i MGSach te 2 elementy zawsze występowały? Ja jestem zdecydowanie za remake'iem MG i MG2. Nie chcielibyście zobaczyć OH, dawnych Metal Gearów, walki z Big Bossem itd. z grafiką i sterowaniem z MGS4? Ja tak.
Nevar
banan

Postprzez SaladinAI » Śr lip 09, 08 16:03

Myślę że wielkim wyzwaniem dla ekipy Kojimy byłoby stworzenie zupełnie nowej części nie odwołującej się do obecnie znanych postaci czy wydarzeń. Na prawdę nie chcę widzieć kolejnej części serii gdzie Otacon przeżywa po raz enty swoją tragiczną miłość. Nowa saga mogłaby pokazać na co właściwe stać jeszcze Kojima Productions w tym temacie bez robienia powtórki z rozgrywki. Natomiast MGS 5 spokojnie obszedł by się bez Snake'a - dobry przykład: MGS 2.

Jeśli już ma być to prequel to ciekawie mogłaby się prezentować kronika życia Big Bossa opisująca wszystko to co działo się między 1972 a 1995 rokiem. Widzi mi się końcówka gry gdzie nie kierujemy już losami Big Bossa i na te kilkadziesiąt minut przejmujemy sterowanie nad Solidem który ma zlikwidować Metal Geara i uporać się ze swoim dowódcą. To by było to oczywiście jeśli kompanem Naked Snake'a nie okazałby się wnet ojciec Otacona...
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr lip 09, 08 18:07

popieram, ile można wałkowac ciągle to samo? (np. fabuła z MGS1 ;) )
naprawde w uniwersum MGSa jest miejsce na jeszcze nowych bohaterów, nowe zagrożenia i nowe MG - np. Ghost babel, Ac!d dają dowód że można, choć te tytuły akurat to spinoffy, ale gdyby wymienić SS na kogoś innego, to już mogłby by sie dziać obok przygód Snake'a.

Problem w tym czy gracze zaakceptują i polubią nowego bohatera serii?
uci
Uber Big Boss

Postprzez solidus grabczas » Śr lip 09, 08 20:31

Ja bym się nie obraził za np kroniki liquida :D
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Relict » Śr lip 09, 08 21:21

solidus grabczas napisał(a):Ja bym się nie obraził za np kroniki liquida :D

Albo Revolver Ocelota xD
Relict
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » Pt lip 11, 08 13:45

A ja bym się nie obraził za nową serią na tym silniku. Coś zupełnie innego względem fabularnym ale podobnym gameplayem.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Alucard » So lip 12, 08 00:03

mi sie wydaje ze to bedzie koniec z mgs chociaz chciałbym jakis sequel jeszcze ;< <marzy>... bo prequel i remake to mi sie nie widzi jakos, wydaje mi sie ze najprawdopodobniej bedzie tak jak powiedzial Gac...
Alucard
banan

Postprzez liquid kaczor » Pn lip 14, 08 19:41

ja to widzę albo tak jak Gac, albo jakąś grę ukazującą przygody innych postaci z uniwersum MG/MGS. Franka Liquida, Ocelota a może całego oddziału czy FOX Houndu Cobrasów czy Dead Cell, z tym że nie chciał bym oglądać tych wciąż samych wydarzeń z coraz to nowej perspektywy, zdecydowanie bardziej cieszyłbym się z nowych (starych ale nie ukazanych wczesniej) przygód w/w bohaterów.
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez dante195 » Pn lip 14, 08 20:06

Ja jestem za prequelem MGS2 gdy to Snake razem z Otaconem niszczyli Metal Geary^^
dante195
Running Man

Postprzez MrPayne » Wt lip 15, 08 20:17

Prequel, w którym Big Boss buduje Outer Heaven - nie po to, by się znów w niego wcielić. Po to, by zobaczyć degradację jego ideałów.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Dream » Pt sie 08, 08 23:55

Mi sie zdaje ze w MGS 4 kiedy Eva rozmawiala z Solidem wspomniala ze Big Boss uratowal ja w miejscu zwanym Honoi czy jakos tak. Moze MGS 5 bedzie sie dzialo wlasnie tam. Fajnie by bylo takze wcielic sie w The Boss podczas lodowania w normandi i zniszczyc jakiegos niemieckiego psełdo Metal Gera :)
Dream
Inkarnacja VR

Postprzez Old Snake » Pn sie 11, 08 14:46

Big Boss był za młody podczas II WŚ więc odpada. W Hanoi (Wietnam) Eva podobno zaginęła po MGS 3, myślę że ma to związek z wojną wietnamską. Może i to dobra baza na prequela ale bez Metal geara czy innych "udziwnień".
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez uci » Pn sie 11, 08 16:51

eee, no.

MGS bez metal geara lub chociaż wielkiego metalowego czegoś do zniszczenia w finalnej walce to nie MGS.

Ja osobiscie nie chcialbym już żadnych retrospekcji i wracania do przeszłosci (a przynajmniej nie z BB) - bo znów wyjdą ciekawe klocki fabułowe :P

Jeżeli prequel to chętnie bym zagrał The Boss - normandia i inne misje Cobr, jeżeli Sequel to nowy bohater + jedna czy dwie stare postacie.
Ale najchetnie to spinoff jak np. w obu Ac!dach.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Crusher » Wt sie 12, 08 16:58

osobiście chciałbym żeby MGS5 było Prequelem który działby się miedzy 2 a 4 częścią - ciekawe jakby Kojima pokazał sceny kiedy Snejk się starzeje, no i przecież Snake nie mógł się zestarzeć tak po prostu w jeden dzień... a w MGS6(jeśli takie by jeszcze powstało) liczyłbym na Big Bossa, Śnieg, nowy Metal Gear tworzony przez rusków, klimat podobny do MGS1, i oczywiście 4 bossów podbnych do tych z MGS1 tylko poważniejszych i bardziej... wojskowych ;) no to tyle z mojej strony...
Crusher
Vamp

Postprzez Aszyn » Śr sie 13, 08 11:42

Wg mnie, remake'i MG i MG2 nie wyjdą, bo dla Kojimy na dzisiejsze czasy za moło pokręcona fabuła tam jest. :) Zreszta nie ma co niszczyc czegośc co jest dobre i wpisało się juz w historie gier video.

Pomiedzy MGS1 i MGS2 ciężko coś wcisnąć, by mialo naprawdę rozbudowaną fabułę. Tak samo miedzy 2 i 4.

Największy przedział czasowy występuje pomiędzy MPO, a MG więć obstawiałbym, że tu by można coś dorzucić, choć działań Kojimy nikt nie przewidzi. :)
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Simon » Cz wrz 04, 08 02:21

solidus grabczas napisał(a):Ja bym się nie obraził za np kroniki liquida :D

That's the spirit! Bardzo bym chciał zagrać Liquidem lub Jeagerem a więc albo czasy Outer Heaven albo zupełnie nowy - ukazujący universum MG oczami Liquida - Metal Gear Liquid:)
Including Cam Clarke of course.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Nediar » Wt wrz 16, 08 02:08

To ja sie wylamie i jako jedna z nielicznych tu obstawiam sequel. Przede wszystkim dlatego ze chce wiedziec co z Snake'iem o ile ta kwestia sie wczesniej nie wyjasni. Ciekawie tez by bylo zobaczyc dalsze losy Sunny i John'a jako juz starsze postacie tworzace historie z nowymi watkami.
Ewentualnie podczepiam sie pod RyuEX’a i jego pomysl na prequel miedzy 2 a 4, ratowanie Sunny z rak Patriotow i pokazanie w jaki sposob dokladnie Raiden stal sie cyborgiem mogloby byc ciekawe.
Nediar
Inkarnacja VR

Postprzez dante195 » Wt wrz 16, 08 11:42

Sam Hideo-san mówił, że bohater mgs5 będzie z nowego pokolenia więc możliwe, że jednak będzie to sequel
dante195
Running Man

Postprzez Mr. Blue » Wt wrz 16, 08 20:18

Syn Raidena?
Mr. Blue
Coward Duck

Postprzez Nediar » Śr wrz 17, 08 03:41

dante195 napisał(a):Sam Hideo-san mówił, że bohater mgs5 będzie z nowego pokolenia więc możliwe, że jednak będzie to sequel

Tego wywiadu nie widzialam, jak mozesz daj linka.

Mr. Blue napisał(a):Syn Raidena?

Tak dokladnie ale to oczywiscie tylko moje widzimisie.
Nediar
Inkarnacja VR

Postprzez uci » Śr wrz 17, 08 05:19

jeżeli to by była prawda, to wszyscy narzekający na cyberpunk i nanomaszyny dopiero by mieli..
rok gry min. 2030 - później nawet niż seria GITS

mi by to się oczywiscie także marzyło, albo taki wielki prequel i The Boss
uci
Uber Big Boss

Postprzez Hasiu » Śr wrz 17, 08 08:16

Stoję za remake Metal Gear i Metal Gear 2.. Aczkolwiek faktycznie może coś być z tym Philantrophy.
Hasiu
Fire Trooper

Następna strona

Powrót do Wszystko o serii