BATBU - Modelki

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez kotlet_schabowy » Śr sie 29, 07 14:14

Przecież równie dobrze w MGS 2/MGS 3/MGS TTS można było "wrzucać" twarze prawdziwych ludzi, nie chodzi o ograniczenia technologiczne (wystarczy spojrzeć na grę Ojciec Chrzestny). Po prostu to pomysł dotyczący TYLKO MGS 4, zresztą już jakiś czas temu ujawniono informacje o umieszczaniu twarzy różnych prawdziwych ludzi do gry.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Mr_Zombie » Śr sie 29, 07 14:36

W przypadku gier obecnej generacji (orz niektórych starej generacji) sprawa z podkładaniem prawidziwych twarzy pod twarze postaci polega też na czymś innym, wspomniał o tym bodajże Mikami (albo Kobayashi, już nie pamiętam) w wywiadzie odnośnie REmake. W obecnej chwili grafika w grach (przynajmniej jeżeli chodzi o postaci) staje się bardzo fotorealistyczna, postacie zaczynają bardzo przypominać prawdziwych ludzi. Dlatego przy tworzeniu tekstur twarzy zatrudnia się modeli, by potem uniknąć kłopotów, ewentualnych roszczeń innych ludzi, którzy w postaci z gry rozpoznaliby siebie bądź kogoś znajomego (trudno wówczas udowodnić, że twarz po prostu taka wyszła, a nie, że celowo ktoś się na kimś wzorował).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez boggoo » Śr sie 29, 07 14:43

Też się z tym zgodzę, bo to znacznie ułatwia tworzenie już gry, nie trzeba przecież od podstaw tworzyć wyglądu, bo przy obecnej technologii, można bardzo szczegółowo odtworzyć twarz, ciało prawdziwej postaci. Osobiście grałem w Ojca Chrzestnego i uważam, że dobrze zrobili ze zeskanowali twarzy m.in. już nieżyjącego Marlona Brando, dobre odwzorowanie, zobaczymy jak wyszło to Kojimie. Innym przykładem użycia prawdziwych twarzy postaci jest też Call of Duty 3, gdyż tam parę modeli postaci mają twarze samych twórców.

Oj trochę zjechałem z tematu.

A to co napisał barth że wyszły niekorzystnie na sesji, to pewnie temu, że to był celowy zabieg Kojimy, by pokazać ich prawdziwe piękno, bo przecież chyba w grze BaB po twarzy nie będą wyglądać też jak jakieś upudrowane piękości, tylko jak w pewnym stopniu wyniszczone kobiety.
boggoo
Black Color

Postprzez ColonelAI » Śr sie 29, 07 14:52

Mi modelki odpowiadają. Nie są nienaturalnymi pięknościami. Dobrze że HK zdecydował się na kobiety z całego świata a nie tylko Japonii. Bardzo fajny jest filmik prezentujący modelki. Taki klimatyczny.

Bardzo dobrym przykładem wykorzystania motion capture twarzy jest Heavently Sword na PS3. Czasami trudno odgadnąć że to cutscenki generowane w czasie rzeczywistym.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Śr sie 29, 07 14:58

Przecież postaci w MGS zawsze bywały 'z całego świata' a nie z Japonii..
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Śr sie 29, 07 15:03

Wow. Mi chodzi o modelki.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Śr sie 29, 07 15:54

Ale modelki maja 'grać' postaci. Wtedy wszystkie panie z Bab byłyby japonkami. Generalnie bez sensu to Twoje spostrzeżenie, jak dla mnie było to oczywiste.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Śr sie 29, 07 17:01

Chyba się nie rozumiemy.

Warto oglądnąć najnowszy filmik o BATBU. Link umieszczony jest na głównej stronie Zanzibaru.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez komar737 » Cz sie 30, 07 10:48

Ta blondi w krotkich wlosach nawet nawet. Ladna buzia i w ogole.
komar737
banan

Postprzez Lost » Pt sie 31, 07 11:36

A gdzie modelka - Polka?! Przecież najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny :D !
A tak na serio każda z nich jest fajna na swój spośób, muszę przyznać, że pierwsza i ostatnia mi najbardziej odpowiadają(wyobrażacie sobie walkę ze wszystkimi na raz?)
Lost
Zanzibar

Postprzez slawo » Pt sie 31, 07 12:01

walka ze wszystkimi naraz - nie; nie przeszło mi to nawet nigdy przez myśl :) (transformacja w jedną dużą super kobietę??)

ale "fikoły" z całą czwórką na pewno pozwoliłyby spalić trochę kalorii a i poprawiłyby niejednemu nastrój :)
A ja sobie gram na gramofonie! Tralilla lilla la tralilla lilla la! Latem, zimą na balkonie tralilla lilla la gramofon gra i nic mi nie przeszkodzi na gramofonie grać!
slawo
Running Man

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid 4