TGSowy trailer

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Nevar » So wrz 22, 07 20:16

Snake miał chyba 30 racji w tym demie.
Nevar
banan

Postprzez PiotrB » So wrz 22, 07 20:22

Nevar napisał(a):Snake miał chyba 30 racji w tym demie.

Czyli to był najniższy poziom trudności (ew. jeden z najniższych). Więc na razie nie ma co narzekać, że jest mało realnie. Jestem ciekawy jak będzie się grało na European Extreme. Mam nadzieję, że nawet trudniej niż w MGS2 bo ta część jest do tej pory najtrudniejsza.
PiotrB
The Fear

Postprzez MasterMGS » So wrz 22, 07 21:09

PiotrB napisał(a):
MasterMGS napisał(a):Ktoś tam mówił że Drebin to może być Signit. Czy przypadkiem Signit to nie D.A.R.P.A chief z MGS1...

Nie. Decoy Octopus udawał DARPA Chief'a w MGS1.

No tak ale kiedy rozmawiamy z Decoy Octopusem przebranym z DARPA Chief, prawdziwy DARPA chief już nie żyje.

PS: Co do loadingów - mają swoje plusy np. po zapisaniu gry i jej ponownemu wczytaniu lub jak Snake zginie zaczynamy w miejscu gdzie ostatnio był loading. Gdyby tego nie było zaczynalibyśmy planszę od początku. Chociaż autorzy mogli dać pełną planszę i jakieś punkty kontrolne do save'u lub checkpointy...
Ostatnio edytowano So wrz 22, 07 21:22 przez MasterMGS, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
MasterMGS
Crying Wolf

Postprzez kul2 » So wrz 22, 07 21:11

MasterMGS napisał(a):
PiotrB napisał(a):
MasterMGS napisał(a):Ktoś tam mówił że Drebin to może być Signit. Czy przypadkiem Signit to nie D.A.R.P.A chief z MGS1...

Nie. Decoy Octopus udawał DARPA Chief'a w MGS1.

No tak ale kiedy rozmawiamy z Decoy Octopusem przebranym z DARPA Chief, prawdziwy DARPA chief już nie żyje.

Uci juz Ci wytlumaczyl, po co ciagnac tego offtopa?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez ColonelAI » So wrz 22, 07 22:07

Nevar napisał(a):Snake miał chyba 30 racji w tym demie.

Snake także miał pełen arsenał. Szczęka mi opadła jak gracz otworzył menu z ekwipunkiem. Przypomina ono ten z trójki. Także wybieramy podręczne bronie. Co do menusów wyglądają najlepiej ze wszystkich części. Przejrzyste i nowoczesne jak na 2014 przystało.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » So wrz 22, 07 22:16

ColonelAI napisał(a):ale Kojima zachowuje się jakby świat otaczających go gier nie obchodził go.

No tak jak i reszta japończyków. Z japońskimi twórcami gier zawsze było tak, że oni swoje i swoje spojrzenie na gry, a reszta świata swoje. Tylko ciekawe, bo Kojima zawsze twierdził, że jego nie interesuje japońskie spojrzenie i tradycjonalizm w kwestii gier i że chce tworzyć inaczej - jak na zachodzie. Szkoda tylko, że mu to nie wychodzi.

Poza tym nie podobało mi się to spotkanie Meryl i Snake'a. Przecież tych dwoje ludzi coś łączyło, kochali się. A tu spotykają się jak para znajomych po 10 latach. Mam nadzieję, że Koji jakoś mądrze wytłumaczy, co przerwało im wspólną przyszłośc i co ich rozłączyło.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So wrz 22, 07 22:24

twilite_kid napisał(a):Poza tym nie podobało mi się to spotkanie Meryl i Snake'a. Przecież tych dwoje ludzi coś łączyło, kochali się. A tu spotykają się jak para znajomych po 10 latach. Mam nadzieję, że Koji jakoś mądrze wytłumaczy, co przerwało im wspólną przyszłośc i co ich rozłączyło.

Widać, że Meryl była zmartwiona. Jednak zabrakło tego dramatyzmu. Tylko, że jak ma być dramatycznie jeśli Johny się wygłupia. Tak jak już pisałem spodobał mi się pomysł z Sasakim, ale nie chcę, aby z nim przesadzili.

Co do Kojimy. Lubię go za to, że umiejętnie łączy elementy kultury amerykańskiej i japońskiej. Jest trochę za bardzo konserwatywny. Jeśli ma to być ostatni MGS ma szansę jeszcze pokazać, że pomysł gameplay'u nie zakończył się na dwójce. Mało czasu ma HK.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez wredny » So wrz 22, 07 23:02

http://ruliweb.empas.com/data/rulinews/ ... =tgs&main=

Sa tutaj 2 linki z gameplay'u TGS 07. Zajmuja bardzo duzo i dosc wolna sie sciagaja. Co tu duzo mowic , demko przedstawione w najdrobniejszych szczegolach. Sciagam wlasnie drugi part ;>
Ostatnio edytowano N wrz 23, 07 00:14 przez wredny, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez uci » So wrz 22, 07 23:18

no ale spotkanie Snake - meryl
to co ich łaczyło to bardziej "młoda żolnierka i wielki bohater". A po 10 latach widzi swojego bohatera starego, zniszczonego. A solid nie chce by meryl mu współczula itd.

Dobre te pierwsze spotkanie, zoaczymy jak sie rozwinie. Także w konfrontacji z Naomi.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » So wrz 22, 07 23:25

Spotkanie było moim zdaniem ok w końcu 10 lat minęło, a Snake zniknął z życia Meryl tuż po SM.

"Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że MGS4 śmiga na tym samym silniku co MGS1, tyle że naturalnie ulepszonym."

Na MGS 1 nie, ale zgodzę się, że na MGS 2 (bo MGS 3 to rozwinięcie dwójki), jest dużo podobieństw engineowych (tak jak są podobieństwa między Quake'ami), dlatego też pewnie mamy i te durne loadingi.

W takim Just Cause nie mamy żadnych loadingów i akcja jest ciągła. Naprawde minęły już czasy gdzie zmieniamy plansze i nasi wrogowie też znikają, a pojawiają się inni.

Jeśli chodzi o identyczność przeciwników to w dobie dzisiejszej technologii i samego Bluraya to naprawde po prostu lenistwo modelarzy. Wystarczy przewiesić granat tu, hełm inny, dać gogle czy okulary przeciwsłoneczne i już jest różnica.

Mnie cały czas dobija motyw Rex vs Ray. W końcu wiadomo iż Ray wygra ponieważ jest to Ani-Metal Gear... o czym było wspominane w MGS 2 ale chyba wszyscy zapomnieli.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » N wrz 23, 07 00:01

no ale jedynynego raya miał Liquid, a Solidowi pewnie skonczyły się Stingery, albo coś na podobnej zasadzie.
Druga sprawa, Ray jest anty - metal gearem, ale tylko na papierze, nigdy nie walczył z Rexem i tylko w teorii mial być lepszy.Nie sprawdzono tego co więcej Rex przewyższał go pancerzem ( jemu strzelanie po nogach nic nie robiło), jedyne co pozostaje to Water Jet, ale wtedy wystarczy dobrze wycelowana rakieta.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » N wrz 23, 07 00:24

Gac666 napisał(a):Jeśli chodzi o identyczność przeciwników to w dobie dzisiejszej technologii i samego Bluraya to naprawde po prostu lenistwo modelarzy. Wystarczy przewiesić granat tu, hełm inny, dać gogle czy okulary przeciwsłoneczne i już jest różnica.

Już w starusieńkim Kingpin był randomizer przeciwników. Było przygotowanych określona ilość głów, klatek piersiowych i nóg i były one mieszane.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gac666xx » N wrz 23, 07 04:15

uci napisał(a):no ale jedynynego raya miał Liquid, a Solidowi pewnie skonczyły się Stingery, albo coś na podobnej zasadzie.
Druga sprawa, Ray jest anty - metal gearem, ale tylko na papierze, nigdy nie walczył z Rexem i tylko w teorii mial być lepszy.Nie sprawdzono tego co więcej Rex przewyższał go pancerzem ( jemu strzelanie po nogach nic nie robiło), jedyne co pozostaje to Water Jet, ale wtedy wystarczy dobrze wycelowana rakieta.

Skąd wiesz, że nigdy nie przetestowano ;) ? Tak poza tym jak mnie pamięć nie myli to Ray był zaopatrzony w wyrzutnie rakiet i chyba jeszcze jedną broń. Szybko poruszający się MG Ray jako pojazd przeciw Metal Gearowy miałby dużą przewagę.

Heheh tak kingpin jak i dużo innych gier to miało. Zaś mając 50gb miejsca na Bluray wcisnąć nie mogą ;) ? Mam nadzieje, że to jeszcze nadrobią.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » N wrz 23, 07 11:18

Robicie offtop o walce Metal Gear'ów, zamiast pociągnąć wątek jak ludzie.
Niech ktoś to wydzieli.

Wracając do tematu, wg. mnie nawet gdy będziemy mogli sterować rexem w tej bitwie, to ją przegramy z kretesem. Ray będzie miał nieograniczoną energię czy coś w tym stylu i choćbyśmy nie wiem jak się starali, to go nie rozwalimy (coś jak pierwsze spotkanie Kyle'a i Dessana w Jedi Outcast).
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez wredny » N wrz 23, 07 11:34

http://www.geevee.com/

macie tutaj te 2 filmiki , ktore podowalem do sciagniecia kilka postow wyzej.

Fajne zakonczenie , chyba czas demka sie skonczyl ;>
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Gac666xx » N wrz 23, 07 11:56

Na początku pierwszej części gameplayu zauważyłem problem z Octocam. Tekstura tej podłogi brukowej jest bardziej rozciągnięta niż ta sama tekstura, która pojawia się na octocam. Mam nadzieję, że mają tego świadomość i to poprawią, bo jak narazie momentami wygląda paskudnie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez komar737 » N wrz 23, 07 12:13

Obys mial racje, Gacu. Oby ludzie Kojimy mieli swiadomosc, jak smieszny cyrk nam serwuja, bynajmniej pod wzgledem technologicznym...ale zostawmy juz to.
Mi ogolnie octocam wydaje sie bez sensu, bo nawet jezeli przyjmiemy teksture danej powierzchni, to snake jest zwyczajnie dalej widoczny jak wypiety zad. Ale coz, zonierze w serii MGS nigdy nie byli zbyt bystrzy (nawet ci po terapii z SM).

Jak dotad, jedna z niewielu rzeczy, ktore moge pochwalic, to bez watpienia sa cut-scenki. I kit z tym, czy skakaja na nich malpy i jedza banany - sa zrobione klimatycznie, z sercem, wyczuciem i glebia. Nie to co SC - podejdziesz do NPC, zamienicie dwa slowa, NPC przekrzywi kalecznie lape i w ten sposb otrzymales od niego nadajnik.

PS. Bizon, dales popis. Wywaliles "offtopa", a potem sie do niego odniosles kontynujac go tym samym. :hello1:
komar737
banan

Postprzez Blady » N wrz 23, 07 12:43

Terapia gości z Sh zakończyła się porażką- ale to tak przy okazji.

Czy tylko ja mam wrażenie, że oglądając trailery MGS4 wciąż serwowane nam są te same pokazówki, jedynie ciekawie pocięte? Walka Raidena z Vampem ma miejsce po przyjechaniu transporterem Drebina, którego Snej spotkał w okolicach spotkania z Meryl- to trochę jak kreskówki z Flinstonami, zapętlone tło co chwile się pojawia. Może tak jak w przypadku MGS2 okaże się, że zrobiono nas w konia, pokazane fragmenty gry zajmują 10 minut wątku fabularnego a reszta to symulator lotu. Z Kojimą nigdy nie wiadomo.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez uci » N wrz 23, 07 12:44

cóz demo zawsze zostanie demem, i czasem wygląda ono gorzej niż jakaś wersja Beta.
Mi osobiscie coraz bardziej się podoba pomysł tego kręgu zagrożenia.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N wrz 23, 07 13:00

"cóz demo zawsze zostanie demem, i czasem wygląda ono gorzej niż jakaś wersja Beta. "

NIestety nie masz racji.

Demo to finalna wersja gry okrojona, by móc pokazać konsumentowi z czym to się je zanim kupi.

Game Dev Demo jest demem developerskim, pokazywanym tylko w firmie i producentowi (to jest wersja zwykle przed alpha lub w fazie alpha)

Beta to wersja do testów i wyciskania błędów, tego też w 90% przypadków nie ujrzymy (chyba, że jest open beta lub wycieknie źródło).

Demo od pełnej wersji nie różni się niczym i jedyne co jest poprawiane to głównie problemy techniczne i ewentualna optymalizacja (która notabene MGS 4 by się przydała, bo jak nie to konsole PS3 wyśmieję).

Tak więc jeśli jest to już demo to krzyż na drogę, jeśli jest to alpha to mamy szanse na poprawe. Aczkolwiek jeśli jest to alpha to znaczy, że gra nie jest jeszcze skończona i dużo im brakuje, co może się okazać zgubne dla daty premiery gry.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » N wrz 23, 07 13:24

Ok...

Może zle to ujolem, ale napisales to jasniej gac, chodzi mi że dużo demek przed premierą jest niezoptymalizowanych. (Far CRY demo cielo mi się na LOW, full wersja chodzila na HIGH, ale i grafa i inne elementy poprawiono).

Cóz tez przyznam ze jak tego nie poprawią to będzie wyglądało dziwnie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » N wrz 23, 07 14:11

komar737 napisał(a):PS. Bizon, dales popis. Wywaliles "offtopa", a potem sie do niego odniosles kontynujac go tym samym. :hello1:

Nie masz racji komar. Offtopem było ciągłe przekrzykiwanie się, że Rex jest słaby, a Ray mocny i wszystko będzie do dupy, jak jednak Snejkowi się uda pokonać Liquida.

Ja napisałem swoje zdanie co do samej walki i tyle.
Ale już nie o tym gadamy, więc:

Offtop end
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez kotlet_schabowy » N wrz 23, 07 20:52

Gac666 napisał(a):(która notabene MGS 4 by się przydała, bo jak nie to konsole PS3 wyśmieję).

To chyba nic nowego.
Jednak widzę minusy MGS 4 i trudno się z niektórymi narzekaniami nie zgodzić. Jednak będę szczery : kiedyś tę gierkę i tak kupię, nawet jakby gameplay i "mechanika" były na poziomie MGS 2. To nie jest kolejne GTA :).

Odnośnie wyglądu Evy : spójrzcie na Helenę Vondrackovą (czy jakoś tako). Wszystko się da.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Nevar » N wrz 23, 07 21:56

RAYowi zmieniły się też nogi:
MGS4 - http://www.metalgearsolid.us/galeria/mgs4/tgs/36.jpg
MGS2 - http://webzoom.freewebs.com/outerheaven ... %20ray.jpg

Chyba Liquid go sobie zmodyfikował...
Nevar
banan

Postprzez uci » N wrz 23, 07 22:13

A więc zabrałem się porządnie za uwagi Nevara.

Ray prototyp, ten który ukradł Liquid Ocelot posiadał ogon - i ostre podobne do kolców "kolana"
Obrazek

Natomiast Ray którym Liquid atakuje ss w Rexie ma ścięty ogon i gładkie kolana tak samo jak Masowej produkcji Raye.
Co może świadczyć ze Liquid zbudował kilka modeli seryjnych (a napewno jednego) wyposarzonych w kokpit.
Obrazek
uci
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » N wrz 23, 07 22:44

Ale co się stało z RAYem, który ukradł Liquid Ocelot w MGS2?
Nevar
banan

Postprzez uci » N wrz 23, 07 22:50

może ktos go zniszczył ?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » N wrz 23, 07 22:52

Ten z MGS4 ma chyba taki ogon (kikut), jaki miały te masowo produkowane z MGS2... Ale one były chyba brązowe.
Nevar
banan

Postprzez uci » N wrz 23, 07 22:55

nie zapomnij o tym zielonym filtrze który został nałożony na ten trailer.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » N wrz 23, 07 23:01

A czy te masowo produkowane były stworzone specjalnie do Arsenal Geara? Chyba wszystkie zostały zniszczone...
Nevar
banan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4