Big Boss a MGS 4

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez kotlet_schabowy » Śr paź 24, 07 19:19

Dokładnie, mnie chodziło o walkę.

Szpaner, możei tak, ale właśnie o tym pisałem : patrząc na trailery, to zapowiada się na konflikt braci, jednak liczę na to, że Kojima inaczej nam pokaże ich stosunki.

Uci, a skąd ta pewność ? Zresztą chyba fani MGSa są już przywyczajenie do "podobnych" pojedynków.

Co do Big Bossa, to przecież nie koniecznie jego ożywienie musi być zasługą jakiejś organizacji czy cośw tym stylu, mam na myśli to, że ktoś "prywatnie" się tego podjął. Zresztą zawsze może istnieć wersja, że był cały czas po Zanzibarze podtrzymywany przy życiu i ktoś mu "pomógł" się uwolnić (jak Gray Foxowi). Takie tam gdybania.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Szpaner » Śr paź 24, 07 19:43

A może po prostu The Sorrow maczał w tym palce :) bo w MGS 3 się pojawił i żeby można było go szybko pokonac trza było się utobic lub BB po dotknięciu The Sorrow również ginie jednak po scenkach BB dalej żyje moim zdaniem w tamtym momencie The Sorrow nie chciał jego smierci chciał mu przekazać pewne informacje zresztą z tego co wyczytałem The Sorrow był medium jeżeli ciało jest to mógł on wskrzesić BB
Szpaner
Coward Duck

Postprzez Lost » Śr paź 24, 07 19:51

Szpaner napisał(a):Sorrow nie chciał jego smierci chciał mu przekazać pewne informacje zresztą z tego co wyczytałem The Sorrow był medium jeżeli ciało jest to mógł on wskrzesić BB

Szpanerze. Owszem The Sorrow nie chciał śmierci Big Bossa, ponieważ chciał pokazać mu między innymi, że śmierć nie kończy naszej podróży. po za tym, gdyby The Sorrow miał taką siłę, to równie dobrze mógł wskrzesić The Boss.
Według mnie to BB się pojawi tylko i wyłącznie - tak jak ktoś na forum już to powiedział - w retrospekcjach. Nie liczmy na wiele względem tej postaci. Myślę, że postać BB ma na celu podsycaniu atmosfery w kręgach fanów do premiery "czwórki". To będzie coś na zasadzie młodego Solida(?), który pojawił się w jednym z trailerów (trailerzeTGS 2006 podajże).
Lost
Zanzibar

Postprzez uci » Śr paź 24, 07 22:23

czemu tak sie upieram ze nie bedzie BB??:>

Bo to proste, bo tego najbardziej sie wszyscy spodziewają:P
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Szpaner » Cz paź 25, 07 01:54

No spox ale The Boss mogła by nie chcieć by The Sorroe ją wskrzesił, tymbardziej że to ona go zabiła.
Powiedzmy mogła mieć poczucie winy, zresztą z tego co mi wiadomo była w nim zakochana, więc mogła by chcieć zostać z nim w zaświatach.
Szpaner
Coward Duck

Postprzez uci » Cz paź 25, 07 01:58

ale the sorrow wskrzeszał umarłych ale tylko w postaci duchów, i tylko w tym "zaświatowym" świecie pomiedzy życiem a śmiercią.
Więc by odpadało ożywianie kogoś fizycznie, Sorrow był medium a nie Nekromantą.
uci
Uber Big Boss

Postprzez liquid snake » Cz paź 25, 07 20:36

duch big bossa , to już przesada
liquid snake
Inkarnacja VR

Postprzez Solidny » Cz paź 25, 07 21:29

liquid snake napisał(a):duch big bossa , to już przesada

Trochę... ale wolisz Zombie-BigBoss?
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Johny Sasaki » Pt paź 26, 07 11:49

uci napisał(a):czemu tak sie upieram ze nie bedzie BB??:>

Bo to proste, bo tego najbardziej sie wszyscy spodziewają:P

Moze Kojima mysli tak samo i skoro wszyscy mysla, ze on mysli, ze wszyscy sie spodziewaja Big Bossa to moze wymyslic, ze jednak go da, np jako jakas lepsza wersja klona. Ew. w wersji extremalnej Liquid Ocelot (jak ja kocham ta nazwe, a ludzie potem ze mna sie kloca, ze Kojimie jednak nie brakuje oryginalnych pomyslow :lol:) zmieni sie w Big Bossa, tego juz sie raczej nikt (poza mna) nie spodziewa :Lol:
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez uci » Pt paź 26, 07 22:29

no tutaj to nawet ja bym byl zaskoczony O_o
uci
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » So paź 27, 07 20:28

Z czego są te komentarze Kojimy?

"Spotkanie Campbella i Snake'a jest odzwierciedlone w MGS 4. W czwórce jednak zamiast Naked Snake'a jest to już Solid ale mimo to stałe uczucia nostalgii w stosunku do niego są tak na prawdę zakorzenione w relacjach Roya z Big Bossem. Jest jeszcze inny, większy, powód spotkania Campbella z Solidem ale jaki tego dowiemy się już w samej grze."

"Zaś w MGS 4 Big Boss pojawia się ponownie. Spytałem się nawet czy Chikao Otsuka nie mógł by pod niego podłożyć głos. Chikao jest ojcem Akio Otsuki, który z kolei podkłada głos pod Snake'a w japońskiej wersji gry."

Czy oni nie mają głosów do MGS4 już nagranych?

[ Dodano: Sob Paź 27, 07 20:43 ]
Kiedyś Kojima chyba mówił, że Big Boss był na tym plakacie z MGS4 tylko dlatego, że artysta, który go rysował, go tam umieścił.
Nevar
banan

Postprzez uci » So paź 27, 07 21:16

no widać, Shinkawa czytał w jego myślach.

DOBRA, macie mnie, BB wraca...

Teraz tylko w jakiej formie? wiadomo ze napewno bedzie mógł mówić.:)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sashh » So paź 27, 07 22:03

Nevar napisał(a):Kiedyś Kojima chyba mówił, że Big Boss był na tym plakacie z MGS4 tylko dlatego, że artysta, który go rysował, go tam umieścił.

A jak inaczej mógł wytłumaczyć tę "wpadkę".
Sashh
Coward Duck

Postprzez SaladinAI » So paź 27, 07 22:46

Sprawa z Shinkawą jest prosta - Kojima powiedział to na "odwal się" co by dziennikarze mu tym pytaniem o BB łba więcej nie zawracali.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N paź 28, 07 12:05

BB pojawi się w 4ce. Ale nie musi to znaczyc ze bedzie kolejnym NPCem...
Może pojawi się jako wspomnienie (O) z czasow OH - ZL. Lub bedzie pokazane wyjasnienie wszystkich wątków z MPO.
Bo inaczej co? Kolejny cyborg?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N paź 28, 07 15:19

Właściwie to może wyglądać tak:

Teoria #1

Big Boss pojawia się w historii Solida po raz ponowny ale nie ważne czy w formie fizycznej czy też cyfrowej a może jeszcze jakiejś innej. Za tym przemawia fakt że Patrioci chcą go przywrócić do życia i może im się udaje.

Teoria #2

Big Boss pojawia się tylko w tych retrospekcjach. Oczywiście Kojima nie przedstawia wydarzeń z MG 1&2 w pierwotnej formie wizualnej lecz robi specjalnie na potrzeby MGS 4 cutscenki bazujące na silniku gry które ukazują nam Big Bossa. Jednak wadą tej teorii jest to że retrospekcje są tylko opcją dla graczy nie obeznanych z serią i w dodatku nie każdy musi je oglądać więc być może na robienie nowych filmików szkoda by było zachodu.

Teoria #3

MPO 2 się nie ukazuje ale trzeba wyjaśnić motywy dalszych losów Big Bossa typu wątki z Patriotami, projekt LET itd. Na tą potrzebę dostaniemy nowe cutscenki ukazujące te wydarzenia które obejrzymy podczas gry normalnie a nie bonusowo w retrospekcjach.
Z drugiej strony skoro do gry ma być użyty głos ojca Akio to możemy zakładać że chodzi o starszą wersję Big Bossa a wtedy tylko dwie pierwsze teorie mają sens.

A co do powrotu BB w ciele cyborga to ta teoria ciekawie brzmi na tle tego że Vamp interesuje się niezniszczalnym ciałem Raidena, być może oznacza to że Liquid chciałby w czymś takim przywrócić do życia swojego ojca?
Mnie natomiast ciągle niepokoi ten sekret w ciele Solida. Może zawiera on w sobie memy Big Bossa więc ta postać mogłaby się za ich pomocą "odrodzić" w ciele Snake'a przejmując nad nim kontrolę? Trochę tak jak Liquid żyje w ciele Ocelota. W kontekście tego że Solid coraz bardziej upodabnia się do swojego ojca (styl walki, wygląd) jakieś prawdopodobieństwo takiej teori istnieje.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N paź 28, 07 16:05

no Solid raczej zawiera swoje własne Memy, bo to jest jego doświadczenie itp.
Napewno chodzi o to że Solid ma jego geny.
Ale teoria Saladina podoba mi sie pod jednym względem.

Może to co sobie wstrzykuje SS to nie lek na FoxDie/szybkie starzenie sie :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez Seth » Wt paź 30, 07 18:49

Dla mnie oczywistym jest że "sekret w ciele Solida" to nic innego jak jego nanomaszyny, a więc także i FoxDie. A do czego potrzebny jest Liquidowi FoxDie? Jak to wyjaśniła nam grzecznie Naomi - by zajarzyć jak funkcjonuje SOP, co by dało mu pełną kontrolę nad polem bitwy. FoxDie należało to kolonii nanomaszyn pierwszej generacji, podczas gdy SOP to kolonia generacji trzeciej.

A gdyby ożywiać Big Bossa, to cały tragizm tej postaci by zniknął. To tak jakby teraz wcisnęli Foxa, mówiąc że przeszedł recycling i teraz jest znowu gotów do akcji.
Seth
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » Wt paź 30, 07 20:49

Dla mnie to trochę zbyt proste. Czemu? Liquid potrzebuje Naomi ale już nie Snake'a by rozgryźć funkcjonowanie nanomaszyn. Ona jest twórcą Foxdie i tylko ona wie jak wirus funkcjonował więc nie widzę tutaj miejsca dla Solida. Nadto Foxdie w jego ciele tajemnicą nie jest. Enyłej jeśli mamy kontynuować temat to tylko w Przypuszczeniach .

A gdyby ożywiać Big Bossa, to cały tragizm tej postaci by zniknął. To tak jakby teraz wcisnęli Foxa, mówiąc że przeszedł recycling i teraz jest znowu gotów do akcji.

Przecież raz z Foxem to zrobili w MGS 1 i jakoś nikt nie mówił o zaniku tragizmu tej postaci odnośnie MG 2. Później do życia wrócił Liquid i jakoś wielki szum się nie podniósł. A Big Boss może być tak samo "żywy" jak Patrioci. Ci przecież nie żyją od stu lat a jakoś nie przeszkadza im to w sprawnym funkcjonowaniu więc czemu nie zrobić tego samego z BB skoro ten...

Spojler MPO!!!

Prawdopodobnie sam został ich członkiem wraz z Ocelotem?

SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Lost » Wt paź 30, 07 21:19

Momencik, skoro Big Boss powróci to czy przypadkiem młody "Solid" z Trailera z TGS 2K6 nie będzie w takim razie tak naprawdę BB?
Saladin01 napisał(a):Przecież raz z Foxem to zrobili w MGS 1 i jakoś nikt nie mówił o zaniku tragizmu tej postaci odnośnie MG 2.

Powiem więcej. Uważam, że tragizm tej postaci się nawet jeszcze pogłębił.
Lost
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Wt paź 30, 07 21:25

Powiem więcej. Uważam, że tragizm tej postaci się nawet jeszcze pogłębił.

W takim razie nie możemy powiedzieć że powrót BB będzie np naciągany bo nie wiemy jak Kojima przedstawi nam jego powrót i co w ten sposób będzie chciał nam jeszcze przekazać.

Co do młodego Solida to tylko maska.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt paź 30, 07 22:12

czyli że BB jako wirtualny gadający umysł?
Może coś w stylu Colonela z MGS2, głos i wygląd ten sam, ale to nie on. W przypadku BB mogło by być tak samo.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Szpaner » Śr paź 31, 07 13:37

Im wiecej przypuszczeń co do tej postaci, tym bardziej chcę zagrać w tą gre. :icon_smile:
Szpaner
Coward Duck

Postprzez Fenix! » Śr paź 31, 07 16:04

Nie sadze aby Big Boss stał się częścią AI już prędzej chyba go sklonują , albo jego umysł przerzucą do innego ciała??
Fenix!
Inkarnacja VR

Postprzez Seth » Śr paź 31, 07 19:22

Wersja AI jest najbardziej prawdopodobna. Co do klonowania - juz to raz zrobili :)
Seth
Machinegun Kid

Postprzez kotlet_schabowy » Pt lis 02, 07 19:04

Dla mnie mało prawdopodobna wersja z AI.
AI Colonel pod koniec MGS 2 mówił Raidenowi, że oni (Patrioci) zdołali zdigitalizować życie na początku tego wieku (mówił to w 2009, czyli na początku XXI). Wiemy, że Big Boss zginął w 1999 roku, więc "nie załapałby się" jeszcze na erę cyfrowego życia.
Zakładając oczywiście, że AI Colonel przedstawiał Raidenowi fakty.

Osobiście sam pomysł jakiegokolwiek życia/świadomości AI i wizja Patriotów takich, jakich przedstawił nam Campbell i Rose pod koniec MGS 2, jest dla mnie nieciekawy i liczę na to, że Kojima "wybrnie" z tej sytuacji w jakiś sposób (tłumacząc rozmowę z AI pod koniec MGS 2 jako zwykły przekaz z jakiejś centrali Patriotów, którzy jednak będą ludźmi).

Trop z głosem ojca Akio jest ciekawy.
Ja tam nadal utrzymuję przy swoim : Big Boss albo wraca jako człowiek, albo pojawia się scenkach przerywnikowych gdy ktoś o nim opowiada (na przykład nowe fakty przekazywane Solidowi). Pomysł ze scenami z MG czy MG 2 w nowej grafice jest niezły.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Pt lis 02, 07 20:40

AI Colonel pod koniec MGS 2 mówił Raidenowi, że oni (Patrioci) zdołali zdigitalizować życie na początku tego wieku (mówił to w 2009, czyli na początku XXI). Wiemy, że Big Boss zginął w 1999 roku, więc "nie załapałby się" jeszcze na erę cyfrowego życia.

Patrioci nie żyją od stu lat przecież i nie mają problemu z istnieniem w zdigitalizowanej wersji.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt lis 02, 07 22:19

Mi się wydaje że może jednak pokażą wątki po PO, czyli że np. powstają Patrioci, BB np. buntuje się przeciwko tej ideii i ucieka tworząc OH. Jednak pewne fakty dlaczego to zrobił itd. nie zostały całkiem wyjasnione.
Do tego spotykamy Eve i podobno Para Medic, więc może Snake spotykajac te osoby będzie w retrospekcjach odkrywać prawde o Ojcu.

A ze umarł w 1999, Fox takze wtedy umarł, a wrócili go do życia. Więc z ożywieniem i scybernetyzowaniem lub zdigitalizowaniem BB nie było by żadnego problemu.
uci
Uber Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » N lis 04, 07 17:34

Saladin01 napisał(a):

Patrioci nie żyją od stu lat przecież i nie mają problemu z istnieniem w zdigitalizowanej wersji.

Takie informacje otrzymuje Raiden i Gracz przez codec, a Snake i Otacon z dysku, i tylko tyle. Nie Nam decydować, czy to prawda, czy zwodzenie za nos. Mój poprzedni post tego dotyczył.
Poza tym jedna informacja wyklucza drugą : skoro AI Colonel mówi Raidenowi, że zdigitalizowali życie na początku XXI wieku, a dysk z danymi wskazuje, że ostatni Patrioci umarli około sto lat przed MGS 2, to coś tu jest nie tak. Wnioskuję, że dysk z danymi w świetle informacji z MGS 3 w ogóle nie powinien być brany pod uwagę.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Prze14mo » Pt cze 06, 08 16:11

Już rozuuuuuuuuuuuuumiem. Zabijecie mnie pewnie za ten odkop, ale w końcu wiadomo czy żyje czy nie.

SPOILER

Teraz tylko - co się z nim działo do tego czasu.

Już rozumiem napis na nagrobku z końcówki gry:

In
Outer Heaven
199X - 1999

SPOILER

Coś genialnego. Niby padł, a jednak alive...

Czyli:

Big Boss R.I.P
In
Outer Heaven
199X - 1999
Prze14mo
Arnold

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4