A Ty?? Chcia?by? by? NIM??Albo nie??
Moderatorzy: Infernal Warrior, GM
-S-N-A-K-E- napisał(a):Ja osobi?cie chcia?bym by? Snakeiem, rajcowa?y by mnie jakie? ciekawe misje itp.
-S-N-A-K-E- napisał(a):I uwierz mi Zombie s? wariaci na tym ?wiecie, którzy s? sk?onni tak ?y?...
liquid kaczor napisał(a):O ile mi sie wydaje to ani Marines, ani Zielone Berety nie sa formacj? Polsk?.
Wi?c:
- jako obywatel Polski nie zabardzo mo?esz wst?pi? do wojska Brytyjskiego lub Ameryka?skiego
- je?li Ci si? to, w jaki? sposób, uda to automatycznie staniesz si? 'zdrajc?' albo 'dezerterem' (nie pami?tam, ale to które? z tych) i je?eli wrócisz do kraj zostaniesz os?dzony i osadzony w wi?zieniu (teoretycznie przynajmniej)
pozostaje Legia Cudzoziemska, ale za to te? jest proces
liquid kaczor napisał(a):O ile mi sie wydaje to ani Marines, ani Zielone Berety nie sa formacj? Polsk?.
Wi?c:
- jako obywatel Polski nie zabardzo mo?esz wst?pi? do wojska Brytyjskiego lub Ameryka?skiego
Ministerstwo Obrony Narodowej (www.mon.gov.pl) napisał(a):
W dniu 20 lipca 2004 r. Rada Ministrów przyj??a rozporz?dzenie w sprawie trybu udzielania obywatelom polskim zgody na s?u?b? w obcym wojsku lub w obcej organizacji wojskowej (Dz.U. nr 175 z dnia 10 sierpnia 2004 r.). W my?l tego aktu prawnego: "Art. 199a. Obywatel polski mo?e przyj?? s?u?b? w obcym wojsku lub obcej organizacji wojskowej za zgod? organu, o którym mowa w art. 199d. Art.199b Obywatelowi polskiemu podlegaj?cemu obowi?zkowi czynnej s?u?by wojskowej mo?e by? udzielona zgoda na s?u?b? w obcym wojsku lub obcej organizacji wojskowej tylko w przypadku, gdy odby? on zasadnicz? s?u?b? wojskow? lub przeszkolenie wojskowe albo bez odbycia tej s?u?by zosta? przeniesiony do rezerwy i nie posiada przydzia?u mobilizacyjnego lub pracowniczego przydzia?u mobilizacyjnego. Art. 199c. Zgody na s?u?b? w obcym wojsku lub organizacji wojskowej mo?na udzieli?, je?eli ??cznie spe?nione s? nast?puj?ce warunki:1) s?u?ba ta nie narusza interesów Rzeczypospolitej Polskiej,2) s?u?ba nie jest zakazana przez prawo mi?dzynarodowe,3) s?u?ba nie wp?ynie na zadania wykonywane przez Si?y Zbrojne,4) nie zachodzi przeszkoda, o której mowa w art. 199b. Art. 199d. 1. Zgody na s?u?b? w obcym wojsku lub obcej organizacji wojskowej udziela, z zastrze?eniem ust. 2, minister w?a?ciwy do spraw wewn?trznych po zasi?gni?ciu opinii Ministra Obrony Narodowej. 2. Obywatelom polskim b?d?cym ?o?nierzami w czynnej s?u?bie wojskowej lub by?ymi ?o?nierzami zawodowymi, zgody, o której mowa w ust.1, udziela Minister Obrony Narodowej. 3. Udzielenie zgody i odmowa jej udzielenia nast?puje w drodze decyzji administracyjnej. Art.199f. Rada Ministrów okre?li, w drodze rozporz?dzenia, tryb udzielania obywatelom polskim zgody na s?u?b? w obcym wojsku lub obcej organizacji wojskowej, uwzgl?dniaj?c w szczególno?ci, ?e w udzielonej zgodzie nale?y poda? nazw? obcego wojska lub obcej organizacji wojskowej, w której mo?e by? pe?niona s?u?ba, oraz okres, na jaki zgoda jest udzielona, a tak?e wymóg powiadomienia polskiego urz?du konsularnego o terminie i miejscu rozpocz?cia s?u?by oraz jej zako?czenia." W przypadku, gdy obywatel polski zdecyduje si? na s?u?b? w obcym wojsku bez uzyskania zgody w?a?ciwych organów, podlega konsekwencjom okre?lonym w artykule 141 Kodeksu Karnego (Rozdzia? XVIII KK, "Przest?pstwa przeciw obronno?ci"). W my?l jego postanowie?: "Kto, b?d?c obywatelem polskim, przyjmuje bez zgody w?a?ciwego organu obowi?zki wojskowe w obcym wojsku lub w obcej organizacji wojskowej, podlega karze pozbawienia wolno?ci od 3 miesi?cy do lat 5." Przepis ten nie obejmuje obywatela polskiego b?d?cego równocze?nie obywatelem innego pa?stwa, je?eli zamieszkuje on na jego terytorium i pe?ni tam s?u?b? wojskow?.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość