Fabuła MGS 4 (UWAGA SPOILERY!)

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Crusher » N lip 13, 08 21:00

rimek napisał(a):no i jaki w koncu rachunek chcial wyrownac skoro to ciagle ocelot...)

Bo wtedy widocznie był Liquidem ;) heh to chyba proste, to zdanie powinno ci wytłumaczyć sprawę z rachunkiem:
La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):Initially, Liquid's personality is still at large, as evidenced by Ocelot's lifebar in the first battle bearing his name.
Crusher
Vamp

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » N lip 13, 08 21:01

rimek napisał(a):Czyli ocelot byl dobry... poswiecil swoje cale zycie dla swojego przyjaciela/idola BB?? <w takim razie to mi go az szkoda :x )...(ale jedno mnie wciaz zastanawia, w kazdym filmie mowil do niego "bracie to bracie tamto" no i jaki w koncu rachunek chcial wyrownac skoro to ciagle ocelot...)
A co do wszczepienia nowego FOXDIE, jaki byl w tym cel drebina? (a ja goscia polubialem >_> )

A Drebin przecież powiedział Solidowi, że nie wiedział o wirusie - Rozmowa z Drebinem przez codec po walce z Laughing Octopus. Patrioci wszczepili Snakeowi nowy szczep wirusa po przez Drebina który został wysłany przez Patriotów, aby pomóc Snakowi powstrzymać Liquida przed zniszczeniem systemu. Rozmowa z Drebina z Otaconem - w epilogu.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Crusher » N lip 13, 08 21:05

Dobra za to Wy Drodzy Znawcy wytłumaczcie mi jaki był plan Liqiuda, a jaki Ocelota w MGS4 - w sensie Co chcieli osiągnąć?
Crusher
Vamp

Postprzez rimek » N lip 13, 08 21:25

Thx LaLiLuLeLo ;)... Ocelot odciagal uwage patriotow (rzekomo probujac zniszczyc system) przez co chcial kupic czas Big Bossowi ktory szukal MZ i patriotow... <chyba ; - o>
rimek
Coward Duck

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » N lip 13, 08 21:35

rimek napisał(a):Thx LaLiLuLeLo ;)... Ocelot odciagal uwage patriotow (rzekomo probujac zniszczyc system) przez co chcial kupic czas Big Bossowi ktory szukal MZ i patriotow... <chyba ; - o>

Tylko, że B.B obudził się dopiero PO zniszczeniu systemu. B.B został uśpiony przez JD. Nie wiem skąd pomysł, że był już obudzony przed Act 1... Ocelot udawał Liquida żeby odciągnąć uwagę Patriotów od ciała B.B.
Kiedy Ocelot zniszczył system, B.B się przebudził i zaczął szukać Zero - to wszystko wynika z rozmowy B.B z Solidem.

RyuEX napisał(a):Dobra za to Wy Drodzy Znawcy wytłumaczcie mi jaki był plan Liqiuda, a jaki Ocelota w MGS4 - w sensie Co chcieli osiągnąć?

Liquid w MGS1 chciał stworzyć nowe Outer Heaven i toczyć wojnę z Patriotami.

A Ocelot po prostu chciał zniszczyć Patriotów (ich system).
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Crusher » N lip 13, 08 22:23

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):
rimek napisał(a):Thx LaLiLuLeLo ;)... Ocelot odciagal uwage patriotow (rzekomo probujac zniszczyc system) przez co chcial kupic czas Big Bossowi ktory szukal MZ i patriotow... <chyba ; - o>

Tylko, że B.B obudził się dopiero PO zniszczeniu systemu. B.B został uśpiony przez JD. Nie wiem skąd pomysł, że był już obudzony przed Act 1... Ocelot udawał Liquida żeby odciągnąć uwagę Patriotów od ciała B.B.
Kiedy Ocelot zniszczył system, B.B się przebudził i zaczął szukać Zero - to wszystko wynika z rozmowy B.B z Solidem.

RyuEX napisał(a):Dobra za to Wy Drodzy Znawcy wytłumaczcie mi jaki był plan Liqiuda, a jaki Ocelota w MGS4 - w sensie Co chcieli osiągnąć?

Liquid w MGS1 chciał stworzyć nowe Outer Heaven i toczyć wojnę z Patriotami.

A Ocelot po prostu chciał zniszczyć Patriotów (ich system).

Aha a w jakim kontekście na końcu Liquid Ocelot mówi: "Free from Foxdie... Free from the system... Our Minds are free from their prisons"? To znaczy kto to mówi w ogóle Liquid czy Ocelot?
Crusher
Vamp

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » N lip 13, 08 23:48

Ocelot myślał, że jest Liquidem. ----- myślał, że jest Liquidem, a działał jako Ocelot.
W walce na Ark są przejścia z Liquida > potem w Liquid Ocelota > później w Ocelota -- dlatego, że Ocelot tracił świadomość Liquida z każdym kolejnym przejściem....
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Weasel » Pn lip 14, 08 01:30

Mógłby zrobić ktoś reup tych screenów na 1 stronie ?? W MGS4 i tak nie pogram, więc chciałbym chociaż fabułę poznać :).
Weasel
Inkarnacja VR

Postprzez phsx » Pn lip 14, 08 10:19

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):
rimek napisał(a):Czyli ocelot byl dobry... poswiecil swoje cale zycie dla swojego przyjaciela/idola BB?? <w takim razie to mi go az szkoda :x )...(ale jedno mnie wciaz zastanawia, w kazdym filmie mowil do niego "bracie to bracie tamto" no i jaki w koncu rachunek chcial wyrownac skoro to ciagle ocelot...)
A co do wszczepienia nowego FOXDIE, jaki byl w tym cel drebina? (a ja goscia polubialem >_> )

A Drebin przecież powiedział Solidowi, że nie wiedział o wirusie - Rozmowa z Drebinem przez codec po walce z Laughing Octopus. Patrioci wszczepili Snakeowi nowy szczep wirusa po przez Drebina który został wysłany przez Patriotów, aby pomóc Snakowi powstrzymać Liquida przed zniszczeniem systemu. Rozmowa z Drebina z Otaconem - w epilogu.

Drebin nie wiedział i wstrzyknął FOXDIE2 nieświadomie albo dostał od początku rozkaz żeby wstrzyknąć wirusa Solidowi, ale się nie przyznał... Bardziej to wygląda jakby jednak wiedział.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez rimek » Pn lip 14, 08 15:22

Weasel napisał(a):Mógłby zrobić ktoś reup tych screenów na 1 stronie ?? W MGS4 i tak nie pogram, więc chciałbym chociaż fabułę poznać :).

Jesli chcesz pisz mi na pm moge ci dac linki na ktorych jest walkthrough od 1 filmiku az po debriefieng (wszystko w wysokiej jakosci)
rimek
Coward Duck

Postprzez Flok » Pn lip 14, 08 17:54

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):Tylko, że B.B obudził się dopiero PO zniszczeniu systemu.

Ale w epilogu Big Boss mówi, że Naomi mu wszystko powiedziała. Więc siłą rzeczy musiał się z nią spotkać przed jej śmiercią ;). Jak wiemy zmarła w Shadow Moses podczas 4 aktu.
Flok
Fire Trooper

Postprzez phsx » Pn lip 14, 08 18:15

Jejku przecież mogła zostawić wiadomość, tak samo jak w GW...
phsx
Sniper Wolf

Postprzez rimek » Pn lip 14, 08 19:14

rozmowa a odsluchana wiadomosc do 2 rozne rzeczy ;] wydaje mi sie jesli to by byla jakas wiadomosc BB napomknal by o tym
rimek
Coward Duck

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pn lip 14, 08 20:01

Ale w epilogu Big Boss mówi, że Naomi mu wszystko powiedziała. Więc siłą rzeczy musiał się z nią spotkać przed jej śmiercią ;) . Jak wiemy zmarła w Shadow Moses podczas 4 aktu.

Naomi mogła nagrać rozmowę B.Bossowi, a w nagranej rozmowie powiedziała mu wszystko.
Podobnie jak Solidowi i Otaconowi na Ark.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez uci » Wt lip 15, 08 18:31

no tak, a jak EVA mówi że BB jest ostatnim synem The Boss to znaczy że on serio jest jej synem?

Z tym obudzeniem chodziło o wyjście z cienia, po zniszczeniu JD BB nie musiał już się ukrywać.

Inny dowód - ciało Solidusa - Solidus był już pokrojony jak na rosół w akcie 3cim. I co czekali z jego fragmentami ciała i ręką liquida na obudzenie BB żeby dopiero mu je wszczepić? Dla mnie to by nie miało sensu.
Jak dla mnie BB obudził się już przed aktem 1 dlatego Liquid nie ma już głosu Liquida (bo ma sztuczną rękę) ale trzymał się w cieniu i czekał na rozwój wypadków.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez rimek » Wt lip 15, 08 19:43

podzielam twoje zdanie uci. to wydaje sie bezsensowne trzymac konczyny az do momentu zniszczenia JD ;) + ten fakt z glosem liquida!
rimek
Coward Duck

Postprzez phsx » Wt lip 15, 08 19:57

A z tym głosem to nie mówili już przed premierą, że jakiś aktor się nie zgodził czy coś? Bo tak jakoś mi się przypomina, że była taka sytuacja.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Seba » Wt lip 15, 08 19:59

uci napisał(a):no tak, a jak EVA mówi że BB jest ostatnim synem The Boss to znaczy że on serio jest jej synem?

Z tym obudzeniem chodziło o wyjście z cienia, po zniszczeniu JD BB nie musiał już się ukrywać.

Inny dowód - ciało Solidusa - Solidus był już pokrojony jak na rosół w akcie 3cim. I co czekali z jego fragmentami ciała i ręką liquida na obudzenie BB żeby dopiero mu je wszczepić? Dla mnie to by nie miało sensu.
Jak dla mnie BB obudził się już przed aktem 1 dlatego Liquid nie ma już głosu Liquida (bo ma sztuczną rękę) ale trzymał się w cieniu i czekał na rozwój wypadków.

Dowód poproszę, dlaczego uważasz, że nie mogli go poskładać jak był w śpiączce?
Seba
Fire Trooper

Postprzez uci » Wt lip 15, 08 22:04

z głosem było że bodajrze jap. głoś Liquida zmarł i z tego powodu nie mamy liquida w dub. Ang. Ale zostaje to co pisało w bazie danych - że po przeszczepie Liquid juz nie przejmował kontroli nad nim.

To inaczej, skąd naomi mogła wiedziec że BB obudzi się po zniszczeniu JD? Pozszywali go tak na wszelki wypadek, a może z góry wiedzieli że zniszczenie JD obudzi BB?

Ponadto BB mówi że dopiero zniszczenie JD pozwolilo im na znalezienie Zero, więc wydaje mi się że BB już był wtedy wybudzony i tylko czekał na okazje by móc w końcu dowiedzieć się gdzie jest Zero
uci
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Śr lip 16, 08 13:57

uci napisał(a):z głosem było że bodajrze jap. głoś Liquida zmarł i z tego powodu nie mamy liquida w dub. Ang. Ale zostaje to co pisało w bazie danych - że po przeszczepie Liquid juz nie przejmował kontroli nad nim.

Zmarł koleś co podkładał głos pod japońskiego Ocelota. Dlatego japońskiemu Ocelototowi w MGS4 głos podkłada Banjo Ginga który podkładał głos Liquida.

Jak mogli wybudzić B.B nie niszcząc systemu?. B.B miał wszczepione nanomaszyny które trzymały go w uśpieniu. To wszystko sterowane było przez JD i proxy AI.

uci napisał(a):a może z góry wiedzieli że zniszczenie JD obudzi BB?

Na to wychodzi.

Może najlepiej będzie jak Kojima to wyjaśni - pewnie niebawem pojawią się jakieś arty wyjaśniające niejasności z MGS4. Lub database. Ja jak na razie trzymam się mojej wersji.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez uci » Pt lip 18, 08 05:55

a synergie - u Vampa czy naomi spowodował on wyłaczenie nanomaszyn, mogli tez tym samym sposobem wyłaczyc nanomaszyny BB i wybudzic go wcześniej
uci
Uber Big Boss

Postprzez phsx » Pt lip 18, 08 10:26

W sumie to uci ta teoria z wcześniejszym wybudzeniem ma sens, tylko szkoda że musimy się tego domyślać, nie każdy by na to wpadł, np ja się nie domyśliłem.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez uci » So lip 19, 08 09:56

to tylko teoria i moge się mylic a BB mógł serio obudzić się w chwili zniszczenia JD, ale najbardziej sensowne mi się wydaje że wybudzono go wcześniej.

dręczy mnie jednak jedna sprawa - czy EVA wiedziała o jego wybudzeniu, czy serio myslała że SOlidus to BB?
uci
Uber Big Boss

Postprzez phsx » So lip 19, 08 10:06

Ale jak mogła nie wiedzieć skoro ona sama zrekonstruowała ciało BB z kawałków Solidusa i Liquida a z Solidusa zostaje kadłubek w akcie 3.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Flok » So lip 19, 08 11:33

No ale musiała się tak wczówać i rzucać się w ogień za Solidusem?
Flok
Fire Trooper

Postprzez phsx » So lip 19, 08 12:19

W końcu to też tak jakby jej syn, czy ty nie broniłbyś swojego dziecka jakby było adoptowane? ;) Zresztą i tak nie zginęła przez ten ogień.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez vorpen » So lip 19, 08 19:52

StinG napisał(a):W końcu to też tak jakby jej syn, czy ty nie broniłbyś swojego dziecka jakby było adoptowane? ;) Zresztą i tak nie zginęła przez ten ogień.

To nie był jej syn. Ona nosiła w brzuchu tylko Solida i Liqida. Solidus był później.
vorpen
Inkarnacja VR

Postprzez phsx » N lip 20, 08 10:03

Dzięki za cynk -_-'
Przecież napisałem adoptowane? W sumie to powinienem raczej napisać "syn".
phsx
Sniper Wolf

Postprzez uci » Cz lip 24, 08 07:07

Dobra a ja mam fizyczny dowód na przebudzenie BB przed zniszczeniem JD.

W czasie rozmowy z Solidem na cmentarzu BB mówi że w chwili tuż przed zniszczeniem JD, można było w końcu odkryć gdzie znajduje się Zero, a to oznacza że BB był już wtedy wybudzony i w pełni sprawny. Możliwe że było tak już w czasie aktu 5. Druga sprawa - BB się nie pojawiał bo Solid miał w sobie przecież FoxDie2.

A co do Evy, no może i zagrała zbyt "realistycznie" ta scene z cialem Solidusa, ale z drugiej strony robiła to dla BB żeby nikt nie odkrył że pokrojone ciało to nie ktoś inny, musiała podtrzymac kłamstwo do końca, nawet za taka cene.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pt lip 25, 08 12:28

Akt 2. Tuż przed popisem Raidena. Gdy Naomi i Snake wychodzą z autka i trzymają małpke za ręce [hmm a może łapki :P] możemy Drebinem aktywować retrospekcje. Co na niej jest ? Z której to części ? MGS2 ? i co na nim jest ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4