Rola nowego Metal Geara w MGS4

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Old Snake » Cz wrz 06, 07 05:47

Dlaczego zakładacie że będzie tylko jeden MG? Może będzie ich kilka do zniszczenia, skoro akcja gry ma się dziać w kilku miejscach na świecie to prawdopodobnie każdy kraj ma jakąś tam swoją wersje MG, a może każde PMC ma swoją wersje. Nie musi być to jeden główny boss, ja np. chciałbym zniszczyć kilka różnych metal gearów.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 06, 07 10:56

Ech ja zaś myślę, że warto by zacząć myśleć spoza pudełka.

Idą tropem ewolucji raczej obstawiałbym iż MG jako takich nie spotkamy. Sam wstęp do trailera E3 z 2006 trochę nam o tym podpowiada.

MG w tym wypadku moim zdaniem spełni rolę PMC jako całości. Każdy żołnierz, każdy karabin, każde Gekkou to trybiki do całości, którą stanowi właśnie MG (nie dosłownie). Chodzi mi o kontrolę za pomocą nanomaszyn.

Na tym polu bitwy już nie ma miejsca na wielkie kroczące maszyny, a raczej na rozprzestrzeniony niczym wirus organizm rezydujący w ciele każdego z uczestnika tej bitwy.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz wrz 06, 07 11:15

Gac666 napisał(a):Chodzi mi o kontrolę za pomocą nanomaszyn.

Właśnie. Możliwe że sam ten system będzie kolejnym Metal Gearem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 06, 07 17:27

no to też i nazwa metal gear już do niego by nie pasowała.
Powiem ze to o czym mówi Gac moze być prawdą, bo tak dano nam do zrozumienia ze bedzie rozwijało się wojsko, wszytsko wiadomo co sie dzieje na polu bitwy, ale każda armia ma u siebie jednostki wieksze i mniejsze w zależności od tego co akurat jest potrzebne, wiec nie jest wykluczone że akurat maja u siebie jakiegoś zmodyfikowanego rexa, raya czy co tam jeszcze, ot tak na wypadek gdyby któreś z PCM z którym walczyli postanowiło użyć Rex zbudowanego z skradzionych planów.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez phsx » Cz wrz 06, 07 18:16

Pomysł Gaca jest ciekawy i prawdopodobny, ale ja bym chciał jakiegoś nowego MG :)
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Gillian » Cz wrz 06, 07 22:11

uci napisał(a):no to też i nazwa metal gear już do niego by nie pasowała.

A oglądałeś Evangeliona :p ? Nazwa nie musi akurat pasować do początkowego wyobrażenia.

Dodane by Gac:

O! O! O! Piękny przykład :)
Ostatnio edytowano Cz wrz 06, 07 22:41 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 06, 07 22:38

no ale Arsenala nazwali Arsenal gear, a nie np. Metal Gear Arsenal. Chodziło mi ze pod nazwą MG zawsze ukrywal się 2nożny robot (no może prócz PO, ale Raxa pewnie bedzie nawiązywała do tych latających), jeżeli coś wyglądało inaczej to i nazwa się zmieniała.

Co do tego co wspominał Gac, Metal Gear Chaioth Ha Qadesh z MGA2 używał programu o nazwie EGO, ktory działał na podobnej zasadzie - pozwalał mu na kierowanie maszynami i odpowiednio ulepszonymi żołnierzami.

Inaczej rzecz biorąc do kierowania wszystkimi tymi trybikami wojny najpewniej będzie służył jakiś konkretny system lub program, który może być bronią od MG o wiele potęzniejszą niż broń jądrowa. Taki nowy MG zamiast być dwunoznym atomowym czołgiem, mógłby być 2 nożnym chodzącym system kierowania żołnierzami, do tego odpowiednio uzbrojony i wyposarzony by sam też mógł sie bronić.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 06, 07 22:42

W MGS 3 też nie było dwu nożnego Metal Geara. Wogóle go nawet nie było, a nazwa jest Metal Gear Solid, gdzie wogóle nawet Solid nie występował. Zaczyna trybić :P ?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 06, 07 22:48

:P

Ale wiesz jakby gre nazwali Shagohod Gear Boss to nie wiem kto by się polapał o co chodzi:P (BTW. Solid był Monkey vs Snake, a Rex i Ray w formie modeli w biurze Granina, ale nie żebym czepiał się detali;))

No to ujmne to inaczej, mi chodzi że pod koniec każdego MGS walczymy z wielkim metalowym ustrojstwem czy to na skrzydłach, śrubach czy nogach, więc wydaje mi się iż w 4ce także sie takie wielkie metalowe ustrojstwo do zniszczenia pojawi.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 06, 07 23:40

Chodzi o to, że skoro w MGS 3 nie było ani tego ani tego, to jaką mamy pewność iż będzie w części 4tej ? Kojima nie lubi powtarzać takich schematów i stara się o coś innego. Jak chcemy walczyć z Wielkim Mechem to odpalamy MGS 1, jak chcemy czego innego to odpalamy inną część/grę.

Czy jak oglądasz sequel filmu to masz nadzieję, że będzie dokładnie to samo tylko, że np. zamiast w usa to w chinach?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 07, 07 12:00

W MGS 3 też nie było dwu nożnego Metal Geara. Wogóle go nawet nie było, a nazwa jest Metal Gear Solid, gdzie wogóle nawet Solid nie występował.

W MGS 3 jest raczej ukazana geneza Metal Geara, tj. pojawia się on w planach Granina ( a więc na pewnym poziomie jest obecny) zaś w przypadku Shagohoda to jego główne założenia, czyli możliwość odpalenia nuklearnego pocisku z każdego typu terenu, zostały przeniesione i w pełni zrealizowane właśnie w przypadku Metal Gear.

Natomiast co do Solida, to o ile pamiętam słowo Solid w tej kwestii oznacza to że seria przy okazji MGS weszła w pełne trójwymiarowe środowisko. Dlatego też pierwsze dwa MG nie miały w nazwie Solid nawet pomimo faktu że to on pełnił rolę głównego bohatera gry.

A jeśli chodzi o możliwość pojawienia się Rexów, Rayów czy Arsenal Geara w roli przeciwników to w sumie wątpię gdyż w poprzednich częściach miały one pewne uzasadnienie fabularne np. Ray służył do likwidacji Rexów oraz do ochrony AG gdzie z kolei ten ostatni miał służyć do ochrony GW. Toteż zdaje się musielibyśmy mieć powrót tych wątków żeby te maszyny powróciły. No i ich efektywność w walce przeciwko piechocie legła w gruzach dlatego też nie widzę powodu ich reaktywacji.

no ale Arsenala nazwali Arsenal gear, a nie np. Metal Gear Arsenal. Chodziło mi ze pod nazwą MG zawsze ukrywal się 2nożny robot (no może prócz PO, ale Raxa pewnie bedzie nawiązywała do tych latających), jeżeli coś wyglądało inaczej to i nazwa się zmieniała.

Johnson:Arsenal Gear... that's the code name for the new Metal Gear.

Jednak Arsenal to także pewien rodzaj Metal Geara.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » Pt wrz 07, 07 12:30

Metal Gear Solid to marka. Ta gra nie zmieni nazwy ze względu na brak MG w jakiejś części serii. Liczę na całkowicie biomechanicznego Metal Geara z naciskiem na bio.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez kotlet_schabowy » Pt wrz 07, 07 13:18

Gac666 napisał(a):Czy jak oglądasz sequel filmu to masz nadzieję, że będzie dokładnie to samo tylko, że np. zamiast w usa to w chinach?

Nie to samo, ale głównie liczy się na najlepsze i najbardziej charakterystyczne elementy poprzednika, którego lubimy, a Metal Gear na pewno jest takim elementem.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez uci » Pt wrz 07, 07 17:17

Ależ Gac w kazdym MG w którym bohaterem jest Solid (nawet Side story) pojawiają się wielkie dwunożne mechy:
Metal Gear TX-55
Metal Gear D
Metal Gear Rex
Metal Gear Ray
Metal Gear Mk. II
Metal Gear 2
Metal Gear GANDER
Metal Gear KODOQUE
Metal Gear Chaioth Ha Qadesh

Stąd uważam że w MGS4 prawem serii poinien takze się pojawić dwunożny (lub jakikolwiek duży) MG
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 07, 07 17:31

Ale w kanonie trzech głównych części występuje tylko 2 razy (nie liczę Shagtimehodu), z czego tylko w jednej jest głównym celem, a w drugim tylko przeszkodą na drodze. Moim logicznym tokiem myślenia dochodzę do wniosku, że w MGS4 będzie zupełnie coś innego.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt wrz 07, 07 17:35

No ale skoro MGS4 ma być kwintesencją całej serii, BaB są mixem bossów z poprzednich serii. Pojawiają się bohaterowie z poprzednich części, więc i dwunożny MG mógłby się pojawić, choćby nawet prototypowy Ray pilotowany przez Liqida.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pt wrz 07, 07 20:58

A co powiecie na czworonożnego? MG zwinniejszy niż Ray oraz wytrzymalszy od Rexa, MG któremu bliżej będzie do żywego organizmu niż mecha. Albo MG na poziomie mikroorganizmów? Nano Metal Gear. MG którego na gołe oko nie widać. Myślę także o koloni takich Metal Gearów. Służyłby do niszczenia ludzi od wewnątrz. Liquid chce zyskać kontrolę nad ludźmi. Zawsze mógłby sie znaleźć ktoś kto chciałby zagłady ludzkości.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 07, 07 21:19

"Nano Metal Gear. MG którego na gołe oko nie widać. Myślę także o koloni takich Metal Gearów. Służyłby do niszczenia ludzi od wewnątrz"

No to o tym przecież mówię ==' sheesh. W końcu co widzieliśmy na trailerze jak nie żołnierzy w konwulsiach, walczących między sobą, w totalnym chaosie. Broń doskonała, kontrola nad ludźmi.

Tak jak to w trailerach MGS 2 było, że widzieliśmy Raya i był Ray, tak jak w trailerach MGS 3 był shagtimehod, tak też tutaj pokazali właśnie nanomaszyny w akcji, najbardziej zaawansowanego Metal Gear (oczywiście w przenośni, raczej nie będą to nano MG ray biegające po krwiobiegu człowieka).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt wrz 07, 07 21:25

hmm do niszczenia ludzi od środka to nie trzeba rzadnych Nano MG, przecież kazdy na wojnie w MGS4 ma nano w ciele, a jak widac było na trailerze, wystarczy jeden rozkaz by wszyscy zazeli skręcać sie z bólu, a ponieważ powstały na bazie Fox Die to powodowac zawały serca tez pewnie potrafią.

Jeszcze jedno, ja nie mówie teorii Gaca nie, cały ten system kontroli żołnierzy, gekko i wszytskiego co znajduje się na wojnie może być nowym systemem, programem, lub nawet takim wielkim MG powstałym z tych malutkich nanomaszyn w ludziach, broni itd.
Jednak taki system musiałby miec jakiś mózg (taki Arsenal) a mózg jakąś ochronę (takie Raye). Wydaje mi się to chyba dość prawdopodobną teorią.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 07, 07 21:30

"Jednak taki system musiałby miec jakiś mózg (taki Arsenal) a mózg jakąś ochronę (takie Raye). Wydaje mi się to chyba dość prawdopodobną teorią."

Tu się zgodzę.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » So wrz 08, 07 11:16

Gac666 napisał(a): tak też tutaj pokazali właśnie nanomaszyny w akcji, najbardziej zaawansowanego Metal Gear (oczywiście w przenośni, raczej nie będą to nano MG ray biegające po krwiobiegu człowieka).

Raczej nie. Byłoby to niepraktyczne i śmieszne.

Ja się nie zgodzę z tym, aby stado nanomaszyn potrzebowało mózg jako dowódcę. Zbiorowa inteligencja. Wszystkie roboty w kolonii tworzyłby jeden mózg. Roboty byłyby sobie równe, pomagały sobie i korygowały swoje działania. Ich system ochrony mógłoby wyglądać jak nasz system obronny. Jeśli wirus dostałby się do tych nanorobotów mogłyby wytworzyć "przeciwciała" w celu ochrony. Jeśli chodzi o przejęcie kontroli nad nimi to musiałyby mieć możliwość odłączenia od własnego układu kontrolowane jednostki. A to wszystko po to, aby program służący do przejęcia kontroli nie zainfekował całej kolonii. Oczywiście takie stado byłoby całkowicie niezależne i posiadało własną inteligencję. To co napisałem to hard SF, ale jeśli w 2005 roku Snake'owi wstrzyknięto nanomaszyny, to czemu nie.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez komar737 » So wrz 08, 07 15:59

To co napisałem to hard SF, ale jeśli w 2005 roku Snake'owi wstrzyknięto nanomaszyny, to czemu nie.

To jeszcze nic. W 1964 roku, The Fear byl wyposazony w Steatlh Camo, ktory zostal stworzony przez niejakiego Hala E., czlwieka, ktory wtedy jeszcze nie istnial
A moze Fear mial "wczesniejsza wersje"?
komar737
banan

Postprzez ColonelAI » So wrz 08, 07 17:41

Przypadkiem niebyła to jego zdolność paranormalna? Najbardziej dobijają mnie pszczoły produkujące Thompsony na zamówienie.

Może w MGS 4 zobaczymy Metal Geara który będzie wyglądał jak Jehuty? ;) Pomysłów na nowego MG jest wiele. Najbardziej podoba mi się mój pomysł z kolonią nanomaszyn. Ciekawe czy KP nas czymś zaskoczy.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » So wrz 08, 07 17:56

Colonel tylko jaki byłby sens znowu tworzenia takiej niezależnej kolonii nano MG, to co napisałeś jest ok i tak to może dzialać, ale dla wojska takie niezalezne nano były by raczej niepotrzebne, tutaj chodzi o kontrole nad takim systemem, nad panowaniem nad nim, dlatego potrzebny by był Głowny niezalezny mózg kontrolowany (np. przez Liquida) który kierował by nanomaszynami, kierował by ich rozwojem a nie dawał wolna rękę. Gdyby były niezależne i posiadały własna inteligencje, to w końcu mogłby nieposłuchac rozkazów i zwrócić się przeciw swoim twórcą.

Stąd idea "mózgu" i jego ochrony, którą już pokazano w MGS2.
A co do ochrony, takie MG wydaje mi się jako część uzbrojenia powinny mieć jakiś system zakłócania nanomaszyn, lub nawet uzywania ich do walki z ich nosicielami.
Może kiedy Liquid mówi "activate it" chodzi mo o nowego MG, czy to mózg czy ochronę, która pokazuje jaką mocą dysponuje broń oparta o kontrole nad nano.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So wrz 08, 07 18:00

Kto powiedział, że w tej części karty będzie rozdawał tylko Liquid?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » So wrz 08, 07 18:13

Uci napisał "np. Liquid".
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So wrz 08, 07 18:27

Możliwe, że w czwórce SI będzie miało większą rolę niż w dwójce. Będzie doskonałe i niezależne. SI które będzie miało własne potrzeby i cele. Patrioci jako Sztuczna Inteligencja. Coś na wzór SI z MGS 2.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » So wrz 08, 07 18:51

Ale niewiadomo czy patrioci to SI rozporoszone czy posiadające jakiś głowny mózg. Zresztą chodziło mi o nano MG, jako broń były by troche nieprzydatne gdyby były niezależne. To tak jakby Rexowi dać AI i wysłać w świat.
Jakoś trzeba nad tym kontrolować, i może nowy MG to bedzie taki kontroler.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So wrz 08, 07 19:11

Głowny mózg też może być jakimś systemem rozproszonym. Każdy posiadający właśnie te nano MG może być jego częścią, jakąś komórką tworzącą całość. Tylko pozostaje problem tej kontroli. Bo żeby zagrozić, trzeba przejąć kontrolę : ). Choć taki system rozproszonych równoprawnych, zależnych jednostek byłby cholernie niebezpieczny... Stąd koniecznośc kontroli.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So wrz 08, 07 19:49

Kontrolować może SI. Przecież jednostką kontrolującą nie musi być człowiek. SI mogłaby wykorzystać MG dla własnych celów. SI jako jedna "osoba". Liquid chce przejąć kontrolę, to ktoś lub coś może chcieć zagłady ludzkości bądź stworzyć nowy rodzaj istot ludzkich.

Możemy pisać i wymieniać się pomysłami, ale to od szefów z KP zależy czym będzie nowy MG. Może HK akurat czyta nasze posty i wykorzysta nasze pomysły? ;)
ColonelAI
Raging Raven

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4