Problem wykorzystywania ciał Liquida i Solidusa w fabule.

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Problem wykorzystywania ciał Liquida i Solidusa w fabule.

Postprzez Coldman » Pt cze 04, 10 01:54

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy, a zalogowałem się głównie po to, aby rozwikłać kwestię, o której mowa w tytule postu. Teraz do rzeczy. Albo coś przeoczyłem (musiałbym sporo, a o to trudno), albo ciała dwóch powyższych postaci służą jako swoiste "grube nici", którymi Kojima zszył fabułę 4, a co za tym idzie - całej serii. Chronologicznie wygląda to tak:

- ciało Big Bossa ląduje w ośrodku Zero;
- Liquid umiera na Shadow Moses, Ocelot "inkasuje" prawe ramię, a ciało "trafia" do jakiegoś ośrodka badawczego;
- Snake i Otacon wykradają je, aby w przyszłości sfingować śmierć Węża na Tankerze;
- Solidus umiera, ktoś zabiera ciało nie wiadomo dokąd;

UWAGA! Akcje po MGS2:

- Raiden w zamian za lokalizację Sunny zdobywa dla EVY ciało Solidusa (z całą pewnością DLA NIEJ jest to ciało Snake'a, ponieważ EVA jaką znamy na pewno nie zaryzykowałaby życia, aby bronić później fake'a na Volcie);
- Big Boss mówi o tym, że EVA z odbiła jego ciało od Patriotów, a następnie medycy zrekonstruowali je z części Liquida i Solidusa;

Moje pytania: 1) jak to było w "4" z EVĄ i ciałem Solidusa;
2) Ok. Skoro wersja z odbudową Big Boss'a jest jak sam mówi, to gdzie do cholery miałby on być po tej "operacji" skoro jego niewola mogła zakończyć się dopiero z chwilą zainfekowania GW, co też się stało.

Huuu ;) Piszcie, proszę.
Coldman
banan

Postprzez uci » Pt cze 04, 10 08:17

2. to z tą niewolą jest troche dwuznaczne bo nigdzie nie jest powiedziane, ani zaprzeczone na 100% że BB został uwolniony dop. w chwili zniszczenia GW a nie wcześniej. Ale sądząc po wydarzeniach to musieli go uwolnić wcześniej, a ujawnić się mógł dop. po zniszczeniu GW.

A gdzie był? - tam gdzie zmajstrowano Raidena po jego odbiciu czyli u Madnara, w końcu to on zrobił na BB operacje z serii Snatcher jeszcze miedzy MG 1 a 2.

Co do działań ewy zostają tylko domysły.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pt cze 04, 10 09:30

Big Boss po odbiciu jego ciała z rąk Patriotów był w stanie śpiączki którą podtrzymywały nanomaszyny , dlatego mimo tego że przebywał u Madnara to tak naprawdę wciąż był więziony przez system AI , przynajmniej tak to sobie wyjaśniłem po przejściu gry.

Co do tego czy Eva świadomie ryzykowała życie wiedząc że ochrania ciało Solidus'a nie jestem pewny ale można przypuszczać że podobnie jak Ocelot do samego końca grała swoja rolę.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Coldman » Pt cze 04, 10 12:38

Aha. Zatem musi być tak, jak mówisz, że nanomaszyny Big Boss'a trzymały go po władzą Patriotów aż do infekcji GW. To jedyne możliwe wytłumaczenia. Oczywiście EVA o tym wiedziała, dlatego też go ukryła. Ciała Solidusa użyła zatem jako przykrywki. A biorąc pod uwagę, że widmo śmierci było dla niej bardzo blisko (po wypadku na motorze i ranie w brzuchu), zaryzykowała, grając dla Big Boss'a do końca. Teraz jest logiczne, choć zawsze miałem wrażenie, że Kojima po to "ocalił" Big Boss'a, aby zerwać nam skalpy z głów sceną na cmentarzu. W moim przypadku, udało mu się...;)
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Pt cze 04, 10 16:11

Coldman napisał(a):A biorąc pod uwagę, że widmo śmierci było dla niej bardzo blisko (po wypadku na motorze i ranie w brzuchu), zaryzykowała, grając dla Big Boss'a do końca. Teraz jest logiczne,

Jak powiedział BB system nie przestanie do końca istnieć dopóki żyje chociaż jeden z byłych członków Patriotów więc raczej świadomie poświeciła się dla sprawy a nie dokonała wyboru jak ma umrzeć , poza tym i tak by pewnie w końcu zadziałał nowy fox die.
SALADYN

Postprzez Hal » Pt cze 04, 10 18:19

Tak jak mówi SALADYN - Eva najprawdopodobniej i tak wiedziała, że zginie w efekcie działania nowego FOXDIE.

Inną sprawą jest prawdziwe pochodzenie Solidusa - choć kobieta nie mówi o tym dosłownie, możliwe jest, że i on był jej 'synem' zrodzonym w projekcie Les Enfants Terrible. To by po częsci także uzasadniało jej ofiarne działanie na Volcie. Jednakże zbyt mało wiemy o samym Solidusie by to stwierdzić ze stuprocentową pewnością.

Co do ciała Big Bossa - podejrzewam, że moglo znajdować się na Outer Haven, a więc na Arce samych Patriotów i w sercu całego ich Systemu.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Coldman » Pt cze 04, 10 18:45

A czy Solidus nie był idealnym klonem właśnie dlatego, że użyto do jego narodzin innej technologii, bez kobiecej macicy? To by tłumaczyło, dlaczego starzał się jeszcze szybciej, niż The Twin Snakes.
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pt cze 04, 10 19:05

Solidus był idealnym klonem wiec starzał się jeszcze szybciej niż Solid czy Liquid. Natomiast jego "Matką" była inna kobieta - może to będzie wytłumaczone w PW, nie wiem, na razie nie chcę zagłębiać się w fabułę PW przed premierą.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez SALADYN » So cze 05, 10 07:16

Klony starzały sie bo tak były "zaprogramowane" więc nie warto rozważać dlaczego Solidus'a spotkało to wcześniej mimo tego że był biologicznie młodszy a skoro miał być tym idealnym wężem to logiczne że będzie się różnił od braci.
Swoją drogą naszło mnie takie pytanie czy Solidus był jednym z tych sześciu poświęconych płodów czy jest efektem osobnego projektu który powstał po doświadczeniach "Strasznych dzieci" ???
SALADYN

Postprzez SaladinAI » So cze 05, 10 08:52

SALADYN napisał(a):czy Solidus był jednym z tych sześciu poświęconych płodów

Chyba tak należy interpretować słowa prezydenta:

He was the third Snake, preceded by Solid and Liquid... a survivor of the Les Enfants Terrible project.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do Metal Gear Solid 4