Co CI sie nie podobalo w MGS4 ?

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Johny Sasaki » Pt sie 22, 08 11:46

No nie robi, za to Raiden robi tanczac brejka i machajac gekko tudziez zatrzymujac statek wielkosci malego panstwa ;d
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez abovePL » Pt sie 22, 08 11:48

Johny Sasaki napisał(a):No nie robi, za to Raiden robi tanczac brejka i machajac gekko tudziez zatrzymujac statek wielkosci malego panstwa ;d
Dodajmy ze robia to jedna reka ;)
abovePL
Coward Duck

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » So sie 23, 08 01:01

Johny Sasaki napisał(a):
1. Eva ma cialo Big Bossa
2. Okazuje sie, ze cialo Big Bossa bylo cialem Solidusa

Wiec kogo poskladal Pettrovich? A moze to wszystko, caly poscig itd byl farsa a Eva po raz kolejny grala?

O co Ci chodzi z tym: "Wiec kogo poskladal Pettrovich?". Pettrovich poskładał Big Bossa jeszcze przed MGS.

Co do ciała to nie trudno się domyśleć, że Eva po prostu ukryła B.B i podłożyła ciało Solidusa, żeby oszukać Patriotów w tym Liquid Ocelota, który udawał Liquida po to żeby oszukać Patriotów i wiedział, że podłożone ciało przez Evę to nie B.B.
(Eva natomiast cały czas myślała że to Liquid przejął nad nim kontrolę). W tym motyw z jabłkiem, który miał na celu wywołanie Adama.. Nie wiem ale jak na razie TO wydaje się najlogiczniejsze wg mnie.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez lonek_rwl » So sie 23, 08 19:36

Ja nie zastanawiam się nad tym co mi się nie podobało, wole powspominać całą fabułę, poskładać sobie różne historie lub poczytać między wierszami. Jestem pewien, że pomimo "zakończenia historii Snakea" Hideo i tak w kolejnych częściach zrobi wiele odniesień do tego co już wiemy i znowu okaże się że gó..o wiemy... I to jest w MGSie najlepsze :D
lonek_rwl
Inkarnacja VR

Postprzez kul2 » So sie 23, 08 20:06

Ja nie zastanawiam się nad tym co mi się nie podobało, wole powspominać całą fabułę, poskładać sobie różne historie lub poczytać między wierszami.

Ludzie bierzcie z niego przyklad.
Bo Was ten jad i cynizm od srodka pozre.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Mr_Zombie » N sie 24, 08 14:36

Kilka rzeczy, które mi nie przypadły do gustu:
- jeżeli czegoś nie da się wyjaśnić, zwal winę na nanomaszyny (patrz: Vamp :/)
- Akiba, czyli jak z nieudacznika mającego od 10 lat problemy z żołądkiem (w MGS4 akurat przesadzili, kiedy pokazano, jak sra w gacie :|), zrobić nagle pięknego księcia z bajki, który w iście hollywoodzkim stylu potrafi bronić się przed nacierającą falą przeciwników
- bekający Drebin (co za dużo, to niezdrowo)
- nagłaśnianie, jeszcze przed premierą gry, wątku śmierci Snake'a (w dwóch trailerach pokazana była scena "samobójcza" oraz wszędzie podkreślano, że to ostatnia misja, wielkie poświęcenie) i nie wywiązanie się z tej "obietnicy" (albo raczej, sztuczne podgrzewanie atmosfery)
- epilog, czyli nagle znikąd pojawia się Big Boss, od dawna uważany za martwego, wygłasza swój wielki kilkudziesięciominutowy monolog, w którym stawia cały świat MGS do góry nogami, mówi Snake'owi, że tak naprawdę to może sobie pożyć jeszcze kilka miesięcy, po czym umiera

Powtarzam to jeszcze raz, oglądało się to (bo zagrać to na razie nie było mi dane) super, wciągało jak cholera, jednak te kilka rzeczy po prostu mnie straszliwie drażniły.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez lonek_rwl » N sie 24, 08 18:03

Mr_Zombie napisał(a):- bekający Drebin (co za dużo, to niezdrowo)

No i co z tego? A niech se beka, dziwne by było jakby chlał pełno tego świństwa i w ogóle nie bekał.
lonek_rwl
Inkarnacja VR

Postprzez greyfox » N sie 24, 08 21:47

Dołączę się do głosu iż a Akibą to bylo przegięcie. Reszta jak najbardziej pasuje i jakoś nie widzę tego jakoby miało być inaczej.
Co do odwzorowania bólu, cierpienia itd postaci Snake'a Raiden'a i innych to wg mnie to jest mistrzostwo. Nawet jeżeli chodzi o samą gre Snejem.
A to że Snejk za wiele nie mówi ... No a co ma mówic skoro jest "zielony" w temacie ? Ma się może kłócić z resztą ekipy że nie mają racji ? Chce dokończyć misję i tyle go w sumie obchodzi.
Boli was że Raiden zatrzymał "stateczek", a nie bolało was jak GrayFox w mgs1 uratował sneja poprzez zatrzymanie nogi Rex'a? A nie przyszło wam na myśl że może Ocelot tak naprawdę nie chciał zabić Sneja i dlatego okręt staną ? Może mi się wydaję i nad interpretuję, ale czy Ocelot nie mówił w końcówce że potrzebował sneja żeby sie uwolnić od foxdie ? Żeby zmylić patriotów. Tak samo Raiden przytrzymany przez gekko - czysta prowokacja żeby zwabić Vampa. Przecież powiedział "I don't fear death", więc wątpię aby nie mógł właśnie tak zrobić.
Co do Vampa to sama Naomi mówi że nanomaszyny tylko wzmocniły naturalne zdolności samoleczenia. Sam bieg po wodzie wg mnie nie został wyjaśniony nad czym ubolewam - no chyba że coś przegapiłem.
Wg mnie część jest udana a jej największym atutem jest Ocelot ;]

ps. i nie podoba mi się pojemność kieszeni snejka :D powinni w końcu to jakoś sensownie rozwiązać. Mogli chociaż walnąć wzmiankę w codecu na styl sprzedaży broni Drebinowi - że to mkII dostarcza snejowi wybrane bronie w inwentażu. Z drugiej strony wyobrażam sobię mkII tachajacego railguna czy stingera i jakoś mi się wesoło robi :D
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez rimek » Pn sie 25, 08 12:58

greyfox napisał(a):ps. i nie podoba mi się pojemność kieszeni snejka :D powinni w końcu to jakoś sensownie rozwiązać. Mogli chociaż walnąć wzmiankę w codecu na styl sprzedaży broni Drebinowi - że to mkII dostarcza snejowi wybrane bronie w inwentażu. Z drugiej strony wyobrażam sobię mkII tachajacego railguna czy stingera i jakoś mi się wesoło robi :D

Moze schowal wszystko do drum cana i ciagnal ta "raczka" za soba <lol2> haha
rimek
Coward Duck

Postprzez abovePL » Wt sie 26, 08 12:35

greyfox napisał(a):Dołączę się do głosu iż a Akibą to bylo przegięcie. Reszta jak najbardziej pasuje i jakoś nie widzę tego jakoby miało być inaczej.
Co do odwzorowania bólu, cierpienia itd postaci Snake'a Raiden'a i innych to wg mnie to jest mistrzostwo. Nawet jeżeli chodzi o samą gre Snejem.
A to że Snejk za wiele nie mówi ... No a co ma mówic skoro jest "zielony" w temacie ? Ma się może kłócić z resztą ekipy że nie mają racji ? Chce dokończyć misję i tyle go w sumie obchodzi.
Boli was że Raiden zatrzymał "stateczek", a nie bolało was jak GrayFox w mgs1 uratował sneja poprzez zatrzymanie nogi Rex'a? A nie przyszło wam na myśl że może Ocelot tak naprawdę nie chciał zabić Sneja i dlatego okręt staną ? Może mi się wydaję i nad interpretuję, ale czy Ocelot nie mówił w końcówce że potrzebował sneja żeby sie uwolnić od foxdie ? Żeby zmylić patriotów. Tak samo Raiden przytrzymany przez gekko - czysta prowokacja żeby zwabić Vampa. Przecież powiedział "I don't fear death", więc wątpię aby nie mógł właśnie tak zrobić.
Co do Vampa to sama Naomi mówi że nanomaszyny tylko wzmocniły naturalne zdolności samoleczenia. Sam bieg po wodzie wg mnie nie został wyjaśniony nad czym ubolewam - no chyba że coś przegapiłem.
Wg mnie część jest udana a jej największym atutem jest Ocelot ;]

ps. i nie podoba mi się pojemność kieszeni snejka :D powinni w końcu to jakoś sensownie rozwiązać. Mogli chociaż walnąć wzmiankę w codecu na styl sprzedaży broni Drebinowi - że to mkII dostarcza snejowi wybrane bronie w inwentażu. Z drugiej strony wyobrażam sobię mkII tachajacego railguna czy stingera i jakoś mi się wesoło robi :D

Zostal wyjasniony ale podczas gadki przez codec w ktoryms akcie. Polecam meczyc Otacona po kazdym wazniejszym momencie, zaraz po rozpoczeciu misji czy wejsciu na nowe tereny. Chlopak ma pelno informacji ktore moga pomoc. A co do Vampa to mial jakies specjalne urzadzenie czy cus juz cholera nie pamietam za dobrze, ale zostalo to powiazane chyba z jakims bossem i o ile mnie pamiec nie myli bylo to mowione na poczatku drugiego aktu jak zadzwonisz do Otacona. Musisz przejsc gre jeszcze raz i meczyc Codec ;)
abovePL
Coward Duck

Postprzez Nediar » Śr wrz 10, 08 02:05

Malomownosc Snake'a na poczatku tez mnie zaskoczyla, ale on sam mowi ze jest juz tylko cieniem dawnego Solida wiec jest to pewnie spowodowana wszystkimi cierpieniami jakich doznal.

Co mi sie nie podobalo.... kolejna smierc Vamp'a. Tym razem pewnie nie przezyl.

abovePL napisał(a):Zostal wyjasniony ale podczas gadki przez codec w ktoryms akcie. Polecam meczyc Otacona po kazdym wazniejszym momencie, zaraz po rozpoczeciu misji czy wejsciu na nowe tereny. Chlopak ma pelno informacji ktore moga pomoc. A co do Vampa to mial jakies specjalne urzadzenie czy cus juz cholera nie pamietam za dobrze, ale zostalo to powiazane chyba z jakims bossem i o ile mnie pamiec nie myli bylo to mowione na poczatku drugiego aktu jak zadzwonisz do Otacona.

Tak, w MGS 4 podczas rozmowy przez codec Otacon twierdzi ze w rekawicach i butach Frogs jest zawarty mechanizm ktory uzywa "Van der Waalsa Force". Pozwala on na przyczepianie ciezkich przedmiotow do scian. Posiadaja go rowniez Metal Gear Gekko i Vamp. Snake stwierdza ze dzieki temu mechanizmowi a nie nadnaturalnym zdolnosciom Vamp byl w stanie biegac po wodzie i filarze na Big Shell.

abovePL napisał(a):Dodajmy ze robia to jedna reka

Wlasnie ze nie tylko jedna reka poniewaz i plecami zapierajac sie przy tym nogami, dodatkowo wspierajac sie katana wbita w skale. ;)
Nediar
Inkarnacja VR

Postprzez Sylvan Wielki » N wrz 14, 08 12:43

Zupełnie niepotrzebne czepianie się szczegółów ( i tak notabene zależne od odczuć stricte subiektywnych gracza ).

Jeśli ja miałbym osobiście na upartego wymienić cos co mnie raziło to.... momentami animacja głównego bohatera. Tyle.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Mr. Blue » N wrz 14, 08 19:31

Walka nożem...
Mr. Blue
Coward Duck

Postprzez Picknick » N wrz 14, 08 21:17

Save nie pod 140,96
Picknick
Inkarnacja VR

Postprzez Tyka » N wrz 14, 08 22:50

W zasadzie to ja wole się nie czepiać bo po co, MGS to MGS i tyle mi wystarczy żeby się nie czepiać, jedna jedyna rzecz jaka mi się nie spodobała to to że Ocelot w MGS 2 mówił głosem Liquida a w MGS 4 już nie bo... w zasadzie to samo nie mówienie mi nie przeszkadza ale raczej brak jakiegokolwiek wytłumaczenia.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Mr. Blue » Pn wrz 15, 08 13:50

Wytłumaczenie jest...ludzie, poszukajcie chociaż trochę.

Tu spoiler, oznaczony bo jeszcze jakiś nieborak się natnie:

Ocelot, w obawie przed totalnym zawładnięciem przez świadomość Liquida, ujawaniającą się tak często w dwójce, odrzyca prawdziwy przeszczep po wydarzeniach w NY. Wszczepia sobie natomiast cybernetyczną protezę. (Widać ją w finałowej walce) Więc, Liquid żył jeszcze po zakonczeniu dwójki. Mimo wszystko, Ocelot nadal udawał Liquida, tylko że za pomocą hipnozy, nanomaszyn i farmaceutyków. Nie mówił już jednak jego głosem.

Uprzedzając pytania, Ocelot robił to, ponieważ odwracał uwagę Patriotów od Snake' a który niszcząc GW, tak na prawdę miał zniszczyć cały system.
Mr. Blue
Coward Duck

Postprzez Tyka » Pn wrz 15, 08 14:47

Dzięki Mr. Blue akurat nie słyszałem tego w grze, bo o Vampie (bieganie po wodzie itp.) słyszałem, a niektórzy narzekają że to jest niewytłumaczone.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Sylvan Wielki » Pn wrz 15, 08 16:53

Tyka napisał(a):W zasadzie to ja wole się nie czepiać bo po co, MGS to MGS i tyle mi wystarczy żeby się nie czepiać,

Ależ oczywiście, ale są takei a nie inne założenia tematu . Na upartego można by tego więcej wymienić, ale na co to komu? Choć być może Kojima zaglądnie kiedyś tutaj i weźmie nasze spostrzeżenia do serca.

Albo i nie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Mr. Blue » Wt wrz 16, 08 20:01

Dzięki Mr. Blue akurat nie słyszałem tego w grze, bo o Vampie (bieganie po wodzie itp.) słyszałem, a niektórzy narzekają że to jest niewytłumaczone.

To nie jest wytłumaczone do końca. "Prawdopodobnie" używał specjalnego systemu.

Ale on sam był nadczłowiekiem. I dobrze, MGS to MGS, tutaj zawsze były elementy fantastyczne, i niech zawsze będą.
Mr. Blue
Coward Duck

Postprzez Sylvan Wielki » Wt wrz 16, 08 22:15

Zresztą nie wszystko musi być wytłumaczone , prawda? Taka nutka tajemniczości i otworzenie drzwi domysłu to broń celowa mniej/bardziej wielu twórców.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Solid Zenek » Cz wrz 18, 08 18:17

Mi się nie podoba że to jest takie krótkie... gra mogła by być z 5 razy dłuższa... żeby było więcej zabawy
Solid Zenek
Machinegun Kid

Postprzez PiotrB » Cz wrz 18, 08 18:59

Co mi się nie spodobało w MGS4? To, że gra jest za krótka i respawnujący się przeciwnicy (w pewnych momentach).
PiotrB
The Fear

Postprzez Whale Killer » Cz wrz 18, 08 21:39

Nie podoba mi się długość gry, etap na motocyklu EVY(na wyższych level-ach nic tylko się zastrzelić), brak paru fajnych broni jak np. SAA, mało interesująca historia członkiń Babtu, to chyba tyle narzekań :iconbiggrin: .
Po prostu 'cuda
Whale Killer
Vulcan Raven

Postprzez Mr. Blue » Pt wrz 19, 08 15:04

Dajcie spokój, czwórka to najdłuższy MGS, za pierwszym razem zabrał mi 25 godzin.
Mr. Blue
Coward Duck

Postprzez Courso » N wrz 21, 08 00:16

Fakt najdłuższy i najokrutniejszy
Courso
Coward Duck

Postprzez greyfox » N wrz 21, 08 12:55

Hmm dodam jeszcze od siebie jedno spostrzeżenie. Nie żeby mi to przeszkadzało czy coś w tym stylu ale Kojima mógłby się nad tym zastanowić gdyż bardzo "umiodniło" by to granie.
A mianowicie rozchodzi mi się o używanie kilku "item'ów" na raz. No bo czy nie fajnie było by korzystać naraz z SolidEye, Ipoda i powiedzmy bandany ? chodzi mi o "itemy" które się nie wykluczają w jakiś sposób i że bezproblemowe było by ich używanie.
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez Askel » Wt wrz 23, 08 12:16

Ja się nad tym zastanawiałem przy każdej części :D

Ale wtedy zwróć uwagę, stealth i bandana teoretycznie się nie wykluczają. i co wtedy ? uberimbasnake.
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » Wt wrz 23, 08 12:30

Tak tyle, że te dwie rzeczy to są itemy specjalne dla zabawy, a że to single player to co kogo obchodzi, że to uberimbaomgwtfsnake.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Wt wrz 23, 08 21:43

Mi się nie podoba że to jest takie krótkie... gra mogła by być z 5 razy dłuższa... żeby było więcej zabawy

To może od razu 40x dłuższa. Taki MGS: Oblivion . Nie przesadzajmy.

Courso napisał(a):Fakt najdłuższy i najokrutniejszy

Przyrównać wystarczy walkę z Liquidem w MGS a w MGS4. Uuuu, te łokcie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez SincoderFX » Śr wrz 24, 08 23:42

Mnie nie podobały się może dwie rzeczy.

Po pierwsze, żenujący poziom trudności nawet na The Boss Extreme. Walki z bossami to wątpliwe wyzwanie nawet bez rationów, w końcu możemy się schować i zregenerować życie "za free" po czym znowu naparzać w przeciwnika i tak w kółko aż zdechnie. A sama gra wydłuża się na tym poziomie o jakąś... godzinę? Za pierwszym razem ukończyłem czwórkę w niecałe 12 h, za drugim (na najwyższym poziomie) w 13. Pewnie dlatego, że miałem już ekwipunek z poprzedniego ukończenia gry a w tym FaceCamo, ale jednak... Ktoś tam wspomniał wyżej o problemach podczas jazdy na motorze... A zauważyliście, że nie musicie ostrzeliwać sługusów Raven? - Ich bombardowanie i tak Wam nic nie zrobi. Nawet na TBE.

Drugą kwestią (przewlekającą się chyba przez wszystkie części) są infantylne "powtórzenia" Snake'a, ze znakiem zapytania na końcu. Zamiast zapytać po prostu: "co masz na myśli?" albo chociażby "jak to?", Snake woli w kółko powtarzać "Big Boss?", "Metal Gear?", "Liquid?". Chyba wiecie, co mam na myśli...
Ostatnio edytowano Wt wrz 30, 08 21:40 przez SincoderFX, łącznie edytowano 1 raz
SincoderFX
Pyro Bison

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4