Co CI sie nie podobalo w MGS4 ?

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Johny Sasaki » Cz wrz 25, 08 02:08

Co masz na mysli w drugiej kwestii oczywiscie wiemy. Co masz na mysli w pierwszej nie do konca, no przynajmniej w moim MGS4 nie jest latwo na BBE, nie mowiac o 'zenujaco' latwo. W tym co ma Hal z tego co wiem tez. Przeszedles gre na najlepszy emblemat bez stresow?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez SincoderFX » Cz wrz 25, 08 12:02

Jeżeli chodzi o samo przechodzenie z punktu A do punktu B będąc (przez większość gry) niezauważonym - tak. Myślałem, że będzie duuużo trudniej na TBE i trochę się zawiodłem, tym bardziej, że moja przygoda z serią tak naprawdę zaczęła się od czwórki (!). Walki z bossami też nie były dużym wyzwaniem kiedy (tak jak wspomniałem) zorientowałem się, że przy każdym bossie możemy znaleźć cichy zakątek, położyć się, walnąć sobie syringe i zregenerować życie. I to był może jedyny mały stres - znaleźć te miejsca do zregenerowania życia. Z czym Wy mieliście największe problemy? Cholera, chyba robię off top zadając to pytanie;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Askel » Wt paź 07, 08 19:53

A mi się przypomniało coś, co mnie w****ia niemiłosiernie w tej grze.

Doczytywanie i instalowanie gry między aktami. Noż kurde! Nawet takie GTA IV instaluje się raz pomimo tego wielkiego miasta!
Ostatnio edytowano Śr paź 08, 08 09:28 przez Askel, łącznie edytowano 1 raz
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez SincoderFX » Wt paź 07, 08 20:00

No tak, ja też miałem wypieki na twarzy jak mi się zachciało skakać po sejwachl;/

Ale mi przeszło jak się dowiedziałem, że MGS4 to pierwsza na świecie gra w pełni wykorzystująca pojemność dysku Blu-Ray. To wiele wyjaśnia.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez ziomsnake » Wt paź 07, 08 20:50

Mi w MGS 4 nie podobało sie to że w 4 akcie w planszy heliport nie można się dostać do tej extra windy z MGS 1 która Snake jechał z Doków bo brama jest na cała długość planszy :(
MGS 1 Rulezzzz xD
ziomsnake
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Śr paź 08, 08 09:29

"Ale mi przeszło jak się dowiedziałem, że MGS4 to pierwsza na świecie gra w pełni wykorzystująca pojemność dysku Blu-Ray. To wiele wyjaśnia."

Co wyjaśnia xD.

W tym rzecz, że nie powinno nic instalować na dysku, a doczytywanie powinno być szybkie z płyty. Lub też jak już musi instalować na dysku to raz a dobrze, ale wtedy to nie konsola a PC, więc fe, nie ? ;]
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » Śr paź 08, 08 14:33

Masz rację z tym doczytywaniem z płyty, ale nie wiedzieć czemu praktycznie 2 na 3 gry dostępne obecnie na rynku działają w podobny sposób i sam nie wiem czemu tak jest. A jeśli chodzi o MGS4 - gra zajmuje ponad 50GB, przy czym użyto ostrej kompresji i wiele elementów po prostu musi się zadomowić na twardym dysku konsoli, innej rady nie ma. No ale jak się wrzuca do gry programy TV w HD zamiast zająć się teksturami, to tak się to kończy;P
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Ray » Śr paź 08, 08 20:01

Mi to że jak sie strzelało podajże z fih-cośtam snej żucał go na ziemie brał nowego a tamten znikał xD
Ray
Pyro Bison

Postprzez uci » Śr paź 08, 08 20:15

to akurat było dobre wyjscie, bo inaczej po 15 wystrzałach z stingera, javelina czy bazooki, stał bys po pas w zurzytych wyrzutniach.

MGS4 nie zajmuje 50GB na BD, tylko o ile dobrze pamietam 33. A co do loadingów, sa gry które wygrywają się na bierząco, ale w ich przypadku, wszystko co zniszczymy po symbolicznym obrocie kamery o 360 znów sie respawnuje, ja instalki traktuje jako dluzsze loadingi i tyle, lepszy 3 minutowa instalka do aktu za 1 razem, niz minutowe za kazdym razem gdy włączamy gre.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Ray » Śr paź 08, 08 20:17

ale niechodzi mi o samo znikanie tylko o wyrzucanie co to było jednorazowe chusteczki???
Ray
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Śr paź 08, 08 20:24

SincoderFX napisał(a):Masz rację z tym doczytywaniem z płyty, ale nie wiedzieć czemu praktycznie 2 na 3 gry dostępne obecnie na rynku działają w podobny sposób i sam nie wiem czemu tak jest. A jeśli chodzi o MGS4 - gra zajmuje ponad 50GB, przy czym użyto ostrej kompresji i wiele elementów po prostu musi się zadomowić na twardym dysku konsoli, innej rady nie ma. No ale jak się wrzuca do gry programy TV w HD zamiast zająć się teksturami, to tak się to kończy;P

Akurat programów z intra w HD to nikt nie rozpakowuje ani nie kompresuje w locie, bo tego się nie robi.

Po prostu Bluray to wcale nie tak dobra rzecz jeśli chodzi o szybki odczyt z płyty. Po to jest instalacja na początku i po to są doczytywania pomiędzy by potem nie było w czasie gry w ogóle.

Tylko ja się was pytam, to PC czy konsola, bo instalowanie gier to ponoć straszna bolączka PCtowców była, a tu nikt nie narzeka, że też trzeba instalować?
Szczerze to wolałbym by konsole miały tak jak jest teraz na PC. Gra przykładowo sobie zrzuca 10gb danych na dysk, a potem prosi tylko płyte, by sprawdzić czy to oryginał (ale i tak nie zawsze, 70% moich gier nie ma takiej potrzeby). Zero doczytywania i chrzanienia się, że coś musze zgrać jeszcze (i nie muszę się martwić, że ta biedna rysa nagle spowoduje, że grać się już nie da).
To rozwiązanie jest dobre (rzekłbym raz a dobrze) szczególnie, że dyski twarde są teraz takie tanie, 1 Terabajt można kupić za 400zł.

uci napisał(a):MGS4 nie zajmuje 50GB na BD, tylko o ile dobrze pamietam 33. A co do loadingów, sa gry które wygrywają się na bierząco, ale w ich przypadku, wszystko co zniszczymy po symbolicznym obrocie kamery o 360 znów sie respawnuje, ja instalki traktuje jako dluzsze loadingi i tyle, lepszy 3 minutowa instalka do aktu za 1 razem, niz minutowe za kazdym razem gdy włączamy gre.

Co jest smutne, że w 2008 roku jeszcze takie gry powstają, zniszczenie, którego nie zapisuje choćby na minute. Pod tym względem Mercenaries 2 rządzi. Gra potrafi na PC (nie wiem jak na konsolach) pamiętać czołg zostawiony przeze mnie kilometr dalej, a budynki, które rozwaliłem są cały czas zniszczone, nawet po wczytaniu save'a, a odnawiają się dopiero po czasie kilku godzin.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Śr paź 08, 08 20:27

chodzi o szybkość, do przeładowania np. Javelina z zasady potrzeba 2 ludzi, choć może być jeden, wiec zamiast tam minutowego przełądowania, wstawiono animacje gdzie wyrzucamy jednego javelina i wyciągamy nastepnego. Lepsze to niż zeby te 3 bronie mialy czas przeładowania tanegashimy
uci
Uber Big Boss

Postprzez Ray » Śr paź 08, 08 21:13

to i tak wyzwanie z tym Blue-Rayem [NICK xD] przecież on był niedawno prototypem [tak pisało na wikipedi]
Ray
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Śr paź 08, 08 21:36

Prototypem był 4 lata temu.

Ale to nie chodzi oto. Chodzi o to, że dali wam do PS3 kiepskie, bo pierwszej serii odtwarzacze Blu-ray, stąd powolne wczytywanie. Może w jakiejś nowej serii będą szybsze i nowsze gry już nie będą musiały tyle zgrywać na dysk.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Ray » Cz paź 09, 08 16:03

np. PS3 slim, lite może kiedyś
[zdziadziałem]
Ray
Pyro Bison

Postprzez SincoderFX » Pt paź 10, 08 00:25

I tak nie ma co narzekać na MGS'a - przynajmniej nie wgrywa 500 mega aktualizacji, tak jak niektóre gry. Uhh:)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Pt paź 10, 08 00:48

Lepiej 500mb aktualizacji i nowych dodatkow niż zabugowana gra ja zawsze tak powtarzam (nie implikuje, że MGS jest zabugowany).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn paź 13, 08 22:27

Niekiedy to sterylne (czasami) otoczenie.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez kul2 » So paź 18, 08 12:54

Do Panow ktorych posty zostaly wydzielone - jak to sie powtorzy to sie pogniewamy. A ja sie nie chce na Was gniewac.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SincoderFX » So paź 18, 08 12:57

O, już wiem co mi się jeszcze nie podobało - męczarnie w korytarzu z microwaves;P

Tzn. uważam to za fajny pomysł, bo w pewnym sensie cierpimy razem ze Snake'iem, ale... to zdecydowanie mój znienawidzony moment w całej serii;P Uh.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez naked 69 » N lis 09, 08 22:52

raiden był troszkę przegięty ale pozatym nic
naked 69
Machinegun Kid

Postprzez CheshireCat » Cz lis 13, 08 12:48

witam
o grafice czy samym gameplayu nie bede sie wypowiadal bo mysle ze wszyko zostalo tu juz chyba powiedziane. wspomne tylko ze male niedociaganiecia nie niszcza mi wcale frajdy z grania
jest jednak pare rzeczy ktore raczej o ktorych chcialbym wspomniec:

1) brakowalo mi Cam Clarke jako glosu liquida. nie narzekam na Zimmermana ktory jak ocelot odwala kawal dobrej roboty jednak troszke sie zawiodlem kiedy odebrano mi przyjemnosc uslyszenia Clarkeowego " Brother!"

2) codec - to juz nie do samo. dlaczego nie moge zadzwonic do kazdego w kazdym momencie. dlaczego w ogole mam tylko dwa numery zapisane na stale i musze liczyc na to ze ktos do mnie zadzwoni. gdzie natasha ktora opowia mi o wszykim co trzymam w dloni? dlaczego jej roli nie przejmuje drebin? przecierz az sie o to prosi .czemu Rose jest taka nudna ( zabawa jaj piersiami jest zabawo na 20 s) heh.. gdzie te czasy

3) Raiden zatrzymujacy Heven..hmm..moge sobie tylko powtarzac "Cat pamietaj hideo jest z japoni z japoni z japoni oni sa inni pamietaj pamietaj nie zlosc sie...pamietaj..."

reszta.. albo piekna albo porostu mi nie przeszkadza.

pozadrawiam
CheshireCat
Inkarnacja VR

Postprzez uci » Cz lis 13, 08 14:21

role natashy/siginta tym razem przejeło inventory gdzie możesz sobie poczytać dokładnie o każdej broni, dlatego pewnie zrezygnowano z tego żeby nam jeszcze ktoś o niej opowiadał.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Adamska » Cz lis 13, 08 17:50

troszke za latwy byl ;p
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Gram: w gre.
Czytam: w myślach.

Postprzez Patronus » So lis 15, 08 11:41

mi się nie podoba to że tak bardzo postarzeli węża mogli trochę przystopować przynajmniej z jego twarzą
Patronus
Machinegun Kid

Postprzez AkiEvans » Wt lis 18, 08 03:17

tidus105 napisał(a):mi się nie podoba to że tak bardzo postarzeli węża mogli trochę przystopować przynajmniej z jego twarzą

Trochę sie z tym zgodzę. Ale czy takie poświecenie nie jest oznaką jego determinacji poświecenia no i tego że już nic nie ma do stracenia. Nie wiem jak wam ale w momencie jak umieram Big Mama i spala sie ciało które tak długo chroniła, automatycznie wbija mi sie jedno zdanie. Chodzi mi dokładnie o zdanie Które powiedział Liquid po zabiciu(Zmiażdżeniu) Fox-a w MGS na PSX "You can't Protect any one...". Te słowa Wbija ją sie w mnie jak Dzwon... NO i jeszcze przeprawa przez Microwaves, tu chyba najbardziej Utożsamiamy sie z Bohaterem(Okropny moment).

Co mi sie jeszcze nie podobało, a raczej Drażniło i Radowało to Naomi Hunter a dokładnie jej (Kobieca) zmienność oraz odwaga...
AkiEvans
Black Color

Postprzez Słonio » Wt lis 18, 08 17:19

Live_For_MGS napisał(a):Co mi sie jeszcze nie podobało, a raczej Drażniło i Radowało to Naomi Hunter a dokładnie jej (Kobieca) zmienność oraz odwaga...

Yyyy... Niezbyt to zrozumiałem, ale zmienności u niej raczej nie było, od początku wiedziała co robi...
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez AkiEvans » Wt lis 18, 08 17:44

Słonio napisał(a):Yyyy... Niezbyt to zrozumiałem, ale zmienności u niej raczej nie było, od początku wiedziała co robi...

Każdy inaczej to interpretuje, ale jednak miała poczucie winny...
AkiEvans
Black Color

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 15, 08 11:34

Kilku miłośników Sony za jakiś czas będzie pisać (być może) - "to , że jest na x360/PC"
xD
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Co CI sie nie podobało w MGS4 ?

Postprzez zenzifreak » So gru 27, 08 16:15

Mnie w mgs4 nie podobają sie srchaizmy które juz na ps2 powinny zniknąć.Game over, continue?Za każdym razem jak cię zauważą, a zależy ci na dobrym wyniku to musisz dawać exit i load game no po prostu chore.Albo raiden który najpierw zostaje przygnieciony jakimiś kamyczkami poczym zatrzymuje plecami titanica x8.
zenzifreak
Inkarnacja VR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4